Cashflow

9. ledna 2008 Ing. Mira Vlach

Stolní hra Cashflow 101 je výjimečná tím, že si klade za cíl zvyšování finanční inteligence hráčů. Ve většině případů se jí to alespoň částečně daří, a proto lze hru i přes její vyšší cenu, omezenou hratelnost a další drobné nedostatky doporučit.

Zřejmě největší reklamou na hru Cashflow 101 (pro 2 až 6 hráčů od 10 let vydala Pragma, 2007) je sám její tvůrce Robert T. Kiyosaki, autor bestselleru Bohatý táta chudý táta a dalších populárních knih. Mnoho jeho čtenářů bude o koupi hry uvažovat a tato recenze by jim měla rozhodování usnadnit.

Na obalu hry je napsáno, že se jedná o učební program pro lidi, kteří se chtějí bavit, rychle učit a zbohatnout. A dále, že čím více tuto hru hrajete, tím více bohatnete (ve smyslu finančních vědomostí). Hra samotná je potom velmi zjednodušeným modelem nakládání s penězi, které vaše herní postava v náhodně zvoleném povolání vydělává. Chcete-li vyhrát, musíte své prostředky šikovně investovat tak, abyste později vydělávali i bez příjmů ze zaměstnání. Komu se to podaří jako prvnímu, dostává se z Krysího závodu, který představuje první část hry, a přechází do části druhé, na tzv. Rychlodráhu. Hru potom vyhrává ten, kdo si jako první koupí svůj sen vybraný na počátku hry.

Skvělý záměr, výborná myšlenka, ale kvůli způsobu realizace mohu hru doporučit jen s určitými výhradami. Co se hře podle mne daří, je prolomit u některých lidí zaběhnutý způsob myšlení a ukázat jim, že rozumné riskování může přinést ovoce. Pokud je však někomu tento přístup již vlastní a nezachází se svými penězi marnotratně, potom nevěřím, že ho tato hra naučí o mnoho více než např. Monopoly nebo Sázky a dostihy. Oproti těmto známým hrám má Cashflow tu výhodu, že je rozmanitější, komplexnější a snaží se principy podnikání a investování více přiblížit běžnému životu. Dalším přínosem pak je i to, že hra otevírá mezi hráči určitá témata z nového úhlu (např. výdaje na děti, možné výhody původu z nižších sociálních vrstev, zadlužování apod.).

Výhrady a připomínky

  • Oproti skutečnosti zde máte většinou k dispozici všechny informace potřebné k rozhodnutí o investici. Například při nákupu akcií či bytu předem znáte rozmezí cen a můžete ho porovnat s nabízenou nákupní cenou. Potom stačí už jen čekat, až se cena zvýší a výhodně prodat.
  • Závěrečná část hry (tzv. Rychlodráha) je založena už pouze na náhodě a navíc je bez vážných zvratů, proto mi přijde nudná až zbytečná.
  • Hra je orientovaná převážně na investování do akcií a nemovitostí. Myslím, že by jí pomohla větší pestrost investičních příležitostí, protože při stávajícím rozložení kartiček se hra bez využití těchto investic nedá pořádně hrát ani vyhrát, což ji reálnému životu příliš nepřibližuje.
  • Hra vychází z určitých kontroverzních předpokladů: např. koupíte-li nemovitost, automaticky k ní získáváte i bezproblémového platícího nájemníka, který většinou zaplatí dost na vaši splátku úroků z hypotéky a ještě něco navíc.
  • Styl investic do nemovitostí, tak jak jej hra propaguje, vychází nejspíš z jednoho amerického typu hypotečních půjček, u kterých splácíte pouze úroky. Spekuluje se při tom na růst ceny nemovitosti a její následný prodej se ziskem.
  • Kartičky Nicotnosti mohou vytvářet dojem, že bez odpočinku a relaxace se lze v životě obejít a nemělo by se za ně utrácet.

Hratelnost

Podle mého soudu je hra nejzajímavější během několika prvních hraní. Zpočátku totiž hráč nemůže bez důkladnější znalosti hry dostatečně posoudit výhodnost nabízených investic. Při dalších hrách už si pak dokáže najít vhodnou strategii a prvek náhody či nejistoty představuje pouze vrhací kostka a pořadí kartiček v balíčku. Jednou z nevýhod hry je, že ve společnosti alespoň průměrně inteligentních lidí se hra poměrně brzy ohraje, protože o výhře mezi rovnými hráči po čase už rozhoduje především náhoda. Pro tyto lidi už pak hra splnila svou funkci a nemá je dle mého co více naučit. A myslím, že kvůli její relativní složitosti a vysokému podílu náhody se najde jen málo lidí, kteří by ji i nadále hráli pouze pro zábavu.

Stručně řečeno: hra sice po krátkou dobu plní didaktický účel, ale protože je poměrně dost plytká a brzy se ohraje, slušela by jí nějaká lidovější cena než 1.700 Kč, za kterou se běžně prodává na internetu. Budete-li mít příležitost, hru si pro zajímavost určitě zahrajte. Její nákup ale doporučuji především těm, pro něž jde o zanedbatelnou částku anebo skupinkám hráčů, kteří se o pořizovací náklady podělí.

Tip: po předchozí domluvě je možné si hru zahrát ve volných chvílích na srazech, školeních a jiných akcích portálu Na volné noze.

Názory dalších hráčů

"Mám rád společenské deskové hry a proto jsem uvítal možnost zahrát si s přáteli didaktickou hru Cashflow, která si klade za cíl zvyšování finanční inteligence hráčů zábavnou formou. Po několika hrách s různými spoluhráči musím bohužel říci, že zůstalo pouze u té zábavnosti. Herní systém je postaven z velké části na náhodě a vzdělávací funkce rovněž pokulhává. Hra motivuje hráče k tomu, aby se zadlužovali hypotékami, respektive aby spekulovali na akciovém trhu, což dle mého názoru nejsou zrovna nejlepší cesty k finanční nezávislosti. Jedinou polehčující okolností je jasná inspirace americkým tržním prostředím – tam snad mohou uvedené investiční strategie fungovat. Hru Cashflow tedy nedoporučuji. Její cena je přemrštěná a deklarovaný didaktický přínos přinejmenším pochybný." — Robert Vlach
"Hra Cashflow mne zpočátku velmi uchvátila. Původně mi připadalo, že náhoda v ní nemá příliš velký vliv. Během několika her se však ukázalo, že v našem podání tomu tak není. Zjistili jsme, že nejjednodušší cestou k vítězství je nákup a následný prodej akcií. V podstatě se na nich nedalo prodělat a zisk z nich byl skvělým základem pro nákup nemovitostí, které nás dostaly z Krysího závodu. Hra ukazuje směr uvažování, který je u nás nezvyklý: nežli zaplatit hypotéku, raději vrazit peníze do výhodné příležitosti a nebát se zadlužit. Myslím si, že pro mnohé může být tento pohled až revoluční. Osobně by mne zajímalo, jak se hra změní v jiné společnosti. Jelikož je tato hra pouze zjednodušeným modelem tržního prostředí, je třeba se tak na ni i dívat. Pro její reálnější pojetí bych zkusil zavést například dražbu při nákupu nemovitostí nebo možnost nakupování akcií všemi. Nejspíše se finančně nezávislým díky této hře nestanete, ale i přesto vám může vytvořit spoustu zajímavých chvil. Nakonec jedna úvaha: těžko soudit efektivitu této hry, když se v reálu chovám jinak a vesele si v krysím závodě běhám :-)" — Vláďa Novotný

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí