Co děláme a proč

29. prosince 2016 Robert Vlach

Tento článek shrnuje stručně hlavní novinky a dění v naší profesionální komunitě za uplynulý rok 2016. Podobný přehled jsme už dlouho nevydali a jsou to samé dobré zprávy, čili věřím, že vás čtení tak či onak potěší…

Jsem na volné noze i v roce 2017

Krok vpřed

V létě jsme pro vás rozjeli nový rozvojový program Krok vpřed. Spočívá v doporučování nejlepších, osvědčených služeb a produktů pro freelancery. Jednou měsíčně, typicky s obří členskou slevou pro 800 profesionálů registrovaných u nás Na volné noze a menší slevou pro odběratele emailových novinek či naše fanoušky na sociálních sítích (celkem přes 50 tisíc lidí). Naši členové navíc najdou aktuální nabídky v členské sekci Krok vpřed (po přihlášení), kde také budou přibývat stálé členské slevy na akce, které již proběhly.

Zatím jsme doporučovali krok vpřed na školení Google Apps Pavla Mináře, kurz Braň svou značku JUDr. Jindry Šulcové, balíčky účetního, daňového a právního poradenství společnosti SimpleTax Michala Hanycha a knihu Travel Bible od Petra Nováka a Matouše Vinše. Všichni patří do naší komunity a tento étos „komunity sobě“ bychom rádi rozvíjeli i nadále, vedle záměru přispívat k pravidelnému podnikatelskému rozvoji nás všech. Platnost jejich nabídek jsme pro vás před svátky mimořádně obnovili až do 31.12.

Kniha

Na této novince ještě pracujeme, ale datum vydání se už kvapem blíží: Pro brněnské nakladatelství Jan Melvil Publishing jsem napsal knihu Na volné noze s podtitulem Podnikejte jako profesionálové, která shrnuje nejlepší praktiky a strategie pro podnikání na volné noze.

Při psaní jsem vycházel z vlastních 17 let na volné noze, z poradenské praxe, z 10 let školení mnoha set profesionálů a samozřejmě ze zkušeností mnohých z vás.

Odevzdaný rukopis měl 768 normostran. Větší rozsah vnímám jako přidanou hodnotu pro ty, kteří již byli na mém školení, nebo čtou pravidelně náš blog Na volné noze. 95 % obsahu knihy tvoří nově napsaný text a přibyla také řada dosud nepopsaných témat. Psal jsem letos od ledna do září, kde se dalo, na Kanárech i v Beskydech, leckdy i 14 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď pracujeme na finální verzi po zapracování připomínek oponentů a když půjde všechno hladce, kniha vyjde na jaře 2017.

Pracovní retreat

Potřeba intenzivního soustředění při psaní knihy vyústila v malý vedlejší projekt pracovního útočiště pro vývojáře, kreativní profesionály, umělce a digitální nomády v beskydských horách.

Najdete jej na samostatném webu www.Retreat.cz a stručně řečeno jde o domek pro 1–6 osob, kam můžete na pár týdnů či měsíců vyrazit a věnovat se v klidu náročné tvůrčí práci.

Složení hostů je pestré. Jezdí k nám klasičtí e-lanceři a nomádi pracující na dálku, ale i spisovatelé a umělci. Například Michal Kašpárek u nás na Retreatu v listopadu dokončoval svou debutovou novelu. Každoročně bychom rádi vypisovali pobytová stipendia pro talentované tvůrce a jejich záměry. Třeba tak pomůžeme na svět něčemu výjimečnému.

K založení tohoto projektu nás inspiroval tvůrčí retreat pro spisovatele, který jsme navštívili loni v jižní Francii, a nová kniha Cala Newporta Hluboká práce. O tom to je.

Videoblog, podcast & blog

Náš YouTube videoblog Na volné noze TV s rozhovory na téma Jak podnikají profesionálové má za sebou teprve rok a půl, takže na nějaké větší bilancování je ještě brzy. Jisté je, že nám dělá radost a investovali jsme do něj nepočítaně hodin času, entuziasmu, kávy a nápadů.

Čerstvou novinkou je přidání podcastu, tedy čisté audio verze všech dosud natočených rozhovorů na iTunesSoundCloud. Kromě toho experimentujeme s dalšími formáty (přednášky, stříhané medailonky) a začali jsme reprízovat starší rozhovory na Facebooku.

Obrovskou výhodu rozhovorů na videu spatřuji v tom, že můžeme zachytit přední profesní osobnosti a ukázat, jak přemýšlejí nad svým podnikáním. Je to vlastně náš skromný pokus zdokumentovat celou jednu generaci českých nezávislých profesionálů. Proto jsem do projektu přizval i další moderátory — s Bárou Rektorovou jsme natočili dvě série s gastro tematikou a Adam Zbiejczuk si pozval hosty netradičního zaměření, mimo náš obvyklý záběr.

Bára Rektorová také napsala pro náš blog zcela mimořádný článek Můžete si dovolit nádor? V něm shrnuje svůj střet s rakovinou a co jí jako podnikatelce pomohlo tuto krizi ustát. Článek doporučuji jako povinnou četbu hlavně těm, kdo v podnikání nemyslí na zadní kolečka.

Velký ohlas měly rovněž články Práce v IT na volné noze Michala Tilla, Váš produkt digitální od Petra Nováka a koprodukční seriál článků Hříchy na volné noze, který jsem napsal pro Forbes coby jakési shrnutí témat z našeho blogu pro širší čtenářské publikum.

Kalendář akcí 2017

4× ročně (v březnu, červnu, září a prosinci) pořádáme v Praze víkendové školení podnikání na volné noze. Na něj pak navazuje kolečko think-tanků v Praze, Brně a Ostravě, z nichž každý uzavírá večerní networking otevřený pro veřejnost.

Think-tanky jsou v českém prostředí dost netradiční prvek, který ale velmi prospívá podnikatelské debatě a výměně zkušeností. Jedná se o diskusní setkání za zavřenými dveřmi, s pozvánkou pouze pro naše členy a absolventy školení. Každé setkání má jiné téma související s podnikáním a otevírá jej náš vzácný host svým příspěvkem. Na něj pak navazují prezentace ostatních účastníků a moderovaná diskuse.

Hlavní letošní inovací byla změna místa konání. V Praze jsme se přesunuli do prostornější Paralelní Polis, v Brně do krásného coworkingu Melvil.space v centru města a v Ostravě nás čeká podobný přesun příští rok.

Kalendář akcí Na volné noze pro rok 2017 připojuji níže. Většina termínů je již potvrzená a i když drobné změny ještě mohou nastat, data už si můžete předběžně poznamenat do diáře. S ohledem na vydání knihy ještě možná nějaké akce a termíny přibudou a jako vždy vás budeme o všem informovat v novinkách:

  • 12. sraz Na volné noze ve Valticích: 26–28. května 2017
  • Školení v Praze: 25.–26. března / 10.–11. června / 9.–10. září / 2.–3. prosince
  • Think-tanky a večerní networking
    • Praha: 28. března / 13. června / 12. září / 5. prosince (úterky)
    • Brno: 29. března / 14. června / 13. září / 6. prosince (středy)
    • Ostrava: 30. března / 15. června / 14. září / 7. prosince (čtvrtky)

Závěrem bych chtěl poděkovat vám všem, kdo nám posíláte své náměty, novinky a tak či onak se podílíte na našich společných aktivitách. Dělám tuto zamilovanou práci 11 let a jedině díky vám mě baví čím dál tím víc. Chtěl bych také poděkovat týmu skvělých freelancerů, kteří mi s projektem Na volné noze dlouhodobě pomáhají, vedle svých dalších zakázek a projektů.

P.S.

Na serveru Finmag právě vyšel velký dvojdílný rozhovor, který jsme dělali s Kristýnou Kašpárkovou o freelancingu, portálu Na volné noze, loňském průzkumu, chystané knize a úplně novém projektu Poradci.cz. Ano, příští rok bude opět řádně nabitý novinkami!

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí