Nová profese: mezinárodní kurýr

2. listopadu 2005 Robert Vlach

S trochou humoru a nadsázky se dá říci, že tento portál je kmotrem nové nezávislé profesi, kterou je mezinárodní doručování zásilek soukromými osobami – tzv. kurýry. Tato novinka zaplňuje dosud prázdné místo v nabídce kurýrních služeb působících v Česku a zároveň skýtá zajímavé možnosti výdělku odvážným a samostatným lidem s dobrou znalostí cizích jazyků.

Začněme modelovou situací – potřebujete-li spolehlivě a v rozumně krátké době doručit do zahraničí nějakou zásilku, např. balík s výrobkem vaší firmy, přicházejí v úvahu tři běžně dostupné možnosti:

  • Klasická pošta představuje zdaleka nejhorší způsob a není-li obsahem zásilky něco prakticky bezcenného, uděláte nejlépe, když se tomuto zasílacímu kanálu vyhnete. Zatímco v našich krajích jsme zhýčkaní poměrně kvalitními službami České pošty, v zahraničí se zásilka dostává do kompetence místních pošt, jejichž úroveň je často mizerná. Doručení se může zpozdit o celé týdny i měsíce, balík může být po cestě ztracen a nebo poškozen. Tyto problémy se týkají i vyspělých zemí: na balíček s knihami z USA čekám někdy i 2× déle, než je uvedená doručovací doba, a když jsme s kamarádem před pár lety trávili léto ve Španělsku, tak nám ze čtyř balíků zaslaných z ČR došly pouhé dva, z toho byl jeden otevřený a část jeho obsahu chyběla.
  • Mezinárodní přepravci nákladu se zaměřují na větší transporty a k tomu někdy nabízejí i přepravu menších zásilek. Potřebám takovéto klientely ale není jejich podnikání přizpůsobeno: celní procedury a jiné formality jsou nezřídka stejně složité jako u velkých nákladů, zboží je po cestě vícekrát překládáno, ceny i doručovací lhůty se výrazně liší podle cílové země a tito přepravci rovněž většinou nepočítají s doručováním až k adresátovi. Ten si tak musí zásilku vyzvednout přímo na mezinárodním letišti a nebo mu je doručena ve spolupráci s nějakým spolehlivým místním přepravcem, čímž může celková cena přepravy vzrůst třeba o tisíc dolarů.
  • Expresní zásilkové služby poskytují komfortní a velice spolehlivý zákaznický servis. Nadnárodní speditéři jako DHL, FedEx či UPS pokrývají prakticky celý svět a do 24 až 48 hodin dopraví vaši zásilku na jakékoliv místo na Zemi. Částky, které si tyto společnosti za přepravu účtují, jsou ale až astronomicky nadpozemské – např. přeprava zásilky o velikosti běžného ručního zavazadla do zámoří vás může přijít na mnoho desítek tisíc Kč.

Ve světle uvedených skutečností je více-méně jasné, jaké jsou důvody pro vznik zcela nové nezávislé profese mezinárodního kurýra. Soukromí kurýři létají levněji ekonomickou třídou a v některých případech dokonce se studentskou slevou. Připočteme-li k ceně zpáteční letenky jejich malou marži, náklady na laciné ubytování a samotné doručení zásilky v cizí zemi, pořád ještě půjde o částku, která bude velmi dobře konkurovat cenám velkých přepravců. Uveďme nyní alespoň největší přednosti tohoto způsobu přepravy pro zákazníka:

  • Cena je už dost dobrá sama o sobě. Pokud ale dojde na případy, kdy je od adresáta odesílána jiná zásilka zpět (tj. jde o přepravu oběma směry) a nebo posíláte několik menších zásilek různým adresátům v jediné zemi, stává se ze služeb nezávislého kurýra super-levná záležitost. Normální přepravci a zásilkové služby by si totiž v těchto a podobných případech účtovali cenu každé zásilky zvlášť, zatímco soukromý kurýr to zvládne několikanásobně levněji, toliko s rozumnou přirážkou za nějaké to popojíždění navíc.
  • Proclení a dalším formalitám se kurýr často vyhne už jen tím, že zásilku přepravuje jako své osobní zavazadlo.
  • Zásilka je v bezpečí, protože si ji kurýr buď vezme přímo do letadla nebo je přepravována jako pasažérovo zavazadlo a s těmi se zpravidla zachází na letištích citlivěji a lépe než s běžným nákladem.
  • Osobní přístup máte zaručen tím, že kurýr má jako váš agent při jedné cestě na starosti pouze vás. Můžete s ním tedy být neustále ve spojení prostřednictvím mobilu nebo emailu a třeba tak operativně měnit plán a cíl cesty.
  • Další spolupráce je nasnadě: padnete-li si s kurýrem do oka, může po krátkém zaškolení do jisté míry suplovat vašeho obchodního zástupce a při dodání zásilky třeba předvést některé funkce výrobku; může vás jako osobní tlumočník doprovázet na jedné z budoucích obchodních cest; a bude-li opravdu vzbuzovat vaši důvěru, můžete mu svěřit i zodpovědnou úlohu průvodce nákladu – ten pak cestuje s většími transporty zboží, dohlíží na jeho překládku, hladké vyřízení veškerých formalit apod.

Profese nezávislého kurýra má i své specifické zvláštnosti, s nimiž je dobré dopředu počítat, budete-li chtít služby tohoto typu využít:

  • Pojištění – Zásilka je pojištěna pouze po dobu letu standardní pojistkou v ceně letenky. Požadujete-li širší ručení, je nutné jej ustanovit smluvně. Většina profesionálních kurýrů ochotně přijme hmotnou zodpovědnost do výše ceny zásilky nebo v jiné rozumné míře.
  • Peněžní záloha – Veškeré náklady na přepravu musí zákazník obvykle kurýrovi uhradit zálohově předem při předání zásilky, což ale nepředstavuje výrazný rozdíl oproti některým kurýrním službám, které požadují prakticky totéž.
  • Hmotnost – Jedna osoba doručí samozřejmě pouze zásilku o jisté maximální váze a objemu. U žen to, řekněme, může být až 50 kg při ideální kombinaci batohu a kufru na kolečkách, u mužů pak o něco více. Tento limit se dá příležitostně rozšířit tak, že si kurýr přibere k sobě na cestu parťáka, jehož druhou letenku je někdy možné zakoupit s výraznou slevou.
  • Poštovní tajemství – Pro nájemného kurýra nic takového neexistuje a jelikož osobně ručí za obsah všech svých zavazadel, očekávejte, že se bude chtít detailně přesvědčit o nezávadnosti a naprosté legálnosti obsahu zásilky.
  • Víza – Pole působnosti mezinárodních kurýrů je omezeno na Evropu a země, s nimiž má Česká republika bezvízový styk nebo do nichž má kurýr vstup umožněn platným vízem (ta se někdy vydávají i na počkání nebo do druhého dne).
  • Připravenost – I poměrně flexibilní kurýr potřebuje nějaký čas na přípravu, převzetí zásilky, zakoupení letenky a podobně, takže neočekávejte stejnou rychlost jako u špičkové spedice. Jde-li vše hladce, lze v rámci Evropy zásilku běžně doručit zhruba do týdne, u zbytku světa pak do dvou nebo tří týdnů.

Pro nalezení ideálního kurýra k vaší zásilce je někdy zapotřebí projít více nabídek a vybrat někoho, kdo je zrovna volný a zároveň má cílovou zemi či kontinent v nabídce. Vzhledem k tomu, že jde o horkou novinku, najdete zatím jediné nezávislé mezinárodní kurýry v Česku pouze v dopravní sekci oborového katalogu tohoto portálu. Časem, doufejme, těchto specialistů přibude – kdo by snad měl o tuto novou profesi vážný zájem, nechť si u mne vyžádá další informace nebo se rovnou zaregistruje.

Poznámka: Více než 10 let po vydání tohoto článku vydaly Tyinternety text s podobným nápadem: Jak vydělat na cestování: Pronajměte prázdné místo ve svém batohu

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí