Jak přicházejí volnonožci o peníze

26. září 2017 Mgr. Vítězslav Válka

Pokud neradi slyšíte, že byste měli šetřit, investovat a makat na sobě, tak tento článek raději nečtěte. Neuměli byste jej strávit.

Jak přicházejí volnonožci o peníze
ilustrace Vítězslav Válka

Před čtyřmi lety jsem napsal otevřený a široce diskutovaný článek o tom, kolik se dá vydělat na volné noze a že to může být i dost přes 100 tisíc měsíčně.

Dnes jsem zase o kus dál a mám nový cíl: Zařídit se tak, abych šel do důchodu (tedy stav, kdy nemusím vstát z postele, a přesto uživím rodinu) ve čtyřiceti. Nebude to lehké. Tedy, nejde o to nepracovat vůbec, ale nemuset, když se mi nějakou dobu nechce.

Cituji Robertova slova nadšení nad mými finančními tabulkami: „Víťo, kdybys viděl, jaký mají někteří podnikatelé ve financích guláš, tak bys to nejspíš začal sám školit.“ — Jednou to možná udělám, ale tentokrát dám přednost článku.

Teď vydělávám hodně, tak proč peníze řešit

„Hele, ten Víťa je fakt magor, on si myslí, že se vzdám firemního auta, mobilu, stravenek a ročních bonusů, které mi šéf dává, a půjdu do nejistoty na volnou nohu? Nebo, že si snad nemám kupovat ten novej iPhone a televizi? Se asi pomát. Co bych z toho života měl?“

Opustit třeba i přechodně své pohodlí a návyky je pekelně těžké. Nebyl jsem v tomto ohledu žádnou výjimkou.

To, že právě teď nosíte domů víc než vaši přátelé, ještě vůbec nemusí znamenat, že jste za vodou. Prostě jen patříte do střední třídy a ta je hlavním palivem ekonomiky, protože co vydělá, to utratí.

Všichni hledáme životní spokojenost. Nekonečnou radost. Extázi. Zasloužíme si přece za svou těžkou dřinu sladkou odměnu. Ale řekněte si upřímně, jestli dokážete půlku měsíčního příjmu neutratit a investovat? A dokážete tu půlku neutratit několik let v řadě po sobě? Pokud patříte k většinové populaci, tak nedokážete.

Podívejme se zblízka na to, jak váš výdělek udržet, rozmnožit a udělat z něj pracovní sílu, která maká pro vás. A ještě než se dostanu k praktickým nástrojům a přehledům, které používám, zastavím se u praktické, ale velmi nepopulární filozofie úspornosti.

Milionářská mysl

Jednou jsem se bavil s kamarádem o penězích a on povídá:

„Tyjo, vyděláš tolik peněz a tady řešíš drobáky.“

A já si uvědomil, že přesně tehdy, když nebudu bezhlavě rozhazovat, mám šanci, ty peníze udržet a s nimi i svou svobodu.

Kdybych lehkomyslně skočil na každou reklamu nebo aktuální technologickou novinku, tak tisícovku po tisícovce z kapsy usypávám výrobcům, a dostávám za to mnohdy jen krátkodobou radost. Vím, o čem mluvím, žil jsem v tom roky.

Za svůj život jsem vlastnil pět různých vozů značky BMW, vyhazoval peníze za bůhvíco a věřte nebo ne, prozření nepřišlo ze dne na den.

Aby nedošlo k nedorozumění, ani dnes nebydlíme s rodinou pod mostem a nepřikrýváme se novinami. Žijeme příjemný a plnohodnotný život. Cestujeme po světě několik měsíců v roce, máme dům, auto, iPhony, Macbooky i uklízečku. Ale spoustu jiných zbytečností ne a tenhle článek pojednává o tom, jak se mi podařilo přepnout z režimu nekontrolovaného utrácení do módu, kdy tohle všechno v pohodě utáhnu, a přesto většinu peněz ušetřím, abych mohl investovat do dětí a naší budoucnosti.

Bezvadně se o tom rozpovídali autoři knihy Váš soused je milionář, která porovnává běžného konzumenta a člověka, který dokáže svou životní realitu hrát na vyšší úrovni. Nepotřebuje mít vše hned. Dokáže věnovat čas průzkumu trhu, než si něco koupí. Dokáže počkat na slevu. A vy?

Šetření smrdí

Vaše nové plechové tepláky, jak s nadsázkou říkám modrému Subaru Impreza se zlatými disky, samozřejmě udělají patřičný dojem na kolegy a přátele. Ale pokud nejste automobilový závodník, schválně si spočítejte, kolik vás stojí jedno driftování s novými pneumatikami, pokud vůbec nějaké podniknete. Možná totiž pracujete hodně a času máte málo.

Co chci říct? Pokud si koupíte něco „na odiv“ nebo „pro pocit úspěchu“, a budete se mylně domnívat, že „krása“ nebo vysoká cena je funkce předmětu, tak jste právě utratili kupu peněz za navoněnou zdechlinu. A když je to navíc auto s vysokou spotřebou, plné moderní techniky, budete ho krmit v budoucích letech jako Otesánka.

Jasně — něco jiného je, když si koupíte čtyřkolku, protože bydlíte na horách, nebo když jezdíte rallye závody a potřebujete stroj, který bude vítězit.

Šetření dnes není v módě. Žijeme v éře neomezených možností, zdánlivě neomezených zdrojů a téměř každý si může dovolit koupit většinu toho, co k životu potřebuje. A ti ostatní si na to půjčí. Takže když se najednou jako já rozhodnete přestat bezhlavě utrácet a po letech přesedáte z BMW na Toyotu, připravte se na udivené pohledy okolí.

Oběd za 60 korun

Chodíme s nosičem jídla pro obědy do místní školky. Napadlo by vás to? Dostaneme denně zdravé a vyvážené jídlo za 60 Kč. Navíc ušetříme čas, který bychom strávili vařením, nakupováním surovin, a nakonec i méně jídla vyhazujeme. Díky tomu může být pak oslavná večeře jednou za čas v dobré restauraci o to dražší a řádně velkolepá.

Pokud čtete mezi řádky, už jste pochopili, že co bezhlavě neutratíte, nemusíte vydělat nebo si můžete lépe užít. To neplatí jen o autech, drahých mobilech a tradičních dovolených. Spousta z nás si denně naděluje předražené malé radosti — cigarety, sladkosti, luxusní kávu, drahé večeře, nehtíky, boty, gadgety, mobilní appky, e-mailové newslettery a sociální média plné reklamy.

Ty pomaloučku ukusují peníze i čas, abychom neměli možnost se zamyslet a vidět svůj život z nadhledu. Abychom neviděli, že žijeme průměrný život pracujícího, vydělávajícího a konzumního dělníka kapitalismu, který si nemůže odfrknout na dýl než dva týdny.

Jestli to chcete změnit, pošlete tento dopis deseti přátelům a zítra se stane zázrak. Jo a taky vyhrajete jackpot. Dnešek prostě přežijete a zítra už konečně bude všechno jiné a lepší. A přijde to za vámi samo.

Jo, leda kulový.

Nečekejte, až se to samo udělá.

Protože neudělá.

Vypněte televizi, prodejte věci, na které jste už rok nesáhli, a zamyslete se nad tím, kolik vašeho času a energie je potřeba k vydělání a udržení peněz vaší současnou metodou. Možná to jde dělat chytřeji?

A pak si rozhodně přečtěte i pár knih o investování, nebo se podívejte na investiční videa Dana Gladiše. Nestačí jen peníze vydělat a udržet, ale budete se je také muset naučit investovat. Jinak vám je časem sežere inflace.

Ovládněte svůj mozek

Ani mně se nepodařilo změnit vše za den. Šlo to po titěrných, neviditelných, zdánlivě malicherných krocích s výsledky v nedohlednu. Ale když v hlavě nosím ideální stav, je mnohem snazší každé dílčí rozhodnutí dělat tak, abych se k tomu blížil.

Podobně, jak píše Dan Gamrot o osobní produktivitě, i v krocení osobních financí je klíčová vaše schopnost předělat špatné návyky na nové.

Pokud si budete nalhávat, že to nejde, že zrovna není vhodná doba, že Víťa pro to má předpoklady a vy nemáte, tak jste prostě jen hodili flintu do žita. Budoucí spokojenost, že už nemusíte tolik pracovat, jste obětovali současnému pohodlí. Stejně jako když si koupíte zmrzlinu jako náplast na problémy v práci — zmrzlina to nevyřeší.

Koruna i čas jde utratit nebo investovat

Řekněme, že jste ve svém oboru uznávaným odborníkem a že vyděláváte slušné peníze. To, jestli peníze prostě zdaníte a utratíte za nehodnotné požitky a úroky půjček, nebo jestli dokážete spotřebu odložit na později a peníze i čas vhodně investujete, je prvním předpokladem budoucí prosperity a svobody. Ano, je to těžké a většina z nás to nedokáže. Chce to trpělivost a vytrvalost.

Víte, že čas je mnohem dostupnější investiční nástroj, než se zdá? Protože jej máte od prvního dne v životě a nemusíte z něj platit úroky. Svůj čas v mládí můžete propít v hospodě, prokouřit před firmou, nebo prokecat s kamarády. Ale pak se připravte na to, že později v životě potkáte úspěšné lidi, kteří svůj čas v mládí investovali a dnes se jim to bohatě vrací.

5 otázek, které si často kladu

Používám několik otázek, které si opakovaně kladu. Pomáhají mi držet kormidlo života správným směrem tak, abych surfoval na té nejvyšší vlně:

  1. Opravdu potřebuju tuhle věc koupit, nebo mě jen dočasně omámila? Raději se rozhodnu za pár dní, jestli má ta věc potenciál přinášet radost a užitek dlouhodobě.
  2. Musím tam jít osobně? Nebo by stačilo to na někoho delegovat, případně to vyřídit po telefonu či e-mailem? Zbude tak víc času pro rodinu a přátele. Nebo víc času na vydělávání peněz. Typicky jde o nákupy, banky a úřady. Spojuji více cest do jedné.
  3. Stojí mi spolupráce s tímto klientem či partnerem za to? Nemám z toho náhodou víc vrásek než peněz?
  4. Jsem dostatečně kvalifikovaný a účtuji si za to férové peníze? Pokud nejsem dostatečný profík, měl bych změnit profesi. A naopak, pokud si účtuji za kvalitní práci málo, měl bych zdražit.
  5. Neškudlím až příliš? Pokud to rodinu a přátele nebaví, nebo dokonce obtěžuje, pak jsem to přehnal a je potřeba povolit opasek. Zajít si třeba na hezkou večeři nebo podniknout dobrodružnou cestu napříč Evropou. A při tom si popovídat, jak to příště zvládnout radostněji.

Pracovní postupy a vlastní pravidla

Nezkušení freelanceři a běžně i zkušení řemeslníci pracují hodně a bojí se říct si za svoji práci více. Neznají svoji hodnotu nebo dělají práci v oboru, kam už se nahrnuli všichni a růst nabídky tlačí ceny dolů. Taky jsem si tím prošel.

Tím si však zavírají hned několik dveří. Jednak budou mít hodně práce, takže budou unavení. Pak dost možná nebudou mít čas na rodinu a přátele a budou častěji podráždění. A nakonec nebudou mít příležitost z toho koloběhu vypadnout, zamyslet se a najít efektivnější přístup k práci, rozjet něco úplně nového, nebo předat své zkušenosti dalším generacím a přebytečný čas či peníze věnovat na dobré účely.

Podobné to může být v dobrém zaměstnání, které vypne jakousi vnitřní dravost. Člověk pak už neřeší, jestli by mu v jiné životní konstelaci nebylo lépe. Prostě tak nějak přežívá od výplaty k výplatě. A je rád, že je rád.

Důležité zásady, kterých se držím

  • Být zatraceně dobrý — Naslouchat klientům, hledat řešení a zlepšovat se v komunikaci i otevřenosti. Máknout, když je třeba. Nebát se nastavit hranice, nebo se ozvat, když spolupráce nefunguje. Dávat slevy a úlevy jako odměnu za věrnost. Odpočívat a nabírat přitom síly.
  • Vždycky se dohodnout — Klient si může vždy vybrat, jestli dostane nekonečné množství grafických návrhů a neomezené změny, nebo pevnou cenu a pevná pravidla hry. Oba postupy mají své výhody.
  • Hlídat si náklady — Započítat do každého projektu opravdu všechny náklady. Když klient vyžaduje osobní schůzku na druhém konci republiky a ta pak trvá půl hodiny, nebudu fakturovat jen tu půlhodinku.
  • Dělat to, co vynáší — Můžete se zdokonalit téměř v čemkoliv. Ale jsou věci, které pro vaše klienty hodnotu mají, a jiné ne. O kultivaci žádaných dovedností pojednává skvělá kniha So Good They Can't Ignore You.
  • Doporučovat profíky — Jsou požadavky, které bych možná zvládl, ale když doporučím většího profíka na texty, programování, sazbu knihy nebo produkci videa, tak klient dostane lepší výsledek. A hlavně mi zůstane více času na zlepšování se v tom, v čem jsem dobrý já.
  • Být chytřejší — Znám lidi, kteří nakoupili věci z druhé ruky a pak je pronajímali za stejnou cenu jako konkurence, která to samé kupuje za plnou cenu. Potkal jsem na pláži kluka, který na eBay kupuje známky a prodává je přes internet v aukcích Číňanům. Viděl jsem mladý pár žijící na Kanárech, odkud ovládá logistické operace mezi Evropou a Asií. Dělám s klukem, který se ženou řídí affiliate marketing z domku ve Španělsku. Já prodávám ilustrace na fotobankách a to každý měsíc zvyšuje příjmy naší rodiny o tisíce korun. I když jsem už 2 roky žádnou ilustraci nenakreslil.

Zamyslete se nad tím, co děláte a umíte a občas s tím zkuste naložit lépe. Neřekl bych, že věnuji svému zlepšování maximum času. Nezvládám ani číst dostatek knížek. Ale když vidím příležitost ke zlepšení, skočím po ní. A když vidím, že mě něco děsně obtěžuje a brzdí, hledám řešení jak to odhodit.

Mileniálům obecně bych doporučil zhlédnout tohle video, na kterém Simon Sinek konfrontuje jejich představu o práci s realitou:

Předplatné, splátky a paušály

Jeden ze způsobů, jak být odolnější, je snižovat pravidelné náklady. Čím menší nutné výdaje máte, tím více jste chráněni před případnou krizí, nebo nutností nasměrovat vydělané peníze dočasně jinam.

Dobrý výsledek je, když máte pevné výdaje pod 30 % čistých příjmů a 70 % tak můžete investovat. Já se k tomuto stavu zatím jen těsně blížím, což je dáno tím, že máme dvě malé holky a zatím vydělávám hlavně já. Kdybychom měli dva plné příjmy, bylo by to finančně líbivější, ale zase by bylo doma víc pracovního stresu a méně pohody.

V dnešní době jsou populární předplatné služby, které za malý pravidelný poplatek dokáží zlepšit váš pracovní komfort. Spočítejte si, jestli jste za dobu, po kterou tu aplikaci používáte, nezaplatili více, než kolik by vás stál brigádník nebo srovnatelná alternativa za jednorázový poplatek.

Často také můžete mít pocit, že vám pomůže půjčka. V tom bych byl extrémně opatrný, zejména pokud nemáte jasný obchodní model s vysokou marží, kde i konzervativní scénář vývoje zajistí snadné splácení. Při špatném odhadu se snadno můžete vlastní vinou stát sluhou bankovního domu.

Paušály jsou zase oblíbené u mobilních operátorů. Pár stovek za neomezené volání zní hezky, ale pokud sami víte, že téměř nikam nevoláte, může být „drahé“ účtování po minutách nakonec výhodnější. A to i když v některém měsíci utratíte nárazově víc, než by stál neomezený paušál. Stejně tak je zbytečné mít gigabajty mobilních dat za polovic, když skoro pořád sedíte doma na pevném připojení a na cesty vám stačí pár set megabajtů.

Hodinovka zaměstnance a volnonožce

Uvědomil jsem si, že dost dobře nejde porovnávat čistou mzdu, kterou dostává zaměstnanec, jemuž benefity a pracoviště zajišťuje firma, a práci fakturovanou volnonožcem, který pracuje ze svého bydliště. Pro srovnání se tedy pokusím oba typy obživy upřesnit z finančního hlediska.

Tradiční zaměstnanecVolnonožec pracující doma
Obvyklé nákladyObvyklé náklady
Cestovní náklady
Vysoké daně a odvody
Veškeré náklady podnikání
Nákupy vybavení
Daně a odvody státu
Platí za své chyby
Obvyklé výhody a úlevyObvyklé výhody a úlevy
Kanceláře, vybavení
Za chyby přímo neplatí
Káva, nápoje, jídlo
Firemní mobil
Firemní auto
Stravenky
Teambuildingy
Příspěvky na pojištění
Nemusí dojíždět
Možnosti daňové optimalizace

Takže když se s kamarádem bavím o tom, kolik peněz nosí domů on a kolik já, je důležité nezapomínat na to, kolik věcí za něj platí firma. Abychom se měli oba stejně, jako volnonožec, musím mít měsíční obraty výrazně vyšší.

Stejně tak, když přejdete ze zaměstnání na volnou nohu, nestačí jen fakturovat stejnou hodinovku, jakou jste měli v zaměstnání. Doporučuji ji alespoň zdvojnásobit.

Nejdřív buďte silní

Kyslíkovou masku si v letadle nejdříve nasadí rodiče a potom děti. Stejně tak i já musím být dostatečně silný a vyrovnaný, abych mohl pomáhat ostatním. Znám pár lidí, kteří by se pro ostatní rozdali, ale sami nedokážou zaopatřit ani sebe a svou rodinu. Nejde přece o to sedřít ze sebe kůži ku prospěchu ostatních, ale o to, abychom se všichni měli dobře.

To platí i ve financích. Kašlete na to, jaké auto má soused, nebo na to, že kolega má nový mobil a počítač. Využijte zdroje, které máte, a vymyslete, jak být chytřejší a ziskovější. Dlouhodobě se konkurenci nemusíte vyrovnat v okázalosti ani velikosti, ale raději posilujte efektivitu, chytrost a myslete na dlouhodobou udržitelnost. To ostatní zvládnete později.

Pomocníkem jsou tabulky

Za poslední roky jsem si udržoval přehled pomocí jednoduchých tabulek. Žádné velkolepé matematické operace, jen sčítání, odčítání, procenta a sumy. Tři nejdůležitější (s fiktivními čísly) tu máte ke stažení a inspiraci.

Finanční plán
Finanční plán — sleduju výdaje a příjmy do budoucna, dokážu tak předpokládat, jestli pracuju dostatečně pilně. A za co nejvíce jako rodina utrácíme.
Historie
Historie — kontroluji vývoj minulosti. Jestli se má aktivita promítá do rostoucích čísel v průběhu času. Sleduju, které finanční zdroje jsou silné.
Majetek
Majetek — hlídám si, jestli celková finanční situace se v čase zlepšuje, nebo zhoršuje. Jestli dobře investuju, jestli se majetek zhodnocuje, nebo ztrácí.

Všechny tři šablony nabízím ke stažení ve verzi pro ExcelNumbers (Mac). Můžete si je jednoduše přizpůsobit a fiktivní data nahradíte vlastními čísly.

Něco za něco

Spousta lidí si nechá diktovat životní pravidla okolím. Bývá to stát, reklama, šéf, partner nebo přátelé. Já se tím rád inspiruji, ale vždycky se stejně raději zamyslím a pokusím se pravidla nastavit podle svých hodnot a přesvědčení. Jedině tak si dokážu udržet integritu a nevlaji životem jako igeliťák ve větru.

Jedna z mých technik pro udržení finančního zdraví je něco za něco. Když mám zálusk na dražší věc, nebo něco nepotřebného, jako třeba vybavení expedičního auta, tak si předem nastavím, co musím splnit, než sám sobě dovolím tu věc koupit.

Jak se udržuji v kondici

  • Nedám si ráno kávu, dokud neprojdu a neodpálím rychlé e-maily, co přišly přes noc a aspoň pár těch co mám v inboxu z předchozích dní.
  • Plán práce na daný den musím splnit. Takže i když mi přes den 5 lidí zavolá a já se nechám vyrušit, tak potom o to déle musím sedět u počítače. Když mi práce jde od ruky, skončím klidně dříve. Den bych rád plánoval na 5 pracovních hodin a pátky měl oddechové a nepracovní, ale zatím se mi to nedaří.
  • Když jsem s přáteli, nekoukám na mobil. Samozřejmě to není dogma, ale rozhodně nesleduju zprávy. Většinou ani nezvedám telefon, když zrovna s někým mluvím. Aplikace sociálních médií na mobilu nemám vůbec.
  • Když dám peníze do investic, tak je nepřevádím zpět, pokud není krizová situace. Investice jsou zpravidla produktivnější, když dlouho někde leží a pracují pro mě.
  • Než si něco koupím, řeknu si v duchu, kolik bych za to byl ochoten dát. A když je pak cenovka s vyšší cifrou, nekoupím si to. Perfektní fígl v obchodech s oblečením.
  • Nakupování proháním přes vracečky, jako jsou například cashback Tipli, PlnáPeněženka nebo kreditka ČSOB World či DE LUXE od Raiffeisenbank.
  • Nakupuju online, abych šetřil svůj čas a ceny předem porovnávám přes Heuréku.
  • Prodávám věci, které aktivně nepoužívám. Jakmile na něco rok nesáhnu, jde to do prodeje přes Bazarobot nebo Aukrobot a díky tomu odblokuju finance zamčené ve věcech, které nepřináší žádný užitek. Také třídím odpad a když se nahromadí papír, nebo železo, tak jej odvezu do sběru.

Myslete na zítřek

Možná bude stát platit obří důchody, ale spíš ne. Možná budu navždycky skvělým UX poradcem a designérem, ale spíš ne. Proto se snažím už dnes myslet na to, co může přijít. Může to být nějaká vnější pohroma (další finanční krize) nebo jiná změna (nebudu zvládat designové trendy).

Vyzkoušel jsem několik možností investování a zjistil, že nejvíce mi vyhovuje to, co lze ovládat klávesnicí a myší. Z karavanu nebo z pláže. Ale abych to zvládal alespoň na základní úrovni, prošel jsem dostupnou literaturu, investiční konferenci a pročetl nespočet blogů. Není to raketová věda, ale taky to není nic snadného. Jako ve většině disciplín, odměna je za vytrvalou práci.

Možnosti investování

  1. Akcie — jedna z oblíbených cest jak udržet a zhodnotit majetek je vlastnit podíl na podnikání jiných firem. Doporučuji knihy Daniela GladišeBenjamina Grahama. Nebo mrkněte na dokument o Warrenu Buffettovi a kdo ví, třeba vám bude jeho myšlení blízké. Dobrým zdrojem je také Marco Schwartz, který investuje do akcií, půjček a nemovitostních fondů. Nejlevnější investování do akcií nabízí DeGiro.
  2. Fondy — pokud se úplně necítíte na aktivní práci s investicemi, dejte své peníze do správy někomu zkušenějšímu. Z dlouhodobě výkonných českých fondů mi přijde dobrý TopStocks, který řídí Jan Hájek a kde můžete začít investovat se stokorunami.
  3. P2P půjčky — Myslím, že největší potenciál udržitelnosti mají v Evropě MintosBondora. Ale rozhodně jde o mladší odvětví než fondy a akcie, takže peníze sem dávejte opravdu jen ty, o které můžete kompletně přijít a nezhroutí se vám svět.
  4. Nemovitosti — v Česku vůbec nejoblíbenější způsob uchování i zhodnocení peněz. Moje zkušenost není nejrůžovější. Navíc se nesmíte bát bláta, deště a nespolehlivých dělníků a nájemníků. Ale třeba Airbnb je docela výhodná cesta jak na nemovitosti vydělat dvakrát. A to klidně i na té zatížené hypotékou. Jen to nesmí odporovat pravidlům domu.
  5. Drahé kovy — Spíše než o investici, jde o ochranu před inflací a způsob jak mít hotovost v případě pádu ekonomiky, jaký proběhl například v Argentině.
  6. Kryptoměny — Spekulativní investice z kategorie gambling, tedy extrémně rizikové. Nejznámější a patrně jedny z bezpečnějších burz pro kryptoměny jako je Bitcoin, Litecoin a Ethereum jsou Kraken, Bitstamp, Coinbase či Coin Mate. Na větší objemy je dobré mít bitcoinový Trezor.
  7. Fotobanky — Jedna z investic, kde jsem investoval téměř výhradně čas (přes 1.000 hodin). Dříve fungovala investice lépe, teď ztrácí na výkonnosti díky tomu, že už mnoho lidí nahrává na fotobanky své fotky, videa a ilustrace. Na uživení je to těžší než před lety.
  8. Podnikání — nakonec jedna specialita. I vaše podnikání můžete brát jako investici. Máte ji plně pod kontrolou, a když nezanedbáte delegování a zastupitelnost, můžete klidně z jednochlapovky mít za pár let firmu s velkou hodnotou.

Nechte se ovlivnit. Inspirujte se.

Už jsem toho napovídal dost. Ale ještě lepší bude, když si najdete autory a zdroje, které vám sedí a které vás budou virtuálně kopat do zadku. Pro mě jsou to v poslední době tyto:

Bonus: Mé finance za poslední roky

Od posledního článku z roku 2013 se toho u nás hodně změnilo. Kromě toho, že jsme projeli karavanem Evropu od Maroka po Turecko, blogujeme o tom a trošku se ženou i přednášíme, tak jsme eliminovali většinu půjček.

Také jsem v roce 2015 opustil výnosnou práci pro americkou firmu a řekl si, že je projednou čas rozjet něco malého a milého. Tři projekty mi přišly tak akorát:

  1. PixelRockstar — plugin pro WordPress, který nabízí legální fotky z fotobank na jeden klik přímo jako součást redakčního systému. Pokud jste byli na WordCampu v Paříži nebo Vídni, nemohli jste nás minout.
  2. Ximilar — Analytický nástroj nad fotkami a videem, který pomůže uspořádat velké kolekce pomocí neuronových sítí. Umí najít podobné fotky, nebo k nim doplnit klíčová slova.
  3. Asheep — Experiment v oblasti chat botů a conversational experience. Jinými slovy, chceme polidštit komunikaci mezi API a člověkem.

Můj cíl je pracovat v týmech, které všechny členy obohacují a naplňují radostí. Možná je to idealistické, ale chtěl bych to udržet. Krásně to opět ilustruje Simon Sinek v krátkém videu:

Abych byl víc konkrétní ohledně financí, tak obrat nadále roste, až na výpadek příjmů z Ameriky po roce 2015. Navíc zadluženost vůči majetku se také příjemně spravuje. V lednu 2015, po dostavbě domu byla téměř polovina našeho majetku na dluh a v červenci 2017 to byla už jen pětina.

Obraty

Samozřejmě by to šlo i lépe. Ale když vezmu v potaz, že jsme asi třetinu roku na cestách, máme čas na rodinu a přátele, pracujeme se ženou z domu a nepotřebujeme dvě auta ani chůvu, tak jsem moc spokojený. Přitom jsem začínal bez milionů od rodičů, za celý život jsem nevyhrál jackpot, neprodal firmu za ranec, ani nezdědil cizí jmění. Jsem svobodný a jsem na to hrdý.

Svoboda není zadarmo. Ovládněte svůj mozek, vymažte z něj naivitu a obří ego zamkněte do sejfu. Představte si své ideální žití a každé drobné rozhodnutí této vizi podřiďte. Dávám tomu rok, maximálně dva, než pocítíte svěží vítr změn.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí