8. sraz nezávislých profesionálů

20. června 2013 Robert Vlach

Když se sjedou v jihomoravských Valticích nezávislí profesionálové z celé republiky, začnou se dít neskutečné věci! Fotoreportáž s nadšenými ohlasy našich hostů přibližuje průběh celého víkendu od 7. do 9. června s cílem navnadit vás, abyste příště, až dostanete pozvánku, nezaváhali a jeli také.

Uvítací tabule (foto Martin Perlík)

Sraz pořádáme jako oslavu svobodného podnikání, spolupráce a prosperity. Snažíme se, aby byl pro naše členy, absolventy školení a další hosty tou nejpříjemnější a nejpřínosnější společenskou akcí celého roku. Laťka nastavená předchozími ročníky byla hodně vysoko, přesto se nám ji podařilo překonat sérií vychytaných novinek…

Hosté se začali sjíždět už v pátek odpoledne. Připravené místo pro setkávání žilo očekáváním prvního společenského večera, který se letos poprvé konal v prostorném Městském sklepě. Tentokrát jsme se více zaměřili na gradování atmosféry večera od prvního okamžiku při vstupu — před vchodem vyhrávala podmanivá muzika tria Jindra Kelíšek, Jitka Malczyk a Václav Pergl, bylo zde uvítací víno a raut, i malý košík pro výběr náhodného citátu o podnikání.

Kapela před Městským sklepem (foto Katka Adamíková)

Sjelo se nám rekordních 92 hostů z mnoha různorodých oborů podnikání. Úvodní seznamovací kolečko, při kterém každý krátce představil sebe a svou práci, zabralo asi hodinu — všichni sršeli dobrou náladou a vtipem, takže se sklípek otřásal smíchem.

Seznamovací kolečko v úvodu večera (foto Jiří Krpeš)

Na rautu a výběru vín jsme si dali obzvlášť záležet. Kromě masa, sýrů, ovoce a zeleniny, nechyběly ani lokální speciality jako paštičky, klobásky a valašské frgály. Novinkou byl francouzský stůl — Lenka Papřoková na něm předváděla, z čeho a jak se dělá pravý francouzský salát a smradlavá sýrová specialita raclette, po které se jen zaprášilo.

Jako zvláštního hosta jsme si pozvali mistra ČR v moderní magii Ondřeje Sládka. Mnozí tak měli poprvé v životě možnost vidět zblízka, jak vypadá špičková mikromagie — triky s kartami, mincemi či bankovkami, nad nimiž zůstává rozum stát. Ondra je neuvěřitelně zručný, svými kousky nás překvapoval i bavil.

Kouzelník Ondřej Sládek (foto Jiří Krpeš)

Dalším z několika vrcholů pátečního večera byla volná degustace nejlepších valtických vín se špičkovým Znalcem vín, vinařem Milanem Sedláčkem. U jeho stolu bylo po celou dobu narváno a o půlnoci se postaral o menší senzaci s ukázkou stínání šampaňského šavlí (tzv. sabrage), což si mohli po něm zkusit i další odvážlivci. Špunty jen lítaly!

Otevírání šampaňského šavlí (foto Martin Perlík)

Večírek se jako vždy protáhl, takže sotva šli tahouni večera spát, jiní už pomalu vstávali na snídani a ranní běh v zámeckém parku. Po desáté nás šla asi polovina na procházku, přes Reistnu, projít si nedávno otevřenou bosou stezku při valtické hranici s Rakouskem. Novinka nás (a hlavně děti) nadchla tak, že jsme museli odložit oběd o dvě hodiny.

Procházka po bosé stezce (foto Jan Tichý)

Jestli nás předcházející ročníky srazu něco naučily, tak hlavně to, že naši hosté se chtějí především volně bavit, odpočinout si v krásném prostředí a pevný program může být velmi krátký. To nás inspirovalo k radikální změně sobotního programu oproti loňsku. Programovou část jsme zkrátili na pouhé 3 hodiny a spojili do ní hned 3 novinky:

  1. minimárket pro předvádění produktů a ukázek práce účastníků
  2. schůzky naslepo, neboli tzv. business speed-dating u číslovaných stolů
  3. moderované pásmo rozhovorů na pódiu se zajímavými hosty

První 2 hodiny probíhal souběžně minimárket i 15minutové schůzky naslepo, které si mohli účastníci předem zapsat do časového rozvrhu. Přes počáteční ostych se to parádně rozjelo a všichni zúčastnění mohou potvrdit, že je to velmi příjemná společenská zábava s praktickým přínosem. Inspirací pro tuto novinku nám byla úspěšná akce ostravské Hospodářské komory. Příští rok schůzky naslepo pro velký úspěch zopakujeme.

Minimárket a schůzky naslepo (foto Jiří Krpeš)

Minimárket, který probíhal ve stejném čase, měl rovněž velký ohlas. Představilo se na něm hned 12 našich hostů, jejichž nabídka byla hodně pestrá, posuďte sami:

Vojta Jurík alias Vhrsti se svými knihami (foto Jan Tichý)

V obležení byl zdravý stůl Margit Slimákové, která sice se žádnými produkty neobchoduje, ale chtěla nám představit potraviny, jimž dává sama přednost. Přivezla na ochutnávku desítky vzorků, které jí poskytly firmy LifeFood, Vitalvibe, Dr.OmegaGoji Ramissio. Všem to šmakovalo a Margit statečně konkurovala nachystanému rautu, na kterém nechyběla ani pečená šunka, beskydské koláčky a další vybrané delikatesy.

Margit Slimáková a její zdravý stůl (foto Jiří Krpeš)

Pomyslnou soutěž o nejoriginálnější exponát by o prsa vyhrál Martin Kříž se svým elektronicky polohovatelným stolem SIT2STAND pro práci vsedě i vestoje. Stůl budil značnou pozornost a Martin ochotně povozil i ty nejmenší volnonožce mezi námi.

Polohovatelný stůl SIT2STAND (foto Jiří Krpeš)

Po skončení schůzek a minimárketu následovalo vyvrcholení programové části sobotního odpoledne — 4 rozhovory na pódiu se zajímavými hosty:

  • Jakub Vrána vyprávěl o své práci pro Facebook v americkém Silicon Valley a jaká rozhodnutí nejvíce ovlivnila jeho profesní kariéru.
  • Dagmar Hoch Jelínková představila neziskový projekt TCP Brno, který provozuje malé coworkingové centrum a pomáhá stovkám žen s rozjezdem podnikání.
  • Martin Perlík nám vylíčil, jaké je to být digitálním nomádem na rok v Dánsku.
  • Toni Purdy se svěřila, jak se jí žilo na volné noze v zemích jako Papua Nová Guinea, Indonézie, Čína, Austrálie či Sovětský svaz.
Interview s hosty na pódiu (foto Jiří Krpeš)

Co nám letos vyšlo dokonale, bylo počasí. Jen pár dní po šokujících povodních v Čechách, po týdnech příprav provázených neustávajícím deštěm s kapkou naděje, že bude líp, vysvitlo jakoby jen pro nás na celý víkend slunce, udeřilo do vinic a zažili jsme nefalšovaný letní hic. Na všech bylo vidět, jak si tu změnu vychutnávají a užívají, večerní garden party s celonoční teplotou nad 20°C neměla chybu.

TeaJay [týdžej] a čajový mág Jiří Boháč kouzlil míchané čajové drinky na svém čajovém baru a pilo se prvotřídní víno z valtické Vinařské školy. Jazzovou kapelu přivezl a doprovázel na píšťaly náš kamarád Marian Friedl, tančilo se, hodovalo, pilo, povídalo a smálo opět do časných ranních hodin.

Celonoční gardenparty (foto Jan Tichý)

V neděli ráno jsme si šli zase zaběhat, ale většina tentokrát dala přednost cvičení jógy s Terezkou Bílkovou. Nedělní dopoledne děláme úplně volné, všichni mají ještě čas pobavit se s těmi, které nestihli, porozhlédnout se po Valticích, nakoupit vína do zásoby a rozloučit se s novými přáteli, kteří za tak krátkou dobu přirostli k srdci.

Ranní cvičení jógy s Terezkou Bílkovou (foto Katka Adamíková)

O dokonale hladký průběh srazu se opět staral ostřílený projektový manažer Mira Vlach a jeho dream-tým Klára Kawuloková, Jana Plouharová a Honza Hampl. Krásnými fotkami do reportáže přispěli Katka Adamíková, Jirka Krpeš, Honza TichýMartin Perlík — jméno autora vyskočí při podržení myši nad obrázkem. Všem ještě jednou vřelý a srdečný dík!

Fotogalerie ze srazu na Facebooku >

Ohlasy hostů

„O tom, že na srazu bude spousta fajn, zajímavých a inspirativních lidí, jsem neměl pochyb. Stačilo si přečíst reportáže z předešlých ročníků. Ale netušil jsem, že budu po víkendu koketovat s myšlenkou, že bych se rozvedl a znovu oženil s mou ženou Ivanou :-) Byl bych totiž strašně rád, kdyby mi Honza, Jana, Klára, Mira a Robert zorganizovali svatební hostinu v podobném duchu, jako byl sraz. Samozřejmě jen žertuji, rozvádět se nebudu, ale chci pochválit perfektní organizaci srazu. Klobouk dolů! Díky za super víkend, výborně jsem se bavil a odpočinul.“
Pavel Minář

Po svém to pojal Jirka Krpeš, který natočil a sestříhal krátké video:

„Setkání Na volné noze bylo skvělým místem, kde neformálně potkat kolegy, partnery, ale třeba i konkurenty napříč obory a zájmy. Všem nezávislým profesionálům setkání doporučuji. Robert Vlach se opět postaral o výbornou organizaci, sraz byl pro mne rozhodně dobře využitý čas a děkuji za něj.“
Vojtěch Bednář
„Vše super, organizace perfektně zvládnutá a objednané sluníčko nezklamalo :-)“
Jarmila Trnkalová
„Podle mě je víkend ve Valticích perfektně organizovaná akce — žádné zmatky, všechno šlape, vše je na svém místě. Takže si člověk může už jen užívat skvělou atmosféru, milé lidi, vyzobávat perličky ze zajímavého programu. A když si od toho potřebuje na chvilku odpočinout, může se beze všeho sebrat a jít si kreslit valtický zámek. Díky i za to.“
Vojtěch Jurík alias Vhrsti
Valtický zámek by Vhrsti (fotoarchiv Vojty Juríka)
„Víkend ve Valticích předčil moje očekávání. Oceňuji nejen možnost setkat se se zajímavými freelancery, ale i pracovní nasazení a organizační schopnosti Míry Vlacha a jeho týmu. Báječně jsem se bavila, díky.“
Kateřina Juríková
„Tento sraz nezávislých profesionálů na volné noze ve Valticích byl pro mě premiérou, ale už teď vím, že příště pojedu také. Program, organizace a vše okolo bylo perfektně zvládnuté. Lepší odreagování si člověk nemůže ani přát. Přišel jsem na jiné myšlenky, mám spoustu poznámek ke svému podnikání a pročistil jsem si hlavu, což je při mém pracovním shonu potřeba.“
Jan Kvasnička + více v reportáži na vlastním blogu
„Víkendové setkání profesionálů na volné noze bylo doslova a do písmene spojením příjemného s užitečným. Mezi všemi zúčastněnými panovala po celý víkend velmi přátelská atmosféra a navazování nových kontaktů tím šlo o to lépe. Je skvělé vidět, že lidí na volné noze, kteří si svou profesní cestu vybrali jako součást životního stylu, je stále více. Setkání s nimi pro mne bylo jednak rozšířením obzorů, ale také získáním podnětné zpětné vazby pro vlastní práci. Všem organizátorům patří velký dík.“
Sandra Tejnecká
„Díky za perfektně připravený sraz ve Valticích. Letos byl pro mě i pro Zuzku sraz ve Valticích plný překvapení. I přes to, že jsme museli zkrátit pobyt o jeden den kvůli povodním, podařilo se nám navázat spoustu zajímavých kontaktů. I kdybychom využili jen polovinu z nich, posune se naše podnikání zase o velký kus kupředu. Bylo moc příjemné setkat se s lidmi, kteří jsou na stejné vlně, a těšíme se na další sraz.“
Martin Vidlák
„Srazu nezávislých profesionálů na volné noze jsem se zúčastnil poprvé. Nevěděl jsem, co mám od setkání očekávat, a byl jsem mile překvapen skvělou organizací i průběhem akce. Celý program jel podle plánu, což mám rád. Hned po příjezdu na nás dýchlo přátelské prostředí. Nebyl problém s kýmkoliv navázat konverzaci a dozvědět se z jeho oboru zajímavé informace. Areál valtické vinařské školy je pro akci tohoto typu ideální — vždyť na jaké jiné akci máte ubytování pár kroků od vinného sklípku? Rád jsem se srazu zúčastnil a odjížděl jsem s úsměvem na tváři.“
Jan Linhart
„Setkání podnikatelů na volné noze ve Valticích mi poskytuje každým rokem skvělou možnost srovnat vzájemné zkušenosti s podnikáním ve velmi přátelské a neformální atmosféře. Když k tomu připočtete výborné víno a večerní zábavu, tak se jedná o skvěle strávený víkend. Doporučuji všem vyzkoušet :)“
David Karban
„Na srazu nezávislých profesionálů jsem byla už poněkolikáté. A i letos to stálo za to. Přátelská atmosféra, skvělá organizace, zajímavý program, výborný catering, spousta inspirace a setkání se zajímavými lidmi. Děkuju a už teď se těším na příští ročník.“
Madla Čevelová
„Krásní lidé, krásné počasí, krásná hudba, krásný sraz!“
Jan Tichý
„Bezva to bylo! A když už těch lidí, vjemů a vína bylo hodně, mohl jsem se utéct do valtického zámeckého parku, kde nebyla ani noha. Po setkání jsem příjemně v depresi, jak každému to podnikání pěkně šlape a jak se umí šikovně prodávat. Dokonce mám svrbění to naše hraní zase někam posouvat, takže přínos vskutku nedozírný!“
Jindra Kelíšek
„Mně se sraz líbil hlavně proto, že jsem se po dlouhé době viděl s mnoha známými a poznal několik dalších zajímavých lidí. Vyhovoval mi uvolněný program, jen s několika pevnými body. Páteční a sobotní večery nad vínem jsou bezpochyby hlavní osou srazu, ale i odpolední rozhovory byly příjemným zpestřením. Účasti na srazu rozhodně nelituji a když to půjde, tak příště pojedu znovu.“
Jakub Vrána
Interview s Jakubem Vránou, vlevo (foto Jan Tichý)
Interview s Jakubem Vránou (vlevo)
„Na srazu ve Valticích jsem byl prvně a určitě ne naposledy. Setkání se celé tři dny neslo v přátelské a uvolněné atmosféře. (S příchodem večera a zaplutím do vinných sklípků začala být atmosféra ještě uvolněnější.) Moc rád jsem si nad sklenkou dobrého vína popovídal s lidmi, které jsem předtím znal pouze z neosobního světa internetu. Celému setkání nemohu vůbec nic vytknout, děkuji za organizaci a už teď se těším na příští ročník.“
Zbyšek Nádeník
„Díky moc za skvělý sraz. Poznali jsme nové lidi, potkali znovu, ty které už známe, a navázali jsme spoustu užitečných kontaktů. Organizace byla skvělá. Já osobně hodnotím pozitivně možnost malého občerstvení před pátečním rautem. Příjemný překvapením byl i kouzelník a výstup se šavlí a šampaňským.“
Zuzana Bartůšková
„Tak jako jsou závody F1 naplněné burácením motorů, jsou srazy lidí na volné noze naplněné originálním koktejlem relaxačního prostředí, dobrého vína, zajímavých lidí a podnětných diskuzí. Každý ročník je přitom jiný, stejně jako v případě valtického vína :) Přijeďte příští rok zase ochutnat.“
Mira Vlach
„Setkání nezávislých profesionálů ve Valticích hodnotím, všemi deseti, jako velmi povedenou akci, za kterou bych chtěl Robertovi Vlachovi a celému organizačnímu týmu poděkovat. Blíže jsem se seznámil s řadou zajímavých a inspirativních lidí. Takže i nám, introvertům, setkání umožnilo získat zajímavé kontakty. Skvělým nápadem byl i minimarket. Setkání nezávislých profesionálů jsem se účastnil poprvé a určitě ne naposledy. Vřele doporučuji všem.“
Lukáš Vik
„Na sraz jsem se dostala jako nečlen portálu Na volné noze díky pozvání Dagmary Jelínkové z TCP Brno. Akce byla úžasná! Velmi přátelská a veselá atmosféra, kterou jsme my, čtyři holky z Brna, s chutí podpořily. Mé poděkování patří také všem organizátorům: byli jste skvělí!“
Jana Šimková
„Letos jsem se srazu na volné noze účastnil poprvé a byl jsem celou akcí i její organizací nadšený od začátku až do úplného konce. Během roku se účastním mnoha oborových konferencí a není zrovna běžné, že na akci takové velikosti člověk potká tolik příjemných a inspirativních lidí se zajímavým příběhem. To vše v úžasném prostředí, za krásného počasí, se spoustou zábavy, dobrého jídla a vína. Prostě perfektní víkend!“
Dan Dimitrov
„Tohle Valtické setkání nebylo jen prostým srazem profesionálů na volné noze. Pořadatelům se nenucenou organizací podařilo vytvořit příjemnou atmosféru, ve které byla radost se poznávat, sdílet a diskutovat. Kromě inspirativních rozhovorů se zkušenějšími, leckdy i světovými kolegy, a vzájemným přejímáním nad podnikáním si odnáším i příjemný společenský zážitek.“
Pavel Švec
„Velký díky za příležitost zúčastnit se víkendové akce ve Valticích. Celé dva dny byly skvěle zorganizovány, program i raut neměl chybu, obzvláště domácí špek a paštička, to asi uznal naprosto každý účastník akce. Dokonale jsem uspokojila všechny své chuťové pohárky. Hudba byla skvělá, především páteční večer nás, pařmenky z Brna, přiměl ke zpěvu a veselé náladě. Přispěl k tomu i skvělý výklad o víně a ochutnávka těch nejlepších vín z Valtic. Ráno nám oživila jóga, za kterou patří velký dík Terezce Bílkové, protáhly jsme vše potřebné. Díky objednanému slunečnému počasí jsme nabraly energii a některé z nás se pěkně vybarvily do červena. 100 bodů dávám skvělým čajovým koktejlům a velký obdiv Jirkovi, který nám předvedl, že můžeme s děvčaty objevit nové kouzla s čajem. Na srazu se sešlo mnoho skvělých, inspirativních volnonožců a každý svou dobrou náladou přispěl k neopakovatelné a příjemné atmosféře. Pro mne to byla příležitost za dva večery potkat a poznat mnoho odvážlivců, kteří se nestydí za vlastní názor a umí prosadit své podnikatelské nápady. A také jsou ochotni sdílet své zkušenosti k podpoře začínajících odvážlivců. Chvála a zdar každé další akci na volné noze! Přeji Robertovi a celému organizačnímu teamu vše dobré a hodně inspirace do dalších akci!!!! Sláva, sláva, jen tak dále, těším se na další příležitost potkat se s volnonožci.“
Katka Adamíková
„Jel jsem do Valtic jako doprovod, bez předchozí zkušenosti, a vybavený pouze informacemi z druhé ruky. Moje obavy z rozpačitého a násilného networkingu se ani v nejmenším nepotvrdily. Robert zorganizoval setkání s velkou suverenitou a způsob, jakým byla práce propojená s odpočinkem a zábavou, na mě udělal velký dojem. Když k tomu připočítám ještě velmi dobře vybrané místo, nádherné prostředí a pohostinnost místních, vychází mi z toho perfektní víkend a akce, které se rád znovu zúčastním.“
Michal Konečný

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí