Úspěšné podnikání

29. ledna 2007 Robert Vlach

Ocenili byste pár jednoduchých pravidel, jejichž důsledným dodržováním lze dosáhnout trvalého úspěchu v jakémkoliv oboru? Zní to snad poněkud nadneseně a zcela určitě to nebude snadné, nicméně při pevné vůli řídit se jimi denně máte výsledek zaručen.

Nejúspěšnější profesionálové a podnikatelé naší doby měli přinejmenším jedno společné: každý tím či oním způsobem definovali svůj úspěch jako konkrétní zásady, kterých je hodno se držet. Činili tak buď pro zaměstnance svých firem a nebo později při rekapitulaci vlastní kariéry.

Tomáš Baťa vyzdvihoval pracovitost, poctivost a mravní integritu. Bill Gates zaměstnal nejlepší lidi a razí inovace i službu veřejnosti. Jejich firmy se časem měnily a rostly, ale tyto zásady v nich přetrvávají dodnes. Přestože se jednotlivé výroky známých osobností mohou lišit, celkově vzato jde stále o tytéž myšlenky v různém podání.

Pravidelní čtenáři mých článků na tomto portále si jistě povšimli určitých témat, na které kladu opakovaně značný důraz. S jejich konečnou formulací jsem dlouho otálel, ale v rámci přípravy na chystaná školení a tvorby související kampaně jsem se k soupisu těchto hlavních bodů konečně dostal.

Následující rady představují souhrn nejdůležitějších zásad úspěšného podnikání. Tuto univerzální a nadčasovou moudrost jsem čerpal z různých zdrojů, ale prověřil jsem ji rovněž vlastní podnikatelskou praxí. Sám se tedy těmito pravidly bezezbytku řídím a to samé doporučuji i vám.

Zásady úspěšného podnikání:

  1. Budujte své dobré jméno
    Profesionální a poctivá práce za všech okolností je základem trvalého úspěchu v každém oboru. Dbejte na svůj profesní věhlas a vyhýbejte se obchodním partnerům nevalné pověsti.
  2. Soustřeďte se na jádro podnikání
    Čistý podnikatelský záměr by měl obsahovat pouze jednu či dvě hlavní činnosti. Proto rozvíjejte a inovujte především tento základ, který vás živí.
  3. Pečujte o své zákazníky
    Dlouhodobý úspěch v podnikání vám přinesou jedině spokojení zákazníci a odběratelé. Udržujte s nimi pravidelný kontakt a naučte se je brát jako rovnocenné partnery.
  4. Vybírejte si ty správné lidi
    Dobrý úsudek o lidech je základním předpokladem pro správný výběr spolupracovníků, zaměstnanců i obchodních partnerů. Ryzí charakter je stejně důležitý jako profesní schopnosti.
  5. Rozvíjejte se jako osobnost
    Podmínkou každého profesního zrání je i harmonický osobní růst. Jděte s dobou ve svém oboru, ale nezapomínejte ani na relaxaci, péči o vlastní zdraví a další vzdělávání se.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí