Na volné noze > Blog > Výroční zpráva 2009

Výroční zpráva 2009

27. 12. 2009, napsal Robert Vlach

Uplynulý rok byl oproti původním pesimistickým předpovědím pro nezávislou komunitu docela úspěšný, až průlomový. Krátká rekapitulace našich letošních aktivit vybízí k zamyšlení nad budoucností podnikání na volné noze v Česku.

Vývoj v oblasti osobního podnikání nezávislých profesionálů (angl. freelancers) sleduji velice pozorně a každoročně také absolvuji desítky osobních setkání. Přesto pro mne bylo vždy poměrně obtížné udělat si celkový obrázek o stavu této malé, ale zato dosti různorodé skupiny podnikatelů.

V Česku dosud neexistovala žádná spolehlivá data, která by nezávislé profesionály popisovala samostatně, mimo rámec mnohasettisícové skupiny živnostníků a majitelů malých firem. Letos na jaře jsme proto realizovali dosti rozsáhlý průzkum, jak si stojíme oproti zbytku EU. Velmi jsem také přivítal průkopnickou studii Veroniky Holcové, která zpracovala odpovědi necelé stovky členů naší komunity a došla k dosti zajímavým výsledkům. Bonbónkem pak byl nečekaný podzimní start coworkingu v Praze a Brně, inspirovaný mou reportáží z Polska a rozhovorem pro server 30minut.

Po pěti letech s portálem Na volné noze jsem měl tedy letos poprvé pocit, že docela chápu naši situaci v kontextu EU i jiných forem podnikání (mimochodem, 5. výročí portálu připadá na termín příštího srazu začátkem června 2010). Své zkušenosti a názory se nyní pokouším převést do první české knihy o podnikání na volné noze, kterou bych rád vydal v druhé půli roku 2010, jak jinak než vlastním nákladem a s pomocí přátel z volné nohy. Zároveň mám již promyšlených několik inovací pro portál Na volné noze, přičemž tu první, přidávání doporučení k prezentacímkatalogu, uvedeme snad ještě do konce zimy.

Pokud jde o nejbližší vývoj podnikání na volné noze v Česku, mám za to, že příležitosti jsou větší než rizika. Ne, že bychom se nemuseli obávat vyššího zdanění ze strany zadluženého státu a dalších propadů v některých, krizí zasažených oborech. Osobní podnikání má ale obecně dobré vyhlídky díky svým dvěma velkým předostem, kterými jsou flexibilita a produktivita. Profesor Milan Zelený se dokonce domnívá, že práce doma a na volné noze má potenciál transformovat celou společnost. Nechme se překvapit. Přeji hodně zdaru a vzrušujících příležitostí v roce 2010, srdečně děkuji za vaši neutuchající přízeň a posílám radiční obrázek:

Jsem na volné noze i v roce 2010

Malá rekapitulace roku 2009

2005 – 2016 © Robert Vlach Mapa portálu ~ Ochrana soukromí ~ Sledování novinek Facebook Twitter LinkedIn YouTube SoundCloud RSS