Výroční zpráva 2009

27. prosince 2009 Robert Vlach

Uplynulý rok byl oproti původním pesimistickým předpovědím pro nezávislou komunitu docela úspěšný, až průlomový. Krátká rekapitulace našich letošních aktivit vybízí k zamyšlení nad budoucností podnikání na volné noze v Česku.

Vývoj v oblasti osobního podnikání nezávislých profesionálů (angl. freelancers) sleduji velice pozorně a každoročně také absolvuji desítky osobních setkání. Přesto pro mne bylo vždy poměrně obtížné udělat si celkový obrázek o stavu této malé, ale zato dosti různorodé skupiny podnikatelů.

V Česku dosud neexistovala žádná spolehlivá data, která by nezávislé profesionály popisovala samostatně, mimo rámec mnohasettisícové skupiny živnostníků a majitelů malých firem. Letos na jaře jsme proto realizovali dosti rozsáhlý průzkum, jak si stojíme oproti zbytku EU. Velmi jsem také přivítal průkopnickou studii Veroniky Holcové, která zpracovala odpovědi necelé stovky členů naší komunity a došla k dosti zajímavým výsledkům. Bonbónkem pak byl nečekaný podzimní start coworkingu v Praze a Brně, inspirovaný mou reportáží z Polska a rozhovorem pro server 30minut.

Po pěti letech s portálem Na volné noze jsem měl tedy letos poprvé pocit, že docela chápu naši situaci v kontextu EU i jiných forem podnikání (mimochodem, 5. výročí portálu připadá na termín příštího srazu začátkem června 2010). Své zkušenosti a názory se nyní pokouším převést do první české knihy o podnikání na volné noze, kterou bych rád vydal v druhé půli roku 2010, jak jinak než vlastním nákladem a s pomocí přátel z volné nohy. Zároveň mám již promyšlených několik inovací pro portál Na volné noze, přičemž tu první, přidávání doporučení k prezentacímkatalogu, uvedeme snad ještě do konce zimy.

Pokud jde o nejbližší vývoj podnikání na volné noze v Česku, mám za to, že příležitosti jsou větší než rizika. Ne, že bychom se nemuseli obávat vyššího zdanění ze strany zadluženého státu a dalších propadů v některých, krizí zasažených oborech. Osobní podnikání má ale obecně dobré vyhlídky díky svým dvěma velkým předostem, kterými jsou flexibilita a produktivita. Profesor Milan Zelený se dokonce domnívá, že práce doma a na volné noze má potenciál transformovat celou společnost. Nechme se překvapit. Přeji hodně zdaru a vzrušujících příležitostí v roce 2010, srdečně děkuji za vaši neutuchající přízeň a posílám radiční obrázek:

Jsem na volné noze i v roce 2010

Malá rekapitulace roku 2009

  • Od ledna do května jsme kontaktovali desítky zahraničních organizací a komunit v rámci výše zmíněného průzkumu podpory nezávislých profesionálů v zemích EU. Jak je na tom Česko? Slabší evropský průměr…
  • Zjara jsme založili pracovní skupinu 15 autorů, kteří chtějí do konce roku 2010 napsat a vydat vlastní knihu (sami nebo ve spolupráci s vydavatelem).
  • V květnu jsme uspořádali již 4. tradiční setkání nezávislých profesionálů, tentokrát poprvé ve Valticích.
  • O prázdninách jsme začali se šířením novinek o podnikání na volné noze přes emailový newsletter, který má již na 500 odběratelů, a také přes TwitterFacebook.
  • Koncem srpna náš katalog překročil hranici 300 profesionálů a dále roste.
  • V září jsme vydali první český článek o coworkingu, který společně s rozhovorem pro server 30minut podnítil vznik prvních dvou center a coworking konečně dorazil do Česka!
  • Září přineslo také pěkné 2. místo v krajském kole Živnostník roku 2009 pro portál Na volné noze v osobě provozovatele. To potěší :-)
  • 1. října jsme publikovali výsledky prvního českého průzkumu podnikání na volné noze Veroniky Holcové. Nyní tedy víme, jaký je typicky český nezávislý profesionál.
  • Na podzim spustili Litevci server Dirba Laisvai, inspirovaný portálem Na volné noze. Podle prvních zpráv jde o úspěšný start-up.
  • Počet registrovaných meziročně stoupl ze 272 na 332 profesionálů – z toho je 149 žen (45 %), 187 má titul a 123 si připlácelo za volitelnou internetovou propagaci.
  • Za celý rok na portál zavítalo 400 tisíc návštěvníků, což je asi o třetinu více než loni.
  • Vydali jsme přes tucet odborných článkůblogu a uspořádali jsme čtyři skupinová školení pro úspěšné nezávislé podnikání.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí