Výroční zpráva 2010

7. ledna 2011 Robert Vlach

Uplynulý rok na portále Na volné noze byl podařený. Spustili jsme úspěšnou funkci pro přidávání písemných doporučení k prezentacím, návštěvnost blogu vzrostla o 40 % a odběratelů novinek už máme přes 3 tisíce.

Každoroční rekapitulaci dělám rád. Člověk si uvědomí, co všechno už zvládl a jaké úžasné věci na něj možná ještě čekají. Protože jsem ale mnohé již vyjádřil před pár měsíci u příležitosti 5 let portálu, začnu tentokrát rovnou bodovým přehledem:

  • V květnu jsme spustili jako novinku písemná doporučení u prezentací a za půl roku se nasbíralo přes 500 testimoniálů. Dalším krokem bude úprava řazení katalogu tak, aby byli doporučovaní profesionálové zvýhodněni víc než doposud.
  • Sledovanost blogu překročila 140 tisíc online čtenářů ročně a stálých odběratelů máme už přes 3 tisíce. Stále je to 2. nejčtenější blog o podnikání v Česku, navíc se strmým růstem 40 % oproti loňsku.
  • Objevné byly zejména 3 články: Práce na počítači vestoje, Cesta z města a článek o Toastmasters — příprava každého z nich trvala několik měsíců. 2 články od nás dokonce převzal známý anglický blog Lateral Action.
  • Za celý rok na portál zavítalo 430 tisíc návštěvníkůnávštěvnost dále stabilně roste. S ohledem na dynamiku posledních měsíců by to letos mohlo být i kolem těch 500 tisíc.
  • Počet registrovaných meziročně stoupl ze 332 na 395 profesionálů, z toho jsou 45 % ženy a 58 % má u jména titul, většinou vysokoškolský.
  • Naše nová letáková kampaň propagující podnikání na volné noze obnášela rozsáhlou distribuci přes 90 tisíc letáčků na vybraná místa v 50 největších městech ČR.
  • Portál Na volné noze je tady pro nás už 5 let. Oslavili jsme to tradičně, na 5. srazu ve Valticích. Naše poslání zůstává neměnné: pomáhat nezávislým profesionálům a podporovat svobodné podnikání.

Osobní dodatek

Rok 2010 mi připomněl, jak ošemetná mohou být podnikatelská předsevzetí. Původně jsem byl pevně rozhodnutý vydat vlastní knihu o podnikání na volné noze. Ale když už jsem ji měl téměř dopsanou, přišla nová generace čteček Kindle a já si náhle uvědomil, že se mi do nejistého vydavatelského podniku už nechce investovat. Od záměru jsem tedy s lehkou úlevou ustoupil a další osud textu ponechávám otevřený.

Celá zkušenost s knihou mi odkryla další stránku nezávislosti. Došlo mi, že kromě té vnější je pro mne důležitá také vnitřní svoboda měnit svá předchozí rozhodnutí v nových podmínkách. Jinými slovy: podnikat v přítomnosti a té přizpůsobovat svou dlouhodobou vizi.

Právě v oné každodenní přítomnosti byl uplynulý rok skvělý. Protože neustále rosteme, posílil jsem portálový tým a zavedl pár změn, které nám umožňují odvádět lepší práci tak, aby nás to nadále spolu bavilo. Občas se mě někdo zeptá, jak má sestavit dobrý tým, a já znám jedinou odpověď: Dobrý tým vzniká stejně dlouho jako věrné přátelství.

Během uplynulých let vyrostly kolem portálu Na volné noze obdobných týmů desítky a mnohé z nich se navzájem překrývají. Já sám se do některých zapojuji. Miluju tyhle malé skupinky nezávislých, aktivních a soběstačných lidí. Zkrátka osobní zkušenost k nezaplacení. Takže díky vám všem, že to nevzdáváte, a posílám tradiční obrázek:

Jsem na volné noze i v roce 2011

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí