Zdravá a efektivní práce na počítači

7. října 2005 Robert Vlach

Osobní počítač je důležitým nástrojem pro většinu návštěvníků tohoto portálu, nemluvě o tom, že pro nezávislé profesionály často představuje jeden ze základních kamenů jejich podnikání, ne-li přímo hlavní zdroj příjmů. Jelikož ale většina lidí používá počítač k práci způsobem, který je nezdravý a neefektivní, klade si tento článek za cíl naučit vás předcházet možným zdravotním problémům a zároveň lépe zužitkovat čas u něj strávený.

Počítač v prostoru

Lidé často umisťují počítač tam, kde na něj prostě vyjde místo a neberou v potaz řadu důležitých faktorů, které následně zásadním způsobem ovlivňují jejich uživatelskou zkušenost.

Ze všeho nejdůležitější je dostatek světla. Denní světlo je pro oči velmi blahodárné, takže se snažte počítač šikovně umístit tak, abyste mohli občas vyhlédnout z okna, kde svítí slunce, rostou stromy a chodí lidé. Moderní i alternativní medicína se dnes shodují na tom, že přirozené světlo prospívá duševnímu zdraví člověka a má výrazný vliv i na jeho mentální výkonnost, tedy i schopnost přemýšlet a tvořit. Pochopitelně byste si měli dát i pozor na to, aby vám při práci světlo zvenčí příliš nevadilo nebo aby se vám do očí neodráželo od povrchu obrazovky. Monitor musí být umístěn tak, aby se v něm nic nelesklo. Nejlepší jsou na to ploché obrazovky, jejichž povrch není ze skla a tudíž odráží mnohem méně světla.

Možná jste i vy viděli nějakou fotografii, na níž sedí v potemnělé místnosti se zataženými žaluziemi u řady svítících monitorů skupinka "programátorů". To je ale špatně. Vysoký kontrast mezi obrazovkou a jejím tmavým okolím nerovnoměrně zatěžuje sítnici oka a u lidí, kteří takto pracují, vede často již po několika letech k nepříjemným zrakovým potížím. Jste-li tedy nuceni pracovat po nocích, dbejte vždy na příjemné a dostatečné osvětlení místnosti. (Jinak je ovšem lepší si přivstat brzy ráno s východem slunce, když je mysl čerstvá, a udělat za hodinku a půl práci, do níž byste v noci zírali hodiny.)

Neméně důležitý je čerstvý nevydýchaný vzduch a příjemná teplota, v níž nepociťujete výraznější chlad ani horko. Větrejte pravidelně a vydatně, pozitivně se to odrazí na kvalitě vaší práce, nemluvě o celkovém tělesném a duševním stavu. Nikomu pochopitelně není příjemné sedět v průvanu, takže i na to je dobré při výběru místa pro počítač myslet.

Kuřáci by si měli dát obzvláštní pozor. Při práci na PC totiž rychle ztrácejí kontrolu nad počtem vykouřených cigaret, a tím nejenže ještě více zatěžují zdraví své i svého okolí, ale sníženým přísunem kyslíku klesá i jejich schopnost koncentrace a odolnost proti únavě. Pokud kouříte, najděte si na to místo někde mimo a na cigaretku si vždy udělejte pauzu, více si ji tím i vychutnáte.

Zdravé sezení

To, na čem u počítače sedíte, má pro vaše zdraví rovněž nemalou důležitost. Poté, co jsem v průběhu let vyzkoušel snad všechny možné druhy sedaček, se domnívám, že nejlepší ze všeho je jednoduchá židle s tenkou poduškou a nebo, pokud vám to okolnosti dovolí, gymnastický míč. Střídám pravidelně oba tyto způsoby sezení a problémy s bolestí v zádech, které jsem dříve občas míval, dávno zcela zmizely. Gymnastický míč je možno zakoupit téměř kdekoliv ve zdravotnických potřebách ve velikosti, která je přiměřená vaší výšce. Budete na něm neustále v mírném pohybu, což pomáhá od strnulosti a následné deformace páteře. Nevýhodou míče je jeho nevhodnost pro některá firemní prostředí a také skutečnost, že v parném létě se na něm dost potí zadek – to se vždy raději vrátím k židli.

Poměrně špatná jsou na sezení velká pohodlná kožená křesla, která tak často můžeme vidět na luxusněji vybavených pracovištích. I když jsou obvykle nastavitelná, mají kolečka a dá se na nich i houpat, svádějí ke zcela nevhodnému způsobu sezení, při němž není páteř vzpřímená, ale spíše má tendenci se prohýbat dozadu. To už jsou lepší jednoduché kolečkové židle, ačkoliv ani ty nejsou ideální, protože jejich designéři obvykle dbají spíše na efektní vzhled než na ergonomii sezení. Sporná je i užitečnost různých klekaček – na jednu stranu je na nich člověk nucen sedět vzpřímeně, ale nevýhodou je, že jejich konstrukce neumožňuje mnoho způsobů usazení, což já osobně vnímám jako nedostatek.

Stůl pro počítač

Stůl by měl být vysoký právě tak, abyste měli při vzpřímeném sedu lokty přesně ve výšce desky stolu a mohli tak mít předloktí při práci volně a po celé délce položená na jeho ploše. Pro pohodlné psaní a ovládání myší je to naprosto klíčová věc, kterou je neradno podceňovat. Různé stolky určené speciálně pro počítač takovouto pozici rukou zpravidla neumožňují, protože deska stolu by tím musela být mnohem větší, což je přesně to, čemu se výrobci chtějí vyhnout. Lepší je tedy nenechat se příliš zlákat reklamou či nízkou cenou a raději si pořídit stůl co největší. Má to i další výhody:

  • Snadno tak dodržíte minimální doporučenou vzdálenost monitoru od očí. Na stolech s úzkou deskou lidé často posouvají monitor více do strany, klávesnici mají před sebou a k monitoru natáčejí hlavu. To jednak nerovnoměrně zatěžuje krční svalstvo a páteř a rovněž oči musí mezi obrazovkou a klávesnicí urazit mnohem větší vzdálenost nebo je dokonce nutné neustále otáčet hlavou sem a tam.
  • Na stolech navržených jednoúčelově jste omezeni záměry jejich designéra a máte méně svobody, co se uspořádání prostoru týče. Často jsou také navrženy tak, aby vyhovovaly především pravákům.
  • Opravdu velký stůl časem pojme všechny přídavné periferie a předměty, které je vždy lepší mít po ruce na ploše stolu, než pod ním nebo dokonce v jiné místnosti. Počítejte se mnou: počítač, monitor, klávesnice, myš s podložkou, tiskárna, skener, repráčky, stolní lampa, stojan na tužky, diář či adresář, papírky na poznámky, telefon nebo mobil, cédéčka na vypalování, razítka, hrnek či láhev s pitím, papírové kapesníčky atd. – je toho hodně, že?

Stůl je nejlepší umístit tak, aby byl na dosah ruky od nějaké poličky či skříně. Do ní si pak můžete dát často používané větší předměty, pro které už není na stole místo, jako např. šanony, pořadače na CD, slovníky, zákony, encyklopedie a příručky. Tím zvýšíte efektivitu své práce často více, než by se mohlo zdát. Nejde totiž pouze o to, že normálně byste museli vstát a pro předmět si dojít, ale též o narušení koncentrace.

Monitor

Ze zdravotního hlediska jsou na práci jednoznačně nejlepší ploché LCD obrazovky, které oproti starším monitorům typu CRT nabízejí lepší stálost obrazu, zabírají méně prostoru a především jsou mnohem šetrnější k vašemu zdraví, protože k vytváření obrazu nedochází směřováním vysoce nabitých částic přímo na vaši hlavu. Mnozí lidé si po přechodu na plochou obrazovku pochvalují, že jim zmizely bolesti hlavy a někdy i problémy s očima.

Monitor byste měli mít přímo před sebou ve vzdálenosti nejméně 50–60 cm, raději však 70–90 cm. Horní třetina zobrazovací plochy by měla být přibližně ve výšce očí, což ve většině případů znamená, že budete muset monitor něčím podložit. Tento způsob umístění je ideální pro snadný pohyb očí mezi obrazovkou a klávesnicí a zároveň umožňuje zdravé napřímení krční páteře.

Počítač a jeho programové vybavení

Výběr počítačových komponent, stabilního operačního systému a kvalitního softwaru má velký vliv na to, jak dobře se vám bude s počítačem pracovat a tedy i na to, kolik času prací strávíte. Tato problematika je čím dál tím komplikovanější a laik udělá nejlépe, když v této věci požádá o pomoc odborníka. Dobré je přitom řídit se alespoň těmito základními radami:

  • O pomoc požádejte člověka, který bude mít čas se vám o počítač starat i v budoucnu. Alternativou může být zakoupení drahého značkového počítače s technickou podporou v ceně.
  • Pro běžné použití s výjimkou hraní her dnes nepotřebujete vysoký výkon procesoru ani velký prostor na disku. To, že počítače velmi rychle stárnou, už nějakou dobu neplatí a i středně výkonné PC, které koupíte dnes, vám bude dost dobře sloužit ještě za pět let.
  • Budete-li pracovat převážně na jednom místě, kupte si buď rovnou stolní PC a nebo alespoň notebook s velkým externím monitorem, klávesnicí a myší – je to mnohem komfortnější než malá obrazovka přenosného počítače a psaní na těsné klávesnici.
  • Myš si kupte určitě optickou; je přesnější a nebudete ji muset čistit. A pokud často píšete, měla by klávesnice mít opěrnou plochu pro zápěstí.
  • Trvejte na co nejmenší hlučnosti PC sestavy, protože ta je často významným stresovým faktorem a rozhodně vám práci nijak nezpříjemní. Hluk můžete citelně snížit i tím, že skříň počítače postavíte na něco měkkého, např. na podložky pro myš.
  • Naučte se, jak se provádí záloha dat a dělejte ji pravidelně, nejméně jednou měsíčně nebo ještě lépe každý týden.
  • Máte-li možnost připojit se k Internetu rychlým, tzv. širokopásmovým připojením, udělejte to. Platí se za to sice paušálně, ale i tak je tato cena zpravidla nižší, než kolik byste zaplatili za časté používání vytáčeného připojení přes modem.

Cvičení pro záda a oči

Jednostranné zatěžování očí a páteře vede po jistém čase nutně k postupné degeneraci – v těle dochází ke změnám, které mohou být v krajních případech i nevratné. Lidé od počítačů čelí časem velice nepříjemným degenerativním projevům jakožto i následkům stresu, který je u informatiků tak často spojen se stíháním různých šibeničních termínů, mentální náročností plněných úkolů a řešením havarijních situací. Ti, kteří pracují s počítačem denně, po letech navíc často trpí tzv. "počítačovou slepotou", což je oční vada, která se projevuje extrémní tuhostí akomodace, neboli sníženou schopností oka zaostřovat do jakékoliv jiné vzdálenosti, než v jaké mají monitor.

V případě zad a páteře jsou projevy rovněž typické: různé deformace a vykřivení ztěžují dýchání nebo v horších případech ovlivňují fungování dalších vnitřních orgánů, a tím i zdravotní stav celého organismu. Ačkoliv se tedy vychýlené držení páteře nemusí projevovat tak nápadně jako zhoršující se zrak, svými důsledky může být mnohem závažnější.

S tím, jak pravidelným cvičením předcházet křivení zad, si naše medicína umí poradit už dlouho. Stačí navštívit zkušeného fyzioterapeuta a člověku se dostane účinné pomoci. Mnohem horší je situace na poli léčení očních vad, kde tzv. klasická medicína výrazně zaostává za medicínou alternativní. Zatímco oční doktor vám tak maximálně naordinuje silnější dioptrie nebo doporučí operaci laserem, alternativní medicína již téměř sto let disponuje osvědčenými postupy, jak zrak cvičit a zlepšovat až do té míry, že je nezřídka možné brýle odložit úplně. Obecně řečeno se alternativní léčba zraku sestává ze tří vzájemně se doplňujících přístupů:

  1. Oční cvičení podle tzv. Batesovy metody, kterou začátkem 20. století publikoval oftalmolog William Bates. Tyto cviky, známé též jako "oční jóga", dnes tvoří základ většiny systémů pro alternativní léčbu zraku.
  2. Vybraná tělesná cvičení pro uvolnění oblasti krční páteře a zad, což jsou místa, jejichž strnulost či deformace mají na zrak prokazatelně negativní vliv. Obvykle se užívá zjednodušených cviků z jógy a nebo z klasické fyzioterapie.
  3. Změna špatné životosprávy může také vést k výraznému zlepšení v případech, kdy je příčinou slabého zraku vnitřní znečištění organismu. Zde se nové stravovací návyky obvykle ještě doplňují různými detoxikačními kúrami podle toho, které orgány jsou na tom nejhůře. Zrak může být např. oslaben špatnou činností jater nebo chronickými záněty čelních dutin.

V 90. letech nebylo v Česku vždy snadné sehnat na toto téma kvalitní literaturu. To už je dnes naštěstí minulostí a v každém dobrém knihkupectví lze narazit na řadu užitečných knih s touto tematikou. Za všechny mohu vřele doporučit obecněji pojatou, ale zato velice inspirativní knihu Sebeléčení od předního světového specialisty na alternativní léčbu zraku Meira Schneidera. Od věci není ani vymýšlení vlastních cvičení a postupů, jak zádům a očím ulevit. Např. já, jelikož umím psát všemi deseti, píšu na počítači řadu textů se zcela zavřenýma očima.

Závěrečné doporučení

Je jasné, že pokud jste se nad zdravotními důsledky a efektivitou svého způsobu práce na počítači nikdy hlouběji nezamýšleli, může pro vás tento článek být napoprvé příliš velkým soustem. V takovém případě vám doporučuji trávit jeho jednotlivé části postupně a bod po bodu zlepšovat své návyky i pracovní prostředí. I když jde o poměrně velkou sumu informací a rad, má smysl se jimi zaobírat – vstřebat je totiž musíte pouze jednou a pak už vám budou jen přinášet užitek po celý zbytek života. A to už za trochu té námahy stojí, nemyslíte?

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí