Karavanem po Evropě

Povím vám příběh o tom, jak se kancelářská myš proměnila ve skejťáka s pracovnou v karavanu. Jmenuji se Víťa Válka a živím se jako webový designér. S rodinou jsme podnikli několik cest karavanem po Evropě.

Karavanem po Evropě

Jak podnikám z karavanu

Není to jednoduché a není to pro každého. Pokud ale máte odhodlání, rádi cestujete a chcete si čas na této planetě užít, aniž byste přišli o dětství svých ratolestí, existují řešení. Jedno z nich jsme pro sebe objevili a inspirovali tak další rodiny i nomády.

Než jsme měli děti, cestovali jsme autem a bydleli v hotelech či penzionech. S dětmi se ale všechno změnilo. Najednou jsme potřebovali více kufrů, kočárek, vaničku a balík plen. Náš způsob cestování z místa na místo začal připomínat posilování s příchutí logistiky.

Asi rok jsem hledal řešení, než jsem objevil kouzlo karavanu. Nastudoval jsem parametry i ceny a hledal způsob, jak to propojit s podnikáním. Naštěstí jsem v té době už s klienty běžně komunikoval na dálku, bez osobních schůzek, a měl jsem tak k cíli blízko. V březnu 2012 jsme koupili starší karavan z roku 1995 a vrhli se poznávat nový způsob cestování…

První karavan a naše neúnavná Toyota Hilux
První karavan a naše neúnavná Toyota Hilux

Není to drahá sranda?

Občas, když se bavím s přáteli o našich cestách po Evropě, berou nás jako „ty vyvolené,“ kterým se podařilo něco neskutečně obtížného. Jistě, pár let nám trvalo poskládat si život tak, aby to byla zábava a vyhovovalo to celé rodině, ale byla to spíš zábava než dřina.

Teď už vím, že pro slušné příjmy nepotřebuji eseróčko, BMW, ani okázalou kancelář. Můžu podnikat punkově a je to větší zábava. Prostě to vytváříte za chodu, zdokonalujete se, nevyhazujete peníze za hlouposti a jednoho dne to začne celé fungovat.

Karavany nestojí milióny, ojetý jen asi sto tisíc. Internet je dostupný všude. Moje žena Renata na mateřské a dvě děti v předškolním věku cestování milují. Kdo nechce, hledá důvod, já jsem hledal způsob.

Naše rodina na cestě, s karavanem v závěsu
Naše rodina na cestě, s karavanem v závěsu

Na začátku bylo nutné se zorientovat, co cestování s karavanem obnáší, a vše si pohlídat z hlediska možných nákladů i časových nároků. Zjistil jsem, že s karavanem dáme za noc v kempu mimo sezónu €12 až €18, nebo můžeme spát zdarma na stellplatzu, zatímco rodinné apartmány začínají na €50 za noc. Nakonec jsem si spočítal, že nákup karavanu by se nám vrátil už za necelé 4 měsíce cestování — a to se vyplatí.

Parkování s karavanem na stellplatzu v Alpách
Parkování s karavanem na stellplatzu v Alpách

Jak cestujeme

Cestuji od chvíle, kdy jsem na živnosťák vydělal první peníze. S karavanem to jen dostalo novou dimenzi. Zvolnili jsme tempo a výlety pojali jako možnost nechat se pomalu unášet cestou a jinými kulturami, zatímco budeme pořád bydlet doma.

S našima holkama v Turecku
S našima holkama v Turecku

Rád hledám řešení problémů a nebojím se odhazovat zátěž. Baví mě se krok za krokem zlepšovat. Cestování s karavanem bylo výsledkem podobného procesu — chtěli jsme vidět co nejvíce míst Evropy, aniž by to ohrozilo mé příjmy z podnikání a finanční stabilitu rodiny. Musel jsem si tedy osvojit celou řadu postupů a nástrojů.

Cestovat a podnikat z karavanu je logistická výzva. Cestování ukousne slušný kus času, ať už jde o čas za volantem, chvíle odpočinku po náročné cestě, nebo prosté objevování okolí. S oblibou říkám, že pro cestování s karavanem je ideální masivní pasivní příjem.

Jak na úspory a příjmy

Část příjmu mám z fotobank, což jsem popsal ve starším, hodně diskutovaném článku Kolik se dá vydělat na volné noze? Také pracuji pro firmy a freelancery jako webdesignér, specialista na UX a ilustrátor. V posledních letech navíc experimentuji s investováním do P2P půjček a akcií přes brokera Degiro a podílové ING Fondy. To vnímám jako možné zajištění pro doby, kdy mé grafické kreace budou budit už jen soucitný úsměv.

Mezi další projekty, které mi pomáhají učit se finanční gramotnosti, patří Plná peněženka. Vrací mi z online nákupů 2 až 10 % cashback, podobně jako kreditka od Raiffeisen, která vrací 2 % až do výše 1.000 Kč/měsíčně. Také sledují slevový portál Skrblík a anglický blog Mr. Money Mustache, kde je hromada tipů, jak žít efektivně a neutrácet za zbytečnosti. To vše mi pomáhá omezovat pracovní dobu bez snížení životního komfortu. Hezky to popisuje také Tim Ferris ve své knize Čtyřhodinový pracovní týden.

Můj pracovní monopost pod stříškou karavanu
Můj pracovní monopost pod stříškou karavanu

Finanční hledisko karavaningu

Provoz karavanu není zadarmo, ale ani vás to nezruinuje. Povinné ručení platíme 400 Kč za rok a zimní parkování máme domluvené v místním JZD, protože nemáme velkou zahradu. Plynová bomba vyjde na 300 Kč a vystačí zhruba dva roky, protože převážně parkujeme v kempech na elektrice. Energii mimo kempy dodá auto nebo solární panel. Pár tisícovek ročně padne na servis, hlavně podle toho, jaké potkáme cesty.

Stejně tak je potřeba pohlídat dům, když jsme na cestách. Typicky vypínáme ohřev vody, termostat topení nastavíme na 10 °C a poprosíme někoho z přátel, jestli by občas zalil květiny nebo posekal trávník. Kočku dáváme k rodině.

Pravé kouzlo cestování na jaře mimo sezónu v Itálii
Pravé kouzlo cestování na jaře mimo sezónu v Itálii

Výhody a nevýhody karavanu

Největší výhodou karavanu je svoboda a lehkost cestování. Neřešíte, že máte rezervaci letenek a hotelu. Když před cestou dítě onemocní, tak vyrazíte později. Když se vám líbí španělské pláže, zůstanete déle. Není nutné pečlivě plánovat itinerář cesty.

Hodně času strávíme i v autě, nikoli v karavanu — máme obří Toyotu Hilux
Hodně času strávíme i v autě, nikoli v karavanu — máme obří Toyotu Hilux

Výzvou je ovšem najít ten správný karavan, který poskytne jak rodinné bydlení, tak kancelář, a současně neutahá vaše auto. Pokud se navíc s celou soupravou nevejdete do 3,5 tuny, bude potřeba si dodělat řidičák BE na velký přívěs.

Můžete cestovat obytným autem jako Sandra, ale připravte se na menší prostor i doložnost. Obytné auto je další motor navíc, a tedy extra starosti a výdaje. Naše krabice na kolech, kterou zapřáhneme za auto, které už stejně máme, vyžaduje údržbu minimální.

Karavan musíte uklízet, servisovat a každý rok jej připravit na zimu. Takže přijdete o nějaký čas o víkendech, ale ne jako byste zazimovávali chatu se zahradou.

S karavanem máme vlastně zahradu všude, tahle je na Slovensku
S karavanem máme vlastně zahradu všude, tahle je na Slovensku

Běžný den v karavanu

Dny na našich cestách se dají rozdělit do tří kategorií — cestovní, pracovní a odpočinkové. Pracovních dnů je asi 60 %, cestovních řekněme 25 % a 15 % tvoří výlety, nákupy a jiné typicky dovolenkové aktivity. Vzhledem k tomu, že cestujeme beze spěchu a vlastně žijeme normální pracovní život, tak nám to nevadí.

  1. Cestovní den — Připravujeme se už večer. Pobalíme věci okolo karavanu a v navigaci si naladím cíl cesty a záložní cíle. Ráno se hodinu chystáme k odjezdu a nejpozději v deset vyrážíme. Jedeme max. 80 km/h a průměrně včetně přestávek to vychází na 50 km/h. Za den komfortně ujedeme až 400 km. Na jídlo si buď nakoupíme ovoce a zeleninu po cestě a sníme je za jízdy, nebo se stavíme v restauraci po cestě. Během cestovního dne je nejvýhodnější parkovat u obchodních domů a restaurací, kde jsou velká parkoviště s místem pro naši soupravu. Při jízdě po dálnici parkujeme typicky mezi kamiony. Běžně se snažíme dorazit do cílového kempu okolo 17 hodiny, abychom stihli otevřenou recepci. To ale vnáší do celého dne mírný stres, proto teď experimentujeme se stellplatzy, kam je možné přijet kdykoliv.
  2. Pracovní den — Stejně jako doma mám v karavanu pracovní stůl a na něm laptop s externí klávesnicí, monitorem a případně i kreslicím tabletem. Typicky pracuji od 9 do 17 hodin s přestávkou na oběd. Vše měřím pomocí appky Toggl. Popíjím kávu nebo povzbuzující čaj Matcha, Renča mezi tím vaří a dovádí s dětmi. Ideální pracovní den mám, když je hezky a holky si hrají mimo karavan. Když jsou uvnitř, dokážu si klid na práci vytvořit kvalitními sluchátky. Je-li potřeba telefonovat s klientem, čas naplánuji tak, aby to vyhovovalo i rodině. Pokud jsme v opravdu horké lokalitě, pracovní den rozdělím napůl a dodržuji obědovou siestu jako místní. Snažím se mít v kalendáři vše nastaveno tak, abych byl schopen úkoly posouvat mezi dny. Stejně tak, když je v kempu bazén nebo moře poblíž, dělám si častější přestávky a končím později. Jde mi hlavně o flow, jaké to popisuje Láďa v článku Práce v přírodě. Jinak pracuji stejně jako doma. Nejmocnějším nástrojem je Google Kalendář, kde mám předem blokované časy na projekty a telefonáty s klienty, stejně jako tam plánuji cestovní dny. A když se zrovna více přesouváme, nastavím si automatickou odpověď v nepřítomnosti na Gmailu.
  3. Výlety, nákupy a doktoři — Zbývá nefalšovaná dovolená. Vyrazíme pro čerstvé ryby do města, nakoupíme na místním trhu a projdeme si promenádu. Výhodou je, že na památky můžeme vyrazit v pracovní dny, když tam nejsou davy lidí. Na každý výlet chceme brát kola, ale ne vždy se nám vejdou. Proto jsme na poslední cestě do Portugalska a Maroka vymysleli alternativu — koloběžky a skejt! Jednu koloběžku jsme už měli a také odrážedlo. Ale na promenádách nám holky mizely v dáli, takže jsme s nimi potřebovali udržet krok. Já si koupil skejt v Alicante od kluka z Havířova a dokoupili jsme i dvě koloběžky. Na dospělá kolena se ze mě stal skejťák a bomba je, že se celá výbava vejde do kufru auta. Když se přihodí nějaký úraz a potřebujeme zajít k doktorovi, máme snadné řešení. U kreditní karty od Raiffeisen máme zdarma službu Elite Program, díky níž máme na telefonu osobního asistenta, který najde a domluví návštěvu lékaře v jakékoli zemi a jazyce.
Skateshop ve Španělsku, kde jsem koupil svůj první skejt
Skateshop ve Španělsku, kde jsem koupil svůj první skejt

Přesuny, nákupy a práce zaberou víc času než volnočasové aktivity, ale pestrost poznávaných míst a lidských příběhů to bohatě vynahradí. Při práci jsem nabitý inspirací, a tak efektivně využívám čas u počítače. Noviny nečtu a televizi nemáme, sleduji Twitter.

Vychytávky, které se vám budou hodit

Za těch pár let jsme už objevili kupu skvělých udělátek, která se hodí na cestách nejen karavanistům. Zastávám minimalismus jak v hardware, tak v software. Snažím se vozit a instalovat jen to, co opravdu používám. O to méně času mi pak zabere údržba.

Základní pracovní vybavení pro grafiku:

Moje pracovna v karavanu
Moje pracovna v karavanu

Pro větší dostupnost internetu:

Užitečné appky a weby:

  • Toggl — pro měření času propáleného u počítače
  • Copilot — navigace s nastavením průměrné rychlosti na karavan
  • Dict.cc — appka se základními slovníky zdarma
  • 360cities — panoramatické fotky z kempů
  • Speedtest — kontrola rychlosti internetu
  • Mapa rizik — pomáhá nám vybrat bezpečnou cestu
  • Campingo — největší databáze kempů světa
  • Dokempu — největší web s kempy v ČR a SR
  • ACSI karta — za 400 Kč ročně sníží cenu za kempovné mimo sezónu
  • Campercontact — parkování zdarma na tzv. stellplatzech
  • Yahoo Počasí — appka s tepelnými mapami míst, kam jedeme
  • MZV, Wiki TravelWiki Voyage — užitečné rady pro cestovatele

Průběžně tvořím vlastní veřejnou Google Mapu s podrobnostmi o kempech na cestě

Hračky pro radost:

Skládací papírový stojan na notebook
Skládací papírový stojan na notebook

Jak začít

Pokud vás náš příběh zaujal, nesnažte se to uspěchat. Doporučuji nejdřív pročíst náš karavanový blog, který popisuje detaily a další okolnosti, které je nutné zvážit. Jednou z nich je kompatibilita cestování se zájmy celé rodiny — a to chce čas.

Momentka z cest, tohle je Sicílie
Momentka z cest, tohle je Sicílie

Stejně tak doporučuji projít si několik prodejen s karavany a vnímat rozdíly mezi velkými a malými karavany, obytnými auty a dodávkami s vestavbou. My měli štěstí, že jsme narazili na prodejnu karavanů Burimex, toho času začínající podnik Patrika Buriana, dnes největšího prodejce karavanů v ČR. Letos jsme u něj kupovali náš druhý karavan a už se nemůžeme dočkat, až jej proženeme Evropou!

Náš nový karavan a další rodinné dobrodružství právě začíná…
Náš nový karavan a další rodinné dobrodružství právě začíná…

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí