Digitální nomádi

24. srpna 2011 Robert Vlach

Žít, pracovat, cestovat. Motto moderních nomádů — profesionálů, kteří jen s notebookem a mobilem mohou dělat svou práci téměř z jakéhokoli místa na světě.

Úchvatné přírodní scenérie… Tropické pláže… Výpravy do neznáma… Exotické delikatesy… Cizokrajné kultury, lidé a jazyky… Velká města pulsující životem dnem i nocí…

Místa, o kterých jiní jen sní, mají dnes profesionálové pracující s počítačem prakticky na dosah. Díky globalizaci, levným letenkám a internetu se mohou stěhovat z jedné země do druhé, a zároveň pokračovat v práci pro své stálé klienty. (Nejčastěji kočují grafici, webaři, programátoři, překladatelé, copywriteři apod.)

Nezávislí profesionálové většinou chápou užitek z podnikání jinak než ostatní podnikatelé. Takový profesionál–cestovatel možná nezbohatne, ale pozná kus světa a různé lidi v něm. Bohatne na zážitky, zkušenosti a nová přátelství. V tom může být profesní podnikání jedinečné, jako akcelerátor osobního rozvoje.

Práci na dálku z druhého konce světa předpovídal už v 60. letech technologický vizionář Arthur C. Clarke. Během uplynulé dekády se rozrůstala jako celosvětový fenomén. Stát se digitálním nomádem je totiž nebezpečně lákavé a snadné zároveň.

1. Příležitostní nomádi

V podstatě nejde o nic jiného, než že si sbalíte vše potřebné a vyrazíte na několik týdnů pracovat ze zahraničí. Pro začátek je to asi nejlepší a nejbezpečnější způsob. Vyhovuje i těm, kteří se jinak nemohou z Česka vzdálit na delší dobu.

Tyto kratší pobyty lze ideálně spojit s dovolenou, tj. méně pracovat a mít více volného času než doma. Někdo rád cestuje autem z místa na místo, ale rychleji se unavíte, utratíte víc peněz a poznáte méně lidí. Být na jenom místě se vyplatí.

Příklad: Letos o prázdninách jsme si pronajali za 2.300 € pěkný letní byt v centru Barcelony. 4 jsme jej obývali jako digitální nomádi celý měsíc, s kratšími návštěvami celkem 11 lidí. Udělali jsme kus práce, užili spoustu zábavy s novými přáteli, zažili město jako žádný turista, taky blogovali, vzdorovali kapsářům, nakupovali a obdivovali Gaudího stavby.

Odpolední siesta (digitální nomádi)
Odpolední siesta na gauči, 4 notebooky a 2 mobily (Barcelona, léto 2011)
Rozlučkové foto (digitální nomádi)
Rozlučkové foto z terasy našeho bytu (Barcelona, léto 2011)

2. Kočovníci

Delší kočování po dobu měsíců nebo dokonce let představuje mnohem větší výzvu. Není to dovolená, není to pracovní cesta, je to úplně jiný život. Do přípravy takového projektu musíte vložit nemalé úsilí a po cestě zdolat množství překážek.

Pro práci moderních nomádů zatím chybí daňová i jiná mezinárodní legislativa. Mohou nastat nejrůznější komplikace, přestože se nejedná o emigraci ani poskytování služeb na místním trhu. Nemluvě o cestování s dětmi.

Příklad: Belgické kočující profesionálky Ine Dehandschutter a Catherine Van Holder objely v roce 2010 kus světa. Pobývaly v Argentině, J.A.R. a Thajsku, celkem navštívily 10 zemí. O své cestě sestavily vynikající prezentaci v angličtině Don't Be Rich, Live Rich (Nebuďte bohatí, žijte tak). Nechybí ani negativa a praktická doporučení pro budoucí nomády:

Úskalí kočování

Problémy, s nimiž se digitální nomádi nejčastěji potýkají, lze zhruba rozdělit do 3 kategorií:

  1. Pracovní režim — Komu dělá prokrastinacehospodaření s časem potíže doma v Česku, nebude to mít v cizině lehčí, spíše naopak. Lákadel bude hodně, přesto se člověk musí soustředit na práci, průběžnou komunikaci s klienty, vyřizování telefonátů atd. Není na prázdninách, ale na pracovní cestě, zábava musí počkat třeba na víkend. Velkou výzvou je také vytvoření optimálních pracovních podmínek v cizím prostředí.
  2. Finance — Pokud pobýváte v dražší zemi, vyděláváte v korunách, ale utrácíte v dolarech či eurech. Může to znamenat citelný pokles životní úrovně. Pobyt v levnější zemi je naopak výhodný. Kočování není o penězích, avšak musíte být v plusu. Potřebujete také tučnější finanční rezervu, úměrnou vyšší expozici nepředvídatelným rizikům.
  3. Prevence rizik — I problém, který by byl v Česku snadno řešitelný, vám může v cizině pěkně zavařit (nap. ztráta dokladů nebo kreditky). Mimořádnou pozornost tedy musíte věnovat prevenci rizik, ať už se týkají vašeho zdraví, rodiny, majetku či podnikání. Někdy může být jediným řešením rychlý návrat domů, zkrátka ústupová strategie.

Pro začátek je jistější začínat blíže domovu v Evropě a na vzdálenější destinace si troufnout až po prvních zkušenostech. Kočování v méně rozvinutých a kulturně odlišných zemích s jazykovou bariérou je organizačně i jinak náročnější. Není však nemožné!

Jak na to?

Paradoxně je nejtěžší začít o kočování vůbec uvažovat jako o reálném projektu v rámci vlastního podnikání. K tomu vám může pomoci tento článek nebo související rozhovor.

Následujícím krokem je zhodnocení stavu podnikání a odstranění překážek, které výjezdům brání. Dobrou zprávou je, že nomádi téměř nikdy nepřicházejí o klienty z důvodu vycestování, pokud je o cestě předem informují a během ní zůstávají spolehliví.

Další fáze je příprava a plánování, ta může trvat i řadu týdnů či měsíců podle délky itineráře. Rozhodně je dobré přípravu nepodceňovat, protože výjezd naslepo by mohl snadno ohrozit kontinuitu podnikání. Pár praktických tipů:

  • jazyková příprava — bez angličtiny nebo znalosti místního jazyka se cestuje velmi špatně, nemluvě o seznamování s lidmi; někdo se učí už doma, jiní až během cesty
  • bydlení — ostřílení nomádi využívají CouchSurfing nebo jiné krátkodobé ubytování a levné bydlení shánějí až na místě; pro zelenáče a větší skupiny se ale vyplatí rezervace předem přes HomeAway, Airbnb, Craigslist či místní realitky
  • pojištění — zdravotní i cestovní pojistka s krytím odpovědnosti za škodu je nepostradatelná; při delším pobytu lze ušetřit na platbách zdravotního pojištění v Česku
  • notebook — uvažujte prakticky a buďte připraveni na zvýšené riziko poškození či krádeže (šifrování, zálohování, externí disk); kupte si kvalitní sluchátka izolující hluk z okolí (případně výkonný mini repráček a můžete začít pořádat party)
  • mobil a internet — hovory a data přes roaming vyjdou dosti draho, mimo Evropu obzvlášť; někteří operátoři nabízejí výhodné balíčky, jindy je rozumnější Skype či VoIP
  • levné letenky — populární je vyhledávač spojení Skyscanner či placený program Azuon; některé destinace najdete také u nízkonákladovek Wizz Air, SmartWings, RyanAir aj.
  • rozpočet — finanční plánování pro zahraniční pobyt je náročné; chcete-li dostat výdaje pod kontrolu, budete si muset vést záznamy a sem-tam si odříct atrakce pro turisty

I ta nejdelší cesta začíná prvním krokem…

Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že se mi osvědčilo kočování 2× ročně — v době letních prázdnin a na konci zimy, kdy mívám méně práce. Protože bydlím na krásném místě, dlouhodobé cesty mě tolik nelákají, ale jiným je ze srdce přeji.

Budoucnost ukáže, zdali je kočování digitálních nomádů životaschopný trend, který ovlivní počítačové obory a napomůže, byť v malé míře, ke zmírnění chudoby. Tak či tak povyšuje již nyní život na volné noze na exotické dobrodružství. Stačí jen přejít od snů k činům…

Poznámka: Anglický překlad tohoto článku vyšel na známém blogu Lateral Action pod názvem Is the Digital Nomad Lifestyle for You? a je také uveden na anglické Wikipedii. Přesně po roce jsem pak napsal pokračování s názvem Nomádská dovolená, obsahující kompletní odladěný know-how pro ogranizaci skupinových nomádských pobytů.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí