Nový profesionál

29. října 2013 Robert Vlach

Staré zkratky k úspěchu zarůstají mechem a nevedou buď nikam, anebo ke špatným koncům. Trh práce se radikálně změnil a 21. století přineslo nová pravidla hry. Máte na to ji hrát?

Nový profesionál

Většina rozumných lidí zakládá svou kariérní strategii na nějaké představě, jak funguje trh práce, kde leží výnosné příležitosti a co musí zvládnout pro jejich dosažení. Jádrem této představy byl více než 50 let zaměstnanecký model: Opatři si kvalitní vzdělání. Buď odborník. Najdi si dobré zaměstnání. Drž se ho a hleď, abys byl povýšen. A žij blaze až do zasloužené penze…

Jenomže trh se změnil.

Když v roce 1997 napsal Daniel Pink ve svém článku (a později knize), že budoucnost USA patří volným úvazkům a práci na volné noze, málokdo jej bral vážně. Poukazoval tehdy na to, že statistiky trhu práce jsou silně zkreslené zastaralou metodikou, která nedokáže správně klasifikovat tzv. free agents — nezávislé profesionály, kteří střídají projekty, zakázky, kšeftíky a zaměstnavatele, přičemž přeskakují z jedné statistické kolonky do druhé.

Nepřipomíná vám to něco?

Díváme-li se na trh práce optikou českých institucí a médií, všechno se zdá být při starém:
Propouštění. Jednání s odbory. Vytváření pracovních míst. Rekvalifikace. Platy a mzdy. Dotace na zaměstnance. Pokuty za švarcsystém. Nezaměstnanost. Podpora. Úřady práce.

Ok, tohle známe. Ale nové trendy už mezitím směřují jinam.

Trh práce ve vyspělých ekonomikách prochází od konce 20. století radikální přeměnou, kterou urychlila ekonomická krize po roce 2008. Její podstatou je právě posun od zaměstnaneckého modelu k volnějším úvazkům a práci na volné noze (angl. freelancing). Několik čísel pro ilustraci:

  • Podle Freelancers Union, která sdružuje přes 220 tisíc nezávislých profesionálů, je na volné noze v USA již celá třetina pracovní síly, tedy přibližně 42 miliónů Američanů.
  • Globální analytická společnost IDC už v roce 2011 odhadovala, že na volné noze je více než 30 % Američanů a v roce 2015 dosáhne celosvětově počet freelancerů 1,3 miliardy.
  • V průzkumu agentury Kelly Services uvedlo 44 % Američanů, že jsou na volné noze.
  • Podle jiných odhadů může podíl volnonožců na trhu práce v USA překročit hranici 50 % už někdy kolem roku 2020. A až 54 % mladých Američanů chce začít podnikat.
  • Klesá rovněž velikost společností. V řadě zemí OECD, včetně Francie, Španělska, Švédska, Mexika i Česka, má již více než 90 % firem méně než 10 zaměstnanců.

V Česku jsou trendy stejné, jen máme nějakých 5 až 10 let zpoždění za zeměmi jako Velká Británie či USA. Zatímco tam je již změna trhu práce vnímána jako hotová věc, u nás se do ní teprve probouzíme. Nová střední třída, to už nejsou bílé límečky korporátních zaměstnanců, ale startupoví podnikatelé a nezávislí profesionálové na volné noze. A teď se v tom vyznejte!

Budete potřebovat dvě hlavy.

Letos vydal Daniel Pink další vizionářskou knihu To Sell Is Human (u Melvilů vyjde jako Prodávat je lidské). V ní ukazuje, jak větší nezávislost přiměla všechny profesionály osvojit si poměrně rozsáhlé portfolio měkkých, zejména přesvědčovacích a prodejních dovedností.

Pink hlásá: „Dnes jsme všichni prodejní oddělení.“

Nový profesionál si už nevystačí pouze s odbornými znalostmi. Jakoby měl dvě hlavy. Ano, tou první je především odborník. Ale tou druhou je podnikatel, obchodník, zprostředkovatel, investor do startupů, lektor, publicista, veřejně angažovaný intelektuál, konzultant, kreativec, marketér, digitální nomád, vyjednavač, mediátor, projektový manažer a bůhvíco ještě.

Jedno bez druhého už nefunguje.

Profesionál typu T je odborník s přesahem. Aby uspěl na dnešním trhu práce, musí mít hlubokou odbornost (svislá část písmene T) a nad ní nezbytný přesah zahrnující až desítky různorodých činností či dovedností. Ty mu dávají rozpětí, schopnost spolupráce a komunikace napříč obory v rozrůstající se síti individuálních profesionálů a podnikatelů.

Ovšemže dovednosti nepodepřené odborností jsou málo platné — ale stejně tak odbornost bez těchto dovedností. Sama odbornost už zkrátka mnohdy nestačí ani v zaměstnání, natož na volné noze. Noví profesionálové bodují, protože se s nimi lépe spolupracuje:

  • Vnímají více potřeby klienta.
  • Nehrají jen sami na sebe.
  • Dobře komunikují.
  • Předcházejí konfliktům.
  • Unesou kritiku.
  • Jsou otevření a lépe vyjednávají.
  • Nediskutují o banalitách, když hoří termíny.
  • Dbají na spolehlivost a dobré jméno.

Proto také dostávají opakovaně lepší zakázky a vydělávají nesrovnatelně více než izolovaní experti. Je to možná nefér, ale je to tak. Na trhu jsou zkrátka více žádaní.

Ruku na srdce. Budete-li mít na výběr, dáte přednost A) odborníkovi, který je levnější a dělat s ním je docela porod, anebo B) profesionálce, která je o něco dražší, výkonná, spolehlivá a vstřícná k vašim podnětům?

V průzkumu, který jsme publikovali Na volné noze v roce 2009, přiznalo plných 100 % dotázaných profesionálů potřebu se dále vzdělávat. Chcete-li však být úspěšní i v tomto desetiletí, mělo by vaše studium zahrnovat i oblasti, které úzce nesouvisejí s vaším oborem. Zejména pokud jste se dosud rozvíjeli především oborově, máte opravdu nejvyšší čas začít.

Poznámka: Článek vznikl díky ohlasům mé přednášky Bacha na nezávislé profesionály! na projektové konferenci Quo Vadis. Děkuji pořadatelům za tuto výzvu i laskavé pozvání.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí