U stolečku stál

29. června 2016 Robert Vlach

Má lovestory s prací vestoje trvá už dobrých 7 let. Doma, v kanceláři i na chatě máme celkem 8 vyvýšených nebo polohovatelných stolů, takže je co srovnávat. Zde jsou vítězové, poražení a pár skutečných kuriozit.

Začínají letní prázdniny a já si slíbil, že napíšu lehkým perem blogísek jako ohlédnutí za tématem Práce na počítači vestoje — ten článek jsem napsal v roce 2010, od té doby jej četlo přes 30 tisíc lidí, kteří mi občas pošlou i nějaké tipy na nové stoly či vychytávky. I to je důvod, proč se po letech k tématu vracím s praktickými postřehy.

Proč pracuji vestoje?

Dobrých důvodů pro střídání práce vsedě a vestoje je spousta. Týkají se hlavně zdraví a ergonomie, která má zase vliv na produktivitu. Sedavá práce unavuje pozornost. Je spojována se sklony k obezitě, depresím, nemocem oběhové soustavy, s bolestmi zad, slábnutím zraku a dalšími neduhy, které zná asi každý, kdo pracuje vsedě 15 a více let.

Osobní počítač používám prakticky denně od svých 12 let, tedy přes 25 let. Pozice vsedě mi dlouho nevadila, dokud se nedostavily problémy se zády, zrakem a hemeroidy. Pár let jsem zkoušel měnit sezení: gymnastický míč, klekačku, nafukovací podušky, drahé ergonomické křeslo, pojízdné židle… nic nepomáhalo. Všechny problémy ale postupně odezněly do jednoho roku poté, co jsem začal denně střídat práci vsedě a vestoje.

Práce vestoje je dnes pro mě stejně důležitá jako sport, dobré jídlo a dostatek spánku. A protože hodně cestujeme a pracuji dlouhodobě na různých místech, snažím se vytvořit vhodné pracovní podmínky všude, kde to jen jde. Vyzkoušel jsem všechno možné i nemožné. Dost jsem si tím utříbil názory, co skutečně funguje a co spíše ne. Tady jsou.

Vítězové

Za nejlepší řešení pro střídání práce vsedě a vestoje dnes považuji polohovatelný stůl s elektrickým pohonem. Stiskem tlačítka jednoduše změníte výšku pracovní desky a plynule pokračujete v práci. Počítač a jeho periferie nemusíte přenášet, odpojovat a zase zapojovat. Polohovatelné stoly něco stojí, ale zároveň je to investice do zdraví.

Sit2stand
Polohovatelné stoly Sit2stand od Martina Kříže představují pomyslný český high-end. Jeden se vyjímá v naší domácí pracovně s výhledem do parku. Kovová konstrukce je velmi stabilní a vodící drážky i kabely jsou schované v šasi. Tichý motor je vybaven antikolizním systémem a jeho ovládání má tři paměti, což urychluje střídání poloh. Hodně jsem ocenil, že doprava a montáž byly v ceně. Srovnatelné stoly se prodávají v Německu za 1.200 až 1.650 euro, tenhle vyjde podstatně levněji.
AJ Flexus
Polohovatelné stoly z řady AJ Flexus stojí na opačném konci cenového spektra. Za cenu od 9.000 Kč toho nabízejí dost. Kompromisem je vyšší hlučnost motoru, ovládání bez výškové paměti a snížená (ale stále ještě přijatelná) boční stabilita nevzhledného šasi s odhalenou vodící drážkou, do které může dítě strčit ruku. Největší problém byla ale montáž svépomocí. Dva chlapi jsme měli co dělat, abychom to podle návodu složili. Nicméně stůl stojí a funguje spolehlivě. Mám jej v kanceláři, kterou používám jen zřídka, a za ty peníze je to dobrá volba, pokud vás neodradí montáž a vzhled. O něco dražší jsou polohovatelné stoly IKEAHobis (viz dvě videa), jeden z nich časem určitě také koupíme na zkoušku.
AJ polohovatelný stůl
Dražší než Flexus byla paradoxně u AJ malá nástěnná varianta s výsuvnou nohou. Vyplnila zákoutí, ve kterém Lenka občas tvoří své slogany. Šasi je zde již uzavřené a stůl zabírá minimum místa, takže jde o super alternativu k prostorově úsporným sklápěčkám. Proměřte si ale předem rovnost zdi, kolem které se bude deska zvedat.
Oristand
Jako digitální nomád jsem dlouho marně řešil otázku práce vestoje při delším pobytu v zahraničí. Až jsem objevil Oristand. Jedná se o rozkládací kartónový nástavec na běžný stůl, který snadno přibalíte do velkého kufru či do auta. Má dvě úrovně, typicky na notebook ve výši očí a externí klávesnici s myší níže, nebo na malý notebook a lehký externí monitor. Oristand stojí jen $25, ale do Česka zatím nezasílají, takže nákup s přeposláním přes Shipito se dost prodraží.
Polička pro práci vestoje
Mírně vyčnívající polička pro práci vestoje v našem pokoji pro hosty ilustruje zásadu, k niž jsme dospěli, že takováto místečka pro práci vestoje má smysl vytvářet všude. Stačí na to jen myslet při zařizování pokoje. Tohle je řešení za 100 Kč, ale fakticky pomůže člověku, který je unaven sezením u vedlejšího stolu.

Poražení

Když jsem s prací vestoje začínal, nebyly elektricky polohovatelné stoly na českém trhu běžně dostupné a když, tak z dovozu za přemrštěné ceny. Řešení, s nimiž jsem tehdy nadšeně experimentoval, jsou dnes již překonaná, ale protože se s nimi stále setkávám u jiných freelancerů, stojí za to shrnout jejich nevýhody.

Provizorní stolek pro práci vestoje
Provizorní konstrukce z židlí, krabic apod. jsem zavrhnul záhy, protože jsou nevzhledné, nestabilní a ergonomicky nevyhovující. Nemůžete se o ně plnou vahou opřít nebo chybí prostor pro nohy. Dlouho jsem ale s těmito provizorii žil na cestách, dokud jsem neobjevil Oristand.
Stůl pro práci vestoje
Vyvýšený stůl s barovou židlí se mi zpočátku zdál být docela vyhovující, než se ukázalo, že jeho výška nesedí každému a navíc to chce barovou židli s přesnou výší sedáku. Sehnat takovou, na které se zároveň pohodlně sedí, je nadlidský úkol. Vyrobit atyp je dnes dražší než koupit polohovatelný stůl s pohonem. A ani to nevypadá pěkně.
IKEA stolek
Přenášení počítače mezi dvěma stoly (jedním pro práci vsedě a druhým pro práci vestoje) je vyhovující možná na týden nebo na měsíc. Ale pro každodenní práci to již dostatečné není. Ergonomicky je nejlepší střídat polohy častěji dle pociťované potřeby a přenášení tomu nenahrává, spíše naopak. Člověk má pak tendenci stát nebo sedět déle, než je vhodné. Mimochodem, tento stolek jsme koupili v IKEA výprodeji a na optimální výšku jsme jej zvýšili pomocí dřevěných nožiček.
Stolky pro práci vestoje
Sklápěcí stoly na zeď jsou populární i proto, že je prodává IKEA za pár stovek. Rozhodně je to jeden z nejlepších (a nejlevnějších) způsobů, jak práci vestoje vyzkoušet. Nicméně nutnosti přenášet a přepojovat počítač se nevyhnete. Znám i lidi, kteří doma pracují jenom vestoje u sklápěčky. Nicméně prospěšné je střídání polohy vsedě/vestoje, nikoli stání jako takové. Sklápěčky na obrázku vyrobil náš kamarád a jsou dokonce (pracně) polohovatelné.

Kuriozity

Práce vestoje, zdá se, přitahuje vynálezce a zlepšovatele. Už při psaní prvního článku jsem se podivoval nad stoly, před kterými pochodoval u počítače člověk na běžícím pásu. Pokud vám to přijde bláznivé, ještě jste neviděli tohle:

Křečkostůl, WTF?!

Altwork umožňuje i práci vleže

Refold je přenosný stůl pro práci vestoje

IKEA Skarsta je stůl polohovatelný mechanicky klikou. Ale utočíte se a je celkem drahý, spíše se vyplatí koupit si levnější stůl s elektro pohonem.

Ombee je s přehledem nejošklivější koncept stolu pro práci vestoje ever

Opěrka Lean Body Support pro líné stavače je další z nekonečné řady kuriozit a zlepšováků. Nejvíc se prodávají rohože na stání a nízké opěrky pro nohy. Osobně jsem je už přestal používat, ale výrobci je stále běžně doporučují jako doplněk.

Jak pracujete vy?

Největším překvapením po vydání mého prvního článku o práci vestoje byly ty desítky emailů a tipů, které mi od vás dodnes chodí. Stále mě to zajímá. Máte zkušenost s nějakým stolem, který neznám? Vyvíjíte nějaký vlastní produkt? Určitě mi napište a třeba si najde cestu i do našich novinek na sociálních sítích. Nebo do mé pracovny.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí