Co mě naučilo 10 let Na volné noze

29. prosince 2015 Robert Vlach

Jedna dekáda, jedna komunita, jeden článek! Vše, co potřebuji znát na volné noze, jsem se naučil (převážně) od lidí Na volné noze.

10 let na vlnách svobody

Když jsem v roce 2005 portál Na volné noze zakládal, byl jsem sám freelancerem už sedmým rokem. Měl jsem velké odhodlání pomáhat kolegům, ale méně zkušeností a jen mlhavou představu, co všechno by měla taková podpora zahrnovat. Většinu toho, co dnes o podnikání na volné noze vím, jsem se naučil cestou — od vás, ze života a z praxe.

3 pilíře: Prezentace, know-how a komunita

Ukázalo se, že pokud jde o onu formu a rozsah podpory, nejlépe v našem případě zafungovalo jednoduché propojení tří základních pilířů:

  1. Pozitivní prezentace nezávislých profesionálů a jejich práce na veřejnosti, v našem katalogu, v médiích či přímým doporučováním prověřených odborníků.
  2. Předávání osvědčeného know-how pro úspěšné podnikání na volné noze, prostřednictvím školení, blogu či pravidelných novinek emailem a na sociálních sítích.
  3. Budování freelance komunity pořádáním akcí, srazů, veřejných networkingů a propojováním našich členů mezi sebou navzájem i napříč obory.

Každoročně startujeme nějaké novinky, ale základní osvědčené schéma tří pilířů zůstává neměnné, neboť vyhovuje začínajícím i zavedeným profesionálům. Pro mne osobně je nejpřínosnější náš think-tank, kde i po 17 letech na volné noze čerpám spoustu cenných podnětů. A to celé by samozřejmě nemohlo fungovat bez týmu skvělých profesionálů, kteří se na rozvoji a provozu portálu Na volné noze podílejí. Můj velký dík patří i jim.

V čem jsem se mýlil aneb pro koho tu jsme?

Na samém začátku jsem věděl, komu pomáhám, protože jsem všechny znal osobně. Byli to kamarádi na volné noze, převážně z kreativních, jazykových a technických oborů, tedy freelanceři, česky nezávislí profesionálové. Časem jsem ale začal tuto představu měnit…

Pro každého, kdo to myslí s podporou podnikání na volné noze (jako my) vážně, může být americká asociace Freelancers Union vzorem. Sdružuje přes 280 tisíc členů, lobuje za jejich práva a fakticky vystupuje jako odborová organizace. Ostatně zakladatelka Sara Horowitz je dcerou odborového právníka. Snaha reprezentovat co největší masu lidí ji vedla k přijetí nejširší možné definice freelancingu. Podle té je freelancerem každý, kdo si byť jen přivydělává na volném trhu. A této volné definici odpovídá podle reprezentativního průzkumu letos až 54 miliónů Američanů — tj. třetina trhu práce, doslova všeho druhu!

Jenže při pohledu na oborové složení více než čtvrt miliónu členů Freelancers Union dostanete odlišný obrázek amerického freelancera: Loňský report uvádí, že 38 % členů jsou kreativní profesionálové a umělci, 25 % služby a prodej (tedy včetně marketingu), 13 % psaní a editace textů, 13 % technické profese a vývoj webů, 5 % zdravotnictví a 11 % ostatní profese — tedy úplně jiné složení, než by odpovídalo široké definici. Naopak, docela se podobá zastoupení oborů v našem průzkumukatalogu profesionálů.

Existuje tedy obrovský rozdíl mezi tím, jak široce může být freelancing (byť i z bohulibých důvodů) účelově definován, a tím, kdo se s ním fakticky ztotožňuje. To jsou hlavně ony kreativní a technické profese, marketing, jazykové služby, vzdělávání, poradenství apod. Těmto profesionálům pomáháme nejčastěji, ačkoli otevřeni jsme samozřejmě všem.

Zpětně si uvědomuji, že všeobjímající definice je pro vymezení freelancingu podobně nepraktická jako formální kategorie živností či OSVČ, protože zahrnuje i lidi, kteří by se jinak s prací na volné noze nikdy neztotožnili. Uznávám nicméně její přínos při sledování nastupujícího trendu nových forem práce a volných pracovních úvazků. Zde je obecná definice užitečná a díky práci Freelancers Union rozumíme vývoji trhu mnohem lépe.

7 znaků: Co odlišuje ty, kterým se daří a nedaří?

Vlivem 10 let a nespočtu osobních setkání, ať už v rámci naší komunity nebo mé vlastní poradenské praxe, jsem si nemohl nevšimnout určitých obecných předpokladů úspěšnosti profesionálů na volné noze. Do čeho tedy radím investovat čas a čemu se raději vyhnout?

  1. Odbornost. To znamená nejen v něčem vyniknout, ale také se průběžně orientovat na činnosti, za které je trh ochoten slušně platit, čili kariérní strategiezohledňování trendů. Trh jako takový se mění rychleji než dříve a moderní pojetí odbornosti tak nutně zahrnuje i kontinuální sebevzdělávání a řízenou přeměnu vlastní specializace.
  2. Podnikatelská abeceda. Jedna věc je odbornost, kvůli které si nás klienti najímají, věc druhá podnikatelské dovednosti jako sebeřízení, vyjednávání, cenotvorba, prodej, osobní finance, marketing či web. Mezery v podnikatelské abecedě vedou ke kolosálním chybám a jsou častou příčinou neúspěchu. (Oproti tomu okrajové a podpůrné dovednosti mohou nějaký čas počkat.)
  3. Dobré jméno. Když zákazníci nepoptávají službu, ale přímo vás, je to důsledek ustáleného spojení kvality mezi vaší osobou a odborností — vašeho dobrého jména. To ovšem roste pomalu a pozvolna, autenticky s tím, jak rostete i vy. Z toho mj. plyne, že s narůstajícím věkem pro vás není na volné noze moc výhodné měnit zbrkle hlavní odbornost a jádro podnikání.
  4. Spolehlivost. Marná sláva, německé obchodní zvyklosti formují i naše podnikatelské prostředí a postupem let je to znát tím více. Dochvilnost, pružná komunikace, dodržování mlčenlivosti, termínů a dohod, kvalita a naplněná očekávání dělají úspěšného profesionála. Ano, můžete to ignorovat, ale jen pokud máte výrazně vyšší trumfy v rukávu a zákazníci vás potřebují. Otázka je, jak dlouho ještě?
  5. Propojení. Dobré vztahy s kolegy v oboru a jinými freelancery jsou vydatným zdrojem nových příležitostí, projektů a zakázek. To zahrnuje nejen osobní setkávání a networking, ale také sdílení zkušeností a know-how formou článků či přednášek, uplatnění webu a sociálních sítí, případně i vaše profesní poslání a pomoc oboru.
  6. Tvrdá práce. Většina špičkových profesionálů, které jsem měl to potěšení v uplynulých letech poznat, byla ochotna přinejmenším část své kariéry tvrdě pracovat. Jistě, netýká se to každého, práce není všechno a člověk musí i odpočívat. Ale přesto jde zpravidla o významnou formující a tmelící etapu vývoje profesionála.
  7. Profesní integrita. Zde nemám na mysli pouze soudržnost v etické, názorové a činné rovině, ale také hluboké zaujetí prací a oborem jako takovým — důvěryhodně souvislé, vytrvalé zaujetí celou bytostí, nikoli jen povrchní klouzání po jepičích trendech pro rychlý zisk.

Jako nezávislí profesionálové tedy čelíme přinejmenším dvěma velkým tržním výzvám: Zákazníci požadují 1) moderně pojaté služby s aktuální odborností, ale také 2) věrnost určitým konzervativním hodnotám, jako je spolehlivost, důraz na kvalitu a profesní integritu. Alespoň obstojné zvládnutí obou rovin je pro úspěch většiny profesionálů určující. A pokud jsem kdy natrefil na výjimky, pak to byly osobnosti udávající směr, jimž je zákazník ochoten ledasco prominout.

Možná namítnete, že uvedený výčet je samozřejmostí. Praxe mne však ujišťuje o opaku. Freelancerů, kteří nedbají o svou odbornost a reputaci, mají mezery v podnikatelských dovednostech, nebo jsou nespolehliví, částečně izolovaní a nemají bůhvíjak dobré vztahy s kolegy, je stále obrovské množství. Naše poslání vidím i v tom tento stav pomoci zlepšit.

Jaký byl uplynulý rok 2015?

Namísto tradiční výroční zprávy připojuji na závěr tentokrát jen stručnější rekapitulaci výjimečného roku, který máme za sebou:

  • Uspořádali jsme historicky největší dotazníkový průzkum podnikání na volné noze v Česku, kterého se zúčastnilo na 2.300 profesionálů. Výsledky jsou mimořádně zajímavé, jak samy o sobě, tak pro naši další činnost.
  • Rozjeli jsme YouTube videoblog s desítkami rozhovorů na téma Jak podnikají profesionálové. Máme ambici představit nejvýraznější osobnosti v současné generaci českých freelancerů. Zatím to jelo trochu stranou, ale postupně budeme videa Na volné noze přidávat a využívat mnohem více.
  • Opět rostla návštěvnost celého portálu (přes 550 tisíc uživatelů) i čtenost blogu (230 tisíc online čtenářů), přičemž největší ohlas měly články Handmade byznys, Jak skloubit náročnou práci s rodinouPráce v přírodě.
  • Uspořádali jsme jubilejní 10. sraz ve Valticích, 4 našlapaná školení, vždy následovaná kolečkem think-tanků a networkingů v Praze, Brně a Ostravě. Některé lokace se budou příští rok měnit, ale formát setkání zůstane beze změn.
  • Podporujeme naši kamarádku Báru Rektorovou v zotavení po náročné operaci mozkového nádoru. Chcete-li ji podpořit i vy, dopřejte si vynikající sushi, které její cateringová firma Sushiqueen vyrábí a rozváží v Praze a okolí.
Jsem na volné noze i v roce 2016

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí