Na volné noze - portál nezávislých profesionálů


Na volné noze > Katalog > Mgr. Bára Rektorová

Mgr. Bára Rektorová

specialistka na přípravu suši a značkový catering Sushiqueen

Mgr. Bára Rektorová
Mgr. Bára Rektorová - logo

Profesionální příprava sushi z nejlepších ingrediencí a exkluzivní sushi catering pro vaše firemní večírky, soukromé oslavy a jiná společenská setkání. Sushi (nebo též česky suši) je tradiční japonské jídlo, jehož základ tvoří rýže, ryby, mořské plody a řasy. Ucelený sushi servis zahrnuje také další služby jako např. přípitek rýžovým vínem saké, školení přípravy sushi pro jednotlivce i skupiny, prezentace japonské etikety a kultury stolování, vystoupení japonského sushi mistra Yuki Omaki apod.

Status:

k vašim službám

Působnost:

celá ČR; nejčastěji Praha a okolí

Kategorie katalogu:

Fotogalerie:

Sashimi z lososaSvatební dort ze sushi - detailSushi prezentace, firemní večírek, parník Vyšehrad (28. 8. 2008)Porcování ryb v Long Tale Café 4.12.2009Sushiqueen v Show Jana Krause
Zobrazit všech 88 náhledů této galerie >

Článek a rozhovor pro Na volné noze TV

Můžete si dovolit nádor? (vyšlo 23. 2. 2016)

O sushi:

Japonská kuchyně je proslulá výtvarným pojetím pokrmu sushi. Kontrast asymetrických prvků v dokonale symetrickém celku je základem japonského umění a uplatňuje se i v sushi.

Základem sushi je rýže ochucená rýžovým octem, cukrem a solí v kombinaci s různými ingrediencemi. Těmi jsou nejčastěji samozřejmě ryby, a to nejlépe čerstvé, tedy syrové, ale i marinované, pečené, vařené či uzené. Velmi často se používá i zelenina, vaječná omeleta nebo tofu.

Japonci umí vytvořit nezapomenutelné jídlo téměř ze všeho, co jim moře nabízí, včetně mořských řas. Jejich nekončící nadšení pro čerstvé ryby a mořské plody snadno porozumíte poté, co poprvé ochutnáte sushi.

Nejznámější druhy sushi:

  • Nigiri sushi – Ručně tvarované válečky rýže, potřené pastou wasabi, překryté plátkem ryby a případně převázané proužkem mořské řasy.
  • Maki sushi – Rolky zabalené v mořské řase. Jako náplň lze použít téměř všechny sushi ingredience, od rybího masa až po houby shitake. Časté jsou kombinace jednotlivých přísad a každý kuchař, profesionál či amatér, má svůj oblíbený recept.
  • Temaki sushi – Oblíbené pro domácí podmínky. Na plátek mořské řasy nori si každý ze stolovníků nabírá sám rýži a náplň podle chuti. Poté svůj výtvor zavine do kornoutu. Tento zábavný a netradiční způsob stolování je velmi oblíben i u dětí.

Historie sushi:

Historie sushi sahá až do 4. stol. před naším letopočtem. V Japonsku byly ryby vždy základem jídelníčku. Pro jejich uchování se používala metoda přírodní fermentace v rýži. Pláty ryb se kladly mezi vrstvy rýže, která se před konzumací vyhazovala. Od této metody již nebylo daleko ke spojení rybího masa s hrudkou rýže a k položení základů sushi.

Sushi dnes:

Sushi je v současné době oblíbené po celém světě a získává stále více příznivců i u nás. Lidé jej vyhledávají nejen pro jeho vynikající chuť, reprezentativní a precizní vzhled, ale i pro blahodárné účinky na lidské zdraví. Prospěšnost konzumace ryb je všeobecně známá, velmi zdravé jsou i mořské řasy a v poslední době byly objeveny protirakovinné účinky křenu wasabi. Rýže je dietology doporučovaná jako nejvhodnější příloha pro udržení štíhlé linie. Není divu, že Japonci jsou národ vyhlášený svou dlouhověkostí a štíhlou postavou.

Konzumace sushi:

Při přípravě a při pojídání sushi se nepoužívá kovové náčiní z důvodu možné reakce kovu s octem v rýži. Místo příboru je možné použít jídelní hůlky, ale Japonce je používat neuvidíte. Pravý znalec jí totiž sushi rukama a z tohoto důvodu v Japonsku dostanete před jídlem horké ručníky na očistu rukou.

Stručný přehled japonské stolní etikety:

  • Pokud podáváte někomu misku s jídlem, nebo ji sami přijímáte, držte ji oběma rukama.
  • Nikdy nezapíchávejte hůlky do jídla.
  • Japonské nádobí je málokdy uspořádáno v ladících setech, jednotlivé misky a talíře jsou vybrány tak, aby ladily s jídlem a ne mezi sebou. Je velmi nezdvořilé je naplnit až po okraj jídlem, nebo pitím.
  • Horkou polévku a čaj je povoleno srkat přímo z misky.
  • Nigiri sushi se jí otočené plátkem ryby na jazyk pro lepší vychutnání ryby. Do sojové omáčky se namáčí pouze ryba, rýžový váleček se po namočení do sojové omáčky rozpadne.
  • Nakládaný zázvor se jí mezi sousty pro osvěžení chuti, není to salát.
  • Při večeři si nikdy nenalévejte sami pití. Naplňte pohárky ostatním a poděkujte, až oni naplní ten váš. Pokud máte prázdný pohárek, znamená to, že chcete ještě nalít. Pokud máte dost, nechte pohárek plný.
  • Pokud hostíte Japonce u vás doma, nabídněte jim před jídlem horké vlhké ručníky.

Kontaktní informace

Mgr. Bára Rektorová
Sushiqueen s.r.o.
Všehrdova 19
Praha 1 - Malá Strana
118 00
Mobil:776 722 249
Email:bara.rektorova@gmail.com
Web:www.sushiqueen.cz
Facebook:Facebook sushiqueencz
Twitter:Twitter sushiqueencz
Účet:2800027016 / 2010 (Fio)
:28505450 (plátce DPH)

Doporučení z první ruky

Robert Vlach
Bára Rektorová dělala sushi na dvou našich srazech v letech 2008 a 2010. Její prezentace zahrnovala nejen bohatou ochutnávku, ale také velmi zajímavý a zábavný výklad, včetně vítané možnosti zkusit si přímo na místě výrobu sushi z připravených ingrediencí. Bářino profesionální, ale přitom neokázalé a příjemné vystupování působí na hosty velice dobře. Její show je pomyslným vrcholem večerního programu, což dobře koresponduje s druhou částí názvu její značky Sushiqueen. Bára Rektorová podle mne patří k absolutní české gastronomické špičce. Usuzuji tak nejen na základě naší spolupráce a z elitních referencí, ale také pro její ochotu hovořit otevřeně o původu surovin, zejména ryb pro konzumaci za syrova. Pokud chcete pro svou společenskou akci skutečně jen to nejlepší, vřele Vám doporučuji Báru oslovit a dát jí v rámci programu co nejvíce prostoru. Bára je skutečná gastronomická osobnost, o které pravděpodobně ještě hodně uslyšíme. Najměte si ji dříve, než bude mít v diáři plno.
podnikatelský poradce a provozovatel portálu Na volné noze

2005 – 2016 © Robert Vlach Mapa portálu ~ Ochrana soukromí ~ Sledování novinek Facebook Twitter LinkedIn YouTube SoundCloud RSS