Snáze k penězům z EU díky projektu DirectEurope?

13. června 2005 Robert Vlach

Firma Oracle spustila koncem května dlouho očekávanou českou verzi svého projektu DirectEurope, jehož cílem je pomáhat českým podnikatelům a dalším ekonomickým subjektům s rychlejším a efektivnějším podáváním žádostí o prostředky z fondů Evropské unie. Služba je zdarma a týká se i živnostníků, takže se pojďme podívat na to, jaké jsou první zkušenosti s jejím využitím.

Aby bylo možné službu využívat, je nutné se nejdříve zaregistrovat, což proběhlo bez potíží, pominu-li skutečnost, že je dobré si dát při registraci pozor na to, s čím vším člověk souhlasí. Po přihlášení je uživatel přesměrován do speciálního webového rozhraní, které mu umožňuje službu ovládat:

Základní uživatelské rozhraní české verze DirectEurope (zmenšeno)
Základní uživatelské rozhraní české verze DirectEurope

Klíčovým principem je zde práce s projekty, z nichž každý představuje jeden oddělený proces či pokus o získání nějakých těch financí z EU. Dalším důležitým pojmem jsou tzv. opatření, která vlastně představují jednotlivé fondy finančních prostředků na různé účely a pro všemožné cílové skupiny ekonomických subjektů. Jsou zde tedy opatření/fondy na podporu vývozu, lehkého průmyslu, malého a středního podnikání apod. Každý takový fond má své vlastní datum nejpozdějšího odevzdání žádosti, své specifické podmínky, rozděluje finance na základě odlišných hodnotících kritérií a má i svého správce, který se často fond od fondu liší.

Já jsem se v mém konkrétním případě zajímal o možnost získání dotace na tento portál nezávislých profesionálů Na volné noze. Vytvoření nového projektu je hračka, jen je třeba vybrat hned zpočátku cílové opatření, což nepovažuji za zrovna nejšťastnější řešení, vezmu-li v potaz to, že pro laika nesnadný výběr správného opatření je právě jednou z věcí, s níž má uživatelům DirectEurope pomáhat, a že později není u projektu již možné toto opatření měnit. Nebo jsem alespoň nepřišel na to, jak se to dělá – musel jsem vytvořit zcela nový projekt s jiným opatřením a ten původní navíc nešel nijak smazat, takže jsem měl nakonec projekty dva, jak je to koneckonců i znát z výše uvedeného ilustračního obrázku.

Jelikož se v oblasti získávání dotací z EU sám vůbec neorientuji, rozhodl jsem se hned zpočátku využít nabídky bezplatné konzultace. V případě ČR spojil Oracle své síly s poradenskou firmou Equica, jejíž specialisté dotazy uživatelů zodpovídají. Komunikace probíhala přes email, naprosto bezproblémově a v přátelském duchu. Nejdřív mi byl doporučen výběr jiného opatření, načež jsem po jeho prostudování zjistil, že získání dotace z EU není v mém případě vůbec reálné, což mi potvrdil i oslovený poradce. (Ačkoliv, jak se vyjádřil, osobně se mu můj projekt velmi líbí a za jiných okolností a při splnění všech formálních náležitostí by podporu z EU dle jeho názoru téměř jistě získal.)

Háček spočíval v tom, že projekt tohoto portálu je již z velké části dokončen, zatímco o podporu z EU je prý možno žádat pouze před započetím jakýchkoliv aktivit na jeho realizaci. A aby toho nebylo málo, v rámci daného opatření bylo možné dotací krýt maximálně 30% nákladů, přičemž minimální výše dotace je 1,5 mil. Kč, takže bych musel mít náklady přinejmenším 5 mil. Kč, což je samozřejmě zcela mimo parametry tohoto projektu. I když se tedy zprvu může zdát, že dotace z EU jsou zde v duchu rovných příležitostí více méně pro všechny, není tomu při bližším zkoumání zcela tak. Současná, velmi přísná pravidla zvýhodňují především velké firmy a i když formálně může o dotaci žádat i obyčejný živnostník, jeho reálné šance na její získání nejsou velké, nebo se mi to tak alespoň jeví.

To ovšem není problémem samotného projektu DirectEurope, který nabízí zcela zdarma velmi vysokou užitnou hodnotu a pomocnou ruku při orientaci ve spletitém byrokratickém systému přidělování dotací. Vadou na kráse celé věci je ale slabší zpracování uživatelského rozhraní, které je velmi neintuitivní a především méně zkušeným uživatelům může činit velké potíže se v něm zorientovat. To ale jistě neodradí ty, kteří mají o finanční prostředky z EU opravdový zájem a kteří budou na své cestě k nim jistě muset překonat mnohem strastiplnější překážky, než je tato. Nechť jsou tedy ve svém úsilí úspěšnější než sám provozovatel tohoto portálu!

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí