Výživa prospívající práci

Zásady zdravé výživy lze podle potřeby přizpůsobit duševní i fyzické práci. Jak tedy máme jíst, abychom se cítili dobře a podpořili pracovní výkon?

Výživa významně ovlivňuje, jak vypadáme, jak se cítíme i jak jsme úspěšní. Pro nezávislé profesionály, kteří mohou stěží čerpat nemocenskou, je dobré zdraví a stabilní výkonnost naprosto zásadní podmínkou dlouhodobě úspěšného podnikání.

Kvalitní strava nám vedle vysoké pracovní výkonnosti zajistí i nejlepší prevenci nemocí a dokáže pomoci při řešení stávajících zdravotních potíží.

Proč se zabývat výživou?

Nezdravá strava patří spolu s nedostatkem pohybu, kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu mezi 4 nejčastější příčiny vzniku tzv. chronických onemocnění. Ta tvoří většinu zdravotních potíží obyvatel vyspělých zemí a jsou nejčastější příčinou invalidity a úmrtnosti v dospělosti. Do uvedené skupiny patří například:

  • srdečně-cévní nemoci jako mozková mrtvice a srdeční infarkt
  • cukrovka
  • mnohá nádorová onemocnění
  • zánětlivá střevní onemocnění
  • poruchy imunity
  • vysoký krevní tlak
  • vysoká hladina cholesterolu
  • artróza
  • neurologická onemocnění jako roztroušená skleróza či Alzheimerova choroba

Uvedené potíže zpočátku necítíme, přestože většina z nich se v organismu rozvíjí mnoho let. Jejich zákeřnost spočívá právě v tom, že nebolí a že je poměrně dlouho nedoprovází žádné příznaky, které by nás předem varovaly. Propuknutí chronického onemocnění však pro mnohé znamená doživotní pracovní omezení.

Léky, které se používají při léčbě chronických onemocnění, stav utlumí, ale nevyléčí. Skutečná léčba i prevence je možná jen cestou řešení příčin nemoci. A zde je na prvním místě výživa.

Podle lékařských studií by například naprostá eliminace kouření znamenala snížení úmrtnosti na rakovinu plic až o 90 %; zdravá výživa, pravidelný pohyb a nekuřáctví výskyt cukrovky dospělých o 90 %, srdečně cévních onemocnění o 65 % a nádorových onemocnění přibližně o třetinu. Tak efektivně, a přitom bez vedlejších účinků nefungují žádné léky na světě!

Co je zdravá výživa a co patří na zdravý talíř?

Zdravá výživa nepotřebuje speciální potraviny ani nepřirozené, extrémně omezující diety, sčítání kalorií či počítání živin na talíři.

Zdravá výživa je strava založená na příjmu přirozených, zdravých potravin a jídel z nich čerstvě připravovaných.

Vhodné mohou být i některé potraviny mírně upravované. Zpravidla však při průmyslovém zpracování původně zdravých a přirozených potravin na polotovary prudce klesá jejich výživová hodnota. Přesněji vzniká namísto výživné potraviny průmyslově upravený a koncentrovaný produkt, který ke zdraví nikdo nepotřebuje.

Ve výživě bychom měli co nejvíce upřednostnit lokální a ekologicky vyrobené potraviny, nejlépe v bio kvalitě a od známých farmářů. Prakticky by měl zdravý talíř zahrnovat tyto základní skupiny kvalitních potravin:

Zdravý talíř
zdroj: Zdravý talíř je českou variací My Plate, dle doporučení HarvarduPCRM
  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Jezte různobarevné druhy, to barevné má vyšší obsah živin. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené, celozrnné podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách, jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny, omezte průmyslově upravené tuky a oleje.
  • Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody, neslazených čajů a minerálek. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.

Existují také alternativní výživové směry, které mohou být zajímavé a často i zdraví prospěšné — na rozdíl od módních diet, které nikomu nedoporučuji. Alternativní stravovací způsob však rozhodně není nezbytností. Spíše než o výživovou otázku se jedná o životní filozofii, a ta je vysoce privátní záležitostí každého z nás.

Zdravou výživu je každopádně nezbytné podporovat dalšími pozitivními kroky, zejména pravidelným a dostatečným pohybem, spánkem, pobytem venku na sluníčku a čerstvém vzduchu, dobrou náladou a zvládnutím stresu.

Potraviny, kterým je dobré se vyhýbat

Každému prospěje maximální omezení všech vysoce průmyslově upravovaných potravin. Při stravě složené přednostně z přirozených potravin odpadá potřeba studování složení výrobku, který kupujeme. Automaticky totiž snížíme příjem všech aditiv a nakupování se tím významně zjednoduší.

Důležité je zejména vynechat koncentrované zdroje jednoduchých cukrů, a to včetně výrobků z bílé mouky. Bílá mouka zapříčiňuje v organismu téměř stejné nežádoucí pochody jako jednoduché cukry. Do zdravého jídelníčku určitě nepatří ani trans mastné kyseliny, které jsou obsaženy v mnoha ztužených tucích. Naprosto nevhodná jsou umělá sladidla, glutamát sodný a většina aditiv.

Doporučená výživa pro pracující hlavou

U doporučení pro duševně pracující vycházím z poznatků ayurvédy, nejstaršího léčebného systému na světě. Navrhuji tzv. sattvickou stravu (někdy také označovaná jako jogínská). Ayurvédská doporučení vycházejí z přesvědčení, že strava nejen krmí naše těla, ale je také výživou pro naši duši, a že potraviny, které přijímáme, ovlivňují tvorbu našich myšlenek, naše jednání a osobnost. Sattvická potrava rovnoměrně vyživuje tělo i duši, přináší zdraví a duševní rozvahu.

Fakticky je to lehká strava složená z přirozených potravin s převahou rostlinných zdrojů, případně vegetariánství. Mezi typické zástupce sattvických potravin patří zelenina, luštěniny, místní ovoce, syrové mléko (nepasterované a nehomogenizované), máslo, med, obiloviny, ořechy, semínka a bylinky. V případě konzumace živočišných potravin bych doporučovala zařadit ryby a vejce.

Doporučená výživa pro fyzicky pracující

Těžce fyzicky pracující mohou své jídelníčky doplnit o něco vyšším množstvím koncentrovaných živočišných potravin. Nemyslím si však, že by byl u lidí ve vyspělých zemích běžný nedostatek energie nebo bílkovin ve stravě. Právě naopak, základních živin (jako jsou bílkoviny, tuky, polysacharidy) a energie přijímáme zpravidla nadbytek.

To, co nám opravdu chybí, je příjem kvalitních potravin, které jsou bohaté na mikroživiny. Proto bych fyzicky pracujícím doporučila, aby upřednostnili kvalitu přirozených potravin před kvantitou. Přirozené potraviny už zajistí vše potřebné.

3 základní doporučení pro změnu jídelníčku

  1. Maximálně upřednostňujte přirozené nebo jen minimálně technologicky upravené potraviny a jídla z nich.
  2. Zvyšte příjem zeleniny. Je to jediná skupina potravin, na jejíž prospěšnosti se výživoví experti shodují. Vyšší příjem zeleniny může všem jen prospět.
  3. Úspěch je třeba plánovat, a tak si každý týden připravte jedno pravidlo zdravé výživy, které se budete snažit dodržet. Svůj cíl si zapište do diáře, popřípadě sdílejte s rodinou (kolegou, kanceláří) a navzájem se podporujte.

3 doporučení pro nakupování

  1. Zjistěte si nejbližší zdroje přirozených potravin. Těmi mohou být farmářské trhy, statky s přímým prodejem nebo prodejny zdravé výživy. Výhodné je nakupovat vždy co nejblíže u zdroje a ve větším množství.
  2. Všem, kteří potřebují šetřit čas, mohu doporučit zapojení do objednávkového systému biobedýnek, které se dnes v nejrůznějších formách nabízejí po celé republice.
  3. Zkuste si alespoň část stravy zajistit sami. Třeba klíčky se dají pěstovat v kuchyni, bylinkovému koření se daří v květináčích, bylinky na čaj sbírejte při pobytu v přírodě.

Potřebujeme výživové doplňky, vitamíny, chytré drogy?

Správné živiny mohou podpořit mentální výkonnost, špatné naopak snižovat inteligenci. Základem pro dodání jakýchkoliv živin jsou přirozené potraviny. Doplňky mohou vylepšit příjem, ale zdravou výživu nenahradí.

V období zvýšené zátěže doporučuji podporu výživovými doplňky, ale pro obecné povzbuzení organismu bych vždy upřednostnila některé ze superpotravin — vlašské ořechy, kakaové boby nebo zelený čaj matcha. Další prospěšnou možností jsou živiny v podobě koncentrátů ze zdravých potravin, například 100% šťáva z kustovnice či rakytníku, výtažky z mladého ječmene, chlorelly apod.

Zdravá mysl, základ zdraví

Výživa je nesmírně důležitou a velmi chutnou záležitostí. Legrace končí v okamžiku, kdy budeme před konzumací čehokoliv s obavami počítat, jak dlouho budeme následně muset šlapat na rotopedu, abychom spálili své hříchy na talíři. Výživa se pak stává postrachem a zcela jistě si ubližujeme.

Všem vřele doporučuji zdravě jíst, ale zároveň varuji před extremismem. Například podle tradiční čínské medicíny jsou emoce matkou nemocí a špatná strava jejich otcem. Proto i člověk, který sice nejí předpisově, ale má pozitivní emoce, je na tom podstatně lépe než člověk, který sice dbá na svou stravu, ale zanedbává duši a zatěžuje ji negativními emocemi. Právě proto může s nechutí spolykaná pohanka někdy ublížit více než oblíbené hranolky.

Jsem však naprosto přesvědčená, že po několikatýdenním dodržování zásad zdravé stravy každý pocítí, jak mu nová strava prospívá a zvyšuje chuť k jídlu. S délkou praxe jednoznačně stoupá pravděpodobnost, že u zdravé stravy vydržíte. Držím palce na zdravé cestě a všem váhajícím nabízím pomocnou ruku.

Sdílejte
a diskutujte

LinkedIn Facebook X (Twitter) Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí