Naučte se mluvit před lidmi, s Toastmasters

21. října 2010 Robert Vlach

Rétorika jako umění mluvit před lidmi, zaujmout je a přesvědčit, patří k nejobtížnějším dovednostem. Proto je skvělé, že také u nás fungují kluby neziskové organizace Toastmasters International, která lidem pomáhá lépe mluvit a vystupovat již téměř 80 let.

Pravidelně školím a přednáším, takže mě praktická rétorika hodně zajímá. Několik let jsem se marně pídil po nějakém dobrém kurzu, ale všechny byly na můj vkus příliš krátké a drahé. Dobrým řečníkem se člověk nestane za týden, natož přes víkend!

Štěstí jsem měl až letos v létě při návštěvě Bratislavy, kde nás kamarád Martin Huba jenom tak mezi řečí pozval na setkání Toastmasters. Místní klub byl na Slovensku založen jako první a protože mezi padesátkou registrovaných členů jsou i cizinci, mluví se v něm anglicky. Scházejí se pravidelně každé pondělí v univerzitní kavárně a takhle to vypadá:

Toastmasters Bratislava
Setkání Toastmasters Bratislava (vlevo je vidět klubová vlajka)

Kluby Toastmasters

Setkání Toastmasters se obvykle konají týdně, případně ob týden, nebo přinejmenším jednou do měsíce. Trvají 1 až 2 hodiny a jejich průběh se mírně liší klub od klubu.

Struktura klubového setkání je více méně formální, zato atmosféra ryze přátelská a uvolněná. Na programu jsou zpravidla 2 nebo 3 přednášky na různá témata vybraná samotnými řečníky, a také kratší přednesy s přípravou (přípitek, myšlenka dne) i bez přípravy (užití nových slov, reakce na podnět). Nedílnou součást tvoří skupinové hodnocení všech řečníků.

Běžná účast je 15 až 25 členů a složení skupiny bývá dosti pestré — od studentů, přes podnikatele, úředníky a zaměstnance, až po seniory, hosty a návštěvníky z jiných klubů. Aby to všem časově vycházelo, setkávají se nejčastěji odpoledne či v podvečer, ať už ve vlastní klubové místnosti nebo v jiných vhodných prostorách.

Toastmasters Pardubice
Klubová místnost pardubických Toastmasters v Evropském domě v centru města

Komunikačním jazykem většiny klubů je tradičně angličtina. Není to ale podmínkou. Z celkem 12.500 Toastmasters klubů po celém světě je jich mnoho dvojjazyčných, či se v nich hovoří pouze místní řečí.

Kluby jsou otevřené a samostatné (jedinou výjimku tvoří uzavřené kluby ve firmách). Fungují jako nezávislá občanská sdružení odvádějící část členských příspěvků mateřské organizaci Toastmasters International. Výši příspěvků si klub určuje sám, minimálně však $27 (490 Kč) za půlroční členství + $20 (360 Kč) za registraci nového člena a 2 základní manuály.

Praktický přínos

Primární náplní klubových setkání je samozřejmě rétorika a její postupné zdokonalování, od překonání počátečního ostychu jednoduchými přednáškami podle základní cvičebnice, až po velmi pokročilé řečnické projekty, vyžadující kromě zkušeností i delší přípravu a nácvik.

Tempo postupu si volí každý člen sám. Může mít přednášku co týden, anebo třeba jen jednou za čtvrt roku s tím, že se pravidelných setkání účastní jako hodnotitel, časoměřič, uvaděč večera apod. Některé kluby mají i roli ehm–sčítače (počítá řečníkům slovní vycpávky), jazykáře (upozorňuje na nesprávné užití jazyka) či slovníkáře (uvádí nová slova či fráze).

Rozpis setkání Toastmasters
Rozpis rolí pro setkání pardubických Toastmasters

Výjimečnost Toastmasters spočívá v tom, že zde chybí role lektora. Hodnocení výkonu řečníka je založeno na dočasné roli hodnotitele neboli evaluátora. Dopňují jej stručná písemná hodnocení na papírcích od přítomných posluchačů.

Umění naslouchat, důraz na poskytování konstruktivní zpětné vazby a relativně náročná samospráva klubu tvoří vedle rétoriky druhou linii osobního rozvoje, po níž se mohou členové klubu ubírat. Je jí tzv. leadership neboli schopnost vést (nikoli řídit) lidi a týmy.

Třetí rovinu členství v Toastmasters tvoří klubové akce a meziklubové soutěže, z nichž postupují nejlepší rétoři dále do mezinárodních kol. Tento systém podporuje nejen zdravou soutěživost, ale zejména nenásilné srovnávání kvality mezi jednotlivými kluby.

Vlajka pardubických Toastmasters
Vlajka pardubických Toastmasters s četnými oceněními ze soutěží

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že celková úroveň komunikačních dovedností je u členů Toastmasters nebývale vysoká, a to nejen na naše české poměry. Ať už jsem navštívil kluby v různých městech, anebo komunikoval s jejich zástupci, vždy jsem se setkal s až nečekanou vstřícností a ochotou. Beru to jako praktický důkaz jejich kvalit.

Toastmasters Prague Speakers
Setkání pražského Toastmasters klubu Prague Speakers

Nebát se a začít

Pokud vás Toastmasters podobně jako mne zaujali a máte nějaký klub poblíž, ozvěte se jim. Můžete na setkání několikrát zavítat jako hosté a teprve poté se rozhodnout, jestli do toho jít naplno. K registraci pak dostanete základní manuál Competent Communication, který obsahuje 10 přednášek pro začátečníky. Každá z nich vás přiměje rozvíjet jinou stránku mluveného projevu. Stojí za vyjmenování:

  1. Představte se (The Ice Breaker)
  2. Připravte si řeč (Organize Your Speech)
  3. Mluvte k věci (Get to the Point)
  4. Volte správná slova (How to Say It)
  5. Používejte řeč těla (Your Body Speaks)
  6. Pracujte s hlasem (Vocal Variety)
  7. Nastudujte si téma (Research Your Topic)
  8. Osahejte si prezentační pomůcky (Get Comfortable with Visual Aids)
  9. Vložte se do toho (Persuade with Power)
  10. Inspirujte své posluchače (Inspire Your Audience)

No a pokud žádný klub ve svém okolí nemáte, můžete jich pár objet a pak si založit vlastní, jako to nyní máme v plánu my, v Ostravě. Začínáme už letos v listopadu, tak se stavte!

Toastmasters kluby v Česku

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí