Kariérní úklid

31. května 2022 Robert Vlach

Poklidit se dá nejen šatník a domácnost, ale i vlastní kariéra a podnikání. Na volné noze je to častý startovač pozitivních a převratných změn.

Znáte to. Zasekaní se někdy cítíme být snad všichni. I když máme na volné noze teoreticky svobodu dělat cokoliv, závazky, rutina, únava, prostá potřeba vydělávat i další faktory postupně podrývají naši schopnost jednat svobodně a skutečně nezávisle.

Dá se s tím něco dělat? Naštěstí ano. Jedním z praktických řešení může být cosi jako kariérní úklid.

V minulém článku Příběh o původu jsem psal o tom, jak může rozjezd na volné noze někdy ovlivnit celé naše podnikání a profesní směřování na desítky let dopředu. Tentokrát bych se rád podíval na opačný konec časové křivky vývoje freelancerů — tam, kde se rodí naše podnikatelská budoucnost.

Když budete trávit mezi freelancery hodně času a poznáte jich spoustu osobně, určitě potkáte i řadu těch, kteří se na volné noze očividně ocitli na jakémsi kariérním rozcestí. Jak se to třeba projevuje:

  • Jdou do sebe. Rekapitulují svůj dosavadní vývoj a pečlivě zvažují své další možnosti.
  • Snaží se přijít na to, v čem jsou výjimeční, nebo najít své profesní poslání.
  • Dotahují či ukončují dlouhodobé projekty či spolupráce, aniž by hned rozjížděli další.
  • Přezkoumávají a přehodnocují své dosavadní profesní či životní priority.
  • Záměrně se vystavují novým podnětům — cestují, čtou, potkávají se s lidmi…
  • Pronikají do zcela nových oborů a oblastí. Vzdělávají se víc a jinak než dřív.
  • Více se baví s přáteli a kolegy na volné noze o své cestě a plánech, které zvažují.
  • Podnikají vícero tzv. malých sázek — pečlivě uměřených kroků zcela novými směry.
  • Jsou víc než dřív otevřeni nahodilým příležitostem, které je cvrnknou přes nos.
  • Mění svou nabídku služeb, ceny, způsob práce, specializaci či podpůrný tým.
  • Osekávají ze své práce a podnikání to, co jim brání v pohybu či pohledu vpřed.

Někdo by si možná řekl, že tohle jsou přece ukázkové projevy oné pověstné krize středního věku. S ní to však má jen málo společného. Výše popsané projevy se týkají volnonožců mladých i starých. Jsou zrovna tak běžné mezi dvacátníky jako mezi padesátníky. Hlubší podstata tohoto jevu je jinde.

Freelancery je totiž velice snadné vytížit. Někdy stačí jeden či dva dobří dlouhodobí klienti, aby byla naše pracovní kapacita z velké části plná. Ten zbytek pak snadno padne na menší jednorázové zakázky či spolupráce, vlastní projekty, osobní či profesní rozvoj a veškerou režii kolem podnikání.

A protože na rozdíl od firem nemůžeme neomezeně navyšovat svou kapacitu najímáním dalších lidí, snadno se dostáváme do stavu kariérní saturace, kdy se nám celkem dobře daří a zároveň máme času nazbyt tak akorát, abychom se mohli dále rozvíjet jako podnikatelé i odborníci.

Problém nastává v okamžiku, kdy potřebujeme z jakéhokoli důvodu uvolnit větší množství času i energie a najednou není kde brát. Je-li tato potřeba skutečná a značná (a nikoli přechodná, což se dá většinou vyřešit jinak), výsledkem je právě výše popsaný proces kontrolované změny.

Výborným českým příkladem z poslední doby je třeba otevřený článek Michelle Losekoot o přepracování Pokud neumřela, pracuje dodnes, následovaný kariérní otočkou směrem k pečlivě vybraným projektům, které představuje na nově předělaném webu Losekoot.cz či v ojedinělé přednášce na našem YouTube kanálu:

Když si tyto zdroje projdete, je z nich patrné, že Michelle prošla hlubokou sebereflexí a na tomto základě transformovala sebe i své podnikání na volné noze — přičemž to stěžejní v něm si ponechala a posunula dál, na ještě vyšší úroveň.

Osobní či podnikatelská proměna je častým výsledkem onoho procesu, jakkoli probíhá různě u každého z nás. Schopnost znovuvynalézat sama sebe je navíc velmi ceněná i ve společnosti obecně.

Dobře je to znát třeba v oblasti umění. Zpěváci jako Bob Dylan nebo David Bowie vynikli nejen svými vrcholnými díly, ale i díky schopnosti neustrnout v žánru, který je proslavil, a odhodlání hledat nové formy projevu. Přestože občas zklamali své fanoušky a natočili alba, která zapadla.

V umění je tento druh invence vysoce vyzdvihován a vedle určité řemeslné kvality vlastní tvorby přispívá k věhlasu tvůrců. Stává se klíčovou ingrediencí jejich příběhu.

Příklady bychom ovšem našli i ve sportu (Roger Federer a jeho pozdní změny stylu, např. v příjmu podání), vědě (Richard Feynman coby prototyp vědce aktivního napříč obory) i dalších odvětvích.

Tyto a jiné excelující profesionály lze nazvat profesními sólisty, protože prostřednictvím vlastních kariérních přemetů a přeměn v konečném důsledku posouvají i vlastní obor či odvětví. Stávají se vzorem začátečníků i profesionálů, kteří se později vydají v jejich stopách.

Nic ale není tak snadné, jak se to při pohledu zpět někdy zdá. I hvězda může padnout na naprosté kariérní dno, a že i takových příkladů je nespočet.

Každý profesionál či profesionálka se zavedeným podnikáním a živobytím si nejspíš velice dobře uvědomuje rizika vyplývající z opouštění jistot (jakkoli jsou někdy přežité, stále jsou to jistoty) a vykročení zcela novými směry. I když nejde o žádnou radikální změnu oboru, což je většinou ještě mnohem riskantnější. Už jen větší přestavba klientského portfolia, obnova nabídky služeb či větší zdražení si někdy žádají měsíce příprav a pečlivého zvažování všech dílčích kroků.

Proto je kariérní úklid zpravidla postupný a pomalý. Může trvat rok i dva, přičemž naším hlavním zájmem je, abychom jako freelanceři zůstali srozumitelní a důvěryhodní — pro klienty, kolegy i další lidi, kteří k nám postupem času posílají nové příležitosti a zajímavou práci. Ujistit se, že ostatní lidé vaše posuny a rozhodnutí chápou, je snazší díky komunikaci v rámci profesní či freelance komunity.

Letos 31. května je to přesně 17 let od založení komunity a portálu Na volné noze. Za tu dobu jsem viděl kariérních úklidů a osobních transformací u jiných freelancerů nespočet. Těch mých osobních bylo také pár. Každý takový úspěšný přemet u mých kolegů a přátel na volné noze mi dělá upřímnou radost. Je to nejen osobní restart, ale také jakési opětovné vyladění všeho, co je důležité, do harmonického celku. Jednou bude potřebovat znovu seřídit, ale podstatné je, jak ladí právě nyní.

Jedna věc, kterou bych vypíchnul na závěr jako stabilní předpoklad pro kontinuální posouvání podnikání na volné noze novými směry, je kultivovaná nezávislost.

Tím mám na mysli nezávislost coby kvalitu upřednostňovanou napříč celým podnikáním, někdy třeba i na úkor vyššího zisku. Protože kdo je zasekaný, není svobodný. I když je svoboda možná relativní, rozdíl mezi dlouhodobě posilovanou či naopak zanedbávanou nezávislostí 100% poznáte. Našlapovat na volné noze zlehka a dobře vážit, k čemu a proč se zavazovat, se proto vyplácí.

Z vlastní zkušenosti bych takový kariérní úklid popsal jako zvláštní bezčasí. Tím, že volnonožec dotahuje dlouhodobě rozdělané projekty či zakázky a tím aktivně vytváří prostor pro ty nové, který se ale ihned neplní, vzniká velmi specifické vakuum — nezaplněný prostor, který tvůrčí lidi vzrušuje svým potenciálem a přitahuje nové nápady, myšlenky, ba náhody, které bychom jinak třeba ani nepostřehli.

Když se to vezme za správný konec, je to veskrze příjemná a povznášející zkušenost. Asi jako čerstvě zrekonstruovaný či uklizený dům, do kterého můžeme nastěhovat svůj nový život.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí