Mistrovství přípravy kávy & latte art

14. dubna 2025 Robert Vlach

Špičkoví baristé Petra Střelecká a Adam Obrátil z Industra Coffee vás v našem novém videokurzu naučí připravit kávu doma či v kanceláři běžnými metodami tak, že bude chutnat stejně dobře jako v té nejlepší kavárně.

Mistrovství přípravy kávy & latte art

Máme pro vás další výpravné dílo z naší produkce!

Mistrovství přípravy kávy & latte art s Petrou Střeleckou a Adamem Obrátilem je jediný videokurz, který potřebujete pro dokonalou přípravu svého oblíbeného nápoje doma, v práci nebo na cestách.

Více se dozvíte ze stránky kurzu nebo z krátkého traileru na YouTube:

Slovo producenta

O vzniku každého nového videokurzu napíše vždy jeden z nás, producentů, krátkou esej. Jsem rád, že u tohoto kávového kurzu to můžu být já, zatímco Jirka (režisér) lítá někde po světě. S kávou, Petrou a Adamem coby našimi lektory mám totiž spojených dost příběhů.

Přesně si vzpomínám, kdy jsem kávu začal pravidelně pít. Bylo to úzce spojené s prací. Měl jsem něco málo přes dvacet, pracoval jsem ve Španělsku jako webový vývojář pro jednu místní firmu. Pokud neznáte španělskou barovou kulturu, která patří k těm nejzajímavějším na světě, možná vás překvapí, že do baru chodila ráno před prací celá naše firma. Všichni, od šéfa až po posledního montéra si šli ráno dát do baru kafe, bocadillo, cigáro, někteří i pivo — a pak šli teprve něco dělat.

Já jsem pil „cafe con leche“ neboli kafe s mlíkem a do něj tak dvě kostky cukru. Ranní kafe bylo rituál. Dobrá chvíle pro zamyšlení nebo pokec o tom, na čem budu ten den pracovat. Kafe bylo palivo pro můj programátorský mozek. V baru jsme zpravidla i obědvali a kafe po obědě pak bylo něco jako dezert. Vůbec mě přitom nenapadlo přemítat, jestli je vůbec dobré. Upřímně řečeno, nebylo, ale svým způsobem to bylo vedlejší, protože ranní a dopolední bar je prostě ve Španělsku společenská a kulturní záležitost.

Asi tedy pochopíte, že můj vztah ke kávě nebyl po téhle iniciační zkušenosti nijak vřelý. Považoval jsem ji za naprosto nezajímavý nápoj, který nechutná moc dobře a proto se musí sladit (sic!). Když jsem se ze Španělska vrátil, přestal jsem chodit ráno do baru a tedy i pít kávu. Roky jsem místo ní pil černý čaj puerh.

V roce 2014 mě kamarád Michal Kašpárek vytáhl do nové brněnské kavárny Industra, kterou v bývalém továrním komplexu provozovali dva mladí baristé Petra Střelecká a Adam Obrátil. Na periferii centra vybudovali podnik, který byl výjimečný a přátelský stejně jako jeho zakladatelé. Petra se párkrát umístila v prestižní mezinárodní soutěži mezi deseti nejlepšími baristy světa, Adam měl podobné úspěchy a oba dříve pracovali v jedné z nejlepších kaváren na světě v Londýně, kde připravili statisíce šálků.

S Petrou jsem později natočil i rozhovor pro náš podcast a ona mě pozvala jako přednášejícího na jejich konferenci. Mezinárodní Wave Coffee Conference 2018 radikálně změnila můj pohled na kávu. Nakonec jsem slyšel všechny přednášky a zúčastnil se i degustací (tzv. cuppingu). Úplně mě šokovalo, co všechno má na kvalitu kávy vliv a jak skvěle může správně připravená káva chutnat.

Nejvíc jsem byl u vytržení z přednášek, které popisovaly vzestup nové vlny kávové kultury prosazující pití výběrové kávy (specialty coffee) z kontrolovaných zdrojů. Jejími průkopníky byly všude ve světě malé nezávislé podniky jako Industra, které obsluhovaly náhodné kolemjdoucí i kávové fajnšmekry. Na kávu se už nedívaly jako na komoditu a „palivo pro mozek“ (jako kdysi já), ale jako na plnohodnotnou součást vrcholové gastronomie, kterou má smysl se zabývat. Proč? Protože ta káva pak chutná mnohem líp!

Postupně mi tedy docvaklo, o co se Petra s Adamem dlouhodobě snaží a jak moc to stmeluje lidi kolem nich. Hodně se to projevilo v covidových lockdownech, kdy byly kavárny včetně Industry zavřené. Jezdili po Brně s autem naloženým kávou a pomůckami pro její přípravu. Objížděli zákazníky i kamarády, aby si i oni mohli připravit a dopřát tu nejlepší kávu sami doma. Byl to nejen ukázkový příklad jejich podnikavosti, ale i toho, jak stmelená a podporující je jejich kavárenská komunita a jak jim na ní záleží.

Petře pak v roce 2022 vyšla kniha Filtrovaná káva, ve které shrnula své hluboké znalosti a zkušenosti s vedením jejich kávových kurzů. Adam se začal věnovat nově vznikající pražírně Industra. Oba tak reflektovali jedinečnou zkušenost předchozích let. Jejich cíl je prostě dostat tu nejlepší kávu k lidem a přiblížit jim její přípravu co nejvíc — ať už knihou, kurzy, vlastním pražením, či přípravou nápoje v kavárně.

Nový videokurz Mistrovství přípravy kávy & latte art jsme proto s Petrou a Adamem koncipovali tak, aby umožnil komukoli připravit si tu nejlepší kávu doma, v práci nebo na cestách. Jde totiž o něco, co spousta z nás dělá bez hlubších znalostí či zájmu prakticky každý den. Stačí přitom věnovat jen hodinu dvě tomu se o přípravě kávy něco dozvědět a můžete to dělat mnohem líp — třeba až do konce života.

Koukněte na 2minutové video z natáčení:

Dali jsme si záležet na tom, abychom pokryli nejběžnější metody přípravy, které typicky nevyžadují drahé a objemné pomůcky (filtr, French press, moka konvička aj.). A zahrnuli jsme i espresso, šlehání mléka a latte art, protože přibývá lidí, kteří doma nějaký kávovar mají a chtějí z něj dostat maximální kvalitu nápoje. Jak uvidíte, záleží na opravdu drobných detailech, které stačí znát a mít pod kontrolou.

Přijde mi úžasné, co Petra s Adamem vykonali pro českou gastronomii i kávovou kulturu. Nesmírně mě těší, že můžeme jejich unikátně podané know-how poslat i touto cestou do světa. Oba jsou nesmírně zapálení pro svou profesi a je opravdová radost pozorovat oba při práci. Díky nim jsem začal kávu znovu pít, připravovat a — dokonce — i vychutnávat! Vím, vím, znáte to ze své oblíbené kavárny. Já také. Tady máte ovšem navíc cestu, jak můžete stejné kvality dosáhnout i doma, v kanclu, nebo na cestách.

Nový videokurz s Petrou a Adamem neformálně pokřtíme 14. května na setkání Na volné noze Na cestě v Brně, kde s nimi můžete i podebatovat. Vstup je zdarma a jste srdečně zváni. Oba můžete samozřejmě potkat i na letošní Wave Coffee konferenci 28. dubna.

Napsali o kurzu

„Skvělej kurz pokrývající všechny důležité oblasti přípravy kávy — doporučuju všem kávonadšencům i baristům. Škoda, že už nemáme žádnou kavárnu, protože tohle bych klidně pouštěl našim baristům v rámci školení!“

— Jan Vlachynský, zakladatel Baru, který neexistuje, a dalších legendárních brněnských podniků

„Kurz o kávě od Freeme mě jako kávového laika moc obohatil. Překvapilo mě, jak velký vliv může mít původ, zpracování a příprava kávy na její chuť, vůni, konzistenci… Miluju kávu a děkuji Petře i Adamovi, že mě tak krásně provedli základy i pokročilejšími technikami její přípravy.“

Lenka Paprok, sloganistka a názvotvůrce

„Vřele doporučuji tento kávový kurz. Je zpracovaný tak příjemně, že jsem ho zhltl celý najednou. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací o kávě a její přípravě, a to způsobem, který mě velmi bavil. Například jsem zjistil, že mlýnkem můžu klikat, až dokud nedosáhnu vysněné hrubosti mletí 😃“

— Peter Szamuhel, zakladatel a spolumajitel vyhlášených brněnských podniků Būcheck a Dezertína

Pšt 🤫

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Brzy se můžete těšit na další videokurzy z naší produkce!

Naše kurzy vznikají ve dvou nezávislých produkcích — Na volné noze s Danem Šáchou a FreeMe s videomakerem Jirkou Vackem. Každý z nich si sám vybírá témata i lektory.

Většina kurzů Na volné noze se bude nějak týkat práce a podnikání, zatímco FreeMe nabídne spoustu zajímavých přesahů a produkčně náročnějšího obsahu, jako je třeba mistrovství přípravy kávy & latte art.

Jednotící myšlenkou je zúročit naše 20leté zkušenosti s podporou profesního podnikání a umožnit špičkovým českým nezávislým profesionálům sdílet své znalosti a vědomosti s veřejností.

Uvedení většiny kurzů budou také doprovázet setkání naživo, rozhovory, články atd. Jde nám zkrátka o to každé téma pozvednout a zpřístupnit co nejširšímu okruhu lidí.

Registrovaní členové Na volné noze mohou na všechny videokurzy využít členskou slevu. Takže pokud jste na volné noze a chcete se otevřít novým znalostem, příležitostem i kontaktům, přidejte se k nám.


Sdílejte
a diskutujte

LinkedIn Facebook X (Twitter) Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí