„Můj děda byl účetní, maminka je účetní… Jablko nepadlo daleko od stromu,“ říká ke své profesi Jakub Coufal. Když ještě jako zaměstnanec pracoval na analytických pozicích, vnímal, jak jednotlivé společnosti účetnictví outsourcují. Ve většině případů přitom dle jeho slov kvalita služeb nebyla taková, jakou by si představovali: „Chyby v účetnictví, nekomunikace ze strany účetní firmy, nedostatečný reporting. Věděl jsem, že se účetní a daňové služby dají poskytovat jinak, tak, aby to pro daného klienta byl benefit a ne jen nutné zlo.“
Také z toho důvodu časem založil poradenskou kancelář Mourison, kde dnes spolu s kolegy nabízí klientům full servis od vedení účetnictví a mezd po komplexní finanční analýzy nebo odborné poradenství. „Naše filozofie je zaměřena na kvalitu a ne kvantitu. Snažíme se klienty co nejméně zatěžovat, aby nemuseli řešit věci, které vyřešíme za ně, a mohli se tak soustředit na své podnikání. Zakládáme si na rychlosti a fungujeme skoro paper-free, šanony u nás nevedeme. Klient může dokumenty nahrávat i přes mobil, kde jednoduše dokument vyfotí a přes naší aplikaci jedním tlačítkem odešle na náš server.“
Ve své práci Kuba staví na bohatých zkušenostech ze zahraničí. Za sebou má studium ve Velké Británii i stáže v globálních poradenských společnostech v Dubaji a Indonésii. Mezi důležitými předpoklady pro úspěch v oboru pak vyzdvihuje především průběžné vzdělávání: „Pečlivost, neustálá chuť se vzdělávat v oboru aby člověk mohl klientům poskytovat vždy aktuální informace a v neposlední řadě i analytické myšlení, díky kterému můžeme povýšit účetnictví na silný reportingový nástroj pro management a vlastníky firem.“
Americká business koučka Sarah Duran je jedním z nejvýraznějších autorů, kteří píší o podnikání na volné noze. Řadu jejích článků jsme v minulosti sdíleli, ale teď přichází s něčím extra:
Boss Mindset je bezplatný online workshop, který Sarah pořádá pro freelancery, konzultanty a sólopodnikatele v pátek 29. září 2023 od 17 hod. našeho času.
Sarah je skvělá, zkušená a je hlasitým zastáncem provozování podnikání na volné noze coby výnosného byznysu. A přesně o tom by její workshop měl být. Máte tedy jedinečnou příležitost poznat Sáru osobně a když to nestihnete, aspoň se přihlaste k odběru jejího The Hustler’s Manifesto na Substacku.
Zajímá vás, stručně a jasně, jak je to s tím připravovaným statusem umělce pro profesionály pracující v kultuře?
Jednu z nejsrozumitelnějších odpovědí nabízí nedávný rozhovor s Ondřejem Lipárem z Asociace spisovatelů. Vysvětluje, že nyní jde hlavně o to kulturní profesionály definovat a říct, kdo může status umělce získat. Na to pak teprve může navázat nějaká forma podpory. Jinými slovy, bude to běh na delší trať.
“Stát zavedením statusu kulturního profesionála vlastně jenom říká: pracovat v kultuře je specifické, je to něco jiného než být zaměstnanec, je to něco jiného než být podnikatel nebo OSVČ, protože v této oblasti klasický trh nefunguje, není to klasická hra nabídky a poptávky. Je to práce, která je často nepravidelná, nesouvislá, nárazová, a lidé, kteří takto pracují, se často dostávají do složitých životních situací. Stát přijetím zákona o statusu kulturního profesionála řekne, my tohle uznáváme, tady pro vás máme nějakou škatulku, nějaké označení. Abyste se do ní dostali, musíte splnit takováto kritéria. To je úplný základ. Teprve ve chvíli, kdy se podaří něco takového definovat, může stát začít tuto specifickou situaci zohledňovat v konkrétních opatřeních.“
Lipárův pragmatický přístup vyniká zejména ve srovnání s vyhrocenou veřejnou debatou o tomto tématu — viz třeba stejně starý rozhovor se zakladatelem Kulturní sféry Lukášem Viltem, který mluví bez obalu jazykem třídního boje o vykořisťování uměleckých profesí producenty.
Pokud se zajímáte o cenotvorbu, mezi zdroje si můžete přidat i newsletter, resp. blog naší členky, byznys konzultantky Dominiky Špačkové. V krátkých textech Dominika sdílí vlastní postřehy a ukazuje, jak zdražovat a správně postavit svoje služby, aby klienti vaše know-how nejen ocenili, ale se správnou cenotvorbou také dobře zaplatili.
„Na práci s cenotvorbou je skvělé, že výsledky jsou vidět ihned: Změním ceny, představím klientovi a vidím, jestli přijímá, nebo nepřijímá,“ píše v zatím posledním příspěvku.
Elaine Pofeldt, autorka knihy The Million-Dollar, One-Person Business, je jednou z opravdu originálních autorek o podnikání na volné noze, zvlášť pokud jde o vysokopříjmové freelancery.
Její nedávný článek pro Forbes 10 Niches Where Very Lean Businesses Are Making Big Money je toho dalším příkladem:
Elaine analyzovala statistická data v USA, aby identifikovala niky, kde mikropodnikatelům s maximálně čtyřmi zaměstnanci zbývá po vyplacení mezd nejvíce peněz. V článku uvádí desítku těch nejlukrativnějších. Ta zahrnuje třeba výrobu másla, alkoholu, nebo sirupů a koncentrátů.
Jasně, tohle asi nebudou zrovna práce snů pro spoustu lidí, ale po stránce peněz to může být (přinejmenším v Americe) očividně jiná písnička; a o to Elaine šlo.
Tvoření není jen zábava, někdy je to i pěkná dřina. Když to ale vezmete za správný konec, ušetříte si spoustu držkopádů a uvidíte cenné výsledky. Tady je návod jak na to.
Číst dálOdebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.