Vzývání múz

13. února 2023

Jedno z témat z rozhovoru se Stevenem Pressfieldem, který jsme sdíleli minulý týden, je jeho „motlitba k múze“ z úvodu Homérovy Odyseji.

Steven a mnoho jiných spisovatelů, umělců či tvůrců ji umí zpaměti a používají ji coby mantru pro usebrání kreativní energie před dalším dnem či etapou tvorby.

Naivní, pošetilé, ba pověrčivé? Možná. Podobné rituály jsou ale mezi tvůrci a umělci běžnější, než by se mohlo zdát.

Sdílejte a diskutujte: LinkedIn Facebook X (Twitter)

Podobné novinky

6 návyků Michelle Losekoot

Michelle Losekoot se podělila o svých 6 nejlepších návyků na volné noze. Co je mezi nimi? Vyhradit si dopoledne na hlubokou práci, mít sestavené checklisty na opakující se úkoly nebo předávat své znalosti — třeba formou lektorování a psaní.

„Nejlepší způsob, jak rozvinout, prohloubit, zpochybnit a otestovat své znalosti, je předávat je dál,“ píše v příspěvku na LinkedIn.

Sdílejte a diskutujte: LinkedIn Facebook X (Twitter) Trvalý odkaz

Jak dobře vybrat fotografa

Jak správně vybrat fotografa, abyste měli profesionální fotky, které vám budou dělat dobrou vizitku? A jaké mu připravit zadání? Alice a Martin Kavkovi sdílí zkušenosti z vlastního podnikání a řady focení, kterými si prošli — jak se nachystat, co si pohlídat nebo proč se vyplatí mít připravený scénář.

„Vybrat fotografa a dostat z něj fotky, který chcete, není jen tak. Sami máme 3 různý fotografy a s každým pracujeme trochu jinak, každýmu dáváme jiná zadání, fotíme jinde a jinak,“ přibližuje v článku Alice.

Sdílejte a diskutujte: LinkedIn Facebook X (Twitter) Trvalý odkaz

Pokochejte se

Předávat zkušenosti nejlepších českých profesionálek a profesionálů — to nás nesmírně naplňuje a baví ❣️

Chcete se teď chvíli jen tak kochat?

Nakoukněte do zákulisí natáčení nového videokurzu se sýrařkou Markétou Menšíkovou z beskydské biofarmy Menšík o mistrovství výroby sýrů a jogurtů:

Markétiny sýry odebírají nejlepší místní restaurace, ale třeba i Pražský hrad, když chce zpestřit recepci regionálními lahůdkami. Farma získala ocenění Biopotravina roku, Živnostník roku a další.

Režii za naši produkci FreeMe vedl Jiří Vacek, který své kurzy rád uvádí hláškou: „Udělejte si konečně čas na to, co jste vždycky chtěli dělat“ — například vyrábět ty nejlepší jogurty a sýry široko daleko. Markétin kurz vydáme koncem léta.

Kakao podcast s kreativci

Marketérka Vendula Margaretis Rechová spustila začátkem roku nový podcast Kakao, kam si k rozhovoru zve kreativní profesionály napříč obory.

Jak autorka píše: „Čekejte otevřené debaty o tom, jak se tvoří nápady i strategie, kde se (ne)potkávají kreativci s byznysem, a co dělá veřejná správa, když zrovna nedělá nic.“

Mezi hosty už byli např. pořadatel Marketing Festivalu Jindra Fáborský, umělkyně na volné noze Barbora Sika a nedávno třeba taky naše členka, tlumočnice, překladatelka a copywriterka Yulia Skadchenko.

Sdílejte a diskutujte: LinkedIn Facebook X (Twitter) Trvalý odkaz

Steven Pressfield u Rogana

Tá-dá! Světoznámý spisovatel, autor Války umění, Turning Pro a dalších skvělých knih pro tvůrce všeho druhu, Steven Pressfield byl nedávno hostem podcastu The Joe Rogan Experience. Má to skoro 3 hodiny:

Sdílejte a diskutujte: LinkedIn Facebook X (Twitter) Trvalý odkaz

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí