Hanka Zemanová

spisovatelka, autorka Biokuchařky a dalších knižních bestsellerů

Status: k vašim službám Místo: Dublovice (Středočeský kraj) Působnost: celá ČR

Napsala jsem pro vás 4 bestsellerové knihy o zdravém vaření, biopotravinách, ekologickém zemědělství a životě v souladu s rytmem přírody, kterých se ke konci roku 2021 prodalo přes 80.000 kusů.

Stála jsem u zrodu Pro-Bio Ligy (dnes Lovime.bio), s bývalým mužem Janem Zemanem jsme v Praze provozovali tři bioprodejny, biorestauraci a založili Biopekárnu Zemanka.

Už více než 25 let mě fascinuje objevování souvislostí mezi tím, co jíme, jak každodenně žijeme a jaký vliv má současné zemědělství a potravinářský průmysl na přírodu a lidské zdraví. V kuchyni, ale i v životě zastávám zdravý selský rozum. Předávám inspiraci k tomu, jak jíst a žít zdravě podle rytmů přírody. Slovem „zdravě“ myslím úplně normálně a přirozeně bez speciálních diet a složitých výživových doporučení. Ukazuji, že bio není móda ani zbytečný luxus, ale čím dál tím větší nutnost – pro lidské zdraví, pro půdu, spodní vodu a biodiverzitu.

Mám ráda rčení: I když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava. A proto považuju poctivé vaření ze sezónních a lokálních surovin za nejjednodušší možnost, jak snížit „chemický koktejl“ v těle, v mysli i v přírodě.

Narodila jsem se v Praze v roce 1975 a až do svých 32 let jsem žila typický velkoměstský život. Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu UK a měla jsem se stát učitelkou francouzštiny a občanské výchovy. Ještě během studií jsem měla opakované zdravotní potíže a díky nim se ve mně probudila touha pochopit své tělo, zjistit, čím vším si oslabuji zdraví a jak bych si ho mohla co nejpřirozeněji posílit. Uvědomila jsem si, že jsem se v žádné škole nenaučila, jak důležité je jíst základní potraviny bez chemických přísad, jak nám lidem i přírodě škodí pesticidy, proč je potřeba mnohokrát denně alespoň trochu rozhýbat tělo, jak nutný je dostatečný spánek v úplné tmě, jak léčivé je Slunce, vzájemné doteky a práce se zemí, jak je nám (nejen v krizích) nápomocný náš dech, vděk a péče o duši. A právě proto píšu knihy, které doplňují základní vzdělání o tom, jak žít přirozeněji a zdravěji.

Vydané knihy:

  • Biokuchařka (2005) – Získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Vyšla v době, kdy se toho o biopotravinách ještě moc nevědělo a za bio jídlo se považovalo nevzhledné vařené zrní či sójový řízek. Rozhodla jsem se mínění veřejnosti změnit a díky fotografce Alence Hrbkové a grafičce Katce Kamenické se nám podařilo změnit předsudky lidí, že co je zdravé, to není dobré a nevypadá to lákavě. Před téměř 20 lety na trhu žádná jiná kuchařka s krásně nafocenými zdravými jídly nebyla, a tak se Biokuchařka stala bestsellerem a doslova zjevením na tehdejším knižním trhu. Po více než 10 letech úspěšného prodeje jsem Biokuchařku zaktualizovala a nakonec jsem ji nahradila kompletně přepracovanou knihou s názvem Nová Biokuchařka.
  • BioAbecedář (2010) – Základní a komplexní příručka pro všechny, kteří se chtějí zorientovat v tom, jak poznat kvalitní maso, chléb, mléčné výrobky, oleje či zeleninu a chtějí umět při vaření používat i pohanku, jáhly, quinou, špaldovou celozrnnou mouku, bezlepkové mouky či sladit zdravějšími sladidly. BioAbecedář je encyklopedie zdravých surovin plná praktických rad pro jejich nakupování a vaření. Hned po vydání ji média začala nazývat bio-biblí. Lidé oceňují, že je kniha dobře srozumitelná a současně má vysokou odbornou úroveň, na kterou dohlížela a celý BioAbecedář recenzovala přední odbornice na zdravotní prevenci Margit Slimáková.
  • Nová Biokuchařka (2016) – Kompletně přepracovaná původní Biokuchařka. Při psaní jsem vycházela z toho, že informací o jídle a výživových směrů je dnes příliš mnoho, často si protiřečí a lidé se ztrácí v tom, co vlastně je a co není zdravé. Proto jsem pozvala do knihy 5 lékařek, které se zabývají celostní medicínou a sestavila doporučení, která vychází jak z tradičních lékařských systémů, tak z moderních vědeckých výzkumů, ale i z našeho zdravého selského rozumu. Součástí knihy jsou i základní otázky a odpovědi o biopotravinách, syrové stravě, bezlepkové výživě či superpotravinách a rozhovory se zajímavými „eko-osobnostmi“. V knize najdete přes 80 skvělých receptů, na kterých jsem spolupracovala s výborným šéfkuchařem a nutričním terapeutem Davidem Šaškem. Celou knihu recenzovala Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
  • Rytmus roku (2021) + audioverze – Kniha získala 2. místo v soutěži Český bestseller 2021 v kategorii Cena čtenářů. Je rozdělená podle jednotlivých měsíců v roce a zachycuje, jak nás příroda svými sezonními a lokálními dary každý měsíc posiluje a léčí. Se třemi lékařkami jsem pro každý měsíc v roce vybrala doporučení na sezónní vaření a tipy, jak posilovat imunitní systém, jak zpracovávat lokální superpotraviny a připravovat bylinné nápoje i elixíry z darů naší přírody. Říkám těm darům „pomocná ruka přírody“ a zahrnuji mezi ně například kopřivy, pampelišky, bršlici, lesní borůvky, aronie, šípky, trnky a léčivé byliny, denní světlo a v noci úplnou tmu, ale také práci v zahradě, pobyt v lese nebo doteky, jak s lidmi, tak i se zemí. To všechno jsou „superpotraviny“, které máme stále ještě běžně dispozici.

Od roku 2006 žiji na venkově v idylické sedlčanské krajině. S rodinou máme dvouhektarové hospodářství, kde pěstujeme zeleninu, bylinky, jedlé květiny, spoustu ovocných stromů a bobulovin, které ráda používám do svých receptů.

Představení mých knih

Rozhovor pro podcast Na volné noze

Rozhovor pro Maurerův výběr

Rozhovor pro Margit TV

Média

Hanka Zemanová
Logo či doplňková grafika

Kontakty


Doporučení
z první ruky

Snažím se jíst zdravě, i když je to někdy trochu honička! Nejraději jsem v kuchyni se svou dcerou Annou, která umí vařit z naší rodiny rozhodně nejlépe a také umí šikovně „recyklovat“ některé suroviny. Když někdy něco neděláme úplně správně, podíváme se na sebe: „Co by tomu asi řekla Hanka?“ Obě její bio-knihy mají totiž v naší knihovničce i v mysli velmi významnou pozici.

Pavel Maurer

milovník dobrého jídla