Snažím se jíst zdravě, i když je to někdy trochu honička! Nejraději jsem v kuchyni se svou dcerou Annou, která umí vařit z naší rodiny rozhodně nejlépe a také umí šikovně „recyklovat“ některé suroviny. Když někdy něco neděláme úplně správně, podíváme se na sebe: „Co by tomu asi řekla Hanka?“ Obě její bio-knihy mají totiž v naší knihovničce i v mysli velmi významnou pozici.
Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu potravin a zdraví. Úžasný, praktický a nádherně zpracovaný rádce pro zdravé nakupování, vaření i jezení. Kniha encyklopedicky vysvětluje jednotlivé potraviny a potravinové skupiny nejen pohledem obsahových látek, ale i jejich působení podle mnoha tradičních léčebných systémů. Bonusem navíc jsou zdravé vyzkoušené recepty a rady, kde nakoupit sezónní a čerstvé potraviny. Texty v této knize jsem sama recenzovala, doplňovala jsem i některé odborné části. Spolupráce s Hankou si moc vážím, považuji ji za předního experta na problematiku biopotravin u nás a obdivuji, s jakou pečlivostí dala dohromady obrovské množství informací, které kniha nabízí. Knihu pravidelně doporučuji všem svým klientům.
Knížky Hanky Zemanové mají magickou přitažlivost. Mě zasáhly definitivně. Rázem jsem se stala biokuchařkou… aspoň tedy na chvíli nebo občas. Magickou přitažlivost má totiž hlavně Hanka – je nekonečně vlídná, ohleduplná, nic nikomu nezakazuje, nepřikazuje, jen doporučuje… To všechno se pak pochopitelně dostává i do jejích knih. Píše lehce, její recepty a rady jsou srozumitelné a vyzkoušené. Ale i bez kuchařek, prostě jen tak, mám Hanku strašně ráda.
Bio kuchařky Hanky Zemanové patří k mým nejoblíbenějším kuchařským knihám, které u nás vyšly. Zejména „BioAbecedář“ je pro mne obrovským zdrojem informací o potravinách a výživě vůbec. Mám v něm asi milion záložek pro rychlejší orientaci a velmi rád si v něm čtu. Doporučil bych ji určitě jako povinnou četbu do každé domácnosti a do té s malými dětmi obzvláště :).
Líbí se mi, že Hanka Zemanová hledá a vymýšlí zdravé recepty, to je v dnešní době důležité. A myslím, že to i díky ní umí ocenit spousta lidi, kteří si donedávna ještě mysleli, že pohanka patří tak maximálně do babiččiných pohádek. A to je druhá věc, která se mi líbí: že suroviny, ze kterých ty recepty jsou, do naší kuchyně historicky patří, jsou zdejší. Je to prostě návrat nejen ke zdravému životu, ale i ke zdravému rozumu :).
Bioabecedář je skvělá kniha. Myslela jsem si, že v Bio kuchařce bylo řečeno téměř vše, ale opět mě Hanka překvapila. Pokaždé v obsahu najdu něco dalšího, co mě zaujme a co mohu zahrnout do svého života. Díky za tuto „bio bibli“.
Knihy Hanky Zemanové mám ráda, protože zcela přirozeně inklinují k přírodě a šetrnému zacházení s ní. Ty nejkvalitnější potraviny pro nás jsou ostatně vždy lokální a vyrobeny v souzvuku s tím, co nám příroda nabízí. Takto se stravování podle Hanky dostává do velmi důležitého ekologického kontextu. Kromě toho je mi sympatické, že kontroverzní témata jako například mléko nebo sója, popisuje z různých relevantních pohledů a je na každém z nás, aby si vybral, případně i na základě toho pochopil, jak jsme všichni různí. Čili žádný teror a hrozby, ale svobodný přístup ke čtenáři. Jako čtenář za tohle všechno uctivě děkuji.