Na volné noze - portál nezávislých profesionálů


Na volné noze > Katalog > Hanka Zemanová

Hanka Zemanová

spisovatelka, autorka Biokuchařky a dalších knižních bestsellerů

Hanka Zemanová
Hanka Zemanová - logo

Napsala jsem pro vás 4 bestsellerové knihy o zdravém vaření, biopotravinách, ekologickém zemědělství a životě v souladu s rytmem přírody, kterých se ke konci roku 2021 prodalo přes 80.000 kusů.

Stála jsem u zrodu Pro-Bio Ligy (dnes Lovime.bio), s bývalým mužem Janem Zemanem jsme v Praze provozovali tři bioprodejny, biorestauraci a založili Biopekárnu Zemanka.

Už více než 25 let mě fascinuje objevování souvislostí mezi tím, co jíme, jak každodenně žijeme a jaký vliv má současné zemědělství a potravinářský průmysl na přírodu a lidské zdraví. V kuchyni, ale i v životě zastávám zdravý selský rozum. Předávám inspiraci k tomu, jak jíst a žít zdravě podle rytmů přírody. Slovem „zdravě“ myslím úplně normálně a přirozeně bez speciálních diet a složitých výživových doporučení. Ukazuji, že bio není móda ani zbytečný luxus, ale čím dál tím větší nutnost – pro lidské zdraví, pro půdu, spodní vodu a biodiverzitu.

Mám ráda rčení: I když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava. A proto považuju poctivé vaření ze sezónních a lokálních surovin za nejjednodušší možnost, jak snížit „chemický koktejl“ v těle, v mysli i v přírodě.

Narodila jsem se v Praze v roce 1975 a až do svých 32 let jsem žila typický velkoměstský život. Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu UK a měla jsem se stát učitelkou francouzštiny a občanské výchovy. Ještě během studií jsem měla opakované zdravotní potíže a díky nim se ve mně probudila touha pochopit své tělo, zjistit čím vším si oslabuji zdraví a jak bych si ho mohla co nejpřirozeněji posílit. Uvědomila jsem si, že jsem se v žádné škole nenaučila, jak důležité je jíst základní potraviny bez chemických přísad, jak nám lidem i přírodě škodí pesticidy, proč je potřeba mnohokrát denně alespoň trochu rozhýbat tělo, jak nutný je dostatečný spánek v úplné tmě, jak léčivé je Slunce, vzájemné doteky a práce se zemí, jak je nám (nejen v krizích) nápomocný náš dech, vděk a péče o duši. A právě proto píšu knihy, které doplňují základní vzdělání o tom, jak žít přirozeněji a zdravěji.

Vydané knihy:

  • Biokuchařka (2005) – Získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Vyšla v době, kdy se toho o biopotravinách ještě moc nevědělo a za bio jídlo se považovalo nevzhledné vařené zrní či sójový řízek. Rozhodla jsem se mínění veřejnosti změnit a díky fotografce Alence Hrbkové a grafičce Katce Kamenické se nám podařilo změnit předsudky lidí o tom, že co je zdravé, to není dobré a nevypadá to lákavě. Před téměř 20 lety na trhu žádná jiná kuchařka s krásně nafocenými zdravými jídly nebyla, a tak se Biokuchařka stala bestsellerem a doslova zjevením na tehdejším knižním trhu. Po více než 10 letech úspěšného prodeje jsem Biokuchařku zaktualizovala a nakonec jsem ji nahradila kompletně přepracovanou knihou s názvem Nová Biokuchařka.
  • BioAbecedář (2010) – Základní a komplexní příručka pro všechny, kteří se chtějí zorientovat v tom, jak poznat kvalitní maso, chléb, mléčné výrobky, oleje či zeleninu a chtějí umět při vaření používat i pohanku, jáhly, quinou, špaldovou celozrnnou mouku, bezlepkové mouky či sladit zdravějšími sladidly. BioAbecedář je encyklopedie zdravých surovin plná praktických rad pro jejich nakupování a vaření. Hned po vydání ji média začala nazývat bio-biblí. Lidé oceňují, že je kniha dobře srozumitelná a současně má vysokou odbornou úroveň, na kterou dohlížela a celý BioAbecedář recenzovala přední odbornice na zdravotní prevenci Margit Slimáková.
  • Nová Biokuchařka (2016) – Kompletně přepracovaná původní Biokuchařka. Při psaní jsem vycházela z toho, že informací o jídle a výživových směrů je dnes příliš mnoho, často si protiřečí a lidé se ztrácí v tom, co vlastně je a co není zdravé. Proto jsem pozvala do knihy 5 lékařek, které se zabývají celostní medicínou a sestavila doporučení, která vychází jak z tradičních lékařských systémů, tak z moderních vědeckých výzkumů, ale i z našeho zdravého selského rozumu. Součástí knihy jsou i základní otázky a odpovědi o biopotravinách, syrové stravě, bezlepkové výživě či superpotravinách a rozhovory se zajímavými „eko-osobnostmi“. V knize najdete přes 80 skvělých receptů, na kterých jsem spolupracovala s výborným šéfkuchařem a nutričním terapeutem Davidem Šaškem. Celou knihu recenzovala Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
  • Rytmus roku (2021) + audioverze – Kniha získala 2. místo v soutěži Český bestseller 2021 v kategorii Cena čtenářů. Je rozdělená podle jednotlivých měsíců v roce a zachycuje, jak nás příroda svými sezonními a lokálními dary každý měsíc posiluje a léčí. Se třemi lékařkami jsem pro každý měsíc v roce vybrala doporučení na sezónní vaření a tipy, jak posilovat imunitní systém, jak zpracovávat lokální superpotraviny a připravovat bylinné nápoje i elixíry z darů naší přírody. Říkám těm darům „pomocná ruka přírody“ a zahrnuji mezi ně například kopřivy, pampelišky, bršlici, lesní borůvky, aronie, šípky, trnky a léčivé byliny, denní světlo a v noci úplnou tmu, ale také práci v zahradě, pobyt v lese nebo doteky, jak s lidmi, tak i se zemí. To všechno jsou „superpotraviny“, které máme stále ještě běžně dispozici.

Od roku 2006 žiji na venkově v idylické sedlčanské krajině. S rodinou máme dvouhektarové hospodářství, kde pěstujeme zeleninu, bylinky, jedlé květiny, spoustu ovocných stromů a bobulovin, které ráda používám do svých receptů.

Fotogalerie:

Bio kuchařka Hanky Zemanové – nejlepší kuchařská kniha roku 2006BioAbecedář Hanky ZemanovéNová biokuchařka Hanky ZemanovéRytmus roku s Hankou ZemanovouPráce na zahrádce | Na návštěvě u Hanky Zemanové
Zobrazit všech 22 náhledů této galerie >

Status:

k vašim službám

Místo:

Dublovice (Středočeský kraj)

Působnost:

celá ČR

Kategorie katalogu:

Představení mých knih

Rozhovor pro Na volné noze TV

Rozhovor pro Margit TV

Média

Kontaktní informace

Mobil:603 546 204
Email:hana.zemanova@biokucharka.cz
Web:www.biokucharka.cz
Instagram:Instagram hanka_zemanova_biokucharka
:67272592

Doporučení z první ruky

Snažím se jíst zdravě, i když je to někdy trochu honička! Nejraději jsem v kuchyni se svou dcerou Annou, která umí vařit z naší rodiny rozhodně nejlépe a také umí šikovně „recyklovat“ některé suroviny. Když někdy něco neděláme úplně správně, podíváme se na sebe: „Co by tomu asi řekla Hanka?“ Obě její bio-knihy mají totiž v naší knihovničce i v mysli velmi významnou pozici.
Pavel Maurer
milovník dobrého jídla

2005 – 2022 © Robert Vlach Mapa portálu ~ Ochrana soukromí ~ Sledování novinek Facebook LinkedIn Twitter Instagram YouTube SoundCloud RSS