Nomádská dovolená

26. září 2012 Robert Vlach

Plánování delší dovolené představuje pro nezávislé profesionály velkou výzvu. Víte, jak můžete pomocí dovolené nakopnout své podnikání?

Ačkoli v Česku to ještě není zcela zřejmé, na trhu práce probíhá tichá revoluce — v USA je na volné noze už čtvrtina pracovní síly a v řadě evropských zemí jsme na tom podobně. Tato revoluční změna přináší také nový životní styl včetně užívání dovolené. Nejprve se zaměřím na hlavní principy a připojuji též kompletní odladěný know-how k pořádání zahraničních pobytů pro digitální nomády:

Problém: nezastupitelnost

Mezi hlavní zápory práce na volné noze patří nezastupitelnost. Zatímco zaměstnanec je obvykle v rámci firmy snáze zastupitelný, většina nezávislých profesionálů za sebe nemá náhradu a nemohou být offline déle než týden (podle nedávného průzkumu až 80 %). Co kdyby stálý klient potřeboval naléhavě pomoc nebo přišla lukrativní zakázka?

Obavy jsou na místě. Drobný podnikatel si musí dvakrát rozmyslet, než vyrazí na pár týdnů někam do divočiny, mimo civilizaci. A na rozdíl od zaměstnance nese navíc kromě cestovních nákladů a rizik také nemalou finanční ztrátu v podobě ušlých příjmů. Jinými slovy, klasická dovolená vyjde na volné noze mnohem dráž než při zaměstnání.

Řešení: nomádská dovolená

Volný trh dokáže nalézat krásná řešení velmi zapeklitých problémů. Když jsem psal loni poprvé o digitálních nomádech, chápal jsem ještě naše nomádské dovolené jako okrajový fenomén pro cestovatelské dobrodruhy. Avšak mýlil jsem se. Mezi freelancery v zahraničí se nomádství dere do popředí jako nový trend. Pozoruhodný posun za jediný rok!

Stručně řečeno, digitální nomád je nezávislý profesionál, který může pracovat pro své klienty distančně ze zahraničí, jen pomocí notebooku a mobilu. Jeho nomádská dovolená vypadá typicky tak, že pracuje v průměru pár hodin denně a jinak si užívá pobyt jako každý jiný turista; s rodinou, partnerem či přáteli; dělá několikadenní výlety; poznává místní lidi apod.

Velký přínos tohoto trávení dovolené pro nezávislé profesionály spočívá v tom, že ačkoli neprobíhá jako klasická dovolená, výsledný pocit odpočinku, načerpání nových sil, inspirace a nápadů je prakticky stejný. U profesí, které nevyžadují častý osobní kontakt s klientem (jako překladatelství či programování), se dá pobyt protáhnout i na několik měsíců a dovolenkový efekt je pak ještě silnější. Příjemně vysoký však může být i váš výdělek během pobytu — v souladu se známým Paretovým pravidlem, podle kterého tvoří 20 % odpracovaného času až 80 % příjmů.

Nomádská dovolená tedy představuje překvapivě elegantní řešení problému delší pracovní nezastupitelnosti i výpadku příjmu v průběhu dovolené, aniž by se tím vytrácely její pozitiva. Můžete jednoduše střídat klasické a nomádské dovolené podle toho, jak vám to bude vyhovovat s ohledem na sezónnost podnikání, dohodu s partnerem atd.

Jak se dělá skupinový nomádský pobyt

Dost lidí se mě ptá, jak pořádám ty naše našlapané nomádské dovolené, o kterých píšu. Během pár let jsme dospěli metodou pokus-omyl k variantě, která předchází většině známých rizik, vyhovuje účastníkům a je vhodná k širšímu použití. Berte to coby příklad jednoho z miliónu možných způsobů, jak může originální nomádská dovolená vypadat:

  1. Proč skupina? Skupinová dynamika se postupně stala leitmotivem našich pobytů. Když dáte na měsíc dohromady skupinu skvělých lidí a přidáte k tomu hrstku místních přátel, začnou se dít neuvěřitelné věci. Vzpomenete si ještě, kdy jste naposledy strávili se svými vrstevníky celý měsíc na jednom místě?! Jde o velmi intenzivní zkušenost, která zásadně obohatí všechny zúčastněné kreativní bouří nápadů, pařeb, diskusí, výletů, nákupů, vjemů, zážitků, nových přátelství a kdovíčeho ještě.
  2. Organizátor. V případě našich pobytů jsem to já jako iniciátor celé věci. Tuto klíčovou roli musí zastávat člověk, který plynule ovládá angličtinu, je spolehlivý, důvěryhodný a dokáže hladce řešit problémy i drobné konflikty.
  3. Termín dovolené. Jako organizátor musím vycházet ze svých časových možností a vytipovat vhodné období. Méně práce mívám v zimě a o letních prázdninách. Takže pořádám kratší zimní pobyt na 2–3 týdny a delší letní na 3–5 týdnů. V létě je dobré jet alespoň na 4 týdny, protože pak je dost času spřátelit se s místními.
  4. Země pobytu. Předběžný výběr možných destinací je také na mně. Většina lidí chce jet někam, kde je teplo, moře a relativně bezpečno; nejlépe blízko. Tím se řídím. Po letošní zkušenosti s Marokem vynechávám arabské země. Holky se tam bojí jezdit.
  5. Předběžná pozvánka. Když mám představu o termínu a zemi pobytu, je na čase přizvat přátele. Měsíc, nejlépe dva před zamýšleným termínem obesílám svůj seznam 120 potenciálních nomádů (každý může jet s partnerem). Cílem je zjistit počet předběžných i vážných zájemců, kteří pak tvoří jádro skupiny.
  6. Jádro skupiny. Tohle jsou vážní zájemci, kteří chtějí jet na celou dobu a jsou ochotni sdílet rovným dílem náklady, starosti, odpovědnost i rizika spojené s organizací dovolené a pronájmem nemovitosti. Jádro tvoří obvykle 3 až 6 lidí (včetně mne).
  7. Upřesnění. S jádrem skupiny si ještě upřesníme termín a místo. Pro delší letní dovolené preferujeme atraktivní přímořská města, která nabízejí kulturní i jiné vyžití. V malém letovisku bychom se začali za týden nudit. Skvělá byla Barcelona i Lisabon.
  8. Odhad účasti. Jádro skupiny jede na celou dobu, ale potřebujeme i volná lůžka pro kratší návštěvy. Když jádro tvoří 5 lidí a mám 20 předběžných zájemců, vím, že musíme hledat nemovitost s kapacitou asi tak 10 lůžek. 7 by bylo málo (nevlezou se) a 15 moc (riskovali bychom, že drahý byt nezaplníme). Ale jinak čím víc lidí, tím líp!
  9. Výběr nemovitosti. Výhodou cestování ve větší skupině je, že si můžeme dovolit zaplatit i hodně luxusní bydlení v centru města. Přesně to hledáme. Žádné předměstí ani plesnivé zdi. Pěkný vzdušný a prosvětlený byt, nejlépe i s úklidem, klimatizací, terasou, více koupelnami a ložnicemi pro páry, spolehlivým a rychlým internetem bez limitů. Hledáme všichni, nejčastěji na Airbnb, HomeAwayHomelidays.
  10. Jednání s majitelem. Vybíráme si obvykle z několika bytů. Důležitá je kromě ceny celá komunikace s majitelem, jeho rychlost odezvy a ochota vyjít vstříc naším požadavkům. Při delším pronájmu usmlouváme cenu někdy až o 30 %.
  11. Zaplacení zálohy. Jádro skupiny se skládá rovným dílem na plnou cenu pronájmu. Zaplatí se záloha, peníze na doplatek zůstávají na účtu organizátora. Účast všech je závazná a platba není vratná, v případě zrušené účasti je jedinou možností náhradník. Jde o celkem vysoké částky, takže tato opatrnost je na místě. Všichni si také hned nakoupíme levné letenky.
  12. Cena pro návštěvy. Návštěvníci platí za volná lůžka o něco více než jádro skupiny, protože nenesou žádná rizika ani vícenáklady spojené s pronájmem. Obvykle dojdeme k ceně kolem 20 € za člověkonoc, tedy asi jako u ložnice pro 10 lidí v laciném hostelu. U nás ovšem s veškerým komfortem a vybranou společností.
  13. Genderové vyvážení. Je docela důležité, aby byl vyvážený počet mužů a žen, jinak to není ono. Jako hosty tedy přednostně pozvu pár kluků nebo holek, abych poměr vyrovnal. V této fázi tedy ještě ladím složení skupiny osobním jednáním.
  14. Rezervace návštěv. Předběžným zájemcům z 1. kola rozešlu pozvánku s velmi podrobnými informacemi a instrukcemi. Rezervace probíhá systémem první bere a její závaznost je potvrzena až přijetím celé platby na účet. Každý může sledovat rezervace a obsazenost online. Lisabon se nám letos zaplnil za rekordní 2 hodiny!
  15. Ekonomická rozvaha. Platby návštěvníků v konečném důsledku zlevňují pobyt pro členy jádra skupiny, kteří zase na druhou stranu nesou společně všechny náklady a rizika. Je to dobrý systém a 100% spokojení jsou nakonec všichni. Když se nám podaří byt zaplnit, utratíme část peněz třeba za pronájem auta, které je pak k dispozici pro každého včetně benzínu. Dokupují se také drobnosti do kuchyně, občerstvení aj. Dokonalost je v detailech a chceme, ať se naši hosté cítí jako doma.
  16. Rozšíření pozvánek. Pokud je zájem slabší, zapojí se do šíření pozvánek celé jádro skupiny. Nesnažíme se ale byt zaplnit za každou cenu. Jde nám hlavně o to, aby byl plný dobrých lidí! Když zbudou volná místa, je to lepší než skupina, která nefunguje.
  17. Před odletem. Zaplněním volné kapacity v podstatě přípravy končí. K projektu se vracím až tak týden před odletem, kdy kontaktuji majitele bytu, abych se ujistil, že je vše OK, bude pro nás nachystáno dostatečné množství klíčů, postelí, stolů aj. Všem účastníkům ještě pošlu email s last-minute instrukcemi, našimi telefonními čísly aj.
  18. Po příletu. Téměř vždy zjistíme nějaké nedostatky, které musím jako organizátor diplomaticky dořešit s majitelem. Nejprve prověřím místo na práci a internet (je dobré vozit náhradní Wi-Fi router). Pak co nejdřív omrknu místní skupiny a aktivity na CouchSurfingu a seznamování s místními může začít! Nejlépe ještě ten samý den.
  19. Průběh pobytu. Máme jediné pravidlo, že je naprosto nezbytné respektovat klid ostatních na práci a odpočinek. Když už je hluku ve 4 hodiny ráno moc, snažím se to trochu korigovat, ale všichni jsou obvykle ohleduplní a tolerantní, takže není moc co řešit. Coby organizátor se pak starám jen o drobné nákupy do domácnosti a střídání návštěvníků. Každý vstává kdy chce, nikdo nikomu nic nenutí, organizace výletů a zábavy probíhá spontánně. Někdo jí venku, někdo vaří doma, jak se komu chce.
  20. Odjezd a vyúčtování. Nemovitost bývá napsaná na mne coby organizátora, takže chci být vždy u předání bytu zpět majiteli a ujistit se, že je vše v pořádku. Do jednoho týdne po návratu pak provedu vyúčtování a zbudou-li nějaké peníze, rozdělím je rovným dílem mezi členy jádra skupiny. A mám radost, že vše dobře dopadlo!
Rozlučkové foto těsně po příletu z Lisabonu
„Po 3 týdnech zpátky doma z Lisabonu. Jak bylo? Spojení vnější a vnitřní krajiny. Navenek člověk jen chodí po novém světě, potkává lidi a užívá života. Zároveň prochází nenápadnou vnitřní přeměnou. Návrat je iluze. Měl by být, jinak člověk lehce ztratí to, co jinde nabyl. Digitální nomádi byli i tentokrát skvělí přátelé na cestě. Přivezl jsem si všechno a nic. A nejsem zpátky. Jsem dál.“

Co bude s nomádstvím dál?

To zatím nikdo neví, ale je na vzestupu. Asi největší překážkou pro rychlé šíření nomádství je ne zcela intuitivní koncept, který má prakticky nekonečné množství variant. Vyvíjí se organicky napodobováním, vylepšováním a náhodnými inovacemi.

Každý může přijít s něčím novým a podělit se o tom s ostatními. Designér Víťa Válka třeba cestuje s rodinou po Evropě v karavanu a píše o tom blog. Je také možné, že nový trend časem inspiruje cestovky k nabídce nomádských pobytů. Budu rád, když mi napíšete o svých nomádských zkušenostech. Rád je budu šířit a sdílet na naší stránce Digitální nomádi na Facebooku.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí