Evropské univerzity freelancerům

21. prosince 2020 Ing. Daniel Šácha

Prošli jsme weby více než 150 předních evropských univerzit a přinášíme unikátní přehled dvou desítek aktivit, jimiž se snaží podporovat freelancery a podnikání na volné noze.

Evropské univerzity freelancerům
ilustrace Radek Zmítko

Filozofická fakulta Masarykovy univerzity letos 5. října spustila ve spolupráci s Robertem Vlachem a předními českými nezávislými profesionály semestrální kurz Od UČO k IČO coby zřejmě historicky první kurz o freelancingu na přední české univerzitě.

Po zveřejnění článku, kterým jsme o tomto průkopnickém programu informoval, jsme dostali několik zpráv ze zahraničí v tom smyslu, že počin Masarykovy univerzity je dost možná ojedinělý i v širším evropském kontextu. A protože to i nás samotné zajímalo, rozhodli jsme se zpracovat následující rešerši evropských univerzitních programů zaměřených na podporu podnikání na volné noze — a dát stručný přehled výsledků k dispozici veřejně všem.

Možná výsledky rešerše pomohou školám, které budou chtít příklad Masarykovy univerzity následovat a zároveň svůj vlastní program obohatit inspirací ze zahraničí.

Výsledky rešerše

Na většině univerzit, které nabízí ekonomické vzdělání, se obvykle v nějaké formě setkáte s kurzy zaměřenými na podnikání obecně. Kdo koneckonců někdy nesnil o založení úspěšné firmy. Vyhledat podobně laděný předmět proto není nijak složité. Jenže jakmile svou pozornost přesunete směrem k freelancingu, výsledky hledání značně prořídnou.

Není to přitom tak, že by univerzity tento termín nepoužívaly nebo ho snad vůbec neznaly. Když už ale s freelancigem pracují, je to primárně ve výpisu kariérních uplatnění, v příbězích úspěšných absolventů, v novinkách ze světa podnikání na školním blogu, nebo v medailoncích vyučujících. Školy podle všeho vnímají dráhu samostatného profesionála jako legitimní kariérní cestu, znalosti si ale studenti ve většině případů musí obstarat sami.

Několik univerzit, které jdou v informování studentů o krok dál, ale přesto najít lze. Často ve spolupráci s kariérními centry nabízí pro zájemce tematické přednášky a workshopy. Některé události jsou opravdu krátké, jednorázové, jindy jde o týdenní nebo rovnou měsíční akci, která se opakuje rok za rokem. Tady je přehled těch nejvýraznějších:

  • Lancaster University (Anglie). Přemýšlíte o tom, že byste se dali na volnou nohu? Univerzita v květnu 2020 uspořádala přednášku o tom, jak uplatnit své kreativní nápady.
  • The University of Edinburgh (Skotsko). Praktické rady pro freelancery, takový byl název letošní listopadové diskuze se studenty, kde se řešily základy podnikání na volné noze.
  • De Montfort University Leicester (Anglie) pořádá vždy v únoru pravidelnou sérii přednášek a workshopů Freelance February — budování osobní značky, digitální marketing, účetnictví a daně v podnikání, ale taky příběhy startupů, to jsou některé z hlavních témat.
  • Freie Universitat Berlin (Německo). Práce na volné noze — základní znalosti, které vám pomohou začít. Všeříkající název workshopu, který univerzita uspořádala v březnu 2019.
  • University of Kent (Anglie) letos v únoru připravila mj. ve spolupráci s britskou asociací nezávislých profesionálů IPSE workshop Úvod do freelancingu.
  • Technische Universitat Dresden (Německo) na konci listopadu 2020 připravila pro studenty celodenní online workshop Práce na volné noze v oborech humanitních, sociálních a kulturních věd.
  • Université de Bordeaux (Francie). V roce 2018 hostila francouzská univerzita dvoudenní Konferenci 021 mj. o podnikání, profesích a výzvach nového století, která se částečně věnovala také freelancingu.
  • Nottingham Trent University (Anglie) připravuje na leden/únor 2021 kurz Jak být skvělým freelancerem, který povede Alison Grade (autorka The Freelance Bible, neplést se známější The Freelancers Bible od Sary Horowitz).
  • University of Southampton (Anglie) pořádá už pravidelnou událost Freelance Boot Camp, kde se mohou studenti seznámit s životem na volné noze a načerpat tipy pro rozjezd vlastního podnikání.
  • University of the Arts London (Anglie) pravidelně pořádá workshopy a eventy zaměřené na freelancing a kreativní podnikání, ke kterým má na webu vytvořenou samostatnou stránku.

Jak můžete vidět, většina událostí je z období zhruba posledních dvou let, některé proběhly teprve nedávno, jiné se dokonce teprve chystají. Při hledání jsem ale narazil i na připomínky kurzů, které proběhly ještě v době, kdy se u nás o freelancingu na univerzitách tolik nemluvilo — takovým příkladem je třeba otevřený kurz věnovaný freelance tržištím, který na univerzitě Carlose III. ve španělském Madridu proběhl už v roce 2013.

Podnikatelé z hrabství Bristol

Vedle těchto spíše krátkodobých akcí, pomohla rešerše najít i několik kurzů, které se více podobají programu Od UČO k IČO Masarykovy univerzity. Svým zaměřením a rozsahem se dá ale přímo srovnávat pouze jeden — Your Future in Freelancing neboli Vaše budoucnost ve freelancingu na Západoanglické univerzitě v Bristolu. Začal dokonce ve stejném období jako ten v Brně, jen o 10 dnů později, tedy 15. října 2020. Ve svém popisu uvádí: „Naším cílem je produkovat absolventy, kteří mají takové myšlení a dovednosti, aby vyčnívali z davu — takové, kteří se nebojí myslet a jednat jinak.“

Kurz je navržen tak, aby studentům pomohl postavit se na vlastní (volné) nohy, rozvíjet se jako freelanceři a zdokonalovat své dovednosti. V rámci zhruba 10 workshopů prochází zájemci od úvodní otázky, jestli se dá vůbec uživit tím, co rádi dělají, přes osobní marketing a cenotvorbu až po vyjednávání. Vždy jednou týdně a za účasti profesionálů z praxe, kteří sdílejí své poznatky.

Ostatní zmíněné kurzy na dalších evropských univerzitách jsou sice podobně rozsáhlé a někdy i delší, téměř výhradně se ale zaměřují na specifickou oblast freelancingu v žurnalistice:

Dále by se sem dal zařadit i kurz finské Aalto University nazvaný Art, Life & Entrepreneurship: A User’s Guide, který odstartoval na podzim 2020. Není sice jednoznačně zacílený na freelancing, v popisu ale uvádí, že je zvláště důležitý pro studenty kreativních oborů, kteří chtějí pokračovat ve freelancingu a rozvíjet vlastní projekty.

Za větší podporu studentů

Podle rešerše to vypadá, že semestrální kurz Od UČO k IČO na Masarykově univerzitě je svým rozsahem skutečně poměrně ojedinělý i v evropském měřítku. Jediný podobně rozsáhlý program nalezený touto rešerší nabízí Západoanglická univerzita v Bristolu (Your Future In Freelancing).

Přestože nabídka kurzů a workshopů věnovaných freelancingu není zatím mezi evropskými univerzitami tak široká a pestrá, je patrné, že řada škol rostoucí zájem o podnikání na volné noze vnímá a jde mu svým programem naproti, třebaže pozvolna. Například už v roce 2015 v Británii proběhl průzkum mezi 1000 čerstvými absolventy, který mj. ukázal, že by si studenti přáli větší podporu a diskutování témat spojených s freelancingem coby kariérní volbou. Jejich přání se, zdá se, postupně plní, a úvahy o tom, že by měl freelancing na školách dostat (větší) prostor, se objevují i v dalších zemích.

Moje rešerše probíhala v listopadu a prosinci 2020 a pokryla zhruba 150 předních evropských univerzit, ať už přímo či prostřednictvím webového vyhledávání. Nezahrnula tedy zdaleka všechny evropské univerzity, stejně jako ty části univerzitních webů, které nejsou pro veřejnost dostupné. Proto je možné, že některé starší nebo hůře dohledatelné počiny rešerše nezachytila. Za případné tipy k doplnění budeme velmi rádi, Dan Šácha

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí