Maminkatelky

28. července 2011 Dominika Špačková

Ženy, které podnikají na mateřské, jsou obvykle spokojené s mateřstvím i kariérou. Mohou se věnovat dětem, aniž by se vzdávaly práce, která je baví a živí. Jakmile se naučí čelit některým výzvám, je pro ně snadné skloubit práci s rodinou.

Dlouhodobě pracuji se ženami a podporuji jejich spokojenost. Nyní čekáme první dítě, a přestože se mu chci věnovat co nejlépe, mám ráda svou práci a nechtěla bych se jí vzdát. Začala jsem se tedy zajímat, jak tuto životní fázi zvládají jiné maminkatelky — kontaktovala jsem 15 žen, které podnikají a mají malé děti ve věku do 6 let.

Podnikání na mateřské

Maminkatelky jsem poznala jako ženy, které vykazují vysokou spokojenost jak s mateřstvím, tak se směřováním vlastní kariéry. Všechny popisovaly, že drobné podnikání je pro ně nejlepší možnost, jak se plně věnovat dítěti, a přitom si udržet profesní i životní úroveň. Většina maminkatelek si pochvalovala také další výhody:

  • Čas s dítětem – Mohou pracovat z domova a věnovat dítěti tolik času, kolik samy chtějí.
  • Finance – Nejsou závislé na sociálních dávkách a penězích od státu. Mohou regulovat výši svého příjmu a množství práce podle momentálních potřeb dítěte.
  • Naplnění – Mohou dělat práci, která je baví a naplňuje. Udržují si svobodu a nezávislost, jsou spokojené se svým životem, který se netočí jen kolem plenek. Odpadá také diskriminace kvůli dětem v přijímacích pohovorech do zaměstnání.
  • Zůstat v oboru – Nevypadnou na několik let z oboru a udržují si profesní znalosti. Díky tomu nemusí po několika letech mateřské hledat ztracené sebevědomí a zcela se vyhnou tzv. plenkové mentalitě. (Některé maminky se neumí bavit o ničem jiném, jiné se po mateřské cítí poněkud hloupé a zbytečné.)
  • Flexibilita – Pracují tolik, kolik samy chtějí a kdy chtějí. Mohou pracovat méně i poté, co jim skončí klasická rodičovská dovolená.

Typické výzvy maminkatelek

Vedle legislativních komplikací obnáší podnikání spojené s péčí o dítě určité výzvy. Před jejich zvládnutím může být práce na mateřské dosti náročná a stresující. Některé výzvy jsou specifické pro daný obor, ty nejčastější se však týkají hlavně organizace času:

  1. dorazit včas na schůzky
  2. najít si několikahodinový prostor na soustředěnou práci
  3. udělat si čas na odpočinek
  4. mít dost času na dokončení zakázek
  5. přizpůsobit se menšímu množství energie v těhotenství

1. Stíhání schůzek

Maminkám, které odcházejí z domu, ať už s dítětem anebo bez něj, se často stává, že vyrážejí později, než si naplánovaly. Pokud jste domluveny s klientem na určitou hodinu, můžete se dostávat do velmi stresujících situací. Nejenže na schůzku dobíháte z posledních sil, případně si vyčítáte, jak špatně jste vyřešily situaci s dítětem. Především však děláte nehezký dojem, pokud už potřetí voláte, že dorazíte o 20 minut později. S dítětem musíte plánovat vše s mnohem větší časovou rezervou, než jste byly dříve zvyklé.

Pokud pracujete s klienty, za nimiž se musíte dostavit v předem dohodnutém čase, domlouvejte si s nimi schůzky v časovém intervalu, např. mezi třetí a čtvrtou hodinou. Samy pro sebe si však dejte závazek dorazit už na třetí. Tato malá časová rezerva vám umožní zvládnout věci, které se nedají naplánovat, jako je např. kojení, přebalovaní či emocionální stav dítěte, a kterým je musíte věnovat čas, aniž byste je mohly odložit na později.

2. Čas na soustředěnou práci

Děti umí být velice hlučné, případně vyžadují velkou pozornost. I přesto mohou maminkatelky během dne vykonat spoustu práce, vyřídit telefonáty, emaily a jinou méně náročnou činnost. Obtížné je však najít si prostor na několikahodinovou soustředěnou práci. Ženy často tráví celé dny s dítětem a práci dohánějí, až když dítě spí. Některým to může vyhovovat, zatímco u jiných to narušuje čas odpočinku nebo čas, který by chtěly strávit s partnerem.

Ve většině případů se maminkatelkám vyplatilo zajistit si na soustředěnou práci hlídání. Pohlídat dítě může nejen partner, člen rodiny či kamarád, ale také slečna nebo paní na hlídání, která je s dítětem buď u vás doma, anebo v blízkém okolí. Pokud dítě bude potřebovat maminku, nakojit nebo něco podobného, je vám nablízku a vy nemusíte neustále přemýšlet o tom, jestli něco nepotřebuje. Náklady spojené s hlídáním snadno pokryjete díky zvýšené produktivitě práce bez vyrušování.

3. Odpočinek

Některé maminkatelky, s nimiž jsem mluvila, také uvedly, že v určité fázi jim došly síly. Většinou proto, že mateřství považovaly za nejdůležitější, a když k němu ještě přidaly práci, zapomněly na přiměřený odpočinek. Role matky byla pro ně tak naplňující, že své vlastní potřeby jednoduše podcenily.

Odpočinek považujte za nedílnou součást práce, protože jeho nedostatek se promítá do kvality práce i vztahu k dítěti. Vedle zajištěného hlídání a pomoci nezapomeňte ani na drobnosti, které vám udělají radost — dejte si pořádnou koupel, zajděte si na masáž, podívejte se na film, nebo si jen poseďte u dobré knihy a kávičky.

4. Dokončení zakázek v termínu

Na mateřské je nutné počítat s tím, že žena i při nejlepší vůli zvládne mnohem méně práce než dříve. Pokud navíc byla zvyklá dohánět práci na poslední chvíli, musí se naučit zakázky plánovat dopředu a ponechávat si časovou rezervu. Platí-li v podnikání pravidlo mít dost času na dokončení zakázky, u maminkatelek platí dvojnásob.

V mateřství není čas ani energie na noční tahy a dokončování zakázek v posledních hodinách před termínem. Může za to únava, zvykání si na novou životní roli, ale i to, že se dítěti věnovat chceme. Rostou-li mu zoubky nebo onemocní, musíme energii směrovat jinam než na dokončení zakázky. S tím je nutné v termínech předem počítat.

Můžete také zvážit omezení spolupráce s klienty, kteří buď málo platí, nebo je práce pro ně příliš náročná. Většinou je možné tyto klienty přenechat blízkému kolegovi z oboru. Druhou možností je rozšíření podpůrného týmu spolupracovníků tak, aby za vás udělali více práce, pokud to poměry vašeho podnikání dovolují.

5. Těhotenství

I z vlastní zkušenosti bych doporučila podnikatelkám, které v brzké době plánují mateřství, aby nejméně na první a poslední 3 měsíce těhotenství počítaly s menším množstvím energie, které budou moci své práci věnovat. Práci je někdy nutné omezit až na třetinu obvyklého objemu, jednak kvůli zvýšené potřebě spánku, ale také abyste si těhotenství náležitě užily.

Rozjezd podnikání na mateřské nebo rodičovské

Pokud žena dosud nepodniká, může čas doma s dítětem využít pro rozjezd vlastního drobného podnikání. Zpočátku stačí pár hodin týdně na cokoliv, od ručních prací, přes tvorbu textů na počítači, až po přípravu jedinečného podnikatelského záměru.

Při rodičovské dovolené nevadí, pokud rozjezd trvá dva roky a více, ba právě naopak. Podnikání i objem práce rostou přirozeně spolu s osamostatňováním dítěte. Život není rozdělen na období s dítětem bez práce a následný šok z návratu do zaměstnání. Dítě také postupně přivyká tomu, že maminka má něco na práci a nechce být nějakou dobu rušena.

V dnešní době, kdy jen velmi málo zaměstnavatelů podporuje zkrácené úvazky, práci z domova a flexibilní pracovní dobu, je podnikání pro maminky zajímavé. Klasický 8hodinový úvazek představuje mnohem větší zátěž než drobné profesní podnikání. A nalézt zkrácený úvazek v oboru je jako hledat jehlu v kupce sena. Stejné množství energie nasměrované do podnikání či jeho rozjezdu je v každém ohledu lepší volbou.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí