Majitel ostravského bistra La Petite Conversation David Girten hodnotí uplynulý rok v gastropodnikání.
Lapeco je stále tady. Jak to? Je to hlavně díky našim skvělým zákazníkům, kteří i během všech omezení objednávali jídlo a pití s sebou v krabičkách a kelímcích.
Po tomto náročném pandemickém roce se ale rozjíždíme skoro od nuly. Momentálně rozhazujeme sítě a hledáme nový personál, který zaplní prázdná místa po některých našich předcovidových zaměstnancích, kteří se rozhodli z gastronomie odejít. Také jsme nyní museli upravit otevírací dobu, ale věříme, že se vše za pár měsíců vrátí zpět do starých kolejí. V našem týmu zůstali ti nejlepší z nejlepších a alespoň teď můžeme udělat takový malý personální refresh. Před rokem jsem byl možná až příliš optimistický a ambiciózní. Teď jsem se trošku zklidnil, abychom vše ustáli a mohli být v Lapecu minimálně dalších deset úžasných let.
Jak uplynulý rok hodnotím? Je mi teď ještě jasnější, že lidé, kteří v gastru pracují, musí být trpěliví a psychicky odolní. Jak jsem už zmínil, díky naší klientele a zaměstnancům jsme tu horskou dráhu ustáli, přestože to nebylo vždy jednoduché. Rád bych ještě dodal, že jsme opravdu rádi, že jsme právě v Ostravě. Je to tady nejlepší. Vážíme si zdejších možností a myslím, že v některých jiných velkých městech jsou možnosti rozvozů nebo jídel s sebou výrazně složitější.
P.S. Aktuálně hledáme kuchaře, obsluhu i někoho na mytí nádobí. Chcete-li u nás pracovat, napište mi na david.girten@hotmail.com a já vás rád pozvu na seznámení u dobré kávy.
Publikováno 16.6. v článku 62 spoluautorů Na volné noze: Rok poté — Jak se změnilo podnikání 62 českých freelancerů a kam míří.
Vendula Káfoňková, původně zdravotní sestra z ARO, vyměnila hektické nemocniční směny za klid a rytmus vlastní přírodní zahrady. Od roku 2022 se naplno věnuje floristice a pod značkou Louka ve váze pěstuje květiny, ze kterých tvoří svatební výzdoby, věnce a pořádá floristické workshopy.
Své podnikání popisuje v článku na Finmagu, kde mimo jiné říká, že její pracovní rok začíná už v lednu výsevem semínek a končí adventními věnci — volno má jen o Vánocích.
„Mám i květinovou koučku: je v oboru 30 let a konzultuju s ní opravdu hodně. Řešíme všechno od floristického designu po cenotvorbu. I díky ní jsou moje dnešní workshopy odborně dál než ty před dvěma lety.“
Na Disney+ včera dorazil originální španělský seriál Na volné noze (Entrepreneurs) — o skupině podnikatelů, kteří každý den dochází do nového coworkingu, kde se snaží rozjet své projekty.
Tady je krátká anotace: „Gonzalo, syn majitele baru, už několikrát pohořel se svými nočními podniky, které mu platil otec. Teď dostává poslední šanci. Spolu se samozvaným podnikatelským guruem a pod dohledem sestry Julie se pouští do otevření coworkingového centra.“
Trailer je pouze ve španělštině:
Pozici ředitelky produkce na Barrandově vyměnila Zuzana Horová za podnikání — a rozjela vlastní značku Lokše od Zuzky. Se svým LOKŠOtruckem dnes jezdí po celé republice a říká, že si na „stará kolena“ dělá radost. Nejvíc ji přitom těší kontakt s lidmi.
O své cestě mluví s nadhledem a pokorou v článku na webu Podnikatel.cz: „Svobodně se rozhodnete, že budete podnikat a děláte od píky, poctivě, bez velkých peněz. Vždycky jsem dělala jenom to, na co jsem měla, nikdy jsem neměla velké oči. A nepotřebuji moc, stačí mi opravdu mít z toho radost a že to lidé mají rádi.“
Podnikání při péči o dítě není jen o přivýdělku, ale i o seberealizaci a udržení kontaktu s profesním světem, píše v článku na Finmagu Alena Šafrová Drášilová.
V textu upozorňuje na časovou i mentální náročnost podnikání při mateřské (či rodičovské) a zdůrazňuje, že bez podpory okolí je cesta k úspěchu velmi těžká. Důležité je podle Aleny realistické plánování a přijetí toho, že nelze stíhat vše. Stejně tak pomáhá odvaha využít pomoc — ať už od partnera, rodiny, nebo placených služeb.
„Kombinace péče o dítě a podnikání může připomínat žonglování s několika zapálenými pochodněmi, zvlášť když se přidá noční pláč kvůli zoubkům nebo dětské nemoci.“
Aleš Mlýnek proměnil svou celoživotní vášeň v precizní řemeslo – broušení nožů. Fascinuje ho klid, soustředění a dokonalá kontrola nad výsledkem. Každý nůž brousí ručně s respektem k materiálu, tvaru a příběhu, od kuchyňských nožů až po historické repliky.
„Zákazníkům chci nabídnout něco víc než jen rychlé nabroušení, ale skutečně precizní ruční práci, která noži prodlouží životnost a zlepší jeho funkčnost,“ říká Aleš v článku na serveru Podnikatel.cz.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.