Jak začít podnikat na volné noze

28. února 2022 Robert Vlach

Chystáš se udělat svůj první krok do světa podnikání? Zmapuj si terén předem podle tohoto průvodce a zvládneš to mnohem líp.

Jak začít podnikat na volné noze
ilustrace Michael Petrus

V tomto článku si velmi stručně popíšeme, jak začít s profesním podnikáním, jak vám k tomu může pomoci má kniha Na volné noze a největší česká freelance komunita Navolnenoze.cz.

Článek vznikl v rámci spolupráce s osvětovým webem Nakopni.to pro začínající podnikatele. Je tedy určen zejména těm čtenářům, kteří se s tématem setkávají blíže poprvé.

Dejme tomu, že práci na volné noze reálně zvažujete, ať už jako přivýdělek nebo jako hlavní zdroj obživy. Jak začít? Nejlepší je rozjezd rozdělit do několika fází, které si podrobněji popíšeme dále:

  1. Informuj se — tady vám hodně pomůže kniha Na volné noze
  2. Rozhodni se — co konkrétně, komu a za kolik nabízet
  3. Poraď se — s daňovým poradcem či dalšími experty
  4. Nakopni to — ideálně nejdřív přes menší bokovky
  5. Založ si webovku — zde vám pomůže portál Navolnenoze.cz
  6. Stanov si priority — přinejmenším pro první rok až dva
  7. Zdražuj — průběžně, úměrně svému růstu a vytíženosti

Vypadá to možná zdlouhavě, nicméně první čtyři klíčové fáze se dají při dostatečném nasazení zvládnout i během několika málo týdnů. A bude-li výsledek slibný, ty další mohou následovat vzápětí. Pojďme si je teď všechny projít, jednu po druhé.

Informuj se

Víte, jaká je Amatérská chyba č. 1 podle slavného spisovatele Stevena Pressfielda? Chtít uspět v nějakém oboru, ale přitom se nezajímat o to, jak to v něm reálně chodí. Proto píše:

Prvořadou povinností každého člověka, který aspiruje na kariéru v libovolném odvětví, je profesní audit. Prostudujte si obchodní stránku svého potenciálního povolání. Kupujte knihy. Čtěte články. Poslouchejte podcasty. Zjistěte si, jak to v dané branži chodí. Jaká jsou její pravidla? Jaká je obchodní praxe?

Já vím, že je strašně lákavé vrhnout se do podnikání po hlavě, ale to právě vede k těm k největším chybám — chybám z neznalosti, nebo též lidově řečeno z blbosti.

Ucelený přehled všeho podstatného, co byste měli o podnikání a práci na volné noze vědět předem, vám poskytne moje kniha Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové. Na 760 stranách (či ve 30 hodinách jako audiokniha) vás provede celou problematikou od tržních základů přes osobní předpoklady až po ryze praktické dovednosti, které by měl ovládat každý freelancer.

Ne, že byste bez knihy nemohli uspět, ale vyhnete se spoustě začátečnických (i pozdějších) chyb. I ostřílení freelanceři mi po jejím přečtení mnohdy napíšou, že číst ji dříve, mohli se vyvarovat řady problémů a slepých uliček. Také se ke knize opakovaně vracejí, když narazí v podnikání na situace, které jsou v ní popsané. Kniha vám tedy pomůže nedělat zbytečně chyby, využívat svůj potenciál i skryté příležitosti o odstartovat s mnohem větší jistotou — takový rychlokurz podnikání.

Poslechněte si také nějaké rozhovory či přednášky na YouTube či v podcastu Na volné noze, kde uslyšíte, jak o podnikání přemýšlejí a mluví sami freelanceři. Projdete-li si celý archiv, určitě narazíte i na pár profíků z vašeho oboru či profese (nebo aspoň z těch příbuzných). Kniha doplněná o tyto osobní výpovědi vám umožní navnímat, co práce na volné noze reálně obnáší.

Informovat se je důležité i proto, že s podnikáním na volné noze se běžně spojuje řada předsudků a omylů. Typické je třeba zaměňování skutečně nezávislého výkonu práce na vlastní riziko, zisk i zodpovědnost, s přivýdělky a úkolováním přes nejrůznější zprostředkovatele, platformy či aplikace, vůči kterým je pak volnonožec (či spíše skoro-zaměstnanec) ve víceméně závislém postavení.

Abychom si to tedy ujasnili hned na začátku, zde bude řeč o podnikání nezávislých profesionálů, a ti obvykle vykonávají konkrétní profesi či řemeslo.

Jinými slovy, jde o profesionály s veřejně deklarovanou odborností a na tu si je pak jako zákazníci najímáme. Což nás přivádí k dalšímu důležitému bodu…

Rozhodni se

Když jde člověk poprvé na volnou nohu, nevyhnutelně stojí před rozhodnutím, co, komu a za kolik nabízet. Spousta lidí se dívá jen na to, co je baví, ale dobré je zvážit i další otázku: Co chce trh?

Různé dovednosti mohou mít na volném trhu diametrálně rozdílnou cenu. Pokud vás například zajímá strojové učení, kde se hodinové taxy zavedených freelancerů pohybují klidně i v tisícovkách za hodinu, ale o něco víc vás baví výuka jógy, kde jsou ovšem taxy i výdělky výrazně nižší, nebude nakonec lepší dělat na volné noze v IT a jógu si nechat jako koníček pro lepší work-life balanc?

Většina z nás má celou řadu zájmů a dovedností, které jsme si postupem let osvojili. Udělat si poctivý audit toho, co umíte, co vás naplňuje a baví, a za co je kdo kolik ochoten platit, je tedy přínosné. Menší cenový průzkum provedený svépomocí na webu a dotazováním kolegů či známých, kteří třeba už v daném oboru působí, se vám také bude hodit.

Ujasněte si hlavní odbornost, kterou chcete a můžete trhu nabídnout. Pro začátek může být širší — např. grafický design nebo výuka angličtiny nebo copywriting apod. Nezapomeňte ani na další dovednosti, které můžete případně zpeněžit, bude-li nutné posílit příjem. (Že by i ta jóga?) Žádané mohou být i různé profesní kombinace, což platí zejména na větších a mezinárodních trzích.

Výsledkem by tedy mělo být alespoň předběžné rozhodnutí, co chcete na volné noze vlastně podnikat. Od toho je pak už jen krůček k praktické úvaze, jak takovou práci formálně uchopit.

Poraď se

Prvopodnikatelé často šetří na úplně špatných místech. Jedním z nich je daňové či jiné poradenství, které se úzce váže k zahájení podnikatelské činnosti.

Spousta freelancerů podniká jako OSVČ na živnost, což ale nemusí být nutně i váš případ. V rozjezdu se někteří opírají o jednorázové smlouvy či dohody, nebo se naopak rozhodnou podnikat na vlastní s.r.o. firmu. Závisí to především na tom, v jakém rozsahu chcete danou práci vykonávat a jakým budete čelit rizikům. Podnikatel totiž obvykle nese mnohem větší rizika než zaměstnanec.

Je zkrátka rozdíl, jestli si chcete nejdřív práci na volné noze jen vyzkoušet a věnovat jí sotva pár (možná desítek) hodin měsíčně v profesi, která obecně neobnáší velká rizika, nebo se jí chcete věnovat rovnou naplno a navíc v oboru, kde můžete nedbalostí či vlastním zaviněním způsobit větší škodu. Nebo kde třeba musíte splnit náročnější požadavky pro výkon dané profese obecně.

Než se jako začátečníci snažit tohle všechno nastudovat a vstřebat najednou, je lepší obětovat na začátku pár tisíc a probrat svůj záměr s daňovým poradcem. Ten vám doporučí optimální formu výkonu, vykazování a zdanění dané práce. Posléze vám může také poradit s odvody pojištění a daní, fakturací, jištěním pohledávek, vedením různých evidencí apod. Někdy je na místě i konzultace s právníkem, podnikatelským poradcem nebo dalšími experty, zvlášť pokud jde o práci, která obnáší vyšší odpovědnost či rizika, nebo když zvažujete smluvní závazek většího rozsahu.

Daňového poradce vybírejte nejlépe na doporučení, nebo na webu Komory daňových poradců ČR přednostně z těch, kteří se zaměřují na Daň z příjmů fyzických osob a drobné podnikání obecně. Věřte mi, že vás ušetří spousty zbytečných starostí i rizik do budoucna a díky této pomoci můžete hned od začátku vykazovat a danit svou činnost na volné noze legálně správně.

Co rozhodně nedoporučuji, je chodit pro daňové či právní rady do různých facebookových skupin a internetových diskusí. Bývají nejen nekvalifikované, ale mnohdy i zavádějící nebo vás mohou vystavit rizikům, která si jako začátečníci neuvědomujete. Totéž se týká informací, které již dávno nejsou aktuální, ale na webu je stále najdete.

Nakopni to

Pokud jste dobře informovaní, rozhodnutí, co chcete nabízet, a máte vyřízené nejnutnější formality podle rad kvalifikovaného poradce, je čas na zkoušku trhem — vaše první projekty či zakázky.

Nemáte-li hodně pádný důvod, proč do toho jít rovnou naplno, obvykle je nejlepší si práci na volné noze nejdřív vyzkoušet prostřednictvím pár bokovek při zaměstnání, studiu, rodičovské apod.

Bokovky jsou asi nejčastější a nejbezpečnější formou rozjezdu na volné noze, proto je běžně doporučují i experti. Takto například odpověděl spoluautor amerického bestselleru Restart, David Hansson, na mou otázku, co by poradil lidem, kteří jdou ze zaměstnání na volnou nohu:

„Obecně nejsem příznivcem troufalých skoků víry vpřed. Raději se přesvědčím, že mám nohy na pevné zemi, než na ní zkusím uběhnout maraton. Proto bych zkusil podnikání na volné noze jako bokovku na menších projektech, dokud si neověřím, že to funguje. Že mám co trhu nabídnout, že mě práce na volné noze baví a že mám aspoň pár zakázek v záloze, než dám v práci výpověď. Jasně, to nemusí být kompatibilní s každou zaměstnaneckou smlouvou a v takovém případě bych si zkusil domluvit alespoň pár kšeftů předem, než se na volnou nohu vydám. Shánění práce je dost stresující samo o sobě. Nemělo by být stresující od prvního dne.“

Řadu způsobů, jak se můžete dostat k nějaké první práci, rozebírám v knize Na volné noze, nicméně ty nejběžnější si jistě dokážete představit snadno — může jít o menší práci pro kolegu, který je na volné noze a hodila by se mu vaše pomoc; pro známého, který podniká a potřebuje někoho s vaší odborností; pro kamarády či rodinu; pro neziskovku, kterou chcete svou prací podpořit; pro oblíbenou firmu či značku, s níž souzníte, apod.

Cílem bokovek je získat nějaké první zkušenosti s prací pro klienty a reálnou představu, jak vás práce baví a jakou má pro klienty hodnotu. Od té se pak totiž odvíjí i cena, kterou si budete moci účtovat. Když bude odezva nemastná neslaná nebo zjistíte, že vás to moc nebere, nic se neděje. Proto se bokovkám někdy také říká malé sázky — tj. že si zkoušíte něco, co by vás mělo do budoucna živit. Když to nefunguje, jednoduše uděláte krok zpět a můžete to zkusit jinak a líp.

Založ si webovku

Vyzkoušeli jste si práci na volné noze na pár zakázkách či projektech a ujistili se tak, že je to cesta, kterou chcete jít dál? Pak je na čase dát o tom vědět ostatním a založit si vlastní webovou stránku.

Může jít o samostatný web na vlastní doméně, nebo vám v tom může obrovsky pomoci náš portál Navolnenoze.cz. Jde o největší komunitu nezávislých profesionálů v Česku a zároveň nejpoužívanější otevřený katalog českých freelancerů s více než tisícovkou webových prezentací.

Přidat se je velmi snadné. Za nízký registrační poplatek vám vytvoříme profesionálně napsanou jednostránkovou webovou prezentaci na míru, přes kterou vás může kdokoli kontaktovat napřímo, tj. bez prostředníků a provizí. Nejspíš vám to ušetří spoustu času a peněz, které byste jinak museli obětovat na tvorbu vlastního webu.

Webová stránka by měla obsáhnout především to, kdo jste a jaká je vaše hlavní odbornost, tedy co na volné noze nabízíte. A měla by být přístupná přímo, bez přihlášení, včetně všech vašich důležitých kontaktních údajů. Odkaz na vlastní webovku si pak můžete přidat do patičky emailu, na sociální či jiné webové profily, zkrátka uvádět ji všude tam, kde budete chtít prezentovat svou práci.

Pro úplnost ještě dodám, že pokud jste více do světa, freelancery s mezinárodní působností podporuje a sdružuje naše sesterská komunita Freelancing.eu. Na ní pak můžete mít i webovou prezentaci v angličtině a cílit s ní na celoevropský trh.

Stanov si priority

Pokud se na volnou nohu vydáte výše popsaným způsobem, nejspíš vás to ušetří většiny vážných začátečnických chyb a díky bokovkám budete vycházet z nějaké pozitivní úvodní zkušenosti. Ano, takovýto rozjezd na volné noze může být relativně bezpečný, jednoduchý, rychlý a navíc poháněný nadšením z toho, že vás práce baví a někdo je ochotný za ni platit.

Žádné nadšení ale nevydrží věčně. Další velké výzvy práce na volné noze přicházejí postupně: Zvládání rostoucího objemu i složitosti zakázek. Tvorba peněžních rezerv a odkládání na větší výdaje, daně apod. Hledání nových klientů a lépe placených zakázek. Osobní marketing. Zlepšování celkové spolehlivosti a péče o klienty. A samozřejmě posilování vaší hlavní odbornosti.

Tyto a mnohé další výzvy vám vlastní podnikání na volné noze odhalí postupně. O tom, že nejsou právě malé, svědčí i poměrně velká fluktuace freelancerů. Mnozí se po čase raději nechají zaměstnat a hodí starosti spojené s podnikáním za hlavu.

Abyste minimalizovali riziko nepříjemných překvapení a problémů všeho druhu, je lepší dívat se v podnikání neustále vpřed a většinu takových situací spíše předvídat, než pak hasit náhlé požáry. To znamená určit si nějaké priority a mít vizi, kam se chcete dále posouvat. Tady je například pár tipů či návrhů do začátku, které zmiňuji v knize Na volné noze, a sami k nim můžete přidat další:

  • Vydržet 2 roky — rozjezd bývá pomalý, dopřejte si na něj dost času a nehoňte to
  • Odbornost — postupně si ujasníte, v čem vynikáte, včetně specializace a jádra podnikání
  • Dobré jméno — nejdůležitější předpoklad dlouhodobé úspěšnosti na volné noze
  • Spolupráce — ostatní freelanceři jsou víc kolegové než konkurenti; nestraňte se jich
  • Spokojenost — podnikání na volné noze by mělo odrážet a respektovat i vaše pocity
  • Ziskovost — musíte ovšem také vydělávat a pokrýt své náklady i další finanční potřeby

Všechny tyto body jsou důležité a běžně opomíjené. Zejména význam spolupráce mezi freelancery ale začátečníkům často uniká, protože si ještě tolik neuvědomují důležitost osobních doporučení a benefitů, které zapojení se do profesních a freelance komunit přináší. Seznamování a spolupráci s jinými freelancery proto neodkládejte. Klidně oslovte oborové kolegy z našeho katalogu nebo freelancery v místním coworkingu a uvidíte, že máte mnoho společného.

Zdražuj

Zdražování je na volné noze častější než u firem, protože jako freelanceři nemůžeme svou kapacitu jednoduše navyšovat najímáním posil a ani svou osobní produktivitu nemůžeme zvyšovat donekonečna. Právě rostoucí produktivita práce a poptávanosti, poháněné posilováním dobrého jména a doporučováním kolegů nebo klientů, vede k tomu, že freelanceři hýbou s cenou víc než firmy. Zejména v prvních letech může být posun k vyšším hodinovkám poměrně rychlý.

To ale vyžaduje, abyste cenotvorbu nezanedbávali a věnovali jí náležitou pozornost. Tématu cenotvorby, zdražování a cenového vyjednávání jsem věnoval v knize Na volné noze vůbec nejvíc prostoru, a proto bych jej rád vypíchl závěrem i zde. Cena rozhoduje o vašem výsledném výdělku i zisku. Podcenění jejího klíčového významu vás tak může připravit o spoustu peněz.

Stručně popsané hlavní argumenty, proč se cenotvorbě na volné noze věnovat a jak, zmiňuji třeba v nedávném rozhovoru pro podcast Píárko:

Poselství

Dovolte mi ještě krátký osobní dodatek na závěr: I po více než 20 letech na volné noze, považuji tento jedinečný přístup k podnikání za jednu z nejlepších věcí, která mě v životě potkala.

Podnikání na volné noze mi dalo svobodu dělat především tu práci, která mě naplňuje a zároveň živí. Ze svých chyb jsem se mohl hned učit a pokud jsem snad někdy nebyl se stavem věcí spokojen, mohl jsem své podnikání zas a znovu svobodně přetvářet k obrazu svému.

Dnes díky tomu mohu pracovat kdekoliv a spolupracovat s úžasnými lidmi z celého světa na projektech, které si sám vyberu podle toho, co mě právě nejvíc osobně i profesně zajímá.

Podnikání na volné noze je pro mne zosobněním hodnot, na kterých mi opravdu záleží:

Nezávislost. Volnost. Svoboda.

P.S. Chcete-li se mnou zůstat v kontaktu, přihlaste se k odběru našeho newsletteru s novinkami ze světa podnikání na volné noze — každý měsíc vám pak pošleme to nejzajímavější, co se událo.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí