Jak začít podnikat při studiu

25. dubna 2013 Robert Vlach

Návod pro studenty, kteří se chtějí osvobodit z koloběhu úmorných a mizerně placených brigád — jak začít podnikat, zpeněžit své dovednosti a získat cenný kariérní kapitál.

Začnu tím nejdůležitějším:

Drobné podnikání během studia vám umožní vydělávat při srovnatelném úsilí mnohem více peněz než na brigádách. Běžně 300 až 800 Kč/hod (podle oboru).

A není v tom žádný velký háček, investice, ani riziko.

Naopak. I kdyby to nevyšlo, o nic nepřijdete, zato však získáte cennou životní zkušenost. Zažijete na vlastní kůži, o čem podnikání skutečně je. A nebude to ani úplný krok do neznáma. Někteří z vašich spolužáků už možná takto na volné noze podnikají a jde jim to.

Když se řekne Podnikání

Pokud studujete, živí vás rodiče a přivyděláváte si na brigádách, máte možná o podnikání trochu neurčitou a zároveň hodně zjednodušenou představu. Může vypadat nějak takhle:

Podnikání

Co je uvnitř? Nálož problémů a rizik? Pirátský poklad? Nebo něco úplně jiného?

Otázky jsou na místě. Já třeba mám podobně nejasnou představu o tom, co je uvnitř, když zvednu kapotu auta nebo když rozeberu počítač. Spíš jen tak matně tuším, kde co je.

Úplně stejné je to (podle mých zkušeností) s představami studentů o podnikání. Nejčastěji si představují složitou, časově a investičně náročnou činnost s nemalým rizikem.

Paradoxní je, že tato představa je mylná i pravdivá zároveň. Jak je to možné?

Není všechno tak složité

Podnikání nemá jen jednu formu, není to jediná věc. Je to pojem, kterým se odkazujeme na obrovsky pestrou škálu nejrůznějších přístupů k investování a vydělávání peněz.

Pokud bychom pomyslnou krabici s nápisem Podnikání otevřeli a chtěli pochopit, co obsahuje a jak to funguje, museli bychom si ji nejprve roztřídit — nejlépe podle složitosti:

Složitost podnikání

Příklady na obrázku ilustrují obrovský rozestup mezi superjednoduchým osobním podnikáním na volné noze a supersložitým podnikáním nadnárodních společností.

Celá paleta přístupů k podnikání je ještě pestřejší. O každém se toho dá napsat hodně, ale pro nás je v tuto chvíli důležité uvědomit si aspoň dvě významné skutečnosti:

  1. Každý styl podnikání vyžaduje jiné know-how. Co funguje dobře na volné noze, nemusí platit při řízení středně velké firmy. A naopak. Každé podnikání si žádá svoje.
  2. Většina představ o podnikání vychází z firem. Dělají si je zaměstnanci o firmách, v nichž pracují. Stejně tak na školách se učí hlavně o složitém, firemním podnikání.

Není divu, že když se pak řekne podnikání, představí si většina studentů něco nad jejich chápání a možnosti! Školy se budou muset změnit. My to však můžeme udělat hned.

Jednoduše, na volné noze

Podnikání na volné noze (anglicky se mu říká freelancing) představuje ten nejjednodušší styl podnikání vůbec:

  • Budujete jen své dobré jméno, na které podnikáte. Obejdete se bez obchodní značky.
  • Váš kapitál bude převážně nehmotný. Tvořit jej budou vaše znalosti a dovednosti, dobrá pověst, silné stránky, osobní kontakty aj.
  • Obejdete se bez investic a půjček. Většina freelancerů si pro začátek vystačí jen s mobilem a počítačem, a ty už pravděpodobně máte. Investovat budete hlavně čas.
  • Příležitostné zakázky můžete uzavřít na smlouvu o dílo, nebo na dohodu o provedení práce. Soustavné podnikání ale vyžaduje živnosťák. Založení je snadné a levné.
  • Vyděláte si mnohem víc než na brigádách, sezónních pracích a stážích. Šikovný student se může relativně rychle vypracovat k nadprůměrným příjmům.
  • Začít můžete bez velkých příprav a stejně tak rychle činnost přerušit nebo ukončit. Když si to studium vyžádá, můžete podnikání dočasně odsunout na druhou kolej.
  • Vzhledem k nízkému počátečnímu kapitálu a zanedbatelným investicím pracujete s malým rizikem. Můžete přijít jen o čas. Vždy ovšem dbejte na dobrou reputaci!

Práce na volné noze obnáší i mnohá úskalí, jako jsou výkyvy v příjmech nebo chyby při jednání s klienty. Jako studenti ale máte výhodu nízkých nákladů a rodinného zázemí.

Nemáte moc co ztratit, zato můžete opravdu hodně získat. Mnozí úspěšní podnikatelé rozjížděli svůj byznys jako vedlejšák při studiu. Třeba Radim Jančura se Student Agency.

Prodejte to, v čem jste dobří

Základní a nejdůležitější rada do začátku zní:

Najděte svou nejcennější dovednost z hlediska toho, za co jsou zákazníci ochotni platit, a zkuste ji zpeněžit. Nabídněte ji těm, kteří by o ni mohli mít zájem.

No dobrá, ale co když žádnou takovou dovednost nemáte? Moc tomu nevěřím, ale kdyby přeci jen, porozhlédněte se, po jakých dovednostech je sháňka a zkuste si nějaké osvojit.

Podnikání na volné noze je především o dovednostech. Často vůbec nejde o to, co studujete. Prodejte to, o co je zájem, co vás baví a v čem jste dobří:

Kdo umí jazyky, učí je nebo překládá. Kdo vládne češtinou, tvoří texty či korektury. Kdo si rozumí s počítačem, dělá grafiku, weby nebo aplikace. Kdo je zručný, něco vyrábí…

Zpeněžit se dají i dovednosti, jako je servis kola, cvičení psa nebo veganské vaření. Tržní ekonomika nabízí nepřebernou škálu možností, stačí se dívat pozorně kolem sebe.

Nejlepší je strategie tzv. malých sázek. Spočívá v tom, že postupně v malém zkoušíte, co vám jde a o co by mohl být zájem. Tomu pak strategii přizpůsobujete.

Začít můžete hned

Nebudu vám nic malovat narůžovo. I podnikání může být úmorná dřina za málo peněz. Jenomže tady to bude záležet hlavně na vás, vašem přístupu a přípravě. Co doporučuji:

  • Informujte se.
  • Nepůjčujte si. Osvojte si hned od začátku filozofii úspornosti, čich a tah na korunu. Ušetřete, kde se dá. Využijte domácí zázemí a zdroje, které již nyní máte k dispozici.
  • Udělejte si web. Nebo alespoň webovou vizitku. Web se dá rozjet i za hubičku, nebo se případně můžete zaregistrovat v našem katalogu (studenti mají rok navíc zdarma).
  • Nastavte zaváděcí ceny. Zjistěte si, za kolik pracují méně zkušení profesionálové v oboru a začněte na podobné, nebo nižší zaváděcí ceně. Zdražovat můžete časem.
  • Buďte spolehliví. Největší slabinou studentů v podnikání není nezkušenost, ale nespolehlivost a nedůslednost. Bojujte s tím hned. Budujte své dobré jméno!
  • Propagujte se. Možná úplně nejdůležitější je začít aktivně vyhledávat příležitosti k uplatnění vašich dovedností. Oslovujte firmy v oboru, procházejte poptávky na internetu, čtěte internetová fóra, inzerujte na oborových portálech atd. Řekněte i svým spolužákům a přátelům, co nabízíte. Optimalizujte svou strategii a pracujte stejně usilovně, jako když sháníte dobrou brigádu.

Ale hlavně — nekomplikujte to!

Do vod podnikání se můžete vrhnout ještě dnes tím, že sepíšete své dovednosti nebo odpovíte na nějakou poptávku — ne jako zaměstnanci, ale jako partneři a dodavatelé.

I kdybyste se hned v počátku spálili, uděláte první průlomovou zkušenost a další kroky směrem k úspěšnému podnikání pak mohou rychle následovat.

Sám za sebe ve světě komerce

Je to docela hukot, co? Věřte mi, není to tak složité, jak to na první pohled vypadá.

Úplně na závěr mám pro vás bonbónek — záznam vynikající přednášky úspěšného grafika Kuby Krčmáře pro studenty UTB Zlín, jak obstát na volné noze ve světě komerce:

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí