Seriálů o drobném podnikání je zatraceně málo a i těch pár je dost romantických a odtržených od reality.
Medvěd (The Bear) je bezkonkurenční výjimkou, stejně jako Clarksonova farma na svém vlastním „poli“. Tady je krátká citace z minirecenze od Roberta Vlacha:
„Medvěd je jedním z nejlepších televizních kusů, jaké jsem KDY viděl.
Vypráví fiktivní příběh světoznámého šéfkuchaře, který zdědil po svém bratrovi zadluženou restauraci v Chicagu a rozhodl se dát výpověď, aby z ní udělal skvělý podnik.
Jeho střet s realitou je však krutý. Zaměstnanci na sebe neustále řvou a házejí si klacky pod nohy. Všechno je staré, rozbité, špinavé. V podniku vládne totální chaos.
Dá se to vůbec spravit?
Přinejmenším jeden člověk si myslí, že ano…“
Medvěda najdete na Disney+ (2022) a ČSFD (82 %), případně tady je trailer:
„Inženýři nevěděli,“ glosuje nakladatel Tomáš Baránek ironicky svůj pocit z technologií, které se na nás valí. Používání AI přirovnává k ultrazpracovanému myšlení a předpovídá, že pravá lidská práce bude ceněna tím víc, čím méně se nám jí bude v běžném životě dostávat. Nejdelší rozhovor, jaký Tomáš coby zakladatel legendárního nakladatelství Melvil kdy poskytl, nabízí ojedinělý vhled do jeho vidění světa.
Sledujte na našem podcastu a YouTube:
Předávat zkušenosti nejlepších českých profesionálek a profesionálů — to nás nesmírně naplňuje a baví ❣️
Chcete se teď chvíli jen tak kochat?
Nakoukněte do zákulisí natáčení nového videokurzu se sýrařkou Markétou Menšíkovou z beskydské biofarmy Menšík o mistrovství výroby sýrů a jogurtů:
Markétiny sýry odebírají nejlepší místní restaurace, ale třeba i Pražský hrad, když chce zpestřit recepci regionálními lahůdkami. Farma získala ocenění Biopotravina roku, Živnostník roku a další.
Režii za naši produkci FreeMe vedl Jiří Vacek, který své kurzy rád uvádí hláškou: „Udělejte si konečně čas na to, co jste vždycky chtěli dělat“ — například vyrábět ty nejlepší jogurty a sýry široko daleko. Markétin kurz vydáme koncem léta.
Je éra sociálních sítí u konce? Co přijde po nich? Adam Zbiejczuk po 20 letech v oboru otevřeně popisuje hluboké zklamání z „enshittifikace“ sociálních médií a stavu celého odvětví. Zároveň nabízí moudré a praktické rady, na kterých platformách má dnes smysl být a proč.
Sledujte na našem podcastu a YouTube:
Jak vypadá práce lektora, jehož školící den stojí 50-60 tisíc korun? Dan Gamrot, uznávaný expert na osobní produktivitu a time-management, otevřeně o cenotvorbě, vzdělávání, i dopadu AI na budoucnost práce — v nové epizodě podcastu Na volné noze s Robertem Vlachem.
Sledujte na našem podcastu a YouTube:
Pokud jste si oblíbili úžasný seriál Clarksonova farma, který vysílá Amazon Prime, určitě vás potěší, že po dvou letech vyšla 2. série, která je i podle recenzí minimálně stejně povedená (ČSFD 96 %). A možná už jste ji dokonce stihli celou zkouknout.
V tomhle osmidílném dokumentu můžete opět sledovat Jeremyho Clarksona, tvůrce a moderátora populárních pořadů Top Gear a The Grand Tour, který se pustil (coby naprostý amatér) do farmaření na volné noze — kolik nejen podnikatelských nástrah to s sebou přináší, ukázala názorně už první řada. Je to poučné, napínavé, frustrující a opravdu zábavné.
Představu si můžete udělat z traileru:
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.