Majitel ostravského bistra La Petite Conversation David Girten hodnotí uplynulý rok v gastropodnikání.
Lapeco je stále tady. Jak to? Je to hlavně díky našim skvělým zákazníkům, kteří i během všech omezení objednávali jídlo a pití s sebou v krabičkách a kelímcích.
Po tomto náročném pandemickém roce se ale rozjíždíme skoro od nuly. Momentálně rozhazujeme sítě a hledáme nový personál, který zaplní prázdná místa po některých našich předcovidových zaměstnancích, kteří se rozhodli z gastronomie odejít. Také jsme nyní museli upravit otevírací dobu, ale věříme, že se vše za pár měsíců vrátí zpět do starých kolejí. V našem týmu zůstali ti nejlepší z nejlepších a alespoň teď můžeme udělat takový malý personální refresh. Před rokem jsem byl možná až příliš optimistický a ambiciózní. Teď jsem se trošku zklidnil, abychom vše ustáli a mohli být v Lapecu minimálně dalších deset úžasných let.
Jak uplynulý rok hodnotím? Je mi teď ještě jasnější, že lidé, kteří v gastru pracují, musí být trpěliví a psychicky odolní. Jak jsem už zmínil, díky naší klientele a zaměstnancům jsme tu horskou dráhu ustáli, přestože to nebylo vždy jednoduché. Rád bych ještě dodal, že jsme opravdu rádi, že jsme právě v Ostravě. Je to tady nejlepší. Vážíme si zdejších možností a myslím, že v některých jiných velkých městech jsou možnosti rozvozů nebo jídel s sebou výrazně složitější.
P.S. Aktuálně hledáme kuchaře, obsluhu i někoho na mytí nádobí. Chcete-li u nás pracovat, napište mi na david.girten@hotmail.com a já vás rád pozvu na seznámení u dobré kávy.
Publikováno 16.6. v článku 62 spoluautorů Na volné noze: Rok poté — Jak se změnilo podnikání 62 českých freelancerů a kam míří.
V rámci pořadu Osudy vyšla na webu Českého rozhlasu před časem velmi pěkná 5dílná podcastová série se světově uznávanou architektkou Evou Jiřičnou. V jednotlivých epizodách postupně popisuje svůj životní příběh — vzpomíná na dětství, na dobu, kdy se profesně postavila na vlastní nohy, i první zakázky, které formovaly její profesní cestu.
„Co na architektuře miluji dodneška snad nejvíc, je spolupráce s těmi, co tu architekturu staví.“
Dnes slaví Na volné noze přesně 19 let 🎂
Chcete nám něco pěkného vzkázat? Pište do komentářů na Facebook, LinkedIn, Instagram nebo Twitter.
Chcete podpořit své podnikání i naši činnost? Přidejte se a staňte se součástí největší komunity nezávislých profesionálů v Česku — od roku 2005
Chcete lépe rozumět trhu práce na volné noze? Zapojte se do našeho průzkumu.
Díky ❣
Robert Vlach byl hostem uznávaného britského podcastu Freelancers: Next Gen, který moderuje Matt Dowling z Freelancer Clubu. Výsledkem je výborné interview se širokým tematickým záběrem, od podnikatelské osvěty a legislativy (Mattovo téma) po přetváření zvýšené poptávky v lepší podmínky zakázek, prevenci stagnace v cenotvorbě na volné noze a další. Poslouchat můžete na Spotify:
Publicista a překladatel Darek Šmíd připravil pro český Wired hodně povedený profilový článek Miloše Čermáka — takové okno do života jednoho nezávislého profesionála. Stručnou formou přibližuje denní rituály, pohled na AI nebo nástroje, které Miloš při každodenní práci využívá.
Naše sesterská komunita Freelancing.eu dnes slaví 4. narozeniny. Pokud rádi sledujete anglické novinky o podnikání nejen v Evropě, tady si můžete přečíst výroční shrnutí.
Přihlásit si můžete taky náš anglický newsletter — stojí za odběr!
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.