Uplynulý rok v gastropodnikani

23. června 2021

Majitel ostravského bistra La Petite Conversation David Girten hodnotí uplynulý rok v gastropodnikání.

Lapeco je stále tady. Jak to? Je to hlavně díky našim skvělým zákazníkům, kteří i během všech omezení objednávali jídlo a pití s sebou v krabičkách a kelímcích.

Po tomto náročném pandemickém roce se ale rozjíždíme skoro od nuly. Momentálně rozhazujeme sítě a hledáme nový personál, který zaplní prázdná místa po některých našich předcovidových zaměstnancích, kteří se rozhodli z gastronomie odejít. Také jsme nyní museli upravit otevírací dobu, ale věříme, že se vše za pár měsíců vrátí zpět do starých kolejí. V našem týmu zůstali ti nejlepší z nejlepších a alespoň teď můžeme udělat takový malý personální refresh. Před rokem jsem byl možná až příliš optimistický a ambiciózní. Teď jsem se trošku zklidnil, abychom vše ustáli a mohli být v Lapecu minimálně dalších deset úžasných let.

Jak uplynulý rok hodnotím? Je mi teď ještě jasnější, že lidé, kteří v gastru pracují, musí být trpěliví a psychicky odolní. Jak jsem už zmínil, díky naší klientele a zaměstnancům jsme tu horskou dráhu ustáli, přestože to nebylo vždy jednoduché. Rád bych ještě dodal, že jsme opravdu rádi, že jsme právě v Ostravě. Je to tady nejlepší. Vážíme si zdejších možností a myslím, že v některých jiných velkých městech jsou možnosti rozvozů nebo jídel s sebou výrazně složitější.

P.S. Aktuálně hledáme kuchaře, obsluhu i někoho na mytí nádobí. Chcete-li u nás pracovat, napište mi na david.girten@hotmail.com a já vás rád pozvu na seznámení u dobré kávy.

Publikováno 16.6. v článku 62 spoluautorů Na volné noze: Rok poté — Jak se změnilo podnikání 62 českých freelancerů a kam míří.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn

Podobné novinky

Miloš Čermák na Wired

Publicista a překladatel Darek Šmíd připravil pro český Wired hodně povedený profilový článek Miloše Čermáka — takové okno do života jednoho nezávislého profesionála. Stručnou formou přibližuje denní rituály, pohled na AI nebo nástroje, které Miloš při každodenní práci využívá.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

4. výročí Freelancing.eu

Naše sesterská komunita Freelancing.eu dnes slaví 4. narozeniny. Pokud rádi sledujete anglické novinky o podnikání nejen v Evropě, tady si můžete přečíst výroční shrnutí.

Přihlásit si můžete taky náš anglický newsletter — stojí za odběr!

Renovátor seker na volné noze

Renovace seker měl Petr Pěchota ze začátku jako koníčka při zaměstnání, který mu sotva pokryl náklady. Jak zpětně říká, potřeboval zaměstnat tvůrčí část mozku, nejen tu obchodnickou. Když ale během covidu přešla velká část komunikace do digitální formy, což mu nesedělo, rozhodl se, že se do své záliby pustí naplno a založí živnost. Dnes má vlastní značku Peter's Axes a v malé dílně za Prahou už dva roky vyrábí a renovuje sekery i další doplňky.

„Když jsem měl sekery jen jako koníček, tak jsem propagaci neřešil. Bylo mi to jedno. Zajímalo mě maximálně tlachání na sítích. Jenže být živnostníkem znamená, že budoucnost musí mít nějaký vývoj. Proto o sobě musíš dávat vědět,“ zmiňuje v rozhovoru pro magazín Doklidu.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Ukázkový newsletter

Z březnového vydání newsletteru Na volné noze máme takovou radost, jak se nám ho povedlo naplnit hromadou kvalitního obsahu, že jsme ho rovnou přidali mezi 3 ukázková čísla z archivu na stránce pro přihlášení odběru.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Pátá generace mlynářů

Pavel Šmajstrla je zástupce už páté generace mlynářů, která v rodinném mlýně v Beskydech hospodaří. Pohanku zde tradiční mechanickou cestou zpracovávají od roku 1861. On sám převzal podnikání po otci už téměř před dvaceti lety a jak říká, přešlo to tak plynule, že si ani nevšiml, že se stal mlynářem.

„Prapraděda Josef byl opravdu světák. Nechal se naverbovat někdy v jedenácti letech a šel razit tunely pod Alpami mezi Rakouskem a Itálií. Dovezl si pytel peněz, bambitku na ochranu a inspiraci k podnikání. Za vydělané peníze si koupil vyhořelý statek, který proměnil na mlýn,“ vzpomíná Pavel v rozhovoru pro Forbes.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí