Uplynulý rok v gastropodnikani

23. června 2021

Majitel ostravského bistra La Petite Conversation David Girten hodnotí uplynulý rok v gastropodnikání.

Lapeco je stále tady. Jak to? Je to hlavně díky našim skvělým zákazníkům, kteří i během všech omezení objednávali jídlo a pití s sebou v krabičkách a kelímcích.

Po tomto náročném pandemickém roce se ale rozjíždíme skoro od nuly. Momentálně rozhazujeme sítě a hledáme nový personál, který zaplní prázdná místa po některých našich předcovidových zaměstnancích, kteří se rozhodli z gastronomie odejít. Také jsme nyní museli upravit otevírací dobu, ale věříme, že se vše za pár měsíců vrátí zpět do starých kolejí. V našem týmu zůstali ti nejlepší z nejlepších a alespoň teď můžeme udělat takový malý personální refresh. Před rokem jsem byl možná až příliš optimistický a ambiciózní. Teď jsem se trošku zklidnil, abychom vše ustáli a mohli být v Lapecu minimálně dalších deset úžasných let.

Jak uplynulý rok hodnotím? Je mi teď ještě jasnější, že lidé, kteří v gastru pracují, musí být trpěliví a psychicky odolní. Jak jsem už zmínil, díky naší klientele a zaměstnancům jsme tu horskou dráhu ustáli, přestože to nebylo vždy jednoduché. Rád bych ještě dodal, že jsme opravdu rádi, že jsme právě v Ostravě. Je to tady nejlepší. Vážíme si zdejších možností a myslím, že v některých jiných velkých městech jsou možnosti rozvozů nebo jídel s sebou výrazně složitější.

P.S. Aktuálně hledáme kuchaře, obsluhu i někoho na mytí nádobí. Chcete-li u nás pracovat, napište mi na david.girten@hotmail.com a já vás rád pozvu na seznámení u dobré kávy.

Publikováno 16.6. v článku 62 spoluautorů Na volné noze: Rok poté — Jak se změnilo podnikání 62 českých freelancerů a kam míří.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn

Podobné novinky

Ukázkový newsletter

Z březnového vydání newsletteru Na volné noze máme takovou radost, jak se nám ho povedlo naplnit hromadou kvalitního obsahu, že jsme ho rovnou přidali mezi 3 ukázková čísla z archivu na stránce pro přihlášení odběru.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Pátá generace mlynářů

Pavel Šmajstrla je zástupce už páté generace mlynářů, která v rodinném mlýně v Beskydech hospodaří. Pohanku zde tradiční mechanickou cestou zpracovávají od roku 1861. On sám převzal podnikání po otci už téměř před dvaceti lety a jak říká, přešlo to tak plynule, že si ani nevšiml, že se stal mlynářem.

„Prapraděda Josef byl opravdu světák. Nechal se naverbovat někdy v jedenácti letech a šel razit tunely pod Alpami mezi Rakouskem a Itálií. Dovezl si pytel peněz, bambitku na ochranu a inspiraci k podnikání. Za vydělané peníze si koupil vyhořelý statek, který proměnil na mlýn,“ vzpomíná Pavel v rozhovoru pro Forbes.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Domácnost je grunt

Finmag odemkl starší, osobně laděný článek Roberta Vlacha Domácnost je grunt, který pojednává o tom, že na volné noze jsou ekonomika podnikání a domácnosti či rodiny spojené nádoby.

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Začátky Dana Gamrota

Dan Gamrot napsal velmi upřímný příspěvek o svých začátcích na volné noze. Tohle si určitě dejte.

„Panikařil jsem při jakémkoliv veřejném projevu, koktal, potil se, skákal s pátého na devadesáté a nedokázal se napojit na lidi. Což je blbý, když člověk mrskne šéfovi na stůl výpověď a nechá si na startu freelance kariéry vytisknout vizitky, na kterých spojuje své jméno se lektorským řemeslem.“

Sdílejte a diskutujte: Facebook Twitter LinkedIn Trvalý odkaz

Zuzana Bílková z Besky v DVTV

Naše členka Zuzana Bílková z beskydské manufaktury Besky na vlněné přikrývky a přírodní lůžkoviny nejvyšší kvality byla hostem Martina Veselovského v DVTV.

Řeč byla o Zuzčině podnikání, o ovčí vlně, jejím zpracování a řemeslné tradici, na kterou v Besky navazují. Příjemný půlhodinový rozhovor je k dispozici pro předplatitele.

Zuzka, která manufakturu v roce 2010 zachránila před zavřením, je držitelkou řady prestižních ocenění jako Živnostník roku, Žena roku či Český Goodwill.

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí