5 let portálu Na volné noze

6. září 2010 Robert Vlach

Letos v létě tomu bylo právě 5 let od uvedení portálu Na volné noze do zkušebního provozu. Co je v naší dosavadní činnosti to podstatné a kam směřujeme?

Osobní podnikání se dříve nacházelo na okraji veřejného i odborného zájmu. Oproti zemím, v nichž práci na volné noze rozlišují jako svébytnou formu podnikání (tzv. freelancing), byli u nás nezávislí profesionálové v podstatě nazíráni jen jako živnostníci. Dokonce i špičkoví experti se běžně setkávali s předsudkem, že jako jednotlivci nemohou obstát ve srovnání s firmou.

Portál Na volné noze jsem zakládal s vizí tuto situaci změnit a pomoci nám, nezávislým profesionálům k uznání a respektu, který je jinde ve světě přirozenou součástí nezávislého statutu. S mým týmem jsme pro to udělali maximum: náš webový katalog patří co do kvality a poměru cena/výkon k české špičce, mým školením prošly desítky vynikajících osobností a prostřednictvím blogu jsme oslovili již na 400 tisíc online čtenářů.

Posun k lepšímu je opravdu zřetelný. A to samozřejmě nejen naším přičiněním. Nezávislí profesionálové projevují větší sebevědomí, o osobním podnikání se více mluví a píše, nové technologie mění náš způsob práce a hospodářská krize zvýšila poptávku po práci externistů. Důsledkem všech těchto změn je, že práce na volné noze je stále častěji vnímána jako plnohodnotná kariérní volba. Přiblížili jsme se tak zemím s vyspělou kulturou osobního podnikání, jako je Nizozemí či Velká Británie, a to je dobře.

Co se nemění, je má vize poslání projektu Na volné noze:

  1. prezentovat české profesionály v tom nejlepším světle,
  2. propagovat a podporovat podnikání na volné noze jako takové.

Ta nejlepší podpora podnikání se ovšem nabízí a poskytuje mezi lidmi — osobním příkladem, šířením dobrých myšlenek a přátelskou výpomocí. Především díky ní se podnikání rozmáhá napříč společností. A právě tuto inspiraci od člověka k člověku bychom chtěli podporovat.

Portál Na volné noze vytváříme jako spolehlivý zdroj, který můžete bez obav doporučit svým přátelům, když budou chtít začít podnikat nebo propagovat svou činnost. Katalog jsme nedávno rozšířili o písemná doporučení, a také blog nyní nabízí přehledný výpis všech dosud vydaných článků. Do stránek nevkládáme žádnou reklamu. Přesto je provoz serveru dlouhodobě ziskový a jeho vývoj je financován výhradně z vlastních zdrojů, bez dotací a spoluúčasti investorů.

Nezávislost je zkrátka součástí naší DNA :)

Portál Na volné noze je úspěšný díky přispění stovek jednotlivců. Jde o šťastnou souhru jasného záměru a otevřenosti. Na jednu stranu si uvědomuji, že kvalitní služba musí zůstat jednoduchá a účelná. Na stranu druhou jsme velmi otevření novým myšlenkám a možnostem spolupráce v rámci naší komunity i mimo ni: šíříme novinky, spojujeme lidi, odpovídáme na dotazy, pořádáme školení a srazy, děláme osvětu, podporujeme zajímavé projekty…

Jsem hrdý, že mohu být součástí tohoto osvobozujícího procesu, kdy stále více lidí na volné noze podniká a prosperuje. Věřím, že to nejlepší nás teprve čeká.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí