Domácí hotel na Airbnb

28. srpna 2014 Ing. Lenka Paprok

Na pronajímání vlastního bydlení není nic vzrušujícího. Dokud jej podle mých tipů nenabídnete přes Airbnb všem cestovatelům planety!

Přes Airbnb pronajímám od roku 2013 tři pokoje, přičemž ten první je nejlépe hodnocenou Airbnb nemovitostí v Ostravě a okolí — ubytovala jsem několik desítek hostů z více než 20 zemí. Své zkušenosti ráda sdílím (mj. s Českým rozhlasem) a touto cestou bych je chtěla předat i vám. Připraveni?

Domácí hotel na Airbnb

Co je Airbnb

Airbnb je webová platforma propojující ty, kteří chtějí pronajímat své bydlení nebo jeho část, s těmi, kteří ubytování hledají. Dvojice amerických podnikatelů Brian Chesky a Joe Gebbia odstartovala Airbnb v roce 2008 v kalifornském San Francisku s troufalou myšlenkou:

Pozvat svět k sobě domů. Za peníze.

Na Airbnb se lidé registrují jako hostitelé či hosté, případně obojí. Hosté si pronajímají bydlení, které hostitelé inzerují na serveru. Může jít o celý dům, byt, samostatný, nebo jen sdílený pokoj (postel). V nabídce ale najdete také dům na stromě, hausbót, zámek, jurtu a další netradiční možnosti.

Popularita Airbnb ve světě i v Česku roste a server je oblíbený hlavně pro krátkodobé pronájmy. Podobně zaměřených projektů je hodně — HomeAway a jeho četné mutace, HouseTrip, 9flats, Interhome, Booking, španělská Idealista a další. Zdaleka však nenabízejí takový komfort a výběr jako Airbnb, v jehož katalogu dnes naleznete závratných 800.000.000 nabídek ze 190 zemí a 34 tisíc měst po celé planetě.

Na Airbnb zadáte, kam se chcete podívat a kdy. Na základě popisu, ceny, fotek a hodnocení předchozích hostů si vyberete nemovitost z nabídky a kontaktujete pronajímatele, nebo požádáte o okamžitou rezervaci. Počkáte na potvrzení, domluvíte příjezd a je to!

Jak cestovat s Airbnb popisuje Sonia ve svém pořadu Travel Tips (anglicky)

Pro koho je Airbnb hostitelství

Obvykle nejde o práci na plný úvazek. Hostitelství pomáhá běžným lidem stát se drobnými podnikateli. Může být doplňkovým zdrojem příjmů právě pro profesionály na volné noze, zvláště pak pro ty, kteří s podnikáním teprve začínají. Spousta freelancerů má dnes několik zdrojů příjmu.

Také těhotné ženy, maminkatelky a tatínci na rodičovské si v tomto oboru přijdou na své. Stráví víc času doma s dětmi, což je fajn. A když seženete někoho, kdo vám pomůže s úklidem a přípravou, můžete přijímat cestovatele z celého světa třeba i v důchodu.

Je to jednoduché. Zakladatelé Airbnb začali tak, že pronajali nafukovací matrace ve svém obývacím pokoji. Můžete nabízet celý byt nebo jen hostinský pokoj a když hosté přijedou, nemusíte domácnost opouštět. Pro hosty je to výhoda, protože mají kontakt s místním.

Hostitelství spojuje několik profesí. Jsem telefonistka, manažerka, asistentka, uklízečka, recepční, průvodkyně, společník i tísňová linka v jednom. A když se občas v lednici objeví zapomenuté jídlo, je ze mě rázem degustátor :) Je to zkrátka komplexní podnikání v malém, ideální pro holky jako já. Dorozumět se několika cizími jazyky není u Airbnb podmínkou, ale rozhodně velkou výhodou. Já se plynule domluvím anglicky a francouzsky, konverzačně též italsky a španělsky, a stále se učím.

Takže snížíte své náklady na bydlení a občas i něco vyděláte. Nemusíte mít hned k pronájmu celou nemovitost. Máte-li větší byt, zvažte, jestli se v něm nenajde místo, které by se dalo využít i jinak. Můžete klidně začít s jednou místností. Nebo máte kam na pár dní odjet a nabídnete k podnájmu celý byt. Případně pokud si hledáte kancelář či garsoniéru pro práci a občasné přespávání, myslete na to, že v době, kdy tam nebudete, ji můžete pronajmout a ušetřit výrazně na nájmu.

Nomád cestovatel, nomád hostitel…

Digitální nomádi jsou vzhledem k pravidelným výjezdům do zahraničí ideálními členy Airbnb komunity. Když zrovna nejsme doma, můžeme domácnost pronajmout a také na svých cestách Airbnb (či HomeAway) hojně využíváme. Při delších pobytech oproti ubytování v hotelu ušetříme až 80 % nákladů a získáme lepší podmínky pro práci. Hostitel zpravidla rád zajistí stůl, židle, rychlý internet a vše, co je pro takovou nomádskou dovolenou nezbytné.

Třeba letos na Kanárech jsme našli bydlení s výhledem na nejkrásnější pláž v Las Palmas. Ty dva měsíce nás vyšly mnohonásobně levněji než hosty v hotelu odnaproti. Stačí hledat a narazíte na klenoty v srdci krásných měst za cenu nižší než v motelech na předměstí. Navíc v době, kdy jsme trávili zimu v teple, jsme měli doma přes Airbnb hosty z Francie, Česka i Polska.

Proč mě Airbnb baví a jak jsem se k němu dostala

Studovala jsem ekonomiku, právo a žurnalistiku v Ostravě a ve francouzském Nancy. Po škole jsem měla sen — najít koníček, který by tyto tři oblasti, a k tomu cizí řeči, nějak propojil.

V době studií jsem s batohem na zádech procestovala celou Francii. Díky CouchSurfingu jsem nocovala zdarma na gaučích napříč jihozápadní Evropou. Když jsem se po roce vrátila do Česka, nabízela jsem cizincům k přespání svůj gauč v Ostravě a v Beskydech. Věnovala jsem čas tomu, abych svým hostům ukázala okolí a seznámila je s českou kulturou.

Fungovalo to výborně, jenže postupem času a závěrem studia se můj život i návyky změnily a už nebyly tak studentské. Začala jsem podnikat, měla jsem méně času chodit ven se svými zahraničními hosty a poohlížela jsem se po alternativě. Chtěla jsem dále hostit cizince, ale nemuset se jim pokaždé naplno věnovat.

Lidé z celého světa se stávají hostiteli z mnoha důvodů (anglicky)

Blízký kamarád, který se přestěhoval z ciziny do Prahy, se svým spolubydlícím hledal způsob, jak zaplatit vysoký nájem. Rozhodli se nabízet jednu z místností třípokojového bytu přes Airbnb. Koncem roku 2012 už rozhodně nebyli sami, kdo v Praze přes Airbnb pronajímal.

Napadlo mě, že když to šlape v Praze, stojí to za zkoušku i v Ostravě. Krásně mi to vyšlo na období před začátkem festivalu Colours of Ostrava, kdy se do města sjíždějí hudební fanoušci z celého světa. Ale nijak zvlášť jsem to neřešila, protože jsem se už moc těšila na léto s digitálními nomády ve Francii a dopisování diplomky kousek od pláže. Na inzerování pokoje v centru města jsem šla intuitivně. Pár fotek, krátký věcný popis a šup s tím na Airbnb!

Moje nabídka pokoje k pronájmu na Airbnb
Moje nabídka pokoje v Ostravě k pronájmu na Airbnb (foto Dan Šácha)

26 Airbnb online tipů: sepsání profilu a komunikace

Zbytek článku bych ráda věnovala všem, kteří chtějí s Airbnb začít a bydlení nabízet. Pokusila jsem se shrnout to podstatné ze svých zkušeností, nikoli psát podrobný návod. Budete-li mít další otázky, můžeme se domluvit na krátké konzultaci, nebo se obraťte na Martina Matějů a jeho ženu Zdenu, kteří v Praze velice úspěšně pronajímají dva byty, dělají to déle než já a využívají také další servery. Začnu s online tipy:

  • Buďte srozumitelní. Ujasněte si, co vlastně nabízíte. Sdílenou místnost, soukromý pokoj, nebo celou nemovitost? Při vystavování nabídky vyberte pečlivě odpovídající kolonku. Správným označením typu pronájmu šetříte čas sobě i hostům.
  • Titulek prodává. Vymyslete trefný název, který k vašemu bydlení padne jako ulitý. Spolu s úvodní fotografií je to první věc, kterou zájemci uvidí. Není od věci zdůraznit to hlavní.
  • Dbejte na vysoké rozlišení fotek, hlavně u titulního obrázku. Dříve nebyl problém vzít mobil, udělat pár snímků a vyvěsit do nabídky. S novým layoutem jsou stránky větší a chce to kvalitní fotky, nejlépe od fotografa.
  • Žádné bydlení není nafukovací. Představte si, jak by váš byt vypadal při plném obsazení. Kolika hostům můžete zajistit pohodlí, aby se nikdo necítil jako platící černý pasažér? Ujasněte si, kolik hostů jste schopni ubytovat a nepřepalte to.
  • Čím je vaše bydlení výjimečné? Máte nejkrásnější terasu? Přímo na historickém náměstí? Nabízíte snídani? Potrpíte si na designový nábytek nebo nádherné obrazy? Vyzdvihněte ve své nabídce to, co na svém bydlení sami milujete.
  • Jednoduchá cena prodává. Promítněte do ceny vše, včetně poplatku za úklid, pojištění a příplatků za extra hosty, i když se tyto položky dají uvádět zvlášť. Např. pronajímáte-li pokoj se 3 lůžky, bude cena stejná za jednoho, dva i tři hosty. Žádné příplatky, žádné složitosti.
  • Začněte s nižší cenou a nebojte se ji zvyšovat. Postupně a s přibývajícími referencemi. První odměnu za pronájem místnosti jsem si stanovila 20 eur za noc. Postupně jsem mimosezónní cenu za pokoj zvyšovala až na dnešních 36 eur.
  • Zjistěte, co se ve městě a okolí děje. Poptávka po ubytování může kolísat. Dny, kdy se konají hudební festivaly, sportovní šampionáty, koncerty slavných hudebníků, vernisáže atp., je lepší v kalendáři nastavit na vyšší cenu, protože zájem bude velký. Nejvíc jsem za dvě osoby a noc v pokoji účtovala 57 eur.
  • Udělejte si kalendář. Berte v potaz svátky jako Vánoce, období kolem Silvestra, Velikonoce nebo letní prázdniny, kdy lidé častěji cestují. Mějte promyšlené, zda a za jakou cenu jste ochotni tyto termíny nabízet.
  • Odpovídejte na žádosti o ubytování co nejdříve. Do dvou dnů je opravdu pozdě. Do hodiny je to ideální. Index rychlosti odpovědí se vám zobrazuje na profilu.
  • Podělte se o to nej. Ke své nabídce na Airbnb můžete připojit průvodce se zajímavostmi v okolí, které označíte na mapě. Na Kanárech nám místní kamarádka nasdílela googlovskou mapu, kde byla pečlivě vybraná místa z celého ostrova. Úžasná pomůcka, se kterou jsme si rázem připadali jako místní, a ne jako ztracení cizinci.
  • Přidejte do své nabídky pravidla domu. Ušetří vám to vysvětlování na místě a odfiltrujete tím část hostů, jejichž chování nebo návyky by vám nemusely vyhovovat.
  • Buďte vstřícní a mějte flexibilní storno podmínky. Když host náhodou svoji rezervaci den před příjezdem zruší, získá náhradu téměř v plné výši. Stává se to málokdy.
  • Nechávejte si zasílat upozornění. Nastavte si na mobilu notifikace žádosti o ubytování a propojte svůj Airbnb účet s mobilem, kde zapípá jako smska s vlastním tónem: Aaaa, hlásí se Airbnb a je třeba se podívat, kdo píše.
  • Poraďte hostům cestu. Napište jim, jak se k vám dostanou. Zpočátku se ptejte, jestli to pro ně bylo srozumitelné a nebloudili. Podle jejich zpětné vazby instrukce vyšperkujte.
  • Přeložte svou nabídku. Do několika jazyků podle toho, odkud k vám hosté často jezdí.
  • Jste jako šelma čekající na kořist? Dovolte hostům okamžitou rezervaci bez nutnosti vašeho schválení. Nemusíte nic potvrzovat a návštěvu i peníze máte téměř jisté.
  • Chytře si nastavte check-in a check-out časy. Check-in nejlépe od 15:00, check-out do 12:00. Vytvoříte tak aspoň minimální časovou mezeru mezi odjezdem jednoho hosta a příjezdem druhého ještě v ten samý den.
  • Připravte pro hosty manuál vaší domácnosti. Návod hostům upřesňuje pravidla domácnosti a může odpovídat na nejčastější dotazy či řešit situace, které mohou nastat.
  • Zjednodušte si komunikaci. Za účelem usnadnění a zrychlení komunikace s hosty si zapište jejich nejčastější otázky a odpovědi na ně. Hodí se pro rutinní časté dotazy.
  • Požádejte své přátele o reference. Mohou vám je napsat ti, kteří už na Airbnb jsou. Sociální vazby pomáhají vytvářet reputaci a důvěru mezi všemi uživateli.
  • Zpětná vazba nepadá z nebe. Neostýchejte se hosty po odjezdu poprosit o hodnocení a třeba jim to i po týdnu připomenout, protože interval, do kdy je možné si reference vyměnit, je jen 14 dní. Airbnb byznys stojí na veřejných hodnoceních a ratingu vyjadřujícím spokojenost hostů, která se zobrazují přímo v nabídce. Cestovatelé si je často pročítají a na jejich základě se rozhodují, jestli si vaše bydlení pronajmou.
  • Neztrácejte čas s nerozhodnými. Pokud si cestovatelé nechají od vás předschválit rezervaci a pak se nemají k závaznému potvrzení, nemá cenu na ně tlačit. Stačí napsat, že nejsou jedinými zájemci o termín (pokud je to tak) a věnovat jen nejnutnější čas věcnému zodpovězení jejich dotazů. Mnozí hosté to hrají na více stran.
  • Aktualizujte. Airbnb mění pravidla pro rozlišení fotek, vzhled popisu atd. Nezaspěte a přizpůsobujte novinkám svou nabídku.
  • Myslete vizuálně. Vyfoťte to, co je u vás nejpěknější. Vše, co dotváří váš domov. Nejlepší obrázky přidejte do nabídky.
  • Neodkládejte to. Nevěřte na odložený začátek. V okamžiku, kdy vyplníte nabídku své nemovitosti, neváhejte a zveřejněte ji. Dolaďovat se dá do aleluja. Zájemcům nezbude než rychle a zběsile rezervovat :)

16 offline tipů: příprava bydlení a vítání hostů

  • Čistota především. Domluvte si někoho na úklid. Spolehlivou osobu, která vás občas vystřídá, nebo které předáte gruntování před příjezdem hostů nastálo. Uvolní se vám ruce a budete mít víc prostoru pro práci na volné noze. Pak se vám nestane, že vám někdo pošle objednávku a vy musíte najednou věnovat půl dne pečlivému úklidu.
  • Počítejte s rezervou. Víte, jak to na cestách chodí. I při dobré vůli se mohou hosté se zpozdit, nebo naopak přijedou dříve. Nemějte jim to za zlé. Ve druhém případě jim nabídněte, aby si u vás nechali zavazadla a vy v klidu dokončete přípravu.
  • Vsaďte na první dojem I. Nenechávejte odpadky před vchodem. Srovnejte boty v předsíni. Z okenních parapetů posbírejte mouchy a pusťte do místnosti čerstvý vzduch. Pokud je zima, přitopte.
  • Vsaďte na první dojem II. Jde to i bez kravaty či večerních šatů. Přesto neotvírejte v domácích teplácích s dírou na koleni. Stačí v civilním oblečení a s úsměvem.
  • Buďte nahraditelní. Předem se domluvte se spolehlivou osobou, která předání klíčů a uvítání hostů vezme za vás, když zrovna nebudete moci. Než si najmete někoho cizího, projděte seznam v telefonu a třeba na někoho takového narazíte. Může to být člen rodiny, kamarád nebo známý.
  • Mějte doma rezervní povlečení a ručníky. Vyčíhněte si slevové období a kupte alespoň jedno ložní prádlo navíc a pár osušek. Nebudete muset tak často prát.
  • Komunikujte. Na přivítanou nabídněte ruku, sklenici vody, šálek kávy či čaje. Zeptejte se na cestu a očekávání.
  • Připomeňte to nejdůležitější a aktuální. Při odjezdu hostů nebudete doma? Ukažte jim, kde nebo u koho mají nechat klíče. Nabízíte ke koupi výborné víno z jižní Moravy? Máte doma vodní filtr? Řekněte hostům, že voda z něj chutná lépe než kohoutková. V době jejich pobytu nepoteče teplá? Informujte je. A pokud to nechcete všechno nosit v hlavě, vytvořte si jednoduchý checklist.
  • Buďte vstřícní, ale struční a věcní. Nemarníte tak čas svůj, ani hostů. Počítejte s tím, že cestovatelé mohou být po dlouhých hodinách na cestě unavení.
  • Vnímejte očekávání. Při vítání hosty nezahlťte informacemi. Není ani potřeba mít připravenou básničku a tu pokaždé a každému odříkat. Spíše se průběžně ptejte, co je zajímá a na co se cítí, co by chtěli dělat a objevovat. Předložte jim například jednoduchý itinerář a ukažte jim zajímavá místa na mapě. Užitečné mapy, letáky či prospekty mějte pro hosty připravené na viditelném místě. A co takhle domluvit pro hosty vstřícnou slevu ve vaší oblíbené restauraci, nebo obchůdku s farmářskými produkty?
  • Ptejte se ve vhodné chvíli: Proč jste se rozhodli pro mou nabídku? Co vás přivádí?
  • Udržujte a zlepšujte! Udržujte kvalitu svých služeb a postupně nabídku vylepšujte. Kupte měkký kobereček na toaletu, pomelte čerstvou kávu, dokupte pohodlnější polštáře. Neváhejte nabídnout i další asistenční služby. — Příklad: Host z Francie mě před příjezdem požádal, abych pro jeho syna koupila elektrickou motorku. Neuměl Česky a prý by mu trvalo věčnost, než by vše zařídil a kdo ví, jestli by vozítko do jeho odjezdu stihli poslat. Dohodli jsme se na ceně za zprostředkování a pár dní po příjezdu mu k jeho obrovské radosti přímo do našeho bytu přišel dárek pro syna. Ani nevadilo, že jsem v té době bydlela na Kanárech, zařídila jsem to na dálku :-)
  • Zabijte tři mouchy jednou ranou. Připravený pokoj před příjezdem hostů foťte nebo si rovnou pozvěte fotografa. Nebudete tak muset uklízet a aranžovat ručníky jen kvůli focení a budete mít dost fotek na výběr. Navíc zachytíte aktuální stav se všemi vychytávkami.
  • Předčete očekávání. Nabídněte něco navíc. Víno v ceně pobytu od dvou nocí. Zmiňte se, že perete v ekologických prostředcích.
  • Vyvarujte se chybám. Špatné reference mohou vaši nabídku zabít. Předvídejte. Sepište si, co by se mohlo pokazit, a podnikněte takové kroky, aby k tomu nedošlo.
  • Užijte si to. Pokud čekáte hosty z daleké země nebo z vaší oblíbené destinace, udělejte si čas se s nimi pobavit. Dejte svým hostům najevo, že jste rádi za jejich návštěvu.

Kolik se dá přes Airbnb vydělat

Na Airbnb se dá vydělat i pár desítek tisíc měsíčně, ale ne vždy je tomu tak, zejména pokud nejste v Praze a pronajímáte jen jeden pokoj. Každopádně ale Airbnb výdělky představují velice slušné kapesné, přivýdělek nebo příspěvek na nájem. Záleží na souhře mnoha faktorů:

  • počet konkurentů a lokalita, ve které se nabízená nemovitost nachází
  • popis nabídky a hodnocení vašich hostů
  • váš přístup a flexibilita
  • fotografie
  • cena

Můj první pokoj v Ostravě vydělal za první rok v průměru něco přes 6 tisíc Kč měsíčně. Peníze vám Airbnb pošle den poté, co se u vás hosté ubytují. Samotný server vydělává na poplatcích, které hostům účtuje. Pohybují se mezi 6 až 12 % v závislosti na ceně rezervace. Pronajímateli stahuje 3 % z ceny každé rezervace jako poplatek za transakci.

Pokud chcete na Airbnb pronajímat, neexistuje žádná vstupní investice spojená s vystavením nemovitosti. (Konkurenční služba HomeAway si ale registrační poplatek účtuje.)

Předsudky o Airbnb a mé komentáře k nim

  • „Cizí lidi v našem domě? Vždyť nám z něj udělají kůlničku!“ — Airbnb je z velké části osobní, nikoli anonymní ubytovací služba. Hosté komunikují přímo s vámi a setkání tváří v tvář mívá za následek to, že jim zpravidla více záleží na tom, co si o nich kdo pomyslí. Chovají se proto slušně.
  • „Když hosté přece jen něco poničí, doplatím na to.“ — Hostitelská záruka Airbnb se bohužel zatím nevztahuje na Česko, proto je vhodné mít nemovitost pojištěnou a někam zamknout nebo odnést opravdu cenné věci. — Příběh: Jednou se u mě na 10 dní ubytoval pár Rusů z Petrohradu. Aktivně využívali nejen kuchyň, ale také pronajatý pokoj. Před odjezdem jim na zem spadla lávová lampa. Omluvili se a dokonce ji sami opravili.
  • „Nabízet svůj domov za peníze cizím lidem může jen blázen.“ — Někteří lidé více lpí na svých věcech a jejich domov je pro ně posvátným místem. Jiní ne. Rádi prostor využívají a sdílí za rozumně nastavených podmínek.
  • „Předám klíčky a hotovo.“ — Příprava nemovitosti před příjezdem hostů se počítá na hodiny. Výdělky z Airbnb nejsou pasivní příjem.
  • „Investice do bytu za účelem jeho pronajímání přes Airbnb je hloupost.“Nemusí. V Česku to ale není úplně obvyklé.
  • „Pronajímat může každý. I nájemník.“ — Je třeba mít svolení majitele bytu nebo domu, že můžete mít podnájemníky. Měl by být srozuměn s výhodami i nevýhodami toho, že v bytě nebudete přebývat jen vy, ale že za úplatu nabízíte místo k přespání cizím lidem. Je-li nemovitost vaše, můžete doma ubytovávat koho chcete. Respektujte ovšem pravidla domu.
  • „Se službami hotelu se stejně nemůžu měřit.“ — O to tu nejde. Airbnb se rychle rozvíjí právě jako alternativa k hotelům. Cestovatelé si mohou sami vybrat, co jim sedí.
  • „Hostům se musím věnovat a trávit s nimi čas. Nebudu mít žádné soukromí.“ — Jako hostitelé si sami předem stanovíte, kolik vašeho času a péče hosté dostanou. Pokud chcete s některými strávit více času, je to už jen na vás. Pokud host vyžaduje služby navíc, můžete se omluvit nebo žádat příplatek.

Časté dotazy k Airbnb a mé odpovědi na ně

  • „Rádi bychom potkávali zajímavé lidi a pronajímali jeden z volných pokojů. Nevadí, když by to bylo v době, kdy jsme doma?“ — Prakticky celou dobu přes Airbnb pronajímám jednu ze dvou místností. Vedlejší pokoj jsme vždy nějak sami využívali, takže to nevadí. Je to jen jeden z faktorů, které podle mě ovlivní úspěšnost vašeho hostitelství přes Airbnb, vedle lokality, ceny aj.
  • „Je třeba nějak řešit živnostenský list a daně?“ — Když jsem si zakládala živnost, počítala jsem s tím, že se budu věnovat tomuto oboru činnosti. Jako předmět svého podnikání jsem mimo jiné uvedla také ubytovací služby. Jinak příjem z pronájmu nemovitostí se u fyzických osob daní dle §9 zákona o dani z příjmu. Pro svůj případ se neváhejte poradit s daňařem a seznamte se s daňovým minimem.
  • „Má v současnosti smysl investovat do nemovitostí koupí několika bytů a vydělávat na jejich pronájmu přes Airbnb?“ — To není úplně otázka na mě, spíš na investičního poradce :) Za sebe mohu říci, že s kupováním bytu pro zisk z pronájmu bych byla opatrná. Situace na trhu se rychle mění a stejně jako ve světě se mohou některá města začít Airbnb přísněji regulovat.
  • „Jak začít s pronajímáním na Airbnb? Už jsem si vytvořil profil a nabídl naše pohádkové bydlení na vesnici kousek za Brnem.“ — Začněte s nižší cenou, abyste získal reference, později ji můžete zvyšovat. Dá se říci, že v Česku asi zatím nejvíc letí centra větších měst nebo profláknuté turistické oblasti. Pokud chcete zvýšit věrohodnost svého profilu a máte přátele, kteří jsou taky na Airbnb, pošlete jim výzvu k napsání přátelské reference.
  • „Mám garsonku v centru města a odcházejí mi z ní podnájemníci. Hledala byste někoho nového nebo celé místo nabídla na Airbnb? Ziskem hradím část hypotéky, takže je pro mě klíčový. Je výdělek přes Airbnb jistý?“ — Pokud se garsonka skutečně nachází v centru většího města, jistě by stálo za to Airbnb vyzkoušet. Zpočátku je třeba si dát alespoň minimální práci s vystavením nabídky (popis, fotky). Nastavit nižší cenu, než má konkurence, a s každým pozitivním hodnocením ji navyšovat. Airbnb je podnikání jako každé jiné a obnáší určitá rizika, která je nutné zohlednit. Jistý příjem to určitě není.
  • „Dá se na Airbnb pronajímat jen občas? Odjet na víkend a v tom momentě mít u sebe doma lidi?“ — Nejspíš ano. Jste ale schopni flexibilně plánovat víkend mimo město zrovna podle toho, jak vám chodí poptávky po ubytování, a přizpůsobovat svůj volný čas práci spojené s pronájmem? V nabídce je kalendář, kde se dají nastavit dny, kdy je nemovitost volná. Pokud se najde někdo, kdo vám přímo na to období pošle žádost o rezervaci, máte vyhráno.

„It’s the sharing economy, stupid.“

Airbnb hostitelství určitě není pro všechny, ale to není žádná práce ani životní styl. Ubytovací síť je součástí sdílené ekonomiky. Po celém světě vznikají projekty, které umožňují sdílení kanceláří, kol, domácí kuchyně, aut, oblečenívšeho možného. Myšlenka je ta, že máte-li nějakou věc a často vám leží ladem, může posloužit i ostatním, třeba za menší úplatu.

Když hostujete přes Airbnb, můžete mít obavy z toho, že vám něco zničí, nebudou si věcí vážit a respektovat váš domov. Proč? Mnoho lidí se naopak chová k zapůjčeným věcem lépe než k vlastním. Jste-li sami spokojení a šťastní, možná na věcech tolik nelpíte, a proto si sdílení více užijete. Ve výsledku pak s lidmi nechcete sdílet jen prostor a potkáte i nové přátele.

Pro hostitele: Chcete-li na Airbnb vystavit svou nabídku či nemovitost, zde je formulář: https://www.airbnb.cz/r/lpaprokova

Pro hosty: Chcete-li si Airbnb vyzkoušet, použijte můj odkaz a získáte kredit €28: https://www.airbnb.cz/c/lpaprokova

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí