Reportáž z prvního setkání registrovaných uživatelů

6. června 2006 Robert Vlach

Historicky první setkání registrovaných uživatelů portálu Na volné noze se konalo koncem května na Bílém Kříži v Moravskoslezských Beskydech. Průběh celého víkendu, během nějž se v přátelské atmosféře sešlo přes třicet účastníků, zachycuje slovem i obrazem tato reportáž.

Na pozvánku a předběžné oznámení o připravovaném srazu z konce března 2006 reagovala většina oslovených velmi pozitivně a i když někteří kvůli své zaneprázdněnosti pozvání rovnou s díky odmítli, vypadalo to zpočátku až na padesátiprocentní účast. Jak se ale dalo očekávat, postupně ještě někteří odřekli, takže se nakonec setkání zúčastnilo přesně 19 registrovaných uživatelů, přičemž včetně jejich doprovodu a několika málo hostů přijelo celkem 34 osob (18 žen a 16 mužů). Většina pobyla celý víkend, zatímco někteří si udělali čas pouze na jediný večer.

Místem setkání byl hotel Sulov na Bílém Kříži, což je vzdálený kout uprostřed krásné beskydské přírody na pomezí česko-slovenské hranice. Majitel i personál hotelu nám vyšli ve všem vstříc a i díky levnému ubytování mohla být základní cena pro jednoho účastníka stanovena na pouhých 550 Kč za celý víkend.

Hotel Sulov
Budovy hotelu Sulov a okolní beskydská krajina

Páteční večer

V pátek odpoledne se účastníci sjeli a ubytovali na pokojích. Kolem sedmé jsme se sešli ve společenské místnosti, načež se každý krátce představil a následovala degustace valtických vín vedená Milanem Sedláčkem, který se vínu věnuje profesionálně téměř celý život. Pro většinu zúčastněných to byl zcela nevšední zážitek a z jejich pozdějších reakcí jsem vyrozuměl, že mnozí po této zkušenosti svůj dosavadní postoj k vínu zcela přehodnotili.

Během tří hodin Milan představil na dvě desítky kvalitních bílých a červených vín. Popsal nejen základy správné degustace, ale o každém vínu krátce pohovořil, zasvěceně popsal různé aspekty produkce vína a kultury jeho konzumace, zodpovídal dotazy a rovněž svůj výklad prošpikoval množstvím vtipných historek, čímž si hravě udržel pozornost všech novopečených degustátorů.

V průběhu celého večera bylo k dispozici i malé pohoštění a po skončení ochutnávky vína následovala až do pozdních nočních hodin volná zábava, při které se ve skupinkách dále popíjelo a diskutovalo o všem možném.

Sobota

Sobotní den účastníci strávili každý podle svého gusta. Mnozí podnikli výlety do okolní přírody, jiní se jeli podívat na známý historický skanzen v Rožnově a nebo navštívili Pustevny a Radhošť.

Večer jsme se ale opět ve stejnou dobu sešli k ochutnávce čínského čaje podávaného Jiřím Boháčem, který je v současné době zřejmě jediným specialistou na řízené čajové degustace v České republice.

Jirka měl vše dokonale připraveno – dovezl vlastní čajový porcelán a rozmístil jej po stole mezi nachystané dobroty; tyčinky provoněly celý hotel a atmosféru ještě skvěle dokreslil příjemnou reprodukovanou hudbou. Jeho výklad o čaji byl vynikající, byť o něco kratší, protože lidé nejsou na konzumaci pravého, silně stimulujícího čaje obvykle tolik zvyklí jako na alkohol.

Ochutnávka čaje
Ochutnávka čaje v plném proudu… (foto Gabriela Turocziová)

Poté znovu následovala volná zábava a diskuse při čaji a víně, která kolem půlnoci plynule přešla ve spontánní diskotéku, během níž Jirka doslova exceloval, když po celou noc až do rozednění připravoval tančícím na svém pultíku čaje a ještě se u toho sám výborně bavil. Pro všechny, kteří vydrželi, to byl úžasný zážitek a Jirka tak bezezbytku dostál svým slovům, proneseným již během degustace, že vždy usiluje o co nejlepší propojení s lidmi i prostorem, ve kterém pracuje.

Neděle a závěrečné shrnutí

Nedělní ráno bylo již ve znamení odjezdu – ti, kteří byli zdaleka, se již ráno loučili a vydávali na cestu, zatímco ostatní ještě v klidu snídali a hodnotili průběh setkání. Spokojeni byli snad všichni, s nimiž jsem mluvil, z čehož jsem měl jako organizátor upřímnou radost.

Již od vzniku portálu Na volné noze se všemi dostupnými prostředky snažím podporovat dobrovolnou spolupráci mezi jeho registrovanými uživateli a do budoucna v ní spatřuji obrovský potenciál. Setkání jako tato jsou ideální pro seznámení v příjemně uvolněné atmosféře. Ta pak mohou vyústit v trvalejší spolupráci nebo nová přátelství. Do budoucna jsem proto odhodlán pravidelný sraz uživatelů portálu každoročně pořádat a věřím, že se to stane svého druhu tradicí, na níž se budeme všichni již předem těšit.

Subjektivní hodnocení účastníků

Nebyla by to správná reportáž, kdyby v ní chyběly pohledy účastníků. Zde tedy jsou názory všech, kteří mi je v odpovědi na mou výzvu do uzávěrky textu zaslali:

"Jsem rád, že jsem se zúčastnil příjemného víkendu. Byla to výborná relaxace. Dobré bylo víno i čaj, na podobné ochutnávce jsem dosud nebyl. Také se mi na srazu naskytla možnost obchodní spolupráce, která se, doufám, v budoucnu uskuteční. Tím by se spojilo příjemné s užitečným." — Marek Hrdý
"S nadšením jsme uvítaly možnost setkání s ostatními lidmi, smýšlejícími stejným způsobem jako my. Navíc jsme se opravdu moc těšily na to, že si na tři dny vypneme telefon, opustíme město plné shonu a vydáme se do přírody, kterou milujeme. Prostředí, ve kterém se sraz konal, nás nadchlo. Dozvěděly jsme se zajímavosti o víně, degustace byla vynikající a nejen poučná, ale i zábavná. Další den jsme měly možnost seznámit se s různými druhy čajů a související čajovou kulturou. Zkrátka spousta povídání, odpočinku, přírody a milých setkání s milými lidmi. Jsem opravdu ráda, že jsme tento víkend takto strávily a těšíme se na další setkání." — Alena Goldová s dcerou Petrou
"Na setkání jsem jel napůl pracovně – oddechnout si a také prodiskutovat budoucí spolupráci s několika lidmi. Tato očekávání se mi splnila v přátelské a neformální atmosféře v horském prostředí. Nezapomenutelným zážitkem pak byly obě ochutnávky." — Mira Vlach
"Díky za bezva víkend! Čekala jsem suchopárnou oficiální akci naplněnou informacemi ze zákulisí webového života, zachráněnou pouze krásnými Beskydami a …chyba lávky. Přišla skvělá víkendovka s fajn lidmi, zajímavou koštovací přednáškou o víně, ochutnávkou čaje a zábavou na volné noze. Prostě pohoda. Takže vážení, už se těším na další ročník! Pojeďte taky, laťka je pěkně vysoko :)" — Soňa Felixová
"Rád poznávám nové lidi a možnost poznat někoho, s kým by se dala navázat spolupráce, byla taktéž poměrně lákavá. Jen jsem se trochu obával toho, jak bude vypadat sešlost lidí různého věku a zaměření. Skvělá degustace vína první den a ochutnávka čajů následující den umocnily, řekl bych, velmi příjemnou atmosféru a mé obavy se zcela vytratily. Bude-li se podobná akce opakovat, chtěl bych se jí opět zúčastnit. Není nad to strávit víkend někde v přírodě s možností poznat nové lidi, se kterými je navíc možno navázat profesní spolupráci." — Vláďa Novotný
"Setkání v Beskydech mne mile překvapilo, když začalo gradovat hned, jak jsme dorazili. Prožili jsme krásný, pohodový víkend, seznámili se s mnohými zajímavými lidmi a jejich prací. Doprovodný program ve formě ochutnávky vína byl poučný a velmi příjemný. To samé platí o sobotní čajové degustaci s Jirkou Boháčem a jeho "uměním" vařit čaj :) Večer končil diskotékou, kde se nás pár skvěle vybláznilo. Společně s výletem do přírody, návštěvou ekofarmy v Muchovicích a jízdou na koni to fakt nemělo chybu. Doufám, že se sraz bude napřesrok opakovat a sejdeme se přinejmenším v tak hojném počtu jako tentokrát." — Gabriela Turocziová
"Setkání v Beskydech mě příjemně překvapilo. Ze všech zúčastněných jsem cítil pozitivní naladění, které ještě umocnila perfektní vinná degustace Milana Sedláčka. Mrzí mě, že jsem musel už v sobotu zpátky do Ostravy a o to více se těším na další setkání v příštím roce, zvláště pak na slibované hudební vystoupení Petr Duška :-)" — Petr Dufek

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí