Vybíráme pro vás to nejzajímavější ze stovek českých i zahraničních zdrojů a vydáváme také spoustu vlastního obsahu. Připravují Dan Šácha a Robert Vlach. Dobré tipy vítány.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
PharmDr. Margit Slimáková před rokem rozjela úspěšné školení Jídlověda a teď připravila zkrácenou 90minutovou verzi jako videokurz pro Seduo.cz. Žádné striktní stravovací způsoby, ale jasné a reálné doporučení na zdravé jídlo a životosprávu — jako dělané pro nás freelancery.
Znáte Dropbox Paper? Je to hodně povedený online zápisník s čistým prostředím a taky dobrá alternativa třeba ke Google Docs pro tvorbu a rychlé sdílení dokumentů nebo poznámek v týmu — hlavně, když rádi pracujete s více soubory, jako jsou videa, fotky, mapy, odkazy na sociální sítě nebo hudba, na které se tady dá snadno odkazovat a vkládat je přímo do dokumentu.
Michal Kurfürst se jako jeden z mála českých producentů věnuje primárně nahrávání audioknih. Produkoval mj. řadu velmi úspěšných titulů nakladatelství Melvil včetně 30hodinové nahrávky Na volné noze a jeho knihy patří v žánru non-fiction k těm nejlépe hodnoceným — za audioknihu Nikdy nedělej kompromis byl dokonce nominován na ocenění Český bestseller. Literatura faktu přitom podle něj není jednoduchý žánr: „Přečíst knihu o osobním rozvoji tak, aby to nebylo nudné, to chce opravdu dobrého herce.“
Sledujte na našem podcastu či YouTube:
Adam Neubauer je jedním z nejúspěšnějších baristů v Česku, na začátku přitom kávu vůbec nepil a k vlastnímu podnikání ušel dlouhou cestu — z Olomouce přes Londýn a Prahu až do Brna, kde teď provozuje vlastní Monogram Espresso Bar. V roce 2015 se umístil jako 10. na světovém mistrovství a dnes mj. vede baristické kurzy a školení pro začínající i pokročilé kolegy z oboru.
„Kvalita musí být nekompromisní. Bez výmluv a výjimek. Buďte důslední. Ať se zákazník může spolehnout, že vaše káva bude vždy na 100 procent. Náhodný turista musí dostat stejný servis jako nejlepší kamarád. Nastavte laťku vysoko a udržte ji, i když se spousta věcí stane rutinou.“
Všimli jste si, jak moc spánek ovlivňuje kvalitu vaší práce? Na volné noze máme vzácnou výsadu, že můžeme vstávat podle svého přirozeného biorytmu a ne podle toho, kdy šéf zavelí. Přesto se spousta lidí o spánek okrádá. Ke své škodě. I proto je skvělé, že Melvil nyní vydává nejvlivnější knihu o spánku posledních let, která je i při své vědeckosti ryze praktická.
Z recenze: „Tohle není kniha, ale manuál k utajené superschopnosti nás všech: kvalitnímu spánku, který léčí, regeneruje a udržuje naše tělo i mozek v perfektní kondici. Jedna z nejdůležitějších knih o zdraví vůbec.“
Naprosto zásadní rozhovor s vývojářem Nette Framework Davidem Grudlem o jeho open-source podnikání na volné noze.
Jiří Koláček zatoužil po chuti žitného chleba, který znal z dětství, a tak začal péct podle vlastního receptu nejdříve jen sám pro sebe. Teď společně s dcerou už třetím rokem rozvíjí a provozuje vyhlášenou Koláčkovu pekárnu a jeho chleba patří k těm nejlepším v Česku. Více v tomto článku.
„Pekl jsem po nocích při lahvi vína ve staré elektrické troubě. Za noc jsem upekl třeba pět chlebů a myslel jsem si, jaký to je fantastický výkon. Když přišla první velká zakázka na svatbu jednoho multimilionáře, přišlo mi, že to nemůžu vůbec zvládnout. Bylo to 20 chlebů.“
PS: Obsáhlý rozhovor s panem Koláčkem před časem natočila i PharmDr. Margit Slimáková pro svůj YouTube kanál.
Jestli vás zajímá něco k podnikání v kreativních oborech, Michael Petrus a Tomáš Sobel chystají na zítřejší večer první živý stream svého projektu Kreativní Kreatury — kluci budou odpovídat na otázky, které můžete poslat třeba přes kontaktní formulář na webu a taky dávat zpětnou vazbu na vaše portfolia nebo weby.
Přejeme příjemný poslech na YouTube:
Lifehacker Tomáš Baránek se jako geek a spolumajitel fenomenálního nakladatelství Jan Melvil Publishing bytostně zajímá o vychytávky a budoucí trendy, o nichž většina lidí ještě ani netuší, že existují. A nejen to. Snaží se lifehacking demytizovat prostřednictvím blogu Lifehacky.cz a svým přístupem během poslední debaty na červnovém srazu Na volné noze v Praze nadchnul i nás.
Sledujte na našem podcastu či YouTube:
Aktuální pohled na podnikání v gastronomii očima Zdeňka Pohlreicha v novém rozhovoru pro DVTV: „Pro to, abyste uspěl v gastronomii, potřebujete mnohem víc, než před deseti lety, tehdy stačila velká porce, obloha a nízká cena. Zákazníci jsou mnohem náročnější, Gastronomie se začala překotně vyvíjet a strašná spousta lidí nemá na to, aby mohla podnikat úspěšně.“
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.