Do jaké míry může umělá inteligence nahradit překladatele? V aktuálním rozhovoru na DVTV toto téma přiblížil překladatel Viktor Janiš.
Pokud nemáte možnost sledovat celé video (část je zdarma na Streamu), hlavní myšlenky shrnul Viktor na svém Facebooku, kde mj. píše:
„V debatách o AI v překladu je obzvláště frustrující, že člověk publiku nedokáže vysvětlit to, co vstřebal během studia translatologie a hlavně po desítkách let praxe. Počínaje tak základní věcí jako to, že překlad je složitá socio-lingvistická operace. Že překlad není žádná šifra, která se dá vyluštit, ale pokus přesadit květinku do jiné půdy, nejlépe s celým kořenovým balem. Ten kořenový bal, to je kultura, z níž ten text vyrůstá, tisíce a tisíce konceptů, asociací, okřídlených rčení, idiomů, které jeden národ pokládá za samozřejmé, zatímco druhý jim nerozumí – třeba britský understatement, české „zajdeme na jedno“, Sultán a Tyrl, Charge of the Light brigade, „nežere maso, nepozná vtip“, stiff upper lip.“
Zajímavá je rovněž navazující debata, kterou video vyvolalo — na rozhovor v posledním newsletteru odkazuje publicista Miloš Čermák, který se tematice AI dlouhodobě věnuje a v textu zmiňuje taky některé protiargumenty:
„Viktor se mýlí třeba v tom, že generativní AI nedokáže pochopit ironii či humor. Není to pravda, z mé zkušenosti spíš plyne, že obojí dnes chápe AI lépe než průměrný člověk.“
Ve dvou příspěvcích pak na svém Facebooku celou problematiku blíže komentuje taky vývojář David Grudl, mj. autor výborného webu Uměligence.
Mimochodem, s Davidem jsme natočili výborný (a tradičně pěkně dlouhý) podcast mj. právě o AI. Online bude během následujících dvou týdnů.
Co je kreativita a dá se vůbec naučit? „Jedna definice říká, že je to schopnost vidět spojení ve věcech, ve kterých ostatní spojení nevidí,“ říká Michelle Losekoot v podcastu Věci s Denisou Hrubešovou. V hodinovém rozhovoru mluví Michelle o tom, jak vlastní kreativitu trénovat a co pomáhá v jejím rozvíjení. Popsala ale taky, co ji přivedlo k psaní knih nebo jak to má v životě s disciplínou.
Špičkoví baristé Petra Střelecká a Adam Obrátil z Industra Coffee vás v našem novém videokurzu naučí připravit kávu doma či v kanceláři běžnými metodami tak, že bude chutnat stejně dobře jako v té nejlepší kavárně.
Číst dál„Psaní e-mailů má taky svou etiketu,“ říká Martin Kavka a popisuje zásady, kterými se v rámci e-mailové komunikace řídí — včetně toho, že na zprávy není nutné odpovídat hned.
Ve videu taky vysvětluje:
Pusťte si celé e-mailové desatero coby lekci zdarma z našeho videokurzu Mistrovství e-mailu s Martinem Kavkou.
Nemusíte být extrovert ani mít profi výbavu, abyste zaujali na sítích, naznačuje Karolína Kachyňová. V dvoudílném rozhovoru pro server Podnikatel.cz sdílí praktické tipy pro drobné podnikatele, kteří chtějí začít točit videa, ale zatím váhají.
„Lidi věří na talent, na všechno možné, ale reálně se dá většina věcí naučit tréninkem. A nemyslím si, že mluvit na kameru nebo vystupovat ve videích je otázka toho, zda je člověk introvert nebo extrovert,“ říká v článku Karolína.
Chcete dostat vaše téma, značku nebo firmu do médií? Nejdříve je třeba pochopit, jak vypadá práce novináře.
Pusťte si na YouTube zdarma lekci z našeho mistrovského videokurzu Cesta do médií s Alicí Kavkovou.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.