Vybíráme pro vás to nejzajímavější ze stovek českých i zahraničních zdrojů a vydáváme také spoustu vlastního obsahu. Připravují Dan Šácha a Robert Vlach. Dobré tipy vítány.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Uznávaný designér Tobias van Schneider, který spolupracoval mj. se Spotify, NASA i Google, srovnal své zkušenosti z různých typů práce a popsal, co se mu osvědčilo nejlépe. V českém překladu teď jeho příspěvek publikoval CzechCrunch.
„Když jsem se podíval zpět na svoji relativně krátkou kariéru, došlo mi, že jsem si během let prošel prakticky všemi druhy práce. Od klasického zaměstnání ve startupu i korporaci na plný úvazek přes práci na volné noze pro množství klientů až po budování vlastních projektů a firem. A přišel jsem na to, že každý z těchto typů práce má svá pro a proti, které bych chtěl v následujícím textu porovnat a připomenout.“
Andrea Tsurumi je úspěšná ilustrátorka na volné noze, která vedle vlastních projektů tvoří mj. pro klienty jako The New York Times nebo Penguin Random House. Za své komiksy získala několik ocenění a v rozhovoru pro 99U před časem popsala, jaký dopad měl na její práci přechod z agentury na volnou nohu, co jí motivuje nebo jak přistupuje ke kritice:
„Hodně dám na zvyky, ale jedna z nejlepších věcí, jaké jsem se při řízení své práce naučila, je:
Romantické představy o vlastní kavárně nebo cukrárně má řada podnikatelů. Než ale vůbec začnete, je třeba zvládnout byrokratickou zátěž a získat kladné stanovisko, případně ohlásit činnost u 15 až 20 státních institucí. iDNES.cz píše, na jaké kroky a kontroly se před a po otevření provozovny připravit.
Jan Klouček studoval matematickou analýzu, které se chvíli věnoval i profesně, nakonec ho ale přilákalo dýmkařské řemeslo. Učit se začal přímo v jeho kolébce na dýmkařské akademii ve francouzském Saint-Claude a od roku 1999 vyrábí dýmky profesionálně pod vlastní značkou JanPipes.
V článku hovoří o autorských fajfkách, které tvořil i pro mistrovství světa a dnes mj. pořádá taky osvětové workshopy, kde zájemce učí, jak si takovou dýmku mohou sami vyrobit.
„Někteří zákazníci, když už si dýmku koupí, si ji chtějí příště vytvořit sami. Takže přijdou na workshop. A když mají vlastní zkušenost, možná i lépe pochopí, proč má určitá ručně vyráběná dýmka právě takovou cenu, jakou má – třeba kolem pěti, deseti tisíc korun.“
Znáte Dropbox Paper? Je to hodně povedený online zápisník s čistým prostředím a taky dobrá alternativa třeba ke Google Docs pro tvorbu a rychlé sdílení dokumentů nebo poznámek v týmu — hlavně, když rádi pracujete s více soubory, jako jsou videa, fotky, mapy, odkazy na sociální sítě nebo hudba, na které se tady dá snadno odkazovat a vkládat je přímo do dokumentu.
Adam Neubauer je jedním z nejúspěšnějších baristů v Česku, na začátku přitom kávu vůbec nepil a k vlastnímu podnikání ušel dlouhou cestu — z Olomouce přes Londýn a Prahu až do Brna, kde teď provozuje vlastní Monogram Espresso Bar. V roce 2015 se umístil jako 10. na světovém mistrovství a dnes mj. vede baristické kurzy a školení pro začínající i pokročilé kolegy z oboru.
„Kvalita musí být nekompromisní. Bez výmluv a výjimek. Buďte důslední. Ať se zákazník může spolehnout, že vaše káva bude vždy na 100 procent. Náhodný turista musí dostat stejný servis jako nejlepší kamarád. Nastavte laťku vysoko a udržte ji, i když se spousta věcí stane rutinou.“
Naprosto zásadní rozhovor s vývojářem Nette Framework Davidem Grudlem o jeho open-source podnikání na volné noze.
Jiří Koláček zatoužil po chuti žitného chleba, který znal z dětství, a tak začal péct podle vlastního receptu nejdříve jen sám pro sebe. Teď společně s dcerou už třetím rokem rozvíjí a provozuje vyhlášenou Koláčkovu pekárnu a jeho chleba patří k těm nejlepším v Česku. Více v tomto článku.
„Pekl jsem po nocích při lahvi vína ve staré elektrické troubě. Za noc jsem upekl třeba pět chlebů a myslel jsem si, jaký to je fantastický výkon. Když přišla první velká zakázka na svatbu jednoho multimilionáře, přišlo mi, že to nemůžu vůbec zvládnout. Bylo to 20 chlebů.“
PS: Obsáhlý rozhovor s panem Koláčkem před časem natočila i PharmDr. Margit Slimáková pro svůj YouTube kanál.
Jestli vás zajímá něco k podnikání v kreativních oborech, Michael Petrus a Tomáš Sobel chystají na zítřejší večer první živý stream svého projektu Kreativní Kreatury — kluci budou odpovídat na otázky, které můžete poslat třeba přes kontaktní formulář na webu a taky dávat zpětnou vazbu na vaše portfolia nebo weby.
Přejeme příjemný poslech na YouTube:
Aktuální pohled na podnikání v gastronomii očima Zdeňka Pohlreicha v novém rozhovoru pro DVTV: „Pro to, abyste uspěl v gastronomii, potřebujete mnohem víc, než před deseti lety, tehdy stačila velká porce, obloha a nízká cena. Zákazníci jsou mnohem náročnější, Gastronomie se začala překotně vyvíjet a strašná spousta lidí nemá na to, aby mohla podnikat úspěšně.“
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.