Vybíráme pro vás to nejzajímavější ze stovek českých i zahraničních zdrojů a vydáváme také spoustu vlastního obsahu. Připravují Dan Šácha a Robert Vlach. Dobré tipy vítány.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Textař Otto Bohuš dal volně k dispozici svůj brief pro klienty — sadu jednoduchých otázek, se kterými obvykle začíná, aby mohl s kýmkoli rozumně spolupracovat. Článek sice vyšel už před pár roky, zásady ale pořád platí a dají se vztáhnout i na další profese.
Ottovo varování: Tento článek přeskočte, pokud nevěříte na selský rozum – a zdá se vám normální používat výrazy jako „tonalita kampaně“ či „repozicioning brandu“.
Uznávaný designér Tobias van Schneider, který spolupracoval mj. se Spotify, NASA i Google, srovnal své zkušenosti z různých typů práce a popsal, co se mu osvědčilo nejlépe. V českém překladu teď jeho příspěvek publikoval CzechCrunch.
„Když jsem se podíval zpět na svoji relativně krátkou kariéru, došlo mi, že jsem si během let prošel prakticky všemi druhy práce. Od klasického zaměstnání ve startupu i korporaci na plný úvazek přes práci na volné noze pro množství klientů až po budování vlastních projektů a firem. A přišel jsem na to, že každý z těchto typů práce má svá pro a proti, které bych chtěl v následujícím textu porovnat a připomenout.“
Andrea Tsurumi je úspěšná ilustrátorka na volné noze, která vedle vlastních projektů tvoří mj. pro klienty jako The New York Times nebo Penguin Random House. Za své komiksy získala několik ocenění a v rozhovoru pro 99U před časem popsala, jaký dopad měl na její práci přechod z agentury na volnou nohu, co jí motivuje nebo jak přistupuje ke kritice:
„Hodně dám na zvyky, ale jedna z nejlepších věcí, jaké jsem se při řízení své práce naučila, je:
Romantické představy o vlastní kavárně nebo cukrárně má řada podnikatelů. Než ale vůbec začnete, je třeba zvládnout byrokratickou zátěž a získat kladné stanovisko, případně ohlásit činnost u 15 až 20 státních institucí. iDNES.cz píše, na jaké kroky a kontroly se před a po otevření provozovny připravit.
Hledáte lifehack, díky kterému dosáhnete dokonalosti? Quartz píše o jednom, co zaručeně funguje:
„Tajemství je jednoduché. Prostě začněte pracovat. Je to proces. Hezky jeden krok za druhým. Jinými slovy, vy sami jste tím lifehackem, na který čekáte. Nebo jím být můžete, když přijmete skutečnost, že nejlepší a nejefektivnější cesta k úspěchu je taky trochu nudná. V naší roztržité kultuře jsme povzbuzování k tomu, abychom věřili, že když si přečteme další článek, objevíme, že existuje perfektní aplikace nebo systém, metoda či guru, ta ideální ranní rutina, která nás udrží na správné cestě a udělá nás efektivnějšími. Žádná magická pilulka ale není. Musíte zkrátka začít a pustit se do práce.“
Hostem nového audio podcastu Dana Tržila z denní série Na vlně podnikání je tentokrát Jiří Doležal, spoluautor úspěšného papírového diáře Doller — takže se dnešní povídání zákonitě točí hlavně kolem plánování, sebedisciplíny a taky produktivních pracovních návyků.
Přejeme příjemný poslech na Spotify:
Jan Klouček studoval matematickou analýzu, které se chvíli věnoval i profesně, nakonec ho ale přilákalo dýmkařské řemeslo. Učit se začal přímo v jeho kolébce na dýmkařské akademii ve francouzském Saint-Claude a od roku 1999 vyrábí dýmky profesionálně pod vlastní značkou JanPipes.
V článku hovoří o autorských fajfkách, které tvořil i pro mistrovství světa a dnes mj. pořádá taky osvětové workshopy, kde zájemce učí, jak si takovou dýmku mohou sami vyrobit.
„Někteří zákazníci, když už si dýmku koupí, si ji chtějí příště vytvořit sami. Takže přijdou na workshop. A když mají vlastní zkušenost, možná i lépe pochopí, proč má určitá ručně vyráběná dýmka právě takovou cenu, jakou má – třeba kolem pěti, deseti tisíc korun.“
Jak najít nejvhodnější čas pro konkrétní pracovní nebo třeba osobní činnosti a jak napumpovat a udržet motivaci pro okamžiky, kdy sice máte super plán, ale ani za mák se vám nechce do jeho realizace. Dan Gamrot v aktuálním článku vychází mj. z úspěšné knihy Daniela Pinka Kdy, která zrovna vyšla u Jan Melvil Publishing, a popisuje 5 zásadních kroků pro lepší plánování úkolů a aktivit:
PharmDr. Margit Slimáková před rokem rozjela úspěšné školení Jídlověda a teď připravila zkrácenou 90minutovou verzi jako videokurz pro Seduo.cz. Žádné striktní stravovací způsoby, ale jasné a reálné doporučení na zdravé jídlo a životosprávu — jako dělané pro nás freelancery.
Znáte Dropbox Paper? Je to hodně povedený online zápisník s čistým prostředím a taky dobrá alternativa třeba ke Google Docs pro tvorbu a rychlé sdílení dokumentů nebo poznámek v týmu — hlavně, když rádi pracujete s více soubory, jako jsou videa, fotky, mapy, odkazy na sociální sítě nebo hudba, na které se tady dá snadno odkazovat a vkládat je přímo do dokumentu.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.