Co dělat — 35 známých freelancerů o podnikání a práci v nouzovém režimu

30. března 2020

Uznávaní nezávislí profesionálové nám poslali své komentáře k aktuální situaci a rady, co dělat v podnikání, aby obstálo i v době koronaviru.

Co dělat
ilustrace Vhrsti

Následující soubor textů vznikl za mimořádných okolností, které si zaslouží stručný komentář:

V týdnu od 16. března, který následoval po vyhlášení nouzového stavu, zaplavila Česko největší vlna solidarity v novodobé historii. V rámci projektu Na volné noze jsme se v té chvíli zaměřili hlavně na dobrou informovanost podnikatelské veřejnosti. Ze záplavy zpráv a nově publikovaného obsahu jsme lovili to nejdůležitější a posílali to rychle dál přes náš Facebook, LinkedInTwitter — to zůstává naší prioritou i pro následující týdny, a proto uvítáme vaše tipy.

V dalším týdnu od 23. března jsme obeslali tisícovku našich členů, abychom zjistili, co by jim v této situaci nejvíce pomohlo. S přehledem zvítězily praktické tipy zkušených freelancerů. A pak už to šlo ráz naráz. Oslovili jsme několik desítek uznávaných profesionálů z nejrůznějších oborů. Nikdo neodmítl. Výsledkem je tento unikátní výběr komentářů a doporučení, sestavený a zredigovaný v rekordním čase. Autorům bych chtěl tímto veřejně obrovsky poděkovat za ochotu i rychlost.

Většina níže uvedených textů vznikla ve dnech 25.–27. března 2020, což prosím mějte na paměti, zejména pokud je budete číst po delším čase, kdy už může být situace úplně jiná. Všichni autoři psali s cílem pomoci nám ostatním na volné noze se zorientovat v nové situaci. Někteří k tomu přistoupili ryze pragmaticky, jiní se zamysleli nad celkovými dopady na podnikání a trhy. Celkově jde však o tak silný soubor pohledů a myšlenek, že jej vřele doporučuji přečíst celý až do konce.

Držte se a hlavně pevné zdraví, tohle zvládnem ✌

Robert Vlach (editor)

P.S. Audiolibrix tento článek zpracoval do podoby bezplatné 2hodinové audioknihy.

Obsah

Pavel Dvořák — průvodce Čínou a tlumočník čínštiny (10 let žije a pracuje v Číně)

Podnikám v turismu, který koronavirus postihl jako první. Mé zájezdy jsou do Číny. Takže mé podnikání padlo dřív, než se dotklo většiny ostatních cestovních kanceláří. I když jsem před tím zpočátku zavíral oči a doufal, že na podzim bude život pokračovat dál jako dřív, už to nedělám. Přišla krize, která změní svět a ten už nikdy nebude jako předtím. Osobně doufám, že bude lepší, ale jsem přesvědčený, že bude jiný.

Každá krize je zároveň příležitost. Příležitost, jaká přijde jednou za život. Přestal jsem doufat, že možná za rok, za dva mi zase začnou zájezdy. Nevěřím tomu. Lidé časem začnou znovu cestovat, ale turismus už nebude jako dřív (což je i dobře, protože už byl neudržitelný). Spousta věcí po této krizi nebude jako dřív. Můžete to brát jako špatnou, ale i jako dobrou zprávu. Nejvíc získáte, když budete počítat s nejhorším scénářem toho, co se právě děje.

Zatímco budou lidi doma čekat, co se stane a koukat na Netflix, já plánuji pracovat třikrát usilovněji než dřív. Nemám jasnou vizi, kam jdu. Změny, kterými jako společnost procházíme, se sotva začaly dít a nikdo neví, jak to dopadne. V prvním stádiu se proto chci věnovat sebevzdělávání, marketingu a postupné transformaci mého podnikání. Zároveň chci pozorně sledovat svět okolo a čekat na první příležitost, která se objeví. Protože v období krize je jich nejvíc. A štěstí přeje připraveným. Dnes jsou relativně v klidu ti, kteří se na současnou krizi připravili dopředu. A totéž platí o budoucnosti. Začněte se už nyní připravovat na svět 2.0. Ještě nikdy jsme nemohli sledovat takto velké změny v reálném čase.

Pokud stále doufáte, že za pár měsíců budete pokračovat v tom, co jste dělali před měsícem, děláte asi chybu. Krize tu nebude pár měsíců, bude tu mnohem déle. A je dost dobře možné, že to, co jste dělali doteď, nebude už více potřebné a důležité. Myslím si, že lidé a firmy po tomto nárazu přehodnotí, jak se chovají a jak utrácejí. A tato, v konečném důsledku zdravá rozhodnutí, budou mít vliv na mnohá podnikání, která stála jen na tom, že jsme se měli opravdu dobře. Protože tak dobře se zase dlouho mít nebudeme.

Michelle Losekoot — digitální vypravěčka a spisovatelka

Krize jsou tu od toho, aby nám složily účet za dobu, kdy jsme se měli dobře. Podtrženo sečteno: cos dělal v „době míru”, tedy v době, když jsi nic dělat nemusel? A dělal jsi víc, než bylo nutné? Ukládal jsi, když bylo jednodušší to rozfrcat? Makal si na sobě, i když běžel nový seriál na Netflixu? Pečoval si o lidi kolem, i když si toho zrovna sám měl nad hlavu?

Každý teď civíme na svůj účet. Mnohým z nás se ten účet nelíbí, to je jasné. Přece jen všichni vystavujeme raději účty někomu jinému, než že je od někoho přijímáme. Jenomže tenhle účet je dost cennej a je dobrý se na něj pořádně podívat. Je to totiž zároveň kompas a návod na to, co dělat v dalším období míru. Protože od toho tu krize jsou. A než to další období hojnosti a klidu přijde, můžeme zatím:

  1. Nedělat vůbec nic. Mnoho z nás roky dlouho a kvalitně neodpočívalo, mnoho z nás to už ani neumí. Přestaňme se vzájemně stresovat články Jak využít karanténu efektivně! a pokud vám to finanční a rodinná situace dovolí, odpočívejte.
  2. Studovat. Kurzy, webináře, knihy: co jste se chtěli naučit a neměli na to čas, nebo to dělali po nocích?
  3. Vyšperkovat sebeprezentaci. Jak je na tom váš web, sociální sítě atd.? Máte všude aktuální informace? Relevantní reference? Vypadá to celé fresh a k světu? Udělejte si audit a sestavte si ko-neč-ně smysluplnou strategii. (Pomoc vám s tím může… ehm… taková žlutá knížka.)
  4. Začít svůj vlastní projekt. Ano, TEĎ je čas začít psát tu knihu, blog, dělat na albu, výstavě atd.

I kdybychom měli aktuální období volnějšího režimu využít „pouze“ na jakýsi generální úklid ve své hlavě, na svém Google Disku, Dropboxu, harddisku a v seznamu přátel a klientů, bude to cenné. Jde jen o to nepanikařit a neproměnit roky tvrdého studia a práce v online výprodej svých myšlenek, aby nám neklesl příjem. To dáme.

A ještě profesní tip: Přečtěte si můj článek Jak na sítě v době koronaviru.

Petr Mára — technologický evangelista a expert na produkty Apple

Osobně jsem v posledních dnech prošel fázemi určité beznaděje a obavy (to když jsem si uvědomil, že moje podnikání postavené na osobním kontaktu zmizelo na pár měsíců dopředu) až po nadšení z učení se nových věcí, hledání řešení, kreativity. Obě fáze se střídají, ale jejich intenzita už není tak velká a začíná převládat spíše ten pohled „Bude to těžké, ale je to ohromná příležitost“. Nemá smysl celou situaci zlehčovat, ekonomicky to je a bude rána, na druhou stranu všechny hráče nutí se adaptovat, a to je proces, kde jsme my, lidé, extrémně silní. Osobně se snažím maximálně využít toto „vzduchoprázdno“ na kreativní hledání řešení pro současnou situaci, řešení cashflow a podobně… a zároveň koukám dopředu a připravuji se na to, až se vše za pár (týdnů? měsíců?) začne vracet do normálních kolejí. Je dobré být připraven. A hlavně se nezastavovat. Něco dělejte. Využijte tento časoprostor na maximum. O těchto změnách budete jednou vyprávět vnoučatům. Co jim řeknete, že jste dělali?

Michal Hanych — daňový právník

V krizi není čas na hezké věci, ale na ty funkční. Stejně jako u první pomoci. Jako první zastavte krvácení. U freelancera znamená ekonomické krvácení negativní cashflow. Minimalizujte škody. Seškrtejte maximálně výdaje. Dohodněte si odložení nebo pozastavení plateb s dodavateli. Naopak, pokud nemáte aktuálně dostatečné finanční rezervy, snažte se vybrat peníze dopředu, zálohově. Dobře k tomu mohou sloužit předplacené balíčky služeb. Jestli navazujete novou spolupráci, chtějte zálohu předem. Chovejte se, jako byste dnes úplně znova začínali s podnikáním a zahoďte staré zvyky nebo předpoklady.

Co do daní, freelancer naštěstí nemusí platit daň z příjmů (ani sociální nebo zdravotní) z nezaplacených faktur. To je velká výhoda oproti podnikání v rámci s.r.o. Jestli jste plátci DPH, bohužel musíte ale zaplatit DPH i z nezaplacených faktur. Díky novému státnímu opatření nemusíte platit od března do srpna předepsané zálohy na sociální pojištění a v ročním vyúčtování se vám sníží celkové pojistné o částku odpovídající minimálním zálohám na důchodové pojištění za půl roku. Stejně tak se podle rozhodnutí vlády bude odpouštět zdravotní pojištění a v plánu je zřejmě i přímá finanční podpora pro OSVČ, kterým vláda uzavřela provozovny či znemožnila podnikání.

V oblasti práva platí dnes spíše než kdy jindy, že právo nestíhá reagovat na realitu. Právo totiž neposkytuje pro tuhle dobu dostatečně rychlé a účinné nástroje. Ohledně náhrady škody způsobené státem při provádění krizových opatření se již mluvilo, ale s ohledem na formální změnu opatření, která již nově vydalo Ministerstvo zdravotnictví, s žádnou náhradou škody od státu spíše nepočítejte. Vašim nejsilnějším nástrojem je smluvní volnost ohledně vyjednání změn současných závazků. Všichni chápeme, že je složitá doba a dá se vyjednávat znova.

Zuzana Bílková — majitelka manufaktury na vlněné přikrývky Besky (oceněná jako Živnostník roku 2014 či Žena roku 2018 v kategorii Byznys)

U nás v Besky zůstáváme pozitivní koronaviru navzdory a nadále pracujeme na plné obrátky. Je pravda, že jsme dočasně museli zavřít prodejnu pro osobní odběr, ale naše manufaktura i eshop České přikrývky jede dál a zásilky doručuje PPL až ke dveřím našich zákazníků. Každý den po jejich odbavení se teď vrháme do šití bavlněných roušek, které pak přikládáme zdarma k objednávkám a rozdáváme, kde jsou v našem okolí nejvíce zapotřebí. A pomáháme také jedné spřátelené šicí dílně s velkou zakázkou na výrobu prádla pro domov seniorů.

Při výrobě roušek jsme si po delší době vyzkoušeli šít monotónně, na čas a v jedné pozici. Ó, jak je to odlišné oproti naší běžné pestré práci s ovčí vlnou! Vše se ale nese v neskutečné týmové atmosféře. Ruku k dílu totiž přidaly i holky, které běžně ve výrobě nepracují. Ty nejprve dostaly přidělené lehčí úkoly typu stříhání šňůrek či zažehlování látek. Po tomto zahřívacím kole se však statečně pustily i do samotného šití na strojích. V této netradiční sestavě pak létala dílnou jedna vtipná hláška za druhou. Alča z kanclu: „Iren, ty na té Minervě šiješ jako Bůh!“ — Mistrová Irena: „Zato ty šiješ asi tak, jak já píšu na počítači.“ :)

Já s naší půlroční Sárou v nosičce se to celé snažím dokumentovat, abychom pak mohli podávat do světa hlášení o tom, jak nás v Beskydech dobrá nálada neopouští a že v našich dalekých končinách to bude mít ten virus sakra těžké! Vlněné přikrývky jsou tradiční, nadčasový produkt, ale teď i já sama cítím, že pro lidi zavřené doma v důsledku omezení vycházení, může být něčím mnohem víc — tolik potřebným dotekem přírody, vřelosti a něhy. A to je něco, co mě jako ženu, maminku a podnikatelku motivuje v téhle náročné době. Lásky a vlídnosti není nikdy dost.

Roušková patrola zasahuje
Roušková patrola zasahuje

Pavel Minář — konzultant pro IT a Google G Suite

  • 1. dějství: Mám božsky našlápnuto — Začátkem roku 2020 jsem se rozhodl, že omezím některé mé činnosti (např. implementace G Suite, protože Google zhoršil partnerům podmínky) a budu se soustředit na to, co mě nejvíce baví a co nejvíce vydělává — firemní školení. A šlo to moc dobře, na první polovinu 2020 mám už domluvené velké množství firemních školení. Bude to super rok.
  • 2. dějství: Karanténa, jak šel čas
    • Všechno je v prdeli — Většinu domluvených firemních školení klienti odřekli. V jeden okamžik jsem přišel o karty, na které jsem v prvním dějství vsadil. Umřeme hlady! Došlo mi víno.
    • Jsem jůtuber — Pořád někdo volá a ptá se, jak nastavit G Suite. Jak učit na dálku. Už mě to štve, tak konečně rozjedu YouTube na doméně Minar.TV. Natáčím krátká videa, abych nemusel pořád opakovat stejné věci dokola. Jedno z videí vložili do článku na iHned. Dobrej fičák.
    • Průmyslová špionáž — „Jdu“ se mrknout na online školení Freelo od Karla Dytrycha. Tyjo, ono to půjde i online! Další den sedím pět hodin na online školení Google Tabulek od Marka Prokopa. To opravdu půjde!
    • Mám na nájem — Je čtvrtý den karantény a do kalendáře mi naskákaly čtyři online konzultace. Jsem KO, ale dostal jsem něco zaplaceno. Jdu koupit víno.
    • Ráno se mi trochu motá hlava — Jdu se projít s Ivanou do lesa. Kecáme o tom, jak jsem přišel o většinu firemních školení a jak jsem naštvaný. A Ivana říká: „A nešlo by to online?“ No jasně, vždyť to už dávno vím. Ale houby dělám.
  • 3. dějství: Zas tak v pr*deli to není
    • Je to simple — O víkendu jsem sednul a s pomocí SimpleShopu udělal stránky s webináři G Suiteonline konzultacemi. Šel jsem s cenou hodně dolů, testuji zájem. A zájem je. Půjdu s cenou nahoru. Jen co doladím platbu kartami, aby to bylo ještě více simple.
    • Volá Google — Když jsem začínal na volné noze, bylo mým snem, že zavolají z Google a nabídnou mi spolupráci. Trvalo to jen 8 let, ale je to tu. Google chce prolinkovat má videa o práci na dálku na portál pro školy. To bude fičák.
    • Neumřeme hlady — Je 9. den karantény. V mailu mám objednávku. Zatím největší objednávku online školení. Za celou dobu, co podnikám, jsem ještě nevystavoval fakturu na tak vysokou částku!
    • I na víno bude — Za chvilku přišel další mail. S poptávkou na školení pro zaměstnance, kteří musí sedět doma na zadku. Až na to, že to bude v angličtině. Musím prosvištět anglická slovíčka. Grejt! (Píše se to tak, že?)

Přátelé, je to průšvih? Ano, je! Zvládneme to? Ano, zvládneme! A jaké to bude, až to pomine? Daleko lepší než v prvním dějství. Těším se.

Barbora Baronová — literární dokumentaristka a vydavatelka

Klíčovým slovem je pro mě udržitelnost – ať už ve smyslu velikosti mého byznysu, počtu produkovaných knih i projektů, na kterých pracuji, financování nebo časového horizontu práce. Na realizaci knih si nepůjčuju, vydávám jen tolik publikací ročně, kolik jsem jich schopna v tom kterém období ufinancovat. Dělám si plány na dva roky dopředu, abych mohla na krizi reagovat spíš až po jejím odeznění a moc neohrozit projekty, které už běží. Přestala jsem vstupovat do slibných projektů, kde si nerozumím se spolupracovníky, potažmo mě někdo k něčemu dopředu zavazuje a potenciálně ohrožuje. Vždycky mám na stole minimálně tři čtyři paralelní projekty, kterým se můžu věnovat, když něco nečekaně vypadne. Svou práci mám rozdělenou na komerční zakázky a nekomerční tvůrčí projekty. Když mi vypadnou komerční zakázky, využívám čas na svoje vlastní dokumentární projekty. I když z nich nemám okamžité ani zásadní příjmy, vnímám je jako dlouhodobou a smysluplnou investici, která se v budoucnu zúročí.

Strategii mám i na financování knižních projektů pro případ krize – naučila jsem se nechávat si dělat minimálně dvě varianty kalkulací; jedna je vždy ideální, zahrnuje realizaci projektu v nadstandardní podobě. Druhá je co možná nejvíc skromná, finančně udržitelná, zároveň ale ještě stále akceptovatelná všemi spolupracovníky. Mezi těmito verzemi je vždy dostatek prostoru na vyjednávání kompromisů.

Krizi vnímám jako prostor rychle se posunout se svým byznysem dopředu – neustále si dělám průběžné poznámky. Teď jsem je vytáhla a začala konat – včera jsme vydali první e-knihu, do toho si začínám rozvrhovat kapitoly knihy reflektující můj nakladatelský workshop, připravuji nový workshop o dokumentární práci, a ještě přemýšlím nad online konzultacemi, jak je konečně smysluplně rozjet. Jako nakladatelka tištěných knih jsem nikdy neměla v plánu jít do online prostředí, nyní ale překvapivě objevuji plusy mnou dříve odmítaných možností.

Samozřejmě i mě – zejména v důsledku finančního zhroucení české distribuční knižní sítě – nejdříve napadlo, jestli nemám okamžitě přestoupit do jiné, ne tolik „zbytné“ branže, jako je vydávání knih. Když ale záchvat paniky opadnul, uvědomila jsem si, že důležité je naopak nedělat žádné ukvapené závěry, ale držet si kurz a pokračovat v tom, co umím nejlépe. Momentální situaci beru jako výzvu, která můj byznys posílí, protože zúročím všechno to dobré, co jsem za předchozí roky do nakladatelství wo-men vložila. Byl by nesmysl začínat v jiné branži znovu na zelené louce.

Adam Zbiejczuk — expert na sociální média

Podnikání v éře vysoce komplexních systémů

Nejspíš teď čekáte nějakou dobrou radu od social-media experta nebo člověka, co má živnostenský list 18 let. Ale asi vás zklamu. Nevím. To, co mě napadá, platí dnes stejně jako před rokem a možná ještě víc.

Jistě jste slyšeli poučku, že vaše značka je to, jak vás vnímají ostatní, a ne to, co byste si vy přáli. Ale co to znamená v praxi? Speciálně jako freelancer máte obvykle jen jeden pokus na to vybudovat si dobré jméno. Chyby dělá každý, ale pokud nebudete jednat férově, je velmi pravděpodobné, že to dlouhodobě odnesete. V časech krize se to prokáže o to rychleji.

Hrajte na rovinu, zvedejte telefony, nedělejte za žádných okolností mrtvého brouka. Vůči klientům, vůči dodavatelům, vůči zaměstnancům. Buďte empatičtí, féroví, ale klidně i přísní. Nepleťte si podnikání s charitou. Pokud chcete dělat charitu, musíte nejdřív podnikat, abyste na to měli. Kdo se vrhne na šití roušek a pod rukama mu vybuchují zakázky, nepomáhá. Neohrožuje jen vlastní podnikání, ale dost možná i další lidí, kteří jsou na něj navázaní.

Žijeme v extrémně komplexní a propojené době. Možná to bude znít divně, ale od svých 15 let jsem se vlastně pořád divil, jak to, že vše vůbec funguje, když je to tak křehké. Čekal jsem, že se přeci něco musí stát. A teď, jak lakonicky poznamenal jeden kamarád, jsem stejně nepřipravený jako téměř všichni ostatní. Ale zároveň platí, že my lidé si zvykneme na všechno. Věřil by někdo 30 dní zpátky, že bude zažívat dnešní realitu? Že to je vůbec možné? Ale lidská mysl je nesmírně adaptivní. (Mimochodem, nepřijde vám někde v koutku mysli, že tohle se prostě nemůže dít, že se z toho vzbudíte, že se díváte na ne moc povedený seriál, kde se děj ještě ke všemu vleče, a i když víte, že na konci první série přijde pořádná čistka mezi hlavními postavami a hodně lidí umře, tak se zatím jaksi nic neděje?)

Společensko-ekonomické následky toho, jak krize zasáhne nejen nás nebo sousední země, ale i USA nebo zbytek světa, jsou naprosto neodhadnutelné. Dívat se dál než pár týdnů dopředu je podle mě čistý gamble. Co všechno byste si mysleli, že se určitě nemůže stát, a ono se to stalo, děje nebo stane za pár dní? Nepodmíněný příjem? Videocall místo osobního setkání s klientem, u kterého byste v životě nemysleli, že na to přistoupí? Znárodňování (či „nacionalizace“) klíčových odvětví? Cestovní restrikce, které pošlou digitální nomády místo do Thajska na Lipno? Nevíme.

A proto platí: back to basics.

Někdo má to štěstí, že se ho krize nedotkne nebo mu dokonce pomůže (upřímně, extrémně nízká nezaměstnanost už byla pro spoustu firem problém, teď se najednou objeví na trhu práce spousta šikovných lidí). Pak to chytněte za pačesy. Ale akcelerujte s rozumem. Možná to bude vypadat nadějně, ale já bych dnes do all-in sázek určitě nešel.

Pokud se u vás bude „jen“ šetřit a krátit, nic se neděje. To je přeci dobré i pro vás, pomůže to soustředit se, udělat si pořádek: Pryč s tou částí byznysu, co nevydělává; pryč se zbytečnými náklady; pryč s prokrastinací všeho druhu.

Pokud jste v oboru, který je přímo zasažen, zvažte: Máte možnost vymyslet nějaký rychlý hack? Prodávat poukazy? Rozjet něco online? Dojmout a mobilizovat své věrné zákazníky? Tady budou mít ti, co prodávají osobitost a příběhy, výhodu, ale ta nebude trvat dlouho. Podobně postižených bude spousta a pozornost je jen jedna. V krizi pak všichni otupíme a na krachující podniky, které nám byly blízké, si zvykneme, proto se nebojte apelovat na city a požádat o podporu hned, dokud to ještě funguje, brzy může být pozdě.

Dovolte mi dát i jednu nevyžádanou osobní radu: Udělejte si pořádek v hlavě. Sepište závěť. Přemýšlejte, jestli děláte, co vás naplňuje a jaké máte cíle. Podnikání není vše, aspoň pro většinu z nás. Pokud jste například v režimu „já se teď obětuju pro děti, aby se měly líp než já,“ ale kvůli tomu vám proklouzává jejich dětství mezi prsty, položte si otázku, jestli to je opravdu to, co chcete.

Ještě doporučení k těm sociálním sítím. Když jsem zmiňoval příběhy a výhodu toho je mít — sociální sítě, zejména vaše osobní, jsou v tomto velmi silnou zbraní. Není to fér vůči introvertům, ale kdo se umí dobře odprezentovat a prodat na svém LinkedInu, Facebooku, nebo kdekoli jinde (a nejde o počty příspěvků, ale o celkový obraz), má v každé krizi jednu silnou kartu navíc. A nejen v krizi, bude se vám hodit, i když nastanou lepší časy.

A na úplný závěr jedno doporučení, co naopak nedělat: Pokud máte dojem, že světu pomůžete sdílením motivačních výkřiků a hlášek typu „pokud jste říkali, že nemáte čas na cvičení, vzdělávání atd., teď už se nemáte na co vymlouvat“, tak nemáte pravdu. Platí to pro vás? Buďte rádi a pusťte se do toho. Ale je spousta lidí, kteří situaci třeba nenesou tak dobře: bojí se o své blízké, kteří bojují v první linii; jsou třeba obecně úzkostlivější nebo mají jiné psychické obtíže a dnešní situace jim dává hrozně zabrat; vyhodili je z práce a nebo to čekají každou chvíli; musí se starat o jedno nebo víc dětí, k tomu zvládat domácnost i práci, protože jejich šéfové a klienti čekají pořád stoprocentní výkony. A když koukají na všechny ty chytré rady, tak mají jen výčitky, že to nezvládají líp. Obecně kulturu motivačních citátů moc nemusím, ale teď mi leze na nervy dvojnásob.

Petra Větrovská — PPC specialistka

Už 7. rokem dělám kampaně pro cestovku, takže krize přímo zasáhla i mého klienta ještě v době, kdy v ČR žádná nouzová opatření nebyla na pořadu dne. Dalo mi to tak trochu náskok. Náhlou změnu a nedostatek času si vše promyslet vidím jako velké riziko. Unáhlená rozhodnutí a zbrklé reakce, vycházející ze strachu místo z dat, vedou k chybám. Hodně inzerentů v panice vypnulo kampaně zbytečně brzy, i v segmentech, které postižené zatím vůbec nejsou. Pomalu už je vidět, že si to někteří uvědomili a vrací se zpět. Je důležité být opatrný, mít přehled, ale nepanikařit.

Jako by se roztrhl pytel s články o využití volného času k velkým věcem, vytváření a plnění todolistů a dohánění všeho, co jsme za celý život nestihli. Tato situace je ale velký stresor sama o sobě. Pro většinu lidí obrovská změna v pracovním i osobním životě, doplněná o bořící se jistoty. Člověk si teď ale musí hlavně chránit zdraví, psychickou pohodu, vztahy a základní příjem. Ne na sebe vytvářet další tlak. Kdo má nápad a chuť na nový skvělý projekt, ať do toho jde, kdo ne, ať se tím nezatěžuje.

Čecha nedefinuje tleskání v letadle, ale to, co se děje teď. Schopnost poradit si v každé situaci, zmobilizovat síly, adaptovat se na změnu a být solidární. To jsou vlastnosti, se kterými zvládneme vše, jakkoliv to bude těžké. Nejsem ráda za příčinu a okolnosti, za jakých se to děje, ale vznikají krásné nápady, otevírá se i mnoho příležitostí. S otevřenou pusou sleduju gastro, jak podniky z offline prostředí zareagovaly – kavárny dokáží doslova přes noc spustit eshop, restaurace vlastní rozvoz. A lidé je podporují svými nákupy.

Vojtěch Jurík alias Vhrsti — ilustrátor

Abych se vyhnul klišé o nových příležitostech, které máme v podobných situacích hledat, uvedu příběh argentinského kreslíře komiksů, který si říká Liniers. Hodně na něj teď myslím, protože v době krachu argentinského hospodářství — tedy v tu nejméně příhodnou dobu — mu začaly tamní noviny vydávat každodenní strip plný těch nejnepravděpodobnějších postaviček: skřítků, tučňáků, malé knihomolky s plyšovým medvědem… A tyhle podivné komiksy nejen že se pro autora staly nečekanou obživou, ony dost možná zachránily i samotné noviny. Lidé si je totiž brzy začali kupovat nikoliv kvůli zdrcujícím zprávám, ale právě proto, aby se v těžké době potěšili v poetickém světě Liniersovy imaginace.

Co tím chci říct? Příležitosti na nás čekají bez ohledu na vnější okolnosti. Jen je teď třeba víc než kdy jindy myslet na to, jak já mohu být druhým užitečný. Jak to, co umím, může pomoci světu?

Co mě baví / Co lidé chtějí = Byznys

Moje práce má jistou setrvačnost. Kreslím zakázky domluvené dávno dopředu. Jediné, co mě tak v nastalé situaci mrzí, jsou zrušené (častěji spíš odložené) besedy s dětmi ve školách a knihovnách. Naopak je teď enormní zájem o kreslené vtipy. Lidi se zjevně chtějí bavit a já na svůj blog Vhrsti.cz přispívám v podstatě výhradně kresleným humorem.

Když se stane, že člověk dokreslí poslední zakázku a žádné další nepřicházejí, je důležité nepřestat. Připomenu si, že kreslit jsem přece nezačal jenom pro peníze, ale proto, že mě to bavilo. Neztraťme rutinu, neztraťme motivaci, neztraťme radost. Tím, kdo potřebuje naše služby, jsme i my sami.

Lepší a horší období přicházejí nejen globálně, ale i v osobním životě každého z nás. Je to přirozené a nevyhnutelné. Zachovejme chladnou hlavu, zklidněme mysl, zhluboka se nadechněme a pusťme se do práce. Držme se svých pozitivních vizí. Věřím, že životní optimismus je bezvýhradně sebenaplňující filozofií. Pokud máme světu co dát, dejme mu to. Odměna za to nevyhnutelně přijde.

Ilustrátor při práci vs. Ilustrátor v karanténě

Margit Slimáková — specialistka na zdravotní prevenci a výživu

Najděte své rezervy, určete priority a posuňte svůj život.

V běžném pracovním nasazení přednáším na objednávku, pořádám školení, napsala jsem knihu, natočila jsem videokurz pro Seduo, píši edukační články a natáčím videa, rozesílám měsíčník Zdravé zprávy, vedu think-tank Globopol a projekt testování zlepšení nemocniční stravy, vedu poradnu pro klienty, propaguji zlepšení stravy pro státní jídelny a z důvodů zachování naprosté nezávislosti odmítám nabídky na placenou propagaci jakýchkoliv produktů.

Práce je tedy více než dost, ale je třeba přiznat, že mnohé z uvedeného dělám v rámci svých neziskových aktivit a mnohé další nyní kvůli nařízením omezujícím pohyb dělat nemohu.

Jako rezervy pro doplnění příjmu se tedy třeba v mém případě nabízí: převést mé 5hodinové školení do komerčního online kurzu, převést veškeré osobní poradenství do telefonní nebo Skype poradny, zpoplatnit můj newsletter, videa, nebo dokonce přijímat nabídky placené propagace. Má to ale jeden háček.

Já totiž i nadále chci nabízet kvalitní, volně dostupný obsah, a proto nebudu zpoplatňovat své texty, videa ani newsletter. Stejně tak je mojí prioritou zachování odborné nezávislosti, a proto nezačnu dělat placenou propagaci. Co mohu? Vést poradenství na dálku a možná dokonce převést do videa i mé školení.

Ale je zde ještě jedna zásadní možnost. Mohu stabilizovat to, co vydělává, pokračovat v o něco omezenější práci a s omezením příjmů omezit i své výdaje. Mohu více hledat rezervy na straně zbytečného utrácení. Vzhledem ke stavu naší planety může omezení spotřeby jenom prospět a nejen mě. Krizi jde proto vzít i jako příležitost ke zpomalení, zklidnění a užívání si života více postaveného na nekomerčnu, na pobytu venku, procházkách, vyprávění si, sdílení času a domácích jídel s rodinou a přáteli.

Miloš Čermák — publicista a performer

Když se ráno probudíte s tím, že uděláte veliký kus práce, změníte svět, nezapomenete na své blízké, budete sloužit dobru a porazíte zlo, nejspíš večer při uléhání do postele zjistíte, že nic z toho nevyšlo. Ne proto, že byste nechtěli, neměli čas nebo vám to znemožnily okolnosti. Ne. Jediným důvodem je, že jste si udělali špatný seznam.

Trik je v tom, že musíte mít jednoduché, a hlavně snadno splnitelné úkoly. Velké cíle člověka polekají a ochromí. Vy nesmíte mít představu, že dáte na papír zásadní a převratnou myšlenku. To je k ničemu. Vy potřebujete vědět, že musíte napsat 2000 znaků. To je váš úkol. Tomu váš mozek rozumí. Znamená to sednout si k počítači a psát. A když se bude dařit, hvězdy budou na nebi ve správné konstelaci a vy budete mít strašlivé štěstí, možná se sem tam — párkrát za rok nebo párkrát za život — z těch dvou tisíc znaků zásadní a převratná myšlenka utvoří. Zdá se vám to málo? Není to málo. Ale hlavně jinou možnost nemáte.

Co chci říct: Život lajnují jasná a srozumitelná pravidla. Většinou se o ně postarají okolnosti. Když chodíte do práce, tak máte pracovní dobu a máte nadřízeného, který vám dává úkoly. A kam „nedosáhne“ váš šéf, o to se postará například váš životní partner nebo děti. Jsou období života, kdy se o svůj životní rytmus a režim starat nemusíte, protože vám ho vytvářejí všichni ostatní. Ale jsou situace, kdy pravidla zmizí a omezení padnou. Konečně svoboda! Ale pozor, je to past. Prostor bez hranic a omezení přeje jen géniům. My všichni ostatní se v něm ztratíme a zabloudíme. Skutečná svoboda roste až z každodennosti, píle a pravidelnosti.

To je jediný, a přitom tak jednoduchý hack pro práci doma, ať už na volné noze nebo pro kohokoliv jiného. Spočívá v rigidním dodržování pravidel, která si sami vymyslíme a určíme. Zde je jako příklad mých deset, na které jsem si vzpomněl:

  1. Ráno vstávám do sedmi.
  2. Každý den jdu běhat.
  3. Ve všední dny nesnídám, do oběda piju kafe nebo čaj.
  4. O víkendu snídám, ale většinou neobědvám.
  5. Dopoledne dvě hodiny píšu, pokud možno s vypnutým telefonem a bez Twitteru, Facebooku atd.
  6. Když to jde, dám si po obědě 20 minut šlofíka.
  7. Odpoledne minimálně dvě hodiny chůze, pokud možno s nějakým účelem, v nejhorším případě procházka.
  8. Alkohol piju po sedmé večer, nebo po setmění (co nastane dřív).
  9. Před spaním se zamyslím nebo si zapíšu, co jsem se ten den dozvěděl nového a zajímavého (klidně nějaká pitomost).
  10. Jdu spát do půlnoci.

Tomáš Rektor — psychiatr a psychoterapeut

Většina freelancerů, které mám v péči, zatím nese současnou krizi překvapivě dobře. Nebo vlastně možná ne překvapivě. Brali-li práci zodpovědně, celou dobu věděli, že podnikání neznamená jen větší svobodu, ale i větší zodpovědnost, a že v době krize si pomůžou jen oni sami.

Mnozí dokonce krizi vítají. Již delší dobu mluvili o nešvarech zamořující podnikatelské prostředí. O příliš sebevědomých nováčcích, kteří si po přečtení dvou příruček říkají o nesmyslné peníze, o lidech, kteří před sebou tlačili větší a větší business, který nikdy neprosperoval a fungoval jen díky rostoucímu zadlužení. O těch, kteří se do podnikání vrhali bez pocitu zodpovědnosti. A každá krize prostředí pročistí.

Sleduji-li své klienty, vidím jedno hlavní riziko. Většina podceňuje, jak dlouho může tato krize trvat. Určitá karanténní opatření mohou trvat mnoho měsíců, následné ekonomické dopady mnoho let. Mnoho lidí se vrhá do horečného úsilí, ať podnikatelského, či dobrovolnického. Zažívají opojené pocity, některým připomínající revoluční léta. A pracují s nasazením, které nelze dlouho vydržet. Mnoho dalších si užívá, že životní styl, který jim vždy nějak vyhovoval (většina dne u počítače s rozmrazenou pizzou), nyní mají doporučený od ministra zdravotnictví.

Čili — nezapomínejte, že podnikání na volné noze je jako šachová partie, kde člověk vždy myslí na několik tahů dopředu. Uvědomte si, že jsme nejspíš na začátku vleklé krize, a to nejhorší ještě zdaleka nepřišlo. Nezapomínejte na dobré podnikatelské návyky, pokud jste je už zavedli, teď vás možná zachránily. Pokud ne, není čas otálet. Nezapomeňte si rozvrhnout síly a nezapomínejte na péči o tělesné i duševní zdraví. A samozřejmě nezapomínejte, že tato krize, ostatně jako každá jiná, v sobě ponese mnoho skvělých podnikatelských příležitostí.

Bohdana Goliášová — specialistka na rukodělné podnikání (oceněná jako Živnostník roku 2019 v Brně)

Prioritizovaná finanční rezerva — Minulý rok jsem si stanovila jako jeden z hlavních cílů vytváření finanční rezervy. Ne, že bych měla závratné zisky, ale prostě jsem praktikovala dobrovolnou skromnost. Nevadilo mi, koupit si za rok jen 3 nová trička a jet na dovolenou do Polska. Nekoupila jsem si elektrokolo. Díky tomu mám teď rezervu, která mi umožňuje být naprosto v klidu. Finanční rezervu rozděluji do několika fondů podle důležitosti. Na nejdůležitější rodinné výdaje mám rezervu na rok dopředu a nemusím je v tuhle chvíli vůbec řešit. Na podnikatelské výdaje mám rezervu na 4 měsíce a cítím se v tom pohodlně. Vím, že pokud mi přestane fungovat stávající projekt, jsem schopná do dvou týdnů rozjet nový.

Komunita — Mít v tuto chvíli vlastní početnou komunitu je velkou výhodou. Ale taky zodpovědností. Jako leader vlastní komunity cítím povinnost se o své lidi postarat. Většina z „mých“ rukodělných tvůrců přišla ze dne na den o práci (dekorace a šperky si teď fakt nikdo kupovat nebude). Proto jsem je přeorientovala na šití roušek, založila jim skupinu a díky svým kontaktům sehnala tolik poptávek, že mají práci na několik týdnů dopředu. Tvůrci jsou mi vděční a já vím, že až se vyhrabeme z nejhoršího, pomůžou zase oni mně. Pokud máte vlastní komunitu, nejeďte stejnou agendu jako před krizí, ale sledujte, co vaši lidé potřebují právě teď. V čem jim můžete zrovna pomoct? Udělejte to a oni vám to vrátí.

Dobré jméno a hromada skvělé práce za vámi — Všechno se teď děje velmi rychle. Chcete lidem radit, jak mají doma vzdělávat svoje děti? Už je pozdě. Už to dělá spousta lidí před vámi. Pokud chcete rozjet nový projekt na aktuální vlně, potřebujete jednat rychle a k tomu neskutečně pomáhá, když už vás veřejnost zná. Pokud o vás ostatní profíci, které chcete do projektu přizvat, vědí, že umíte vybudovat funkční projekt a nevzdáte to v půlce, budou se k vám chtít připojit. Pak budete schopni vystřelit svou žhavou novinku v řádu dní.

Krizové scénáře jsou dávno na stole — Jsem povahou zvídavý skeptik, a proto mě ani nenapadlo si myslet, že žádná krize nikdy nepřijde. Když s nějakým projektem začínám, mám zároveň promyšlené, co bych dělala, kdyby to nedopadlo. V praxi to znamená, že vím, jak bych se svým životem nakládala, kdybych se měla třeba rozvést, nebo jsem pojištěná pro případ smrti, aby moje rodina nezůstala na holičkách. Hackerské útoky, epidemie a politické převraty se neustále přelévají po různých zemích naší planety a tak se nedivím, že se občas nějaká krize objeví i u nás. Ochota přijmout těžkosti mi pomáhá nesetrvávat ani vteřinu ve fázi popření a díky tomu jsem schopná v klidu a velmi rychle a promyšleně jednat. Teď se to teď projevilo třeba tím, že ve chvíli, kdy ostatní v panice plnili nákupní vozíky těstovinami, jsem šla v klidu dokoupit synovi jarní a letní boty, omalovánky na tři měsíce dopředu, a ještě udělala pár posledních schůzek, které byly zapotřebí udělat naživo, aby se pak dalo pokračovat online. Když vypukla krize naplno, mohla jsem se soustředěně věnovat své práci. Všechno ostatní bylo dávno zařízené.

Přebrat odpadkový koš — Možná se vám stalo, že jste přišli den ze dne o všechny zakázky. Mě taky, takže můžu říct, co se mi v tu chvíli vyplatilo nejvíc. Dříve, než jsem začala rozjíždět nový projekt, podívala jsem se kolem sebe, co už je hotové. Které projekty jsou v minulosti vybudovala, ale jsou teď neaktivní, protože mi nepřipadaly dost sexy? Přehrabala jsem svůj podnikatelský odpadkový koš. A hele, našla jsem tam před deseti lety natočený DVD kurz vlastní šperkařské techniky. Nějak jsem se, ve víru nových vzrušujících projektů nedostala k tomu ho překopat do onlinu a dát ho do prodeje. A tak nastupuju cestu nejmenšího odporu, dotočím k tomu jedno úvodní videjko a celé to pošlu platformě Kurzy pro radost, ať tomu dělají marketing a nabízejí to za mě. A dívej, ono se to prodává! A přitom to byla práce na jeden a půl dne. Schválně, co máte v koši vy?

Nezdolnost a kreativita — Potřeby lidí se ze dne na den změnily a prodejní argumenty, které fungovaly dřív, dnes působí nemístně. Koho zajímá bělení zubů, když jsou zubařské ordinace zavřené? V prvních dnech krize jsem sledovala, jak některé obory praskají jak bubliny a mizí. A vynořují se jiné. Bylo to jako když se schyluje k bouřce a vzduch je nabitý elektřinou. Doslova mě brněla kůže z množství nových příležitostí, které jsem cítila ve vzduchu. Jenom ještě nebyly viditelné. Zjistila jsem, že nový projekt se nedá vymyslet od stolu. Musí se jít do praxe a rovnou něco zkoušet. Začala jsem poslouchat, co lidi chtějí a zkoušela na to reagovat. Připadala jsem si jako čaroděj v laboratoři. Dříve osvědčené postupy nefungovaly, zato dobře trefený pokus přerostl v megaúspěch. Založila jsem facebookovou skupinu, do které se za jeden den přihlásilo 1500 lidí. (To jsem dříve sbírala celý rok.) Doma v kuchyni jsem natočila video, které mělo za 4 dny přes milion zhlédnutí a podmínky YouTube pro monetizaci jsem splnila za dva dny (youtubeři to sbírají měsíce). Nelpěte na postupech, na které jste zvyklí. Improvizujte. Poslouchejte, co lidi potřebují a udělejte to pro ně na koleně. Nic nepilujte, dejte to mezi lidi hned.

Adam Hrubý — umělec (oceněn jako Digitální marketér roku 2016)

Šiř dobrou náladu, ne nákazu — Tento text je příručkou pro přežití, kterou jsem napsal sám sobě. Původní, mnohem objemnější dopis v angličtině s hromadou zdrojů najdete v dokumentu Spread Good Vibes, Not The Virus a budu rád když mi napíšete.

Adame, pokud čteš tenhle text, nejspíš se všechno zdá být jinak a ty si nevíš rady. Možná o všem pochybuješ a není ti úplně dobře. Ten pocit v tvým hrudníku je žal. To je v pořádku, s tím jsem počítal. A teď mě dobře poslouchej:

  1. Přestaň. Přestaň pobíhat dokola, klikat na odkazy, spekulovat jak bude vypadat tvůj život a snažit se rozlousknout budoucnost. Přestaň sledovat zprávy, poslouchat názory kamarádů a chytrých lidí na internetu. Přestaň se vším. Tak.
  2. Nadechni se. Identifikuj pět objektů, které vidíš; čtyři objekty, kterých se můžeš dotknout; tři, které slyšíš; dva, které cítíš, a jednu chuť, co máš na jazyku. Uvědom si vzdálenost mezi svýma očima a pupkem, mezi koleny a čelem, mezi hýžděmi a srdcem. Vnímej váhu svého těla a místa, kde předává tíhu zemi. Podívej se kolem sebe. Jsi tady. Vítej.
  3. Strach zabíjí mysl. Pokud se bojíš neznáma, použij stoickou premeditaci: Zkus si představit tu nejhorší situaci a do detailu rozeber, co v ní budeš dělat. Strach se rozplyne. Z každé situace se můžeš něco naučit.
  4. Míň si věř. Nejsi tak chytrej — nevíš ani, jak moc nevíš. Jsi obětí kognitivních klamů a zkratek, bacha na klam normality, klam dostupnosti, Dunning-Krugerův efekt. Pokud budeš ve stavu fobie a paniky, všechny tyhle jevy budou působit ještě silněji. Tvůj mozek neumí intuitivně pracovat se pravděpodobností a exponencialitou. Počítej s nepředvídatelností, ne s trendovými křivkami.
  5. Drž informační dietu. Informuj se z kvalitních zdrojů maximálně 30 minut denně, víc nepotřebuješ. Outsourcuj názory spektru lidí, kteří se tím zabývají celý den, pokryj to od paranoiků po nihilisty. Až budeš vyvozovat závěry, tak počítej s tím, že se pravděpodobně mýlíš. Je v pohodě se mýlit. Příště můžeš zase vyvodit nové závěry a mýlit se zcela jinak.
  6. Lékem je solidarita. Jedeme v tom všichni. Nemůžeš se zachránit sám, k životu potřebuješ společnost. Jsi součástí globálně propojené sítě lidí, stejně jako ten virus. Nejlépe budeš k užitku, budeš-li sám sebou. Pomáhej a neboj se říct si o pomoc.
  7. Zůstaň zdravej. Vyhni se nejen nákaze, ale i jiným problémům, které souvisí s novou normalitou. Choď ven a na sluníčko, spi v noci a tak. Pravděpodobně to někdy během tohoto či následujícího roku chytíš.
  8. Nebuď zdrojem nákazy. Pokud nestrávíš 14 dní v karanténě, chovej se, jako bys byl infekční. Nos roušku a rukavice a nikoho a nic neolizuj, jako to děláš obvykle. Na tvém chování závisí životy ostatních. Myj si ruce. Adoptuj nové návyky a udělej z nich rutinu. Za žádnou cenu se nemusíš cítit trapně, za cokoli.
  9. Jsi-li nemocný, odpusť si. Není to tvoje vina. Ale taky ti nepomůže cítit se jako oběť. Můžeš se litovat, ale jen chvilku. Nikdy nevíš, jak to skončí ale pamatuj na bod 3.
  10. Nakupuj jednou za 14 dní. Toaletní papír nepotřebuješ, ale buď připravenej na dva týdny nemoci bez pomoci. Jídlo a léky. Nevyužívej krizi jako záminky k vyžírání dobrot ze zásob, v karanténě i tak přibereš.
  11. Společně izolováni. Všechny ty meetingy mohly být jen emaily. Co se dá, přesuň online. Omez doteky a setkání. Drž se na pingpongovou vzdálenost. Najdi lásce nové cesty. Zavolej mámě.
  12. Nesuď ostatní. Za to, že něco nechápou nebo se chovají jinak než ty. Nesnaž se změnit jejich světonázor, jen jim předveď výhody svého chování. Starej se jen o to, co můžeš sám ovlivnit, a ostatnímu se přizpůsob.
  13. Karanténa je nová normalita. Bude to takhle klidně rok. Přestaň srovnávat život před a po, je jenom teď. Čím rychleji si zvykneš, tím rychleji se osvobodíš. Tvůj život se změní, stejně jako všechno. Neexistuje však kontrolní vzorek, který by ověřil, jestli je tato zkušenost lepší, nebo horší. Plánuj až okamžik, kdy všechno poleví.
  14. Věř mi. A nezapomeň na Pravdu: Už tohle je ono.

Hodně štěstí.

Jan Tippman — grafický designér

Štěstí přeje připraveným

Živím se jako grafický designér. Na volné noze jsem od roku 1993. Vždy to byl můj hlavní příjem. Nikdy jsem nebyl zaměstnaný a už asi před 10ti lety mi došlo, že jsem v podstatě nezaměstnatelný.

Nechci si budovat firmu a zaměstnávat lidi. Líbí se mi svoboda, kterou volná noha přináší. Zvlášť v dnešní době. Pro lidi, jako jsem já, je přežití krize snazší než pro firmy s nutným aparátem. Firmy, které nemají rezervy, budou krachovat. Nám stačí se zapouzdřit a těžkou dobu přečkat.

Pokud nemáte zrovna práci, nezoufejte. Uskromněte se, minimalizujte výdaje, sáhněte do rezerv a nechejte čas plynout. No a čas, který získáte, věnujte něčemu užitečnému, na co byste v normálním životě obtížně hledali prostor. Věnujte se dětem, starejte se o seniory, vzdělávejte se a pomáhejte kde je potřeba. Situaci vnímejte spíš jako extra dovolenou, než jako nemoc. Dokud nejste nemocní, nic se v podstatě neděje…

Až se situace zklidní, vyjdete z toho plní nových pohledů na svět, a to vám dodá sílu dohnat, co všichni kvůli viru zameškáme.

Pokud rezervy nemáte, nestyďte se požádat o pomoc rodinu či přátele… poučte se z toho a až bude prostor, rezervy si vytvořte.

A pokud vám mé rady připadají příliš idealistické, vězte, že je napsal člověk, který je od 1. 3. uvězněný v dobrovolné karanténě. Vrátili jsme se s rodinou z Itálie v době, kdy situace ještě nebyla vážná. Nebyli jsme v rizikových oblastech, přesto jsme zůstali dobrovolně doma, abychom případně někoho nenakazili. Naše rozhodnutí se záhy ukázalo nejen jako ohleduplné vůči ostatním, ale i jako předvídavé, protože děti chodí do školy na Praze 6, kterou jako první zavřeli.

No a jestli po týdnu doma už nevíte kudy kam, vězte, že po třech týdnech už to jde samo. Já jsem si například včera do díry na ponožce namaloval oko a hrál jsem si s dcerkou, že je to periskop, kterým můžeme pozorovat kočky, jak řádí po bytě. Ale věci v bytě na mé mluvení zatím neodpovídají, takže dle psychologů jsem cajk.

Hlavu vzhůru!

Michaela Weikertová — copywriterka

Co mi pomáhá a o co se můžu opřít v horších časech:

Tvořit rezervu: Ne někdy, až mi něco zbyde, ale okamžitě z každé došlé platby. Rovnou odesílám 10–20 % procent na zvláštní účet, kam nesahám. Pomáhá to nejen fakticky, ale hlavně mentálně. Když mám rezervu, vím, že nic nemusím, což mě osvobozuje při domlouvání zakázek i při případných konfliktních situacích.

Jednou klient, vždycky klient: Snažím se hýčkat si všechny, kteří mi už někdy svěřili práci, byli spokojení a zaplatili. Jsou to prověření bezproblémoví klienti, kteří přirozeně přibývají s každým dalším rokem podnikání a postupně tvoří jeden z jeho pevných pilířů. V praxi to znamená vyjít vstříc vždy, když se mi tito lidé znovu ozvou. I když mám plno, i když chtějí jen drobnost nebo něco, co mě třeba tolik nebaví.

Neujíždět si jen na růstu: Nezvyšovat každý rok obrat neznamená, že se nedaří. Podobně jako žijeme v cyklech, tak v nich i podnikáme. A nemusí jít jen o krize, ale třeba i o změnu okolností. U mě konkrétně se letos křivka příjmů ve Fakturoidu propadla, protože se nám narodil malý Matyas. Chvíli jsem si na tu změnu v tabulce zvykala, ale pak prostě jen začala sledovat jiné parametry. Například spokojenost klientů nebo svou vlastní radost z tvorby.

Martin Perlík — stavební inženýr (oceněn jako Živnostník roku 2016 v Praze)

Stavebnictví má dlouhou setrvačnost, začne brzdit až během několika týdnů či měsíců.

A já mám celkem silnou vazbu na projektantskou komunitu, takže mě spíš zajímá, co trápí ostatní a snažím se teď pomoci oboru. Po podnikatelské stránce hlavně vycházím z prevence rizik, tedy finanční polštář a zákazníci, se kterými je dobrá komunikace.

Co doporučuji a je to první věc, kterou jsem udělal, je spojit se se svými dlouhodobějšími zákazníky, napsat jim, jak v této době pracuji já a zjistit, jak jsou na tom oni a to i u zakázek, které jsou naplánované na několik měsíců dopředu. Tak vím, jestli se na nich vůbec začne pracovat a mohu s nimi do budoucna počítat. Dále plánuji do běžné komunikace zahrnout i intenzitu, s jakou budu pracovat v dalších týdnech. Teď třeba vím, že vzhledem k dětem doma mohu pracovat max. na 40 %. Oni řeší vlastní starosti, tak to chápou a je to pro ně ujištění, že se úkoly, které mi zadali, stále posouvají dopředu, i když třeba o něco pomaleji.

Ondřej Ilinčev — digitální marketér a webový konzultant

15 freelance tipů, jak ustát krizi:

  1. Zhluboka se nadechněte, vydechněte.
  2. Řekněte si: To nějak dám, nejde o život.
  3. Udělejte si pořádek ve financích – zjistěte své náklady, stav všech účtů.
  4. Škrtněte zbytné náklady, odsuňte věci, co se odsunout dají.
  5. Spočtěte si, jak dlouho vydržíte s 50% a nulovým příjmem.
  6. Obvolejte klienty, kteří vám dluží peníze a domluvte se na zaplacení – klidně splátkami nebo se slevou, pokud zaplatí rychle.
  7. Obvolejte i všechny ostatní klienty a zeptejte se jich, jak na tom jsou – a zda je něco, s čím můžete pomoct.
  8. Koukněte se kriticky na služby, které nabízíte. Škrtněte nedůležité, nevydělávající nebo vydělávající až za dlouhou dobu.
  9. Zkuste vymyslet služby, které klienti potřebují právě teď.
  10. Snižte hodinovku – jako gesto dobré vůle i kvůli tomu, že bude stoupat nabídka a klesat poptávka.
  11. Zkuste vyměnit svou práci za práci nebo služby protistrany.
  12. Obvolejte své kolegy a zkuste vymyslet něco spolu. I když nic nevymyslíte, tak máte aspoň sociální kontakt.
  13. Chovejte se extra hezky k ostatním, ať už klientům nebo kolegům. Pokud můžete, pomozte tím, že jim:
    • Budete platit obratem.
    • Dáte jim práci.
    • Předplatíte si u nich práci – pokud máte rezervy.
  14. Pokud budete měnit obor, tak nepočítejte, že vás v brzké době někdo zaměstná. Na trh práce přibudou lidi s větší praxí.
  15. Jděte do přírody, pravidelně sportujte, spěte 8 hodin a užívejte si čas s rodinou.

Eva Škorničková — konzultantka pro ochranu osobních údajů

Možná to bude znít divně, ale já jsem si současné zastavení v čase snad vymodlila. Již několik let před sebou tlačím aktivity a úkoly, které jsou pro podnikání freelancera velmi důležité, ale s ohledem na přednostní klientskou práci vždy odkládané na dobu, AŽ. Většinou si říkám, že to vše doženu během vánočních svátků, protože to je jediné období v roce, kdy se celý svět aspoň na pár dnů zpomalí a věnujeme se jiným aktivitám včetně trávení času s rodinou a přáteli. Někteří privilegovaní jedinci mají zejména v akademickém či korporátním světě možnost si vzít tzv. sabatikl, aby si dobili baterky a případně vyčistili hlavu od každodenní práce, která je zbavuje možnosti podívat se na svůj život z jiné perspektivy a přenastavit si pracovní i životní priority.

Současné koronavirová doba nás na sabatikl poslala nekompromisně tak rychle, že se z toho někteří ještě nevzpamatovali. Přestože se většinou jedná o dlouhodobou placenou dovolenou, pro většinu freelancerů může i ta v našem nouzovém režimu z pohledu finančního přinášet řadu výzev, ale rozhodně bych ji vnímala pozitivním směrem.

Během posledních 14 dnů jsem se, upřímně, nezastavila. Využívám tento čas k přečtení si a nastudování tolika nahromaděných materiálů, že mám stejně strach, že mi čas vymezený karanténou nebude stačit. Musím si přenastavit některé obchodní modely, řadu projektů jsem okamžitě zrušila, protože mi prostě přestaly dávat smysl. Pokusím se tento čas využít k úpravě prezentací či jiných materiálů, na které prostě nebyl v plném zápřahu čas. Každý můj video rozhovor nebo telefonát s klienty nebo obchodními partnery z celého světa si v klidu užívám, protože se s nimi mohu konečně bavit i o něčem jiném než o práci. Nikam totiž nespěcháme, nikdo na nás nečeká a nejsme pod tlakem dedlajnů. Většinou se loučíme slovy AŽ něco skončí, tak něco nového začne. Těším se, že lidé díky této době pochopí a že se přestanou věnovat záležitostem, které prostě ztratily význam, protože se staly tímto koronavirovým testem naprosto nepotřebnými, nebo bezvýznamnými. Na druhou stranu se mi opět potvrdilo, že pokud klient o vaši práci skutečně stojí, tak lze spolupráci domluvit na jeden telefonát a není třeba se kvůli tomu scházet několik měsíců. Díky nejnovějším technologiím můžeme komunikovat s celým světem a to v pyžamu. Netrávíme spoustu hodin cestováním.

Dle mé zkušenosti je právě obrovskou výhodou freelancerů ta svoboda rozhodování ve všech oblastech podnikatelského života. Většina z nás v home-office běžně funguje již několik let. Tuto svobodu rozhodování o využití času stále vnímám jako největší výhodu, kterou mi podnikání přineslo oproti korporátnímu světu, kde jsem strávila více než 15 let. Je třeba maximálně využít doby, kterou nám karanténa dala, a zbytečně se netrápit starostmi, co bude po ní. Žiji přítomným okamžikem, a věřím, že během mého života se již nikdy opakovat nebude. Vnímám ji jako dar k neopakovatelnému poznání světa a lidí kolem nás. Takto nabyté, odžité zkušenosti jsou nepřenositelné a není lepší učebnice než to, co právě teď prožíváme.

Vítězslav Válka — webový a grafický designér

Filosofické

Přiznejte si, že některé věci jde dělat i virtuálně (podpisy, schůzky, akvizici, marketing, školení) a i když se tomu možná roky bráníte, nebo milujete osobní kontakt, tak virtualizace některých postupů ušetří peníze, čas i planetu. A dnes i zdraví vás samotných.

Extrémně opatrná komunikace je nyní důležitější než kdy předtím. Ptejte se klienta na situaci u něj. Mluvte o své situaci. Buďte připraveni odkládat platby nebo snižovat hodinovou sazbu. Pomáhejte svým klientům těžkou situaci přečkat.

Nejistota nás nemůže děsit. Pro freelancery je nejistota něco tak běžného jako voda a vzduch. Jediné, co zůstává pevné a jisté, je nikdy nekončící změna. Takže využijte volného času k předělání webu, k nastavení nové strategie, ke čtení knih a rozjímání nad další pětiletkou.

Pragmatické

Začínám aktivněji vyžadovat zálohy u projektů nad 10 tisíc Kč. Dříve to bylo jen u nových zakázek, ale nyní je vhodné být opatrnější a fakturaci krájet na menší sousta jako prevenci i podporu cashflow na obou stranách dohody.

Rozklad plateb na delší období pro spolehlivé klienty a větší projekty je další formou, kterou po dohodě aplikujte. Klient se tak nebude bát velkého nákladu „najednou,“ ale uhradí projekt „na splátky“ po částech.

Okamžité vyfakturování větších rozdělaných věcí je další opatření jak mít aspoň nějaké peníze na účtě. Samozřejmě to předem konzultujte s klientem, jestli takovou fakturu přijme. Není nic horšího než vystresovanému klientovi zničehonic poslat nečekanou fakturu.

Aktivnější upomínání plateb — prostě se víc strachujte a starejte o to, jestli faktury budou proplacené. Jestli klient nadále funguje. A jestli má kapacitu platbu zvládnout.

Práce na sekeru pro spolehlivé klienty — dělal bych to výjimečně a opatrně. Ale některým klientům můžete pomoci tím, že pro ně uděláte teď něco, co potřebují k udržení nebo oživení obchodu, a vyfakturujete to třeba za půl roku (nebo vůbec, pokud do té doby jejich byznys nepřežije).

Dále rozmýšlejte individuální slevy, promíjení a podobně. Přiznejte si, že spoluúčast na kritické situaci je pro obě strany teď potřebná a že každý bychom měli na chvíli pracovat víc za méně, což nám pomůže situaci přestát. Pokud tedy neděláte v oboru, kde je nyní přetlak poptávky.

Dominika Špačková — byznys konzultantka

Jak se zachovat v krizi — Jako první si připravím krizový scénář a v něm tzv. černou variantu. Co musím dělat, když situace nebude trvat 3 měsíce, ale rok? Co musím udělat, aby podnikání tuto situaci ustálo a já jsem nespadla do dluhů?

Právě pro černou variantu mám odloženu několikasettisícovou rezervu, abych přežila, když několik měsíců nevydělám ani korunu.

Pokud navíc vidím, že padají objednávky, soustředím se na:

  • Černá čísla — Udržení byznysu i rodinného rozpočtu tak, abych ideálně nemusela čerpat rezervu. Osekám náklady. Jsem připravena omezit placený čas spolupracovníků a celkově zeštíhlit náklady tak, abych se udržela nad vodou.
  • Prodej a marketing — Pokračuji v marketingu tak, abych byla vidět a často přidám i nějaký nový kanál. Díky prodeji mám peníze na účtu. Začnu telefonováním klientům, bývalým klientům. Jednak zjišťuji, jaké mají potřeby, a ptám se, nakolik mě budou potřebovat.
  • Inovace — Díky navolávání si sbírám data o tom, co potřebuje moje cílová skupina, a jsem schopna reagovat na nové potřeby inovací, nabídkou nových služeb v řádu několika dní.
  • Podpora mastermindu — Udržuji se v pozitivním nastavení mysli. A nejméně jednou za 14 dní se potkám s lidmi, kteří chtějí v byznysu uspět, a navzájem si nedovolíme propadnout malomyslnosti.

Jan Bien — webmistr a specialista na WordPress

K otázce, jak se v současné situaci chovat, se dostanu ve druhé části. Nejprve si pokládám otázky:

Má vůbec v již běžící krizi freelancer volnost volby chování, a tedy prostor pro to chyby nedělat?

Myslím, že někteří freelanceři a živnostníci jsou už dotlačeni do situace, že mají už jen „jednu možnost“ a pak je tato otázka irelevantní. Současná krize je přesně ten typ krize, na kterou se jde připravit jedině prevencí. Ten, kdo byl pečlivý v prevenci, má dnes určitě více svobodného prostoru pro volbu činů. Kdo v době klidu a volnosti prevenci zanedbal, kdo spoléhal na věčné ekonomické status quo, tak udělal chybu tehdy a dnes může být „pozdě bycha honiti.“ Zbytečná chyba už se stala a nabaluje se jako sněhová koule.

Budu se teď věnovat chvíli té prevenci. Prevence je pro mě tahle sedmibodovka:

  1. Dostatečná finanční rezerva. Naprosto zásadní bod, bez toho snad ani nejde v klidu freelanceřit. Pro mě dostatečná znamená, že pokud by mi ze dne na den spadly všechny příjmy na nulu, tak s finanční rezervou vydržím 9–12 měsíců. Tato prevence mě chrání pro případ, že nebudu najednou mít práci (vyšší moc), nebo se práci nebudu moci věnovat (úraz). Také díky ní nemusím tlačit na pilu při získávání zakázek apod.
  2. Dlouhodobá zdravá vytíženost na cca 70 % (více jen krátkodobě) — Nechávám si vždy rezervu ve svých kapacitách. Když se něco pokazí, přijde něco akutního, něco najednou neplánovaně vyžaduje jeden den mé práce, tak nemusím pracovat po nocích nebo o víkendech.
  3. Diverzifikace typu klientů a oborů, ve kterých klienti působí. Mám různé klienty: malé, velké, tlusté, štíhlé, chudé, bohaté, náročné, nenáročné, stále, občasné… Dbám, aby žádný klient nedělal v ročním obratu více než polovinu mých příjmů.
  4. Dlouhodobější plán práce. Průběžně mám domluvenou práci na cca 2–3 měsíce dopředu.
  5. Zálohové faktury před začátkem jakékoliv spolupráce – není asi podstatné pro tuto krizi.
  6. Úzkostlivě dodržuji volno (žádná práce) o víkendech. V představení Audience u královny Iva Janžurová v roli královny Alžběty II. nádherně reaguje na premiérovu přepracovanost: „Musíte více odpočívat. Byla bych o dost klidnější, kdyby lidé, kteří mohou rozpoutat atomovou válku, byli odpočatí.“ Jedině odpočatý nebudu rozpoutávat války.
  7. Každý den chodím 10 tisíc kroků a cvičím s kettlebellem. Jím bezsacharidové jídlo (jediný sacharidový den je sobota) a jsem téměř abstinent. Jedině zdravé tělo mi umožní zdravě podnikat, být výkonný, dokázat zabrat.

A teď, co tedy podle mě dělat?

Záleží na tom, jakým způsobem se krize freelancera dotknula. Mně se současná krize dotkla větší poptávkou – klient (mediální dům) ze dne na den potřebuje dvojnásobek mé kapacity. Díky zdravé vytíženosti (bod 2) tedy krátkodobě nabírám více práce (klienta nenechám na holičkách) a snižuji obslužnost pro nové zakázky.

Mnoha freelancerů se krize dotýká přesně opačně – menší poptávkou. Pokud bych byl v této skupině, zkusím omezit zbytné výdaje (to může jít v domácí karanténě i docela snadno) a využiji finanční rezervy (bod 1) – tato krize je zcela legitimní k čerpání zásob – a „uložím se k zimnímu spánku.“ Zpomalím v činech i přemýšlení. Pořádně do hloubky se zamyslím nad svým podnikáním, zvážím dlouhodobé dopady krize, promyslím, jak by se dál mohl trh vyvíjet, jakým způsobem bych mohl proměnit své služby. Naučím se nový programovací jazyk. A přečtu si nějakou beletrii – upřímně se přiznám, že teď lidem, co nemají do čeho píchnout, docela závidím.

Uznávám, že tohle ode mne mohou být poněkud hraběcí rady. Když jen tak ve své fantazii přemýšlím, že by koronavirus nechodil po lidech, ale po počítačích a vláda by mi prakticky vypnula internet na dobu neurčitou, k tomu by začaly prosakovat nějaké informace, že ten stav může trvat měsíce, tak bych asi těžko zachovával chladnou hlavu a zimní spánek si užíval. Prevencí asi nejde předejít úplně všem malérům a zřejmě existují i situace neřešitelné. A určitě ne vždy člověk může 100% zvládat všechny preventivní body dodržovat.

PS: Jednou věcí se mě krize ale dotkla a to, se přiznám, mě dost vyhodilo z konceptu: Už pár let doma nakupujeme jen online z Rohlíku a nákupy vždy šlapaly jako na drátkách. Teď je Rohlík přetížený, takže když chceme nakoupit na víkend, tak objednávku musíme poslat v úterý ráno. Půlku sortimentu nemají skladem a z toho, co přivezou, pak další půlka chybí, protože se to vyprodalo mezitím. Takže jsem si teď zažil šok z fyzických nákupů a přemýšlení čím nahradíme to, co jsme byli zvyklí kupovat.

Držím nám všem palce, ať to zvládneme! :-)

Lenka Rož Schánová — pořadatelka networkingů a investičních konferencí

Vztahy si budujeme celý život, ale ztratit je můžeme během zlomku vteřiny. A právě v době krize je to nasnadě. Jak? Špatným krizovým networkingem. Snažíme se udat své produkty/služby všem svým kontaktům napříč všemi možnými kanály a ideálně několikrát denně. Přemýšlet o druhých pro nás není v tuto chvíli prioritou. Po opadnutí krize se tím náš (těžce a dlouhodobě budovaný) network jistě velmi zúží. Proto je důležité v této době pracovat se svými kontakty strategičtěji než kdy dřív. Nejednat pouze s vidinou rychlého výdělku, ale přemýšlet nad vzájemnými synergiemi, vnímat problémy druhých kolem vás. Cílem je propojovat vaše kontakty, vymýšlet synergie a vzájemné spolupráce, které mohou vašim kontaktům v tuto chvíli velice usnadnit život a podpořit jejich business. Třeba právě tím, že si pomohou bez nároku na honorář v tuto chvíli, ale do budoucna budou hodnotnými obchodními partnery. Právě v tuto dobu je důležité jít vašim kontaktům příkladem a podat jim pomocnou ruku jako první. Tento akt bude mít jistě lavinový efekt. Někdo další zase podá pomocnou ruku vám.

Daniel Gamrot — lektor, trenér a konzultant osobní produktivity

Nebudu předstírat, že mám tři záložní plány a tři mega na účtu jako finanční rezervu. Ve skutečnosti jsem začal o financích přemýšlet až ve chvíli, kdy jsem opustil Robertovo loňské školení finančního sebeřízení Na volné noze. Jednou z priorit 2020 bylo minimalizovat jakékoliv náklady a co nejdříve nahrabat konkrétní částku, která mi bude krýt záda.

Hehe, každý má plán, dokud mu nedáte ránu mezi oči. COVID-19 očividně absolvoval zimní boxerskou přípravu s dost vysokou intenzitou.

Nicméně nemá smysl brečet. Já třeba brečel dva dny a to tak nahlas, že to pravděpodobně slyšeli i sousedi dvě patra nad námi. A to jsem měl tlamu zabořenou v polštáři.

Co mi pomohlo utéct od zmaru k řešení, bylo sednout si na pár hodin a promyslet, co dál. Restartovat priority. Krok za krokem jsem popsal princip, který mi v tom pomohl, v článku o home office a soustředění. Pokud jej nechcete číst celý, tady je stručné shrnutí (šablony a příklady najdete v článku):

  1. Zopakuj si své základní dlouhodobé závazky. Pro mě to je postarat se o rodinu, být zdravý až na půdu a co nejvíce šťastný v práci.
  2. Koukej, COVID-19 je tady, a ještě nám chvíli on a ta neplecha, kterou napáchal, bude dělat společnost. Utři slzu a pojď si rozvrhnout, co dál.
  3. Promysli si oblasti, kterým se teď budeš muset věnovat, abys svým top dlouhodobým závazkům dostál. Zamysli se taky nad tím, kolik do nich investuješ času a energie. Možná teď trošku osekáš večírky s kámoši a dáš si denně hoďku nebo dvě práce navíc. Vymyslíš nový projekt, propustíš zaměstnance nebo začneš skenovat Jobs.cz. Ať tak či onak, musíš jet dál, život nekončí. A v Mekáči berou pořád.
  4. Vezmi si tužku a papír a v každé oblasti z bodu 3 si napiš mini-projekty na pár týdnů dopředu. Nakonec si představ jejich fenomenální úspěch.
  5. Ke každému projektu dej alespoň jeden další krok. Hoď si ho do systému, naplánuj a proveď.
  6. Opakuj, dokud můžeš. Občas se zastav a zhodnoť, jestli to vede alespoň trošku tam, kam chceš. V krizi (teď) to dělám zhruba jednou nebo dvakrát týdně, normálně tak jednou za měsíc. Strach z budoucnosti se dá potlačit určením toho, co uděláš, a následnou realizací.
  7. Takže o tom přestaň přemýšlet a začni něco dělat. Jinak se z toho zcvokneš.

Dušan Janovský — konzultant strojového učení, zakladatel JakPsátWeb.cz

Nadcházející krize bude myslím hodně jiná, než jakou ji lidé očekávají. Z minulosti jsme zvyklí hlavně na krize způsobené poptávkovým šokem, kdy lidé nebo firmy přestanou z nějakého důvodu utrácet — většinou protože začnou být opatrní nebo protože nedosáhnou na úvěry. Současná a blízká budoucnost bude jiná, je podobná spíše nabídkovému šoku, kdy za peníze není co kupovat nebo se to nesmí.

V ekonomice je stále hodně peněz a ačkoli budou spotřebitelé opatrnější, další peníze do ekonomiky přibudou skrze levné úvěry a státní hýření. Některá odvětví jsou sice už nyní postižena brutálně (např. eventy, cestovní ruch), ale jejich schopnost uvolnit na trh kvalifikovanou pracovní sílu je relativně nízká. Zahraniční dělníci odjeli. Proto očekávám, že v některých oborech (IT, stavebnictví, řemesla) bude stále znatelný nedostatek pracovníků. Státní zásahy ve prospěch postižených nebo tradičních odvětví budou až do voleb 2021 brzdit restrukturalizaci hospodářství a inovace.

Nepříjemný poptávkový šok může přijít ze zahraničí, ale mohla by ho zmírnit oslabená koruna. Ostatně automobilový průmysl by byl i kvůli přísnějším normám na emise ohrožen tak jako tak. Ceny nemovitostí neklesnou, protože je nebude mít kdo stavět, a protože budou opět levnější hypotéky. Jak spotřebitelé, tak zejména státní instituce se budou snažit utrácet, ale nabídka nebude dostatečná.

Pro freelancery z toho vyplývá, že práce bude po uvolnění karantén i v následujících letech hodně a cena jejich práce by neměla klesnout, spíše naopak. Prostor pro inovace bude klasicky v IT sektoru, ale nově i v průmyslu, ve zdravotnictví a školství. Koncem roku budou extrémně utrácet úřady. Současné bouřlivější období je ideální pro efektivní netradiční marketing, jako jsou třeba ukázkové služby zdarma nebo výpomoc ve složité nouzové situaci.

Jindřiška Šulcová — patentová zástupkyně pro ochranné známky

Rady bych rozdělila podle skupin, kam kdo patří:

  1. Ti, co jim výrazně ubylo pracovních úkolů a zároveň výrazně přibylo domácích povinností — To budou typicky maminky, které se starají o děti, zajišťují snídani, oběd, večeři, nákupy, roušky, dezinfekce, pomáhají potomkům s úkoly do školy, do ZUŠ atd. atd. Těm si nedovolím poradit nic jiného, než mít doma dostatečné zásoby vína.
  2. Ti, co jim výrazně ubylo pracovních úkolů a zároveň se nemusí starat o domácnost s dětmi — Těm bych poradila, aby využili volna ke koncepční práci, která posune jejich byznys dál. Mám tím na mysli všechny strategické úkoly, ke kterým se v běžném shonu nedostanou (články, SEO, sběr referencí, aktualizace webovek, rozpracování nových projektů atd.). Kdo má dostatečné rezervy, má šanci pořídit teď služby jiných za výrazně příznivé ceny. Tipy z mého oboru na strategické úkoly: Doporučuji každému udělat si audit užívání značky, tj. zkontrolovat, v jaké podobě je značka (nejčastěji logo) uváděna v jednotlivých komunikačních kanálech (výrobcích či službách, fakturách, objednávkách atd.) a v druhém kroku sladit veškerou důležitou komunikaci značky do jednotné podoby. To se později může stát základem právní ochrany značky.
  3. Ti, co pružně zareagovali a začali pod stávajícími značkami vyrábět chybějící produkty jako roušky, dezinfekce atd. — Těm bych poradila, aby nezapomněli komunikovat svoji značku, pod kterou tyto nové výrobky dodávají (nejdůležitější kanály z pohledu právní ochrany značky jsou faktury, dodací listy, objednávky a ostatní datované dokumenty). Může jim to pomoct do budoucna, až budou usilovat o registraci ochranné známky nebo řešit spor o značku.
  4. Ti, co ve své práci stojí v první linii a pomáhají do vyčerpání byznys-nebyznys — Těm bych chtěla moc poděkovat!

Pavel Ungr — SEO konzultant

To, že Vláda ČR vyhlásila stav nouze, nechala zavřít většinu obchodů a dost tím omezila ekonomiku naší země, mělo logický dopad i na moje podnikání. Klienti „odřezávali“ náklady a nechávali jen to podstatné. Většina stálých klientů mi pozastavila spolupráci a nemohl jsem dělat veřejná školení ani workshopy u klientů. Během týdne to vypadalo, že budu mít o 80 % příjmů méně. I když moje pověst a finanční rezervy cca na 6 měsíců mohly kompenzovat hodně, nebylo by to dlouhodobě udržitelné. Došlo mi, že je třeba začít dělat změny a přizpůsobovat se.

Co jsem udělal, abych situaci zlepšil a učinil udržitelnou i v době krize, a co doporučuji i vám?

  • Udělejte si revizi a analýzu všech nákladů (to si sledujte pravidelně v tabulce) a co nutně nepotřebujete k životu a k práci, okamžitě zrušte.
  • Zkuste využít veškeré úlevy, které stát (posunutí či prominutí záloh, ošetřovné) a finanční instituce nabízejí (posunutí platby za hypotéku). Pokud nenabízejí, sami aktivně napište a třeba něco domluvíte.
  • Zjistěte, jaké jsou penále za nezaplacení nebo pozdní zaplacení, a zkuste se domluvit na odložení plateb. Hodně firem a služeb nyní nabízí slevy.
  • Začněte používat nástroje na komunikaci online. Sám používám hlavně Hangouts Meet od Google, klasicky Skype a nově Zoom.
  • Napište všem stálým klientům a zkuste vymyslet nějaké řešení pro stávající situaci.
  • Napište všem klientům, se kterými jste dříve spolupracovali, s nabídkou aktuálních služeb.
  • Vymyslete nové služby odpovídající aktuální krizi a nabízejte je v aktuální situaci.
  • Více se prodávejte. Popište na vašich kanálech, co děláte a s čím můžete pomoci.
  • Sledujte stav vašich klientů a zvažte, zda se po dobu pandemie nedomluvit na nižší ceně výměnou za dlouhodobou spolupráci či barter.
  • Aktualizujte si vaše veřejné profily.
  • Přepište všechny služby, co máte na webu, aby byly aktuální.
  • Dejte si na web informaci o tom, jak se přizpůsobit.
  • Informujte, že vše dokážete dělat bezpečně a online.
  • Buďte více vidět a makejte na své pověsti. Pokud na webu nemáte reference, doplňte je.

Toto nemusí fungovat každému. Vím, že u mě hodně hraje roli moje pověst a kontakty, ale mám pocit, že tuhle krizi nějak v pořádku přežiju. Ano, nic nebude jako dřív, ale změna je život. Jak známe ze školy a od Herakleita: „Dvakráte nevstoupíš do jedné řeky“ a taky z Dooma: „Kdo se nehýbe, zemře.“ :-)

Lukáš Pítra — webový marketér

Krok 1: uklidnit se. Základ je zastavit strach a paniku racionální úvahou. Mám svou finanční rozvahu: veškeré své výdaje pracovní, na zábavu, na účty, na licence, na auto, na bydlení, na dítě, na odvody státu… Proti tomu jsem položil několik scénářů vývoje tržeb — pokles o 50 %, velký pokles o víc jak 75 %. Získal jsem klid, vím, co kdy udělat, osekat, změnit a mám alespoň nějakou kontrolu nad svým cash-flow.

Krok 2: adaptovat se. Jsem hodně proaktivní v byznysu. Se všemi klienty řeším, jak jim můžu nejvíc pomoci, snížil jsem dočasně hodinovku zrcadlově k vnitrofiremním snížení mezd a úsporám. Oslovil jsem odmítnuté projekty pár měsíců zpátky, zda zájem o spolupráci stále platí. Připravil jsem službu pro ecommerce projekty postižené krizí s propozicí na míru jejich situaci s upravenou cenou. Stále se ale snažím být hodně vybíravý a přibrat projekty, kde věřím, že budou mít na zaplacení.

Krok 3: nebýt sám. Hodně času trávím diskuzí s kolegy v oboru — 1-on-1 chaty a cally, ale i různé skupinové diskuze. Snažím se pomáhat a je mi pomoženo. Nesleduju vůbec mainstreamová média, o to více sleduju lidi v byznysu, např. krizové a marketingové manažery na LinkedIn.

Alice KavkováMartin Kavka — výrobci retroher 4 Kavky

Držte se své mise. Máme misi a té se dlouhodobě držíme — hrajeme si a sdílíme. A pokračujeme v tom i v koronténě. Třeba na sockách netlačíme na pilu, nefňukáme, neprosíme o pomoc. V téhle době musíte víc než kdy jindy lidem nabídnout jen to, co skutečně potřebují, co jim uleví nebo vyřeší problém. A tak každý den pod hashtagem #karanténohraní odehrajeme nějakou hru. Právě na tom značka 4 Kavky vyrostla. Hráli jsme si a sdíleli. Tuto strategii neměníme. Postavte si to podobně a neuhněte ani během krize. Protože nejhorší je smrt z vyděšení.

Chce to řád a pravidelný režim. Důležité je nevymýšlet každý den Ameriku, zvlášť jestli podnikáte, a navíc máte doma školáky s hromadou povinností. Proto jsme si den rozkrájeli na jasně vymezené bloky, aby se třeba domácí výuka nerozplizla do celého dne. V 8 s ní začínáme, ve 12 končíme. Pak oběd, po něm odpolední (ne)klid, malá procházka, hodina s placáky (tablety) a karanténohraní. Pokud jste na to dva, vždy může jeden odstínit děti a druhý v klidu pracovat, pak si role prohodíte.

Karanténa v koronténě. Prachy jsou v podnikání vždy až na prvním místě. Musíte v nich mít pořádek. Pokud si povedete aspoň základní finanční deník, budete vědět, kolik peněz vyděláváte a utrácíte, ucpete díry a připravíte se na příští krizi (a ona zase nějaká přijde). Taky používejte karanténu na nákupy a další důležité kroky. Když si budete chtít něco koupit, dejte to na měsíc k ledu. Pokud to bude i pak dobrý nápad, do toho. Spousta špatných nákupů i kariérních kroků totiž vzniká z okamžitých rozhodnutí v euforii.

Michael Petrus — ilustrátor, art director a konzultant

Kreativec v době krize

Pořádně a zhluboka se nadechni. Načerpej trochu klidu. Uvědom si, jak skvělé je být naživu ve 21. století. Nepanikař. Tohle zvládneme!

Potřebuješ klid. Já vím, je to těžké v téhle době nejisté budoucnosti. Vše se v posledních týdnech změnilo tak rychle. Nejen běžné fungování světa kolem nás, ale také naše práce. Potřebujeme klid. Ten nám pomůže a umožní nám smysluplné plánování.

Osobně mám zatím rozjetých projektů poměrně dost, ale uvidíme, co bude za dva až tři měsíce. A co ty? Jsi jeden z těch (mnoha), kterým se rapidně propadly poptávky a některé projekty byly předčasně zastavené nebo odložené? Máš tedy více času než obvykle. Někteří se na dobu karantény zavřeli a zakotvili u Netflixu nebo u online videoher. Bytostně ale věřím tomu, že bychom měli právě teď zabrat o to víc (a dohnat svými přesčasy drahé polovičky k slzám)! A ti, co nezaberou teď, na to můžou v dlouhodobém důsledku doplatit.

Spousta lidí se začíná chytat buzzwordů, jako je práce na dálku, videokomunikace, online kurzy a školení. Jo, v kontextu nadcházející doby to asi dává smysl. Ale dává to smysl tobě? Neutápěj energii, která vede mimo tvůj směr. Tedy pokud ho nechceš nebo nemusíš změnit. V opravdu kritické chvíli je lepší uhnout z cesty než nemít příjem pro rodinu, a nebo začít jako talentovaný kreativec rozvážet jídlo. (Ne, že by to nebyl super přivýdělek.) Pojďme začít některými tipy, které sám praktikuji:

Začni myslet bez omezení

Začni třeba jednoduchou otázkou. Co mohu udělat pro to, abych v současné době zdvojnásobil své příjmy? Je to úprava služby, produkt, inovace, webinář, marketing, networking? Dej dohromady 20 konkrétních možností. U čísla 10 už to bude bolet. Ale když dáš dohromady všech 20, máš o zábavu postaráno! Jsi tvůrce. Jsi kreativní. Neříkej, že nic nevymyslíš.

Mít polštář. Ten finanční

To, co dodává klid mojí duši, je finanční rezerva. To jistě slýcháváš hodně často. Jako freelancer bys měl mít likvidní rezervu alespoň 6 měsíců průměrných výdajů. Pokud máš víc zdrojů, určitě to dodá víc klidu. Smiř se ale s tím, že rezerva je palivo, a to bude nutné časem doplnit. Proto je třeba už teď řešit, kde rezervu budeš v následujících měsících doplňovat, abys nevyschnul příliš rychle.

Mimochodem. Neznáš své průměrné náklady za měsíc? Tak hned počítej a podle své situace se rozhodni, zda musíš osekávat, kde to jde. Možná, že ti teď stačí jen ten Netflix a není třeba i HBO Go. (I když já zatím ještě nedokoukal novou sérii Westworld.) Doporučuji článek Finanční plán od Roberta Vlacha.

Já, pro klid duše, také dlouhodobě využívám diverzifikaci svých příjmů. Nemám jeden proud peněz, který mě pošle zpátky rozbít prasátko od rodičů, když vyschne nebo silně oslabí. Možná jsem měl v minulosti ty proudy rovnoměrněji rozdělené než teď. Nicméně už aktivně vytvářím alespoň dva silné pilíře plus nějaké menší s dlouhodobým potenciálem. A nemyslím tím pouze dva silné, dlouhodobé a pravidelné klienty. To by bylo fajn, zvlášť když by byli ze zcela odlišných oblastí. Asi se teď povede lépe tomu z online prodeje a dovozu jídla než cestovce. Mám ale na mysli různé druhy služeb. U mě to může být příjem z vlastního kreativního studia profiKOMIKS, příjem z ilustrátorské tvorby nebo z konzultací v oblasti marketingu či koučinku kreativních profesionálů. Proč? Když jeden odejde, drží mě nad vodou ten druhý.

(Polo)pasivní příjem

Jasně. Všichni by ho rádi a nikdo na něj nemá čas. Možná si říkáš, že takový příjem většinou generuje málo. To záleží. Ale dlouhodobě to může být stabilní proud samostatného příjmu. Pokud už ti opadly poptávky, teď máš jedinečnou příležitost se zavřít a nastartovat flow. Musí se to vysedět, ale přinese to ovoce. Zvlášť pokud jsi si ověřil, že je po tvém nápadu poptávka.

Jestli plánuješ po přečtení tohoto článku lehnout k Netflixu, co takhle zkusit zapřemýšlet, zda nemůžeš připravit nějaké assety pro grafiky, grafické šablony pro své klienty, udělat sérii uměleckých tisků na prodej fanouškům nebo natočit online kurz o trendech v typografii, nebo postup práce s nějakým užitečným softwarem? Bude to chtít vymyslet originálnější pojetí nebo téma. Ovšem nejenže ti to může vydělat nějaký ten peníz, ale také upozornit jak kreativní jsi ve své tvorbě! Dále se nabízejí hlavně online konzultace, webináře apod.

Nakopni osobní projekt

Možná je čas připravit smysluplnou crowdfundingovou kampaň na produkt, který ukrátí lidem čas v karanténě. Co takhle konečně dokreslit tu ilustrovanou knížku pro děti, kterou plánuješ vydat? Co by tě bavilo tvořit nejvíc, kdybys věděl, že jsi finančně zajištěný? Tahle otázka je ten správný kompas pro osobní projekt. Doporučuji si vytvořit rutinu, kterou takový projekt budeš pravidelně posouvat dál. Ona denní rutina, v době jako je tato, může být zásadní prevence zcvoknutí se.

Portfolio. Klasika!

Kdy jindy refreshnout web, doplnit si všechny ty super práce z posledních let do portfolia nebo sestavit vymazlenou případovou studii, nad kterou přemýšlíš už dva roky? Pamatuj, že silné portfolio je něco, co vždy bude zvyšovat šanci získat další job.

Marketing a osobní značka

Nyní se ukazuje, že lidé se silnou osobní značkou se pohybují na stabilnější půdě. Možná jsi se svou osobní značkou nikdy nepracoval. Jako kreativce by tě mohlo zajímat toto video z pořadu Kreativní Kreatury.

Já se teď určitě chci zaměřit na rebranding našeho studia, opřít se víc do marketingu a sestavit kvalitní případové studie. Zkrátka píchnout svému podnikání všechny ty adrenalinové injekce, které mi už měsíce leží v poznámkové appce. Minimálně se to projeví na té další krizi, která bez pochyb přijde.

Staří známí

To nejmenší, co můžeš udělat, je ozvat se teď hned svým stálým klientům. Co řeší v téhle nejisté době? Můžeš jim nějak pomoci se svou expertízou? Třeba právě řeší krizovou komunikaci nebo naopak mají aktuálně příležitost dostat na trh nový produkt. Připrav se na to, že možná budeš muset dát dočasně nižší ceny. Neboj se ozvat ani klientům, o kterých si myslíš, že jsi s nimi prožil jen hezkou jednorázovku. Nemusíš na to pouze vzpomínat. Pokud jsi jim v minulosti opravdu pomohl nebo byl klient nadšený z tvojí práce, za pokus nic nedáš.

Inovuj

Nezůstaň pozadu. Inovace jsou v téhle době důležitější než kdy jindy. Neztrácej náskok tím, že zůstaneš nečinný. Naopak! Doba zimního spánku ti právě skončila. Článek Doba pokoronavirová: Jak být o krok napřed v krizi, která přijde po krizi? mi pomohl zodpovědět některé mé otázky o možné budoucnosti trhu. Třeba pomůže i tobě.

Posouvej svůj obor kupředu. Např. mě osobně stále více zajímá propojování technologií s ilustrací. V našem studiu jsme v minulosti upgradovali služby od statických ilustrací k animovaným videím. Chci teď upnout pozornost na technologie a připravovat řešení, jak povýšit v našem stylu tvorbu pro weby, appky nebo marketing na sociálních sítích. Ilustrátorů je kopa, ale těch, co inovují už tolik ne. Neboj se myslet ve velkém a učit se nové věci, protože to je jediný klíč k úspěchu.

Inovacemi mohou být také všechny ty nápady, které jsi měl už před lety a na které sedá prach kvůli nedostatku času. Já vím, prioritou byla honba za dalším klientem, další zakázkou… zkrátka jsi si, doufám, naháněl tu finanční rezervu, která se teď bude setsakra hodit.

Pokud nemáš žádný seznam plný nápadů, co inovovat, jak refreshnout svoji značku, obsahový marketing, sociální sítě, vymyslet nový produkt ke své službě apod., zkus si vyhradit několik hodin na brainstorming toho, co tě delší dobu pálilo. Toho, kde jsi viděl v posledních měsících příležitosti, na které nebyl čas. Zkus si dát mastermind s kamarády freelancery. Určitě něco vymyslíte.

Přesahy

Dr. Geoffrey Crossick z Londýnské Univerzity říká: „Vzděláváme studenty pro profese, které ještě nebyly vynalezeny.“ A tak to dnes je. Nechci zůstat pozadu. Ano, přijdou mladší, kteří se rychle učí. Já mám ale zkušenosti. Přes 12 let. Jsem spolehlivý. A to je pro mnoho klientů dnes zásadní prvek pro spolupráci.

Zároveň ale musím hledat přesahy. Nejsem jen ilustrátor a kreativec. Zajímá mě marketing, komunikace, fungování a trendy na sociálních sítích, nové technologie. Vzdělávám se a zajímám se o různé obory a byznys obecně, protože chci porozumět potřebám svých klientů. A tak ti doporučuji zjistit si, co jsou to T-shape dovedností.

Král je mrtev, ať žije král! Obsah je král

Obsahový marketing. Vezmu to krátce, ale zmínit to musím. Obsah funguje. Piš články, toč videa. Buď přínosný pro své klienty nebo pro své kolegy. Přitáhni k sobě pozornost. Sdílej, jak pracuješ, jak přemýšlíš, jak přistupuješ ke kreativě. Ukaž klientům, proč jsi pro ně lepší než ten druhý grafik na další záložce v prohlížeči. Když klient hledá grafika a otevře si deset portfólií na záložkách v prohlížeči, chceš zůstat na té poslední otevřené záložce.

Sebevzdělání: Nuda!

Pro mě ne. Trávím alespoň hodinu, někdy i dvě hodiny denně sebevzděláváním, čerpáním inspirace a objevováním nového. Nebudu psát o zdrojích. Knihy, články, videa i podcasty si můžeš dohledat. Každopádně teď o tom slyšíme všude. „Využijte čas ke vzdělávání,“ říkají. Pravidelné vzdělávání a udržování se v obraze mi také dodává klid. Vím, co se děje v mém oboru u nás i ve světě, mám přehled o trendech. Když za mnou klient přijde s nějakou děsně vizionářskou představou vizuálního řešení, už mě většinou nepřekvapí a vím hned, jakým směrem se vydat.

Videokomunikace

Co teď platí pro každého, je dovzdělat se v užívání videokomunikace. Sežeň si dobrou techniku (webkameru a mikrofon, popř. světlo). Najdi si aplikaci, která vyhovuje tvým potřebám. Já používám Microsoft Teams pro komunikaci s parťáky a Hangouts Meet pro hovory s klienty. Super na nich je, že stačí poslat odkaz a klient se bez jakékoli registrace může hned připojit. Zanes si událost do kalendáře a nasdílej s protistranou. Do události napiš body k projednání, připoj podklady. Prostě to všem usnadni a zefektivni.

Videocally bývají často strohé, sterilní, efektivní. To je super, protože šetříš čas. U mě se při videocallech teď ukazuje více než kdy jindy, že smalltalk mění význam. Opravdu mě hodně zajímá, jak lidé současnou dobu prožívají, kde a jak tráví osobní i pracovní čas a jak to na ně, často paradoxně pozitivně, působí. Trochu toho lidského poznání se ani v pracovním vztahu neuškodí.

A všichni dohromady uděláme moc

Týmy freelancerů. Moc se to u nás nenosí. Já na to ale nedám dopustit. Více lidí může pracovat na větších projektech a zvládnout práci rychleji, resp. dodat komplexnější službu a možná levněji než větší agentury. Naše studio profiKOMIKS může být příkladem. Jsme parta freelancerů, specializovaných tvůrců. Stavíme mikrotýmy na konkrétní projekty. Každý takový projekt má vlastního produkčního, který drží deadliny, hlídá správnost obsahu, kvalitu tvorby a zastává komunikaci s klientem. Doporučuji najít si relevantní spolupracovníky, kteří pomůžou posunout hodnotu tvých služeb.

Najednou je toho nějak moc, co bychom měli dělat. Chce to sepsat seznam a seřadit si nápady podle priority. Možná se zamyslet, co mi v současné době nejvíc zabezpečí pravidelný příjem, co může přinést příjem do budoucna a co jsou věci „nice to have“.

Důležitá je důvěra, že můžeme tímhle projít a uspět. Pokud tomu nevěříme, zodpovězme si otázku „Co by se mělo stát, abych uspěl?“ a definujme si jaké kroky k tomu mají vést. Pak už to je jen na exekuci… Vymysleme postup, kterému budeme věřit!

Madla Čevelová — marketérka

Jelikož nemám děti ve školním věku ani kamennou provozovnu, na mém podnikání se toho až tolik nezměnilo. Samozřejmě se nekonají živé akce, jako mastermindy a školení. Ale pracovat z domova a nakupovat jenom přes internet už jsem dlouho zvyklá. Těžištěm mojí práce jsou konzultace a tarotkoučink. Obojí jsem teď překlopila do online podoby a nabídla za výhodnější cenu. Chci tím podpořit volnonožce a živnostníky, kteří teď nevědí, jak to s jejich byznysy půjde dál. Konečně jsem si také dostala ke psaní dlouho plánované e-knihy o živlové typologii.

Zde je pár mých tipů, co dělat:

1. Zaměřte se na podnikatelský mindset. Byznys se tlačí hlavou. O tom, kdo přežije krizi, rozhoduje v první řadě psychika. Takže se na ni zaměřte a dělejte cokoli, co vás udrží v pohodě a v růstovém nastavení. Strach, úzkost i obavy z budoucnosti se dají zpracovat. Psychoterapie, koučování, i řada dalších metod, jako je EFT, funguje i online. Právě teď dává smysl se objednat. Spolu s aktuálními krizovými stavy pravděpodobně vymetete i pár omezujících přesvědčení, která vás v úspěšném podnikání brzdila už před krizí.

2. Vraťte se ke kořenům svého byznysu. Kdo jsou moji ideální zákazníci? Jakou hodnotu jim přináším? A co ode mě právě teď potřebují? To jsou podle mě otázky, které si v těchto dnech dává smysl klást. Když se na chvíli zastavíte a zamyslíte se nad tím, proč podnikáte, jaké je vaše životní poslání a jakou byste si přáli mít budoucnost, hodně věcí se vám vyjasní. Pravděpodobně zrušíte některé produkty a služby, ze kterých už jste vyrostli. Osekáte zbytečnosti. Nebo naopak vymyslíte něco nového, v čem lépe využijete své současné schopnosti a dovednosti. A co i vaše cílová skupina ocení.

3. Neslevujte za každou cenu. Hodně lidí reaguje na krizi tak, že jde s cenou dolů. Ale není to jediná možnost. Slevy poskytujte jen tehdy, když to zapadá do vaší strategie. Třeba když chcete podpořit svou komunitu. Měníte jádro podnikání a vyprodáváte skladové zásoby. Nebo jste se v době nouzového stavu rozhodli nabízet trochu osekaný produkt nebo službu. Nenechte se tlačit tím, co se píše v médiích nebo na sociálních sítích. Pokud vaše produkty a služby přinášejí zákazníkům výsledky a hodnotu, budou se k nim vracet i v době krize. Zvažte, jestli nedává smysl cenu naopak zvýšit nebo zákazníkům nabídnout možnost si vaše služby předplatit.

Tomáš Vachuda — logotvůrce

Kvůli koronaviru prořídly poptávky od nových i stálých klientů. Jsem vděčný, že jsem měl před krizí naplánované projekty na ±2 měsíce dopředu. Také jsem vděčný, že jsem šetřílek. Nemít rezervu, tak bych panikařil a pak dělal chyby.

Pokud jde o práci, tak zatím pracuji jako dříve. Držím cenu i kvalitu a nadále nechávám poptávky chodit za mnou, spíše než abych je hledal. Což je možná chyba. Možná bych se měl ozvat klientům a nabídnou pomoc, třeba i se slevou.

To mi dává smysl byznysově, ale ne lidsky. Klienti řeší důležitější problémy, takže je mi proti srsti nabízet jim grafické služby. V jiných oborech to ale může být jiné a třeba zrovna vás vaši klienti potřebují více než kdy jindy.

Osobně vnímám tuto situaci jako příležitost. Termíny už nehoří jako dříve, klienti zvolnili a díky tomu můžeme zvolnit i my. Proto je ideální čas experimentovat. Kdo pracuje o víkendu a bál se, že mu něco uteče, teď může zkusit volné víkendy. Koho ničila neustálá dostupnost na emailu či telefonu, může ji zkrátit, nebo třeba chodit na email jen jednou za hodinu. Koho vyčerpává dlouhá pracovní doba, může experimentovat s přestávkami.

A tak dále. A až přejde krize, tak si na tyto nové návyky natolik zvyknete, že bude snadné u nich zůstat. Já třeba jdu zkusit volnou středu, během níž nepůjdu na email ani sociální sítě a budu se v klidu věnovat skicování a psaní knihy.

Také už nebude lepší chvíle pro vyřešení restů. Konečně můžete aktualizovat portfolio, web, začít blogovat, přefotit produkty, přepsat texty – zkrátka to, na co nikdy čas nebyl.

A nakonec je to příležitost pro zhodnocení: priorit, kariéry, zdraví i celého života. Kdo cítil, že potřebuje změnu, má teď prostor ji promyslet a naplánovat. Vhodnější příležitost už nebude. Využijte ji.

Robert Vlach — podnikatelský poradce

Původně jsem měl v úmyslu přidat sem výčet vlastních tipů. Když jsem však četl a redigoval komentáře mých kolegů výše, došlo mi, že „moudrost davu“ v tomto případě zafungovala dokonale. Většina věcí, které bych sám v této situaci doporučil či zmínil, je už v jejich textech obsažena, a ty podstatné dokonce vícekrát! V přečtení všech jejich komentářů od začátku do konce spatřuji i ten přínos, že reprezentují ucelené spektrum pohledů od opatrného optimismu až po docela pesimistické výhledy. A to je myslím obzvlášť přínosné v nejistotě, jako je tato.

Nebudu tedy opakovat, co už bylo vyřčeno výše a mnohdy i lépe, než bych to vyjádřil já. Raději se zaměřím na to, co bych chtěl doplnit k aktuálnímu dění a dodat závěrem:

Informace o úlevách pro OSVČ shrnul ve svém komentáři výše Michal Hanych. Do budoucna bych vás pak nejspíš odkázal na aktuální přehled s tabulkou na webu Hospodářské komory. Dobré pokrytí celé problematiky má také Podnikatel.cz, iHned.cz a minutové zpravodajství Deníku N.

Mé stručné základní doporučení pro živnostníky (nejen freelancery) vydaly 25.3. Hospodářské noviny v komentáři nazvaném Jak v pandemii ochránit svou živnost. Mělo to být krátké, nicméně věřím, že to podstatné se tam vešlo.

Stručný komentář k aktuální situaci jsem sepsal 23.3. pro deník E15 — zde přikládám zkrácenou verzi:

Nouzový stav má drastický dopad na celé soukolí českého podnikání, freelancery nevyjímaje. Přirovnal bych to k situaci, kdy jedete po dálnici 150, před vámi se stane nehoda a vy dupnete na brzdy. My jako freelanceři (a podnikatelé obecně) jsme teď, obrazně řečeno, v tom kontrolovaném brzdném smyku s jasnou prioritou — zpomalit bezpečně. Zatím se myslím vůbec nedá říct, jak se bude situace vyvíjet dále do budoucna, protože to závislí na průběhu epidemie a spoustě dalších faktorů. Připojuji tedy aspoň pár postřehů k situaci, jak ji vnímám dnes:
Z mých rozhovorů s jinými freelancery za poslední dva týdny a zpětné vazby od našich členů bych řekl, že zkušenější profesionálové, kteří jsou na volné noze delší dobu, přistupují k současné krizi s větším klidem. Jejich podnikání je obvykle lépe připravené na nečekané situace, osobní i tržní, mají větší finanční rezervu, stabilnější klientelu i práci na delší dobu dopředu. Často také kombinují více příjmů od klientů z různých oborů a díky tomu jsou odolnější vůči tlakům na snižování ceny i riziku výpadku příjmů než třeba nováček, který je jako kontraktor závislý na jednom velkém klientovi. Myslím, že ti zkušenější teď sledují vývoj, dělají dobře mířené kroky pro stabilizaci svého podnikání a pomáhají, kde mohou.
Snahu státu živnostníkům a podnikatelům ulevit samozřejmě vítám. Pomoc by ale mohla být ještě mnohem větší a doufám, že na to skutečně dodje. Jednotlivci podporu státu skutečně potřebují, zejména ti, kteří podnikají v postižených oborech, nebo nemají dostatečné rezervy na to, aby střednědobý propad příjmů ustáli. Paradoxem freelance ekonomiky přitom je, že ta obvykle v obdobích tržních krizí láká jak nové freelancery (např. z řad propuštěných zaměstnanců), tak i poptávku firem, které se snaží nahradit část stálé pracovní síly najímáním externistů. S tím, jak se teď více ekonomických aktivit přesouvá do online režimu práce na dálku, je navíc možné, že najímání externistů tímto způsobem bude dále akcelerovat i poté, co epidemie odezní.

Melvil pro nás uvolnil 3 a půl hodiny z (audio)knihy Na volné noze zdarma a tato rozsáhlá ukázka je nyní volně k dispozici na YouTube i na SoundCloudu (jako podcast). Celá kniha se vám teď může hodit, zejména pokud se budete chtít pustit do větších změn v cenotvorbě, vyjednávání s klienty, jištění zakázek či finančního sebeřízení. Melvil nadále distribuuje tištěnou verzi z eshopu a až do odvolání nabízí 30% slevu na všechny eknihy a audioknihy s kupónem COCIST19. Knižní trh je na tom teď vážně špatně, takže tuto informaci rád sdílím — váš nákup jim umožní ustát tohle náročné období.

Finanční plánování bylo v rámci finančního sebeřízení odjakživa důležité pro freelancery, kteří potřebovali znát svou finanční budoucnost, např. kvůli splácení hypotéky. Dnes bych jej ale doporučil úplně všem, alespoň v základním rozsahu. Vše podstatné najdete v mém článku Finanční plán včetně volně dostupné šablony pro sestavení jednoduchého plánu.

Cenotvorba bude nejspíš další oblastí, na kterou se teď freelanceři zaměří. Je rozumné přistupovat k ní flexibilně, ale nikoli zbrkle. Příkladem takové zbrklosti může být třeba výprodej volné kapacity za razantně snížené ceny z náhlé obavy o udržení příjmu. Snížit cenu, proč ne, pokud to vychází z promyšlené úvahy, ale raději postupně než skokově. Stejně tak je dobré rozlišovat přechodnou akční slevu na vybranou službu z dobročinnosti a podobně agresivní slevu, která jde až k jádru vašeho podnikání a může vás připravit o významný budoucí příjem. No a pokud klient sám žádá o slevu a chcete mu ji dát, nebojte se také si o něco říct, třeba platbu předem. (K tématu krizového pricingu nejspíš ještě přineseme samostatný článek.)

Živit paniku nepomáhá; jít příkladem a pomáhat ano. Tohle si asi každý musí přebrat po svém, já bych jen chtěl podpořit to druhé. Negativní informace se v krizi šíří rychle, proto než člověk nějakou impulzivně vypustí, může ještě předtím zvážit skvělou strategii č. 1 z článku Jak na sítě v době koronaviru od Michelle Losekoot ;-) Ale vážně: Pomáhat je skvělé a díky vám všem, kteří to děláte!

Freelance komunita vám teď může pomocí víc než kdy dřív. Spousta freelancerů se dosud docela úspěšně izolovala doma při kontraktorské práci pro jednoho klienta-chlebodárce. Co když ale právě ten jeden klient vypadne? Dobrou prevencí i pomocí zároveň může být právě zapojení do profesních a freelance komunit. My zvýšený zájem o členství pozorujeme už teď a totéž se nejspíš bude týkat i dalších profesních uskupení. Nebuďte na to sami a kolegové vám pomohou, stejně jako vy můžete pomoci jim.

Freelancing.eu je nový projekt v angličtině, který spustíme nejspíš už v dubnu. Půjde o stejný koncept jako Navolnenoze.cz, ovšem s cílem vybudovat celoevropskou freelance komunitu na podobném základě důvěry a sdílení zkušeností. Předpokládám, že rozjezd bude pozvolný a potrvá několik let, ale zároveň mám pocit, že právě teď může být takový projekt velkým přínosem pro ty freelancery, kteří budou hledat nový zdroj příjmů či směr. Bližší informace již brzy.

Ještě mi dovolte pár myšlenek závěrem:

V těchto dnech jsem se po delší době vrátil ke knize The Demon-Haunted World, kterou napsal slavný astrofyzik a popularizátor vědy Carl Sagan krátce před svou smrtí. Pro mne je to jedna z nejsilnějších knih o kritickém a vědeckém myšlení vůbec. Sagan v ní ale neskrývá skepsi k tomu, jak vědecky orientovaná naše budoucnost bude. Věřím, že dnešní rozmach vědecky a datově založeného rozhodování by jej velmi potěšil. Tahle krize může obrovsky posílit důvěru veřejnosti ve vědu a technologie a posílit tak racionální rozhodování na všech úrovních.

Jsem tedy optimista, pokud jde o to, jaká společnost vzejde z následujících měsíců a let. O to se opírá i má osobní víra v lidi a jejich schopnost přizpůsobovat se a konat dobro, třeba i nepříznivým okolnostem navzdory. K tomu ještě jeden knižní tip: Na některých univerzitách je zvykem, že profesor na konci své kariéry uspořádá jakousi přednášku na rozloučenou. Randy Pausch ji ale musel uspořádat předčasně, protože umíral na rakovinu. Svou přednášku a z ní odvozenou knížečku The Last Lecture pojal jako rekapitulaci nejdůležitějších lekcí svého života a je to kniha, která mě dostala kombinací přímočarého pragmatismu (pokud jde o postoj k vlastní nemoci) a laskavého optimismu (pokud jde o postoj k lidem a životu). Je to krásná kniha o tom, jak ze zdánlivě jednoduchých postojů vyvěrá obrovská odolnost lidského ducha čelit i těm nejtěžším výzvám a překážkám. Přál bych dnes tuhle pragmatickou nezdolnost každému podnikateli — nám všem.

Sdílejte
a diskutujte

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Odběr newsletteru

Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

i

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

Newsletter

Nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze.
Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:

Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.

200+ top zdrojů, které sledujeme za vás
Pro freelancery i ostatní podnikatele
Široký záběr ve správném kontextu
Exkluzivní obsah a úvod v každém vydání
Od roku 2009 nepřetržitě každý měsíc
Žádný spam a 100% soukromí