Vybíráme pro vás to nejzajímavější ze stovek českých i zahraničních zdrojů a vydáváme také spoustu vlastního obsahu. Připravují Dan Šácha a Robert Vlach. Dobré tipy vítány.
Odebírejte nejdůležitější novinky ze světa podnikání na volné noze. Každý měsíc zdarma ve vašem emailu:
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.
Daniel Plavecký po škole cestoval a konkrétně v Portugalsku ho nadchlo, jak vypadají výlohy a cedule na restauracích, kavárnách, lékárnách a malých rodinných podnicích. Začal se proto zajímat o to, jak jsou namalované, jak komunikují s místem nebo jak odkazují k domu, na kterém byly umístěné. Tato zkušenost ho přivedla k řemeslu písmomalířství — učil se a experimentoval.
Dnes sám pořádá workshopy a v Praze má studio, kde tvoří ručně malované cedule, tabule a vývěsní štíty. Jak vypadala Danova cesta nebo kdo je jeho typický zákazník, popsal nedávno v příjemném rozhovoru pro magazín Doklidu.
„Porovnejte si fotku ulice Milady Horákové z třicátých let s dneškem. Tenkrát si uzenář neřekl, že si ceduli udělá sám. Nesedl si k počítači, aby našel písmo, které se líbí jemu osobně, bez jakékoli znalosti typografie. On to chtěl mít opravdu pořádně a pečlivě udělané, protože věděl, že vývěsní štít je první věc, kterou člověk na ulici vidí. Že jde o první kontakt se zákazníkem. Proto do ní investoval a nechal si ji namalovat od profesionála.“
Finmag vydal v rámci projektu Podnikavé Česko článek Roberta Vlacha o tom, co dělat, aby vás zákazníci nezapírali. Naráží v něm na problém, který se týká mnoha věčně nestíhajících profesionálů:
„Po letech pokusů–omylů (těch hlavně) jsme našli moc šikovného hodinového manžela. Když se mě ale někdo cizí zeptá, jestli bych o nějakém nevěděl, radši mlčím. Proč? Protože je sice schopný a levný, ale zároveň věčně nestíhá. Kdybych ho ještě začal nazdařbůh doporučovat, mohl bych si rovnou začít hledat náhradu. Viděl jsem to mockrát. Když má například firma důležitého dodavatele služeb, který je na volné noze a už jen taktak stíhá, začnou k němu přistupovat jako ke vzácnému zdroji.“
Článek přináší střízlivý, ale zato praktický pohled na to, jak přistupovat ke klientům, aby vás zkrátka nezapřeli a naopak doporučovali, kudy chodí.
Kreativní copywriterka Kim Hobson napsala rozsáhlý článek o tom, co dělat (kromě stresování), když na volné noze ztratíte klienta. Zdůrazňuje, že občas je to nevyhnutelné:
„Je důležité mít na paměti, že žádný vztah s klientem nevydrží po celou vaši kariéru. Jeden z vás nevyhnutelně odejde jako první. Stává se to nám všem — ale většina freelancerů mluví jen o svých úspěších a ne o svých selháních.“
Článek pokrývá typické příčiny ztráty klienta, rychlé následné kroky, strategie zvládání emocí, prevenci, analýzu i zmírňování škod. Jinými slovy, je plný použitelných postupů a rad:
„Jedna z nejdůležitějších věcí, které jsem se v podnikání na volné noze naučila, je tato: Nepracujte jen ve svém podnikání, pracujte také na něm. Udržujte své stávající klienty spokojené, ale vždy se snažte rozšířit svůj dosah na lidi a firmy, se kterými chcete spolupracovat.“
Tohle je fakt dobré a navíc vtipné! Náš člen, kreativec Michael Petrus, se nechal inspirovat stylem youtuberů a natočil svižnou 5minutovou video vizitku pro svou prezentaci Na volné noze a další síťové profily:
Narazili jste na podobně vytuněnou video prezentaci freelancera, nebo máte dokonce svou vlastní? Hoďte odkaz do komentářů na Facebooku či LinkedIn.
Parný den v Hong Kongu kolem roku 2015. Copywriterka na volné noze Kim Hobson jede pozdě na schůzku s potenciálním klientem. Zakázku nezíská a jak se dozví později, na schůzce prý působila „chladně a arogantně“. Kim právě získala těžce nabytou zkušenost:
Sympatičtí freelanceři získávají klienty a lepší zakázky častěji než, ehm, ti méně sympatičtí.
Tuhle a další drsné pravdy o tom „proč by měli být freelanceři sympatičtí“ napěchovala Kim do praktického článku a zde jsou hlavní body, které v něm podrobně rozvádí:
Pokud např. podnikáte v méně známé oblasti nebo chcete získat pozornost pro svůj projekt, poslechněte si, jak téma biopotravin a zdravé výživy prosadila před lety úspěšná spisovatelka Hanka Zemanová — úryvek je z výborné přednášky pro náš think-tank:
Nejen českými klienty je freelancer živ. Naše evropská platforma Freelancing.eu podporuje expanzi českých profesionálek a profesionálů dále do světa i sdílení jejich zkušeností. Jedním z nich je přední středoevropský expert na sociální média Adam Zbiejczuk, který v této skvělé anglické přednášce International freelancing in social-media industry shrnul své zkušenosti s přeshraničním podnikáním na volné noze:
P.S. Odebírejte také náš anglický newsletter.
Chcete začít pracovat na volné noze? Pusťte si tohle video. Alžběta Švarcová v něm přehledně shrnula, co byste měli ze startu vědět — od rozdílu mezi freelancery a klasickými OSVČ přes budování dobrého jména až po získávání klientů.
„Přistupujte ke každé zakázce, kterou přijímáte, jako ke své prioritě. A udělejte ji tak dobře, jak můžete. Nikdy nevíte, kdy se z ní může vyklubat dlouhodobější spolupráce.“
Jste hrdí na pár věcí, které se vám v podnikání vážně povedly?
Pak se rozhodně přihlaste do soutěže Živnostník roku, v níž pravidelně bodují i freelanceři. Účast je zdarma a uzávěrka přihlášek (či nominací, pro vaše kolegy) je už 15. června.
P.S. Na volné noze je nově mezi odbornými partnery soutěže a svého zástupce budeme mít opět i ve finálové porotě.
Startuje nový ročník soutěže Živnostnik roku, ve které často bodují také čeští freelanceři. Účast je bezplatná. Přihlásit se (nebo někoho nominovat) můžete do konce června:
„Dobrá pověst a reputace v oboru je pro firmy a živnostníky zásadním klíčem k úspěchu a také nejspolehlivější a nejméně nákladnou formou propagace. Právě teď mají živnostníci a firmy možnost rozšířit svou klientelu, seznámit se s novými obchodními partnery, udělat si skvělou reklamu a stát se předmětem zájmu médií,” píše se na webu soutěže a úspěchy řady našich členů z uplynulých ročníků to jen potvrzují.
Ochrana soukromí: Váš email bude zachován v tajnosti a nebude nikdy nikomu poskytnut. Odběr můžete kdykoli ukončit pomocí odkazu na konci každé zprávy.